Cantități imense de droguri din Iran tranzitau Rusia, Ucraina și Moldova pentru a fi livrate în UE

Trei femei din Moldova și doi bărbați din Turcia au fost plasați în arest preventiv pentru implicare într-o schemă de introducere în Moldova a peste 200 kg de droguri din Iran.

Inițial, a fost reținut un număr de șapte persoane, dintre care două care se aflau în aceeași unitate de transport cu unul din învinuiți, au fost eliberate pentru motivul că nu ar avea tangență cu activitatea învinuiților. Procurorii le-au formulat celor cinci învinuirea de comiterea infracțiunii de contrabandă și circulație ilegală a drogurilor. Potrivit legii penale, astfel de infracțiuni se pedepsesc cu închisoare pentru un termen de până la 15 ani.

Drogurile tranzitau Ucraina și Moldova, pentru a fi livrate în spațiul Uniunii Europene.

Prin urmare, un cerc restrâns de persoane – procurori PCCOCS, ofițeri ai Inspectoratului Național de Investigații și un angajat al Serviciului Vamal – au cooperat cu autoritățile ucrainene pentru demascarea acestei scheme, cu începere din luna decembrie 2020. La o anumită etapă a investigațiilor, între membrii grupului de urmărire penală din Moldova și din Ucraina, a fost încheiat un acord de formare a echipei comune de investigații. Cu eforturi comune, a devenit posibilă identificarea mijloacelor de transport cu care au fost transportate drogurile pe teritoriul Rusiei și Ucrainei, cu depozitarea în Republica Moldova.

Schema de operare a rețelei de traficanți

Figurantul principal în schema investigată este de origine turcă. Acesta acționa prudent și preponderent independent, iar în cazurile în care apela la asistență, aceasta era de durată scurtă, iar comunicarea cu complicii avea loc exclusiv în limba turcă. Prin urmare, în procesul de investigație a fost și este necesară implicarea altor specialiști decât cei ai organului de urmărire penală.

Învinuitul își înregistrase la Chișinău o companie cu activitate de transportare a materialelor de construcție și a articolelor sanitare din Iran, pe cale maritimă, iar apoi pe cale terestră din Rusia spre Moldova. După ce și-a format un istoric economic pozitiv, învinuitul a purces la implementarea schemei de contrabandă cu substanțe narcotice.

Astfel, învinuitul includea în încărcătura transportată anumite cantități de droguri, păstrându-le în depozite, pe care le schimba frecvent. Drogurile au fost depozitate și la domiciliul închiriat în Republica Moldova de către figurantul principal.

Următoarea etapă a operațiunii de documentare a traficului de droguri consta în stabilirea traseului complet al circulației drogurilor spre spațiul UE. Însă, în ultimul moment, învinuiții dorind să schimbe locul de depozitare a drogurilor, au luat calea spre regiunea din stânga Nistrului. Așa cum acest teritoriu nu este de facto controlat de autoritățile constituționale ale Moldovei, oamenii legii au declanșat operațiunea de capturare a drogurilor și au reținut suspecții.

Întru asigurarea securității și integrității capturii, a fost solicitat aportul SIS și al BPDS „Fulger” a MAI. 

Expertizarea criminalistică a drogurilor este în desfășurare

Actualmente, are loc expertizarea dactiloscopică a ambalajelor drogurilor, precum și expertiza chimică, în scopul identificării cu exactitate a componentelor substanței solide ridicate. De asemenea, experții urmează să dea răspuns la întrebările procurorilor PCCOCS privind cantitatea exactă, calitatea și originea acesteia. Ulterior, va deveni posibilă și estimarea costului capturii pe piața neagră.

Este de menționat faptul că volumul imens de acțiuni de urmărire penală relevante documentării și investigării acestui dosar a avut la bază deschiderea judecătorilor de instrucție ai Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care au autorizat măsurile speciale de investigații, dictate de situație și înaintate de procurorii PCCOCS spre aprobare. De asemenea, la faza examinării și supunerii spre expertizare a probelor, au fost invitați și ofițeri de investigație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei.

Investigațiile continuă pentru identificarea tuturor complicilor și individualizarea acțiunilor fiecărui figurant, inclusiv a celor care au stat în spatele schemei, la nivel de organizare și asigurare a livrării contrabandei în Moldova, precum și identificarea potențialilor recepționari.

Video cu operațiunea de reținere!

Isprava unui tânăr s-ar putea încheia cu închisoare după ce a răpit o mașină de lux

Un tânăr din capitală a fost reținut de polițiști la scurt timp după ce ar fi răpit o mașină.

Poliția a fost sesizată de un bărbat de 46 de ani, care a comunicat că pe timp de zi i-a fost sustras din parcarea subterană din sectorul Ciocana un automobil de marca ,,Toyota”, în valoare de 60 000 de euro. Ca urmare a măsurilor de investigație întreprinse de polițiști, automobilul a fost depistat în apropierea raionului Strășeni, accidentat, totodată fiind identificată și persoana care a sustras mijlocul de transport.

Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni. Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar tânărul a fost arestat pentru 30 de zile. Conform legii penale, persoana vinovată de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani.

