7 destinații din lume unde femeile nu au voie să intre

În secolul XXI încă mai există locuri în care accesul femeilor este interzis, iar prezenţa femeilor în aceste colțuri de lume nu este dorită din motive religioase. Iată 7 locuri din lume în care femeile nu au voie să pătrundă.

Mănăstirea Frăsinei

Aflată în comuna Muereasca, la 25 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, Mănăstirea Frăsinei este singura mănăstire ortodoxă din România în care accesul femeilor este interzis prin legamânt.

Biserica Mănăstirii Frăsinei poartă hramul Adormirea Maicii Domnului, ansamblul de clădiri, în formă de cetate, fiind ctitorit de Sfântul Ierarh Calinic. Interdicţia privitoare la femei a fost impusă de duhovnicul şi episcopul Calinic după o periodă de doi ani în care s-a rugat pe muntele sfânt Athos, din Grecia, unde femeile nu au avut niciodată acces. Femeile sunt ţinute la distanţă de mănăstire nu în urma vreunui control riguros, ci de legământul, pe care mulţi îl consideră blestem, lăsat de Calinic, episcopul Râmnicului Noului Severin, la 17 ianuarie 1867, şi gravat pe o piatră aşezată la doi kilometri de mănăstire.

Muntele Athos

Poate cel mai cunoscut loc unde femeile nu au voie să păşească, Muntele Muntele Athos sau Muntele Sfânt, a devenit o destinaţie importantă pentru turismul religios, fiind loc de pelerinaj.

O tradiţie străveche numită avaton, care înseamnă „neumblat”, acţionează ca un fel de graniţă naturală a Sfântului Munte dincolo de care femeile nu pot trece. Pe insulă nu se află nici măcar animale de sex feminin, cu excepţia pisicilor, găinilor şi păsărilor sălbatice.

Legenda Sfântului Munte spune că atunci când corabia în care se afla Maica Domnului s-a apropiat de ţărm, toţi idolii din munte au căzut cu feţele la pământ, sfărâmându-se în mii de bucăţi. Maica Domnului a coborât pe mal şi, pentru că i-a plăcut locul, l-a binecuvântat şi L-a rugat pe Fiul ei să-i dăruiască aşezarea.

Muntele Omine, Japonia

Nici liniştea călugărilor de pe muntele Omine, din Japonia, nu poate fi tulburată de femei. Numai bărbaţilor li se permite să vină în pelerinaj şi să escaladeze muntele pentru a vizita templul de aici. “Accesul femeilor interzis. Regulile Sfântului Munte Ominesan interzic accesul femeilor dincolo de această poartă, potrivit tradiţiilor religioase.

Templul Ominesanji” este mesajul cu care sunt întâmpinaţi vizitatorii la începutul ascensiunii. De peste 1.300 de ani, lucrurile au rămas la fel, iar templul budist nu a a primit vreodată vizitatoare. Accesul femeilor a fost interzis pentru a le face mai uşoară misiunea spirituală călugărilor şi mai ales tinerilor ucenici care trebuie să lase deoparte tentaţiile lumii obişnuite.

Parcul Galaxy, Bavaria

Germania bifează şi ea o un loc în care femeile nu au acces, dar această măsură se aplică spre binele lor.

În parcul Galaxy, din Bavaria, sexul frumos nu are voie să se dea în toboganul X-treme FASER din cauza unor accidente în care femeile s-au rănit în zona genitală. În prezent se lucrează la conceperea unor costume de protecţie care să le permită reprezentantelor sexului frumos să se bucure de opţiunile întregului complex.

Templul Sabarimala, Kerala, India

Acest centru hindus de pelerinaj din muntele vestic Ghat al Indiei adaposteşte templul Sastha. Călugării au stabilit că orice femeie până la vârsta menopauzei, de regulă între 10 şi 50 de ani, nu are voie să intre în lăcaşul de cult, pentru că va întina locul.

Conform credinţei religioase, menstruaţia femeilor este sinonimă cu impuritatea. Tempul este un loc important de pelerinaj, cu o medie de 10 milioane de vizitatori anual.

Mormintele sacre de la Haji Ali Dargah Shrine, din Mumbai, India

Moscheea Haji Ali Dargah Shrine, din Mumbai, India, este vizitată zilnic de aproximativ 20.000 de turiști din toate colțurile lumii. Dacă în ceea ce privește religia nu sunt impuse condiții, ei bine, singurele persoane care nu au voie aici sunt femeile.

Nu puține au fost ONG-urile care de-a lungul vremii au evidențiat faptul că femeia este discriminată, însă guvernul indian nu a făcut nicio reglementare în acest sens.

