Timp de trei luni, circa 4 milioane de lei au fost extrase prin fraude de pe cardurile bancare ale moldovenilor

În primele trei luni ale anului, valoarea totală a fraudelor comise cu utilizarea cardurilor bancare emise de băncile licențiate în Republica Moldova a atins suma de patru milioane lei. Datele au fost publicate de Consiliul Economic, cu referire la Banca Națională a Moldovei, transmite bizlaw.md.

În prezent, în țara noastră sunt puse în circulație peste 2 milioane carduri bancare, cu peste 20% mai mult decât în primul semestru al anului 2020. În primele trei luni ale acestui an, deținătorii de carduri din Moldova au efectuat tranzacții fără numerar în valoare de 13,7 miliarde lei.

În această perioadă, rezidenții au preferat să facă mai multe achitări on-line. Potrivit autorităților, reducerea numerarului în circulație este o prioritate pentru a reduce cota economiei tenebre. Totuși, plata fără numerar are și mai multe riscuri, pe care autoritățile dar și băncile depun eforturi pentru a le combate. Astfel, în primul trimestru al anului 2021, valoarea fraudei cu utilizarea cardurilor bancare a constituit patru milioane lei. Dintre care, 45 la sută s-au realizat fără prezența cardului. Adică, infractorii au obținut la distanță datele cardului. La nivel global, pierderile anuale de la acest tip de infracțiuni depășește patru miliarde de dolari.

Potrivit datelor Direcției investigații infracțiuni informatice a Inspectoratului Național de Investigații, pe durata anului 2020, au fost documentate și trimise în judecată 16 cazuri de astfel de fraude cu cardul bancar, iar cifra totală de dosare penale inițiate e de peste 500.

În context, autoritățile afirmă că având în vedere popularizarea comerțului electronic, sistemele de plăți, băncile și organele de forță întreprind măsuri din ce în ce mai complexe, care ar spori siguranța plăților fără numerar. Printre acestea este și fortificarea măsurilor care ar asigura confidențialitatea datelor aferente cardurilor bancare deținute și utilizării în siguranță a acestora. O altă măsură este consolidarea capacității de prevenire a fraudelor efectuate prin intermediul cardurilor de plată, dar și ajustarea limitelor calitative și cantitative stabilite pentru tranzacțiile efectuate prin intermediul cardurilor de plată, sporirea complexității procesului de înregistrare a utilizatorilor în cadrul aplicațiilor mobile și monitorizarea mai desfășurată a parametrilor tehnici de accesare/utilizare a conturilor de plăți.

Zelenski anunță că a refuzat deocamdată semnarea unui acord cu Washingtonul asupra mineralelor ucrainene

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat sâmbătă că a refuzat semnarea unui acord cu SUA asupra zăcămintelor minerale ucrainene, estimând că acesta „nu ar proteja” în acest stadiu țara sa, informează Agerpres.

„Nu i-am autorizat pe miniștri să semneze acordul pentru că el nu este gata. În opinia mea, el nu ne protejează”, a declarat Zelenski în marja Conferinței de Securitate de la Munchen, adăugând că un asemenea acord ar trebui să comporte „garanții de securitate” pentru Ucraina.

Însă „eu nu văd încă în document această legătură” între minerale și protecție, a adăugat el.

Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat joi că speră să ajungă la un acord asupra mineralelor ucrainene, care ar permite recompensarea, în parte, a SUA pentru ajutorul furnizat Ucrainei pentru a finanța apărarea ei în războiul cu Rusia.

„O parte din acești bani va servi la recompensarea contribuabilului american pentru miliardele de dolari care au fost cheltuite în această țară”, a declarat Rubio la o zi după convorbirea telefonică între Trump și Putin, care a schimbat datele în ceea ce privește războiul în Ucraina.

O altă parte „va fi reinvestită în Ucraina pentru a reconstrui tot ce a fost distrus”, a afirmat Rubio.

Donald Trump, care critică de mai multă vreme ajutoarele americane trimise Ucrainei de la începutul războiului cu Rusia, a dat de înțeles la începutul lunii că vrea un acord asupra accesului la resursele miniere ucrainene drept condiție pentru menținerea sprijinului SUA.

Ucraina deține importante resurse de litiu și titan, care sunt esențiale pentru tehnologiile de vârf, în special pentru industria aerospațială și pentru vehiculele electrice.

Detalii despre victimele accidentului de la Florești: șapte persoane sunt internate în stare gravă în spital, iar o femeie riscă să rămână fără antebraț

Noi detalii despre starea persoanelor care au avut de suferit în urma accidentului rutier din această dimineață. Șapte persoane sunt internate în stare gravă în spital, iar o femeie riscă să rămână fără antebraț, după ce autocarul de pe ruta Kiev-Chișinău s-a răsturnat și a fost proiectat într-un copac, în apropierea satului Ciripcău, raionul Florești. Responsabilii de la Spitalele din Soroca, Florești și Institutul Mamei și Copilului, au comunicat pentru Moldova 1 că victimele rămân sub supravegherea medicilor.

La Spitalul din Soroca a ajuns o ucraineancă, din Kiev, în vârstă de 42 de ani. Potrivit medicilor, starea acesteia este extrem de gravă.

„Pacienta a fost operată de leziunea splinei cu hemoragie intraabdominală. Starea pacientei este extrem de gravă. Este o problemă mare cu trauma antebrațului. A fost efectuată o amputație parțială a antebrațului în urma acidentului și ar putea fi amputat antebrațul”, a declarat Tatiana Babără, anesteziologă.

Fiind conștientă, pacienta a fost anunțată că ar putea rămâne fără antebraț, însă aceasta a fost împotrivă amputării. În acest sens, o comisie urmează să o examineze și să ia o decizie.

„Așteptăm decizia consultanților aviație sanitară în vederea intervenției chirurgicale asupra mâinii”, a precizat Veceslav Costin , chirurg.La Spitalul din raionul Florești rămân internate patru persoane. Potrivit Ludmilei Capcelea, directoarea spitalului, aceștia sunt internați în secția chirurgie și traumatologie.

Printre victimele accidentului sunt și doi copii de opt și 15 ani care au fost transferați de la Spitalul Raional Florești la Institutul Mamei și Copilului.

„Starea la internare a ambilor pacienți este de gravitate medie. Au anumite leziuni și contuzii. Fata o să fie readresată în secția neurochirurgie pentru supraveghere și îngrijiri, iar băiatul în secția de chirurgie urgentă”, a explicat Maxim Cazacu, purtător de cuvânt la Institutul Mamei și a Copilului.

Amintim că accidentul s-a produs astăzi dimineață în jurul orei 05:00, pe traseul R-14, în apropierea satului Ciripcău, raionul Florești. Potrivit oamenilor legii, autocarul transporta 68 de pasageri. Într-o curbă, pe carosabilul acoperit cu zăpadă, șoferul ar fi pierdut controlul volanului, ceea ce a dus la răsturnarea vehiculului.

Va ninge și duminică, și luni: Ger de până la minus 13 grade Celsius

După ninsoarea din noaptea de sâmbătă, care ne-a adus iarna adevărată în R. Moldova, va ninge și în zilele de duminică și luni.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe drumuri se va forma polei, iar carosabilul poate deveni alunecos.

Pe timpul nopții, temperaturile vor oscila între -8…-13°C, iar ziua între -5…0°C.

Un avion cu peste 100 de moldoveni a aterizat de urgență în Bulgaria, din cauza suspecției unei defecțiuni la motor
Articolul anterior
În Amsterdam a fost inaugurat primul pod din lume tipărit în 3D
Articolul următor