Peste 200 de moldoveni, înșelați și exploatați în construcții în Franța. Venituri ilegale de peste 12 milioane euro. 40 de persoane, reținute

Procuratura Generală de comun cu Poliția Republicii Moldova prin Centrul pentru combaterea traficului de persoane și colegi din cadrul Tribunalului de la Lyon Franța, DIICOT România, cu cooperarea EUROPOL și EUROJUST, au participat la o amplă operațiune de destructurare a unei grupări criminale specializată în trafic de ființe umane, organizarea migrației ilegale, spălare de bași și fals de documente oficiale, documentarea căreia a durat aproape un an.

Investigațiile au fost declanșate în luna ianuarie a anului 2020, în baza informațiilor furnizate de Republica Franceză având  ca subiect investigarea unui grup criminal organizat, care acționa pe teritoriul Franței, specializat în exploatarea prin muncă a persoanelor,  preponderent originare  din Republica Moldova. Muncitorii ar fi exploatați la șantierele din diverse orașe franceze Lyon, Grenoble, Marsilia, Paris și altele, unde erau incluși la lucrări de izolare termică.

Din informațiile prezentate de partea franceză s-a determinat că gruparea criminală ar fi  exploatat peste 200 prezumate victime din Republica Moldova, iar  pentru  realizarea infracțiunii utilizau acte de identitate false,  în special românești, pentru a conferi un aspect legal activității cetățenilor noștri pe teritoriu statului de destinație, actele false fiind fabricate tot pe teritoriul Republicii Moldova.

Ținând cont de complexitatea cazului, aspectul transnațional, numărul făptuitorilor și a  prezumatelor victime a acestor infracțiuni,  precum și de faptul că era necesar de a fi destructurate celulele care produceau acte de identitate false eliberatele autoritățile competente ale țărilor UE, s-a decis ca urmărirea penală în acest caz  să fie instrumentată de către procurorii  Procuraturii Generale în comun cu ofițerii Centrului pentru combaterea traficului de persoane.  

Astfel, în cadrul reuniunii tripartite Franța, România și Republica Moldova, realizată cu suportul EUROPOL și EUROJUS de către colegii francezi a fost prezentat cazul și s-au trasat obiectivele pentru toate echipele, celei din Republica Moldova revenind sarcina de a stabili modus-operand a recrutorilor și transportatorilor victimelor traficului de ființe umane și pentru a  localiza și destructura celulele de falsificare a actelor.

Totodată,  s-a pus accent  pe faptul că este strict necesar să fie urmărite și puse sub sechestru bunurile obținute pe cale criminală.

În acest context, din luna februarie 2020 până în februarie 2022, toate trei echipe au desfășurat măsuri speciale de investigații fiind stabiliți participații la această grupare criminală organizată transnațională, începând de la organizatorul  grupării, un cetățean român stabilit în Franța și  finisând cu locul persoanelor  care produceau actele false în Republica Moldova precum și intermediarii.

Tot în această perioadă,  au fost efectuate  percheziții  la domiciliile suspecților, reținerea membrilor grupării criminale și sechestrarea bunurilor care se suspectă că au fost obținute pe cale infracțională.

În total, în faza activă și după aceasta au fost reținute mai mult de 40 de persoane, dintre care în Republica Moldova – 12 persoane, una fiind anunțată în căutare.

De asemenea, în rezultatul perchezițiilor a fost stabilit  profilul financiar a capului grupării. Acesta locuia într-o casă somptuoasă  în suburbia Parisului,  dispunând și de alte imobile, mai multe automobile, unele depășeau suma de 100 000 de euro. Ofițerii din România au depistat bunurile costisitoare ale organizatorului care se aflau pe teritoriul țării de origine (o casă la sol, mijloace de transport, conturi bancare pe numele figurantului și altor persoane interpuse pe care erau depozitate sume impunătoare de bani provenite aparent din surse criminale).

În Republica Moldova, la domiciliile figuranților, inclusiv cei care transportau persoane din republica Moldova spre Franța  și acte false, intermediarii dintre falsificatori de acte și transportatori dar și falsificatorii nemijlociți au fost depistate mai multe acte false, utilaj pentru falsificarea acestora, ștampile și blanchete necesare pentru falsificarea actelor, transferuri bancare din numele capului grupării criminale, pe numele transportatorilor despre care primul a indicat că au fost remise pentru a fi procurate acte false dar și mai multe bunuri costisitoare inclusiv apartamente procurate în perioada săvârșirii crimei dar și spații comerciale, automobile scumpe, bani în numerar și altele.

Numai la una dintre celulele de falsificatori au fost depistate 183 de ștampile a diferitor instituții de stat și private.