Se schimbă procedura de înmatriculare a vehiculelor! Obligațiile care au fost eliminate definitiv

Agenția Servicii Publice amintește că în martie 2024 Executivul  a aprobat o hotărâre de Guvern prin care a fost simplificată procedura de înmatriculare a vehiculelor. Potrivit modificărilor aprobate pentru a reduce numărul vizitelor la ghișeu, un șir de acte nu vor mai fi obligatorii, iar accesul la documentele disponibile pe platforma MConnect va fi extins. 

Astfel, prin simplificarea procedurilor de înmatriculare a vehiculelor a fost exclusă obligativitatea prezentării multiplelor formularelor în cazurile în care datele conținute în aceste documente sunt disponibile în resurse informaționale și pot fi furnizate prin intermediul platformei de interoperabilitate, și anume:

  • se elimină necesitatea prezentării în format fizic a documentelor ce confirmă asigurarea obligatorie RCA (răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule),  dovada inspecției tehnice periodice valabile și dovada achitării taxei de utilizare a drumurilor. 

Totodată, a fost stabilit termenul de 30 de zile în care este valabil raportul de identificare a vehiculului (anterior termenul a fost doar de 5 zile lucrătoare).

De asemenea, prin hotărârea aprobată a fost exclusă obligativitatea prezentării vehiculului la ASP pentru prestarea serviciilor  de:

  • transcrierea transmiterii dreptului de proprietate;
  • eliberarea duplicatului certificatului de înmatriculare;
  • radierea din evidență a vehiculului.

Prin urmare, procedura de identificare a vehiculului prin verificarea numerelor șasiului, caroseriei și motorului se va desfășura doar la înmatricularea primară  de stat și la eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a reutilării vehiculului

Proiectul Hotărârii a fost elaborat de Agenția Servicii Publice cu suportul Ministerului Afacerilor Interne al RM  în vederea implementării recomandărilor din Raportul de evaluare SIGMA din octombrie 2023 care vizează digitalizarea serviciilor și simplificarea procedurilor de reînnoire a documentelor de identificare personală, înregistrarea unui vehicul, etc. Totodată, elaborarea și aprobarea Hotărârii a fost condiționată de obiectivele din Programului de activitate a Guvernului „Moldova prosperă, sigură, europeană”, cum ar fi  extinderea accesului la servicii electronice pentru cetățeni și antreprenori, promovarea digitalizării serviciilor publice, excluderea obligativității prezentării pe suport fizic de către cetățeni și antreprenori a actelor emise de autorități și implementarea serviciilor publice automatizate, fără necesitatea solicitării explicite a acestora, simplificând interacțiunea cu statul, anunță ASP într-un comunicat.

Caz șocant la o maternitate! Două fetițe născute în aceeași zi au ajuns în familii diferite. După ce le-a dat alt copil la externare, doctorul a fost obraznic

Cazul petrecut la Maternitatea din Ploiești, România la începutul acestui an, a stârnit revoltă în spațiul public. După ce că li s-a dat alt copil la externare, unul dintre medici le-a răspuns obraznic părinților, scrie presa română.

Echipa medicală a unității spitalicești a încurcat doi nou-născuți, fiecare dintre aceștia ajungând în alte familii. Deși au trecut câteva luni de la incident, părinții cer ca medicii să plătească pentru faptele sale.

Două fetițe născute în aceeași zi au ajuns în familii diferite. În urma incidentului, părinții unuia dintre bebeluși au depus o plângere penală. Asistenta vinovată a primit o sancțiune disciplinară, constând în reducerea salariului pe o perioadă de trei luni. Totodată, acesteia i s-au atribuit alte responsabilități la aceeași unitate medicală.

Mama care a rămas în spital, după ce copilul ei a fost luat din greșeală, a observat că fetița adusă nu este a sa.  Aceasta a alertat imediat personalul medical, iar femeia care s-a externat mai devreme a fost contactată și înștiințată. Conducerea secției de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești a confirmat oficial incidentul.

Revolta părinților

Conducerea unității medicale a inițiat o anchetă internă în acest sens. Totodată, managerul spitalului și a anunțat că va revizui procedurile de externare și va stabili un program de pregătire mai riguroasă a personalului.

„În timp ce îmbrăca copilul, noi i-am spus că nu e copilul nostru. I-am arătat poze cu copilul nostru și doamna a început să îi facă la față, să o modeleze, ca să semene cu copilul din poză”, a precizat tatăl uneia dintre cele două fetițe născute.

După incident, soții Ioniță, părinții uneia dintre fetițe își caută dreptatea în instanță. Aceștia au depus o plângere penală împotriva Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploiești-Maternitatea Ploiești, acuzând instituția de rele tratamente aplicate minorului și neglijență în serviciu.

„Frustrant este și faptul că doctorul Călin Boieru mi-a spus în față că trebuie să zic mersi că mi-am găsit copilul și că la noi a fost o situație ușoară, pentru că a fost vorba despre o naștere care a fost precedată de o procedură de fertilizare in vitro”, a mai spus acesta.

Top Shop îți oferă -99% REDUCERE la 3 produse de TOP!
Articolul anterior
Călărași: Un tânăr de 18 ani s-a împușcat cu arma bunicului
Articolul următor