Din analiza purtătorilor de informații care au fost ridicați de la figuranți  s-a constatat preliminar că această rețea a falsificat mai mult de 10.000 acte,  printre care acte de identitate românești, permise de conducere moldovenești și eliberate de țările din spațiul, UE, pașapoarte a diferitor state din UE, diplome de studii a diferitor instituții, diverse certificate și adeverințe ș.a.

Potrivit Procuraturii Republicii Moldova, rețeaua criminală și-a început activitatea infracțională în anul 2015 și s-a desfășurat până în 2021, când a fost realizată operațiunea de succes, unde a fost realizată schema relațională a grupării criminale transnaționale și rolurile figuranților.

Capul grupării criminale este acuzat în Republica Franceză de săvârșirea a 8 infracțiuni printre care cea mai gravă de trafic de ființe umane și spălare de bani, crearea și utilizarea firmelor fantomă, procurarea și utilizarea actelor false, organizarea migrației ilegale.

De asemenea, soția acestuia are statut de învinuită, fiind acuzată în special de fraude fiscale și spălare de bani, totodată ținea evidența contabilă. În Franța sub acuzare au fost puse 14 persoane, dintre care cetățeni români,  francezi dar și moldoveni care aveau rolul de recrutare a victimelor și supravegherea acestora.

Suma veniturilor ilegale realizată de gruparea criminală din Franța a constituit peste 12 milioane euro.

În Republica Moldova suma estimativă a veniturilor obținute pe cale criminală este de peste 20 milioane de lei .

La moment, se desfășoară acțiuni de urmărire penală privind examinare a tuturor dispozitivelor care conțin informații electronice, audierea persoanelor care au procurat acte false și ridicarea acestora din circuit, realizarea investigațiilor financiare paralele ș.a.m.d.

De menționat că în cursul investigațiilor printre clientela persoanelor care a  falsificat acte și ștampile au fost stabiliți inclusiv angajați ai IGP.

Cauza penală în privința unui figurant care a recunoscut că prin intermediul său au fost falsificate cel puțin 250 acte false deja a fost remisă cu rechizitoriu în instanța de judecată fiind solicitat încasarea de la acesta a 100.000 lei doar cu titlul de venituri obținute pe cale infracțională.

Ca urmare a cooperării internaționale, s-a reușit  destructurarea schemei infracționale, atât pe teritoriu  Franței, Republicii  Moldova și România.  

În acest context, Poliția vine cu un mesaj către cetățeni asupra riscului procurării, transportării, deținerii și folosirii actelor false  pe teritoriul statelor străine,  unde actele vor fi folosite ca instrument de șantaj din partea traficanților de persoane.

De asemenea, Poliția recomandă că cetățenii care dispun de aceste acte false să le transmită organelor de drept, astfel fiind posibilă evitarea răspunderii penale, iar  persoanele care decid să săvârșească  astfel de infracțiuni,  riscă nu doar pedepse stabilite de normele Codului Penal ci și să le fie confiscate proprietățile care au fost obținute pe cale criminală.

Cea mai bogată țară din Europa caută muncitori. Salariul mediu pornește de la 6.000 de euro pe lună

Se pare că cea mai bogată țară din Europa caută muncitori. Iar aici, salariul mediu pleacă de la 6.118 euro pe lună, scrie fanatik.ro.

Cine e în căutarea unui loc de muncă în străinătate trebuie să știe că ofertele pot fi unele variate. Se poate ajungee la sute de euro într-o singură zi, dar și la mii de euro într-o singură lună, în funcție de domeniul de activitate.

În cea mai bogată țară din Europa, spre exemplu, se caută muncitori constant. Aici există cea mai mică rată a șomajului din Europa.

Este vorba despre Luxemburg, iar în prezent există în jur de 3.000 de anunțuri de angajare aici. Și se pare că salariile sunt mai mult decât atractive. De asemenea, cerințele nu sunt nici ele chiar atât de drastice.

Se pare că cea mai bogată țară din Europa oferă condiții de cazare, dar și oportunități pe măsură. De altfel salariul mediu pe an aici este de 73.418 euro. Iar asta înseamnă 6.118 euro pe lună.

Menționăm faptul că această sumă se oferă persoanelor calificate în unele domenii. De cealaltă parte, muncitorii necalificați pot să încaseze și ei sume generoase. Aici, salariile pornesc de la aproape 3.000 de euro pe lună.

Ce posturi sunt disponibile și în ce domeniu

Ce posturi sunt disponibile? Se caută de la mecanici până la electricieni și montatori de anvelope. Totodată, există locuri de muncă pentru instalatori, zidari, tehnicieni în construcții, dar și ingineri.

Astfel, cine are experiență în domeniu poate să își găsească foarte ușor un loc de muncă bine plătit în Luxemburg. Care sunt condițiile de angajare în cea mai bogată țară din Europa? Se cere deținerea unui certificat adecvat, în funcție de profesie.

Totodată, este bine ca viitorul angajat să aibă minim 10 ani de practică profesională dacă vrea un salariu bun. Și cei care nu au prea multe studii pot însă să se angajeze, dar pe salarii ceva mai mici.

Cât despre limbă, este bine ca angajații să cunoască germană în primul rând. Pe de altă parte, se acceptă și vorbitori de limba engleză de cele mai multe ori, în funcție de domeniul de activitate.

Misiunea APCE vine la Chișinău pentru a evalua campania preelectorală și climatul politic în preajma alegerilor

Misiunea preelectorală a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) va efectua, în perioada 16-19 septembrie curent, o vizită la Chișinău. Delegația va evalua campania preelectorală și climatul politic din țară în preajma scrutinului prezidențial și a referendumului constituțional din 20 octombrie 2024, scrie evz.ro.

Oficialii vor avea întrevederi cu președinta Maia Sandu și președintele Parlamentului, Igor Grosu. Misiunea va discuta și cu viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov.

Agenda vizitei mai include discuții cu președintele Autorității Naționale de Integritate, Lilian Chișca, cu președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, și cu membrii Comisiei Electorale Centrale.

De asemenea, delegația misiunii preelectorale a APCE are planificate discuții cu principalii candidați la președinție și liderii partidelor politice. Aceștia vor avea întrevederi și cu reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale implicate în observarea alegerilor și cu reprezentanți ai mass-media.

Ferma de văcuțe, mulse și hrănite „cu ajutorul panourilor solare”

Acum 15 ani, soții Pavlov din satul Zăicanii Vechi, raionul Telenești, au cumpărat o vacă pentru a-și putea întreține familia. Atunci când aveau produse lactate în surplus, Elena Pavlov le vindea la piață, unde viitoarea antreprenoare a început să-și facă primii clienți. Lactatele ei au început a fi apreciate și tot mai solicitate, de aceea familia în fiecare an mai cumpăra câteva animale. Astfel, antreprenoarea a ajuns să dețină 50 de capete de bovine bune de lapte, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

„În părțile noastre nu erau locuri de muncă. Având trei copii, trebuia să-i hrănim, să-i dăm la studii. Nu-mi doream ca soțul sau eu să plecăm peste hotare, așa că am hotărât să muncim aici, la ferma noastră”, își amintește Elena.

În toți acești ani familia a investit banii obținuți din producerea lactatelor în utilaje pentru a le ușura munca la fermă. De mici, copiii familiei au fost implicați în afacere, însă crescând au plecat departe de casă. Doar fiica Violeta, de 29 de ani, a lăsat orașul Chișinău de dragul fermei de la Zăicani.

„Ador animalele, la fel ca mama. Lucram la Chișinău și în zilele libere veneam acasă să-i ajut pe părinți. În ultimul timp am văzut că lor le este mai greu, îmbătrânesc și că trebuie să mă implic mai mult. M-am întors acasă și muncesc la fermă. Și ce dacă am terminat dreptul?”, spune fiica Elenei.

Fermierii își vând produsele lactate la piață, livrează clienților sau aceștia le procură de acasă. Într-o singură zi, vacile familiei Pavlov produc câte 350 de litri de lapte. Antreprenorii refuză să dea laptele la lăptărie din cauza prețului foarte mic pe care-l propun punctele de colectare, așa că aveau nevoie de cameră frigorifică și un tanc de răcire a laptelui pentru a păstra produsele.

Criza energetică de acum doi ani a lovit și această familie de fermieri. Odată cu prețurile mari la energia electrică, facturile lunare erau de două sau chiar de trei ori mai mari. Camera frigorifică, frigiderele, aparatele de muls, care erau foarte vechi consumau multă energie electrică.

Datorită ajutorului Agenției Austriece pentru Dezvoltare, acordat prin proiectul PNUD „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice, climatice și energetice”, antreprenoarea a reușit să achiziționeze panouri solare cu o capacitate de 8 kW, un tanc frigorific pentru păstrarea laptelui și două aparate de muls.

„Acest sprijin înseamnă foarte mult pentru noi. E primul sprijin câștigat vreodată. Ne ajută foarte mult pentru că noi avem multe utilaje conectate la energia electrică. Chiar și mâncarea pentru animale o facem la niște aparate electrice de mărunțire a furajelor. Tancul de răcire era vechi și consuma foarte multă energie electrică. Banii economisiți îi vom investi în extinderea afacerii, ne dorim o cameră mare de producere, unde să ambalăm produsele”, spune Elena Pavlov.

Acum fermierii produc brânză dulce, brânză sărată, smântână și lapte proaspăt. Aceștia își doresc să-și deschidă propriile magazine și să vândă produse gustoase și sănătoase în toată țara.

Furturi de proporții în două orașe din țară. Hoții au golit safeuri cu bani și magazine cu aur
Articolul anterior
Cât de contagioasă este tulpina Delta. Experți: este suficient un contact de 5-10 secunde
Articolul următor