Templele hinduse din Indonezia, India și Bali

Femeile aflate la menstruație nu au voie să intre în bisericile ortodoxe și în templele hinduse din Indonezia, India și Bali. Nu se știe care este modalitatea de selecție și cum își dau seama călugării dacă o femeie este la menstruație sau nu. Cert este că reprezentanta sexului frumos, în acea perioadă a lunii, este considerată impură, necurată, motiv pentru care nu îi este permis accesul.

sursa

Idei de cadouri pentru Crăciun și Revelion!/P

Deja am intrat în febra sărbătorilor de iarnă. Indiferent de vârstă, cu toţii așteptăm să desfacem darul pus sub brad, doar am fost cuminți tot anul!

În rețeaua Farmacia Familiei vă așteaptă o gamă variată de produse la un preț special, tocmai bune de pus sub brad. Cu siguranță, veți găsi cadoul perfect!

SETURI CADOU PENTRU EL

Să găsești cadoul perfect pentru un bărbat este un lucru dificil – puțin spus! 

Produsele din rețeaua Farmacia Familiei îi vor îngriji nu doar pielea, dar și barba :), deci bucuria va fi dublă!

SETURI CADOU PENTRU EA

Cu siguranță nu trebuie să te convingem că femeile adoră cosmeticele și lucrurile frumoase. Oferă-i cel mai bun produs dermatocosmetic, care o va alinta.

SETURI CADOU PENTRU COPIL

Copiii au nevoie de îngrijire specială, astfel că produsele delicate, care protejează pielea, părul sau dinţii, sunt recomandate pentru dezvoltarea lor armonioasă. În rețeaua Farmacia Familiei găseşti produse pentru baie, şampoane şi creme inclusiv pentru pielea sensibilă a bebeluşului.

CERTIFICAT CADOU

Ne-am propus să îți oferim o modalitate simplă, elegantă și flexibilă prin care să le poți oferi un cadou oamenilor dragi din viața ta, așa că am creat Certificatul Cadou, Farmacia Familiei!

Și da, cel mai valoros cadou dintotdeauna a fost și rămâne Dragostea! Chiar dacă nu ai toți banii din lume pentru cadouri, acestea rămân memorabile, dacă sunt însoțite de sentimentul cel mai profund și mai omenesc – dragostea!

50% dintre femeile trecute prin procesul nașterii s-au confruntat cu violență obstetrică. Mai multe activiste îndeamnă victimele să raporteze abuzurile (VIDEO)

Jumătate dintre femeile trecute prin procesul nașterii au fost supuse violenței obstetrice, manifestată fie verbal, fie fizic. Mai multe voci, cunoscute pentru promovarea egalității de gen și a nașterii fără violență, au lansat un apel public prin care condamnă fenomenul.

Apelul a fost lansat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare prin vocile următoarelor femei:

Stela Moldovanu – fondatoarea comunității „Măiestria”
Nata Levițchi – CEO „Mămica Alăptează”
Diana Guja – editorialistă AGORA
Ana Smolnițchi – creatoare de conținut, organizatoarea Marșului Nașterii
Alina Andronache – specialistă în Advocacy, lobby civic și comunicare.

Iată mesajul acestora: 

Nașterea este, probabil, unul dintre cele mai importante momente din viața multor femei. Totuși, pentru multe dintre noi, această experiență este umbrită de violența obstetrică și ginecologică, prezentă în unele instituții medicale.

Jumătate dintre femeile trecute prin procesul nașterii s-au confruntat cu violență obstetrică în timpul travaliului, al nașterii sau al examinării ginecologice.

Peste o treime dintre femeile din Moldova au fost supuse unor manevre obstetrice fără a fi informate sau fără a li se cere consimțământul – cum ar fi metoda Kristellerepiziotomiaadministrarea oxitocinei sau chiar nașterea prin cezariană.

În plus, multe femei care nasc nu primesc sprijinul necesar într-un timp rezonabil sau sunt presate să accepte intervenții pe care nu le doresc.

Și nu doar atât. Cel puțin una din zece femei s-a confruntat cu diferite forme de abuz: 14% – cu abuz verbal în timpul nașterii, 8% – cu cel puțin o formă de abuz sexual, iar 3% – cu o formă de abuz fizic în timpul îngrijirii obstetrice. Poate fi vorba despre ruda, colega, prietena noastră sau chiar noi. 

Doar 6% dintre cazurile de violență obstetrică și ginecologică au fost raportate.

Deși multe femei ar dori să denunțe violența obstetrică și ginecologică, teama de a fi judecate, rușinea sau frica de a-și pune în pericol sănătatea și siguranța proprie și a copilului le împiedică să facă acest pas. Doar un mic procent dintre ele reușesc să își facă vocea auzită.

Violența obstetrică și ginecologică este o realitate dureroasă, un fenomen ascuns care afectează profund viețile femeilor. Ce poți face în astfel de cazuri? Este esențial să raportezi abuzul la instituția în cauză, la Ministerul Sănătății, la Poliție, la Procuratură sau în instanțele de judecată. Știm că nu este ușor, dar fiecare pas contează!

Femeile însărcinate își pot crea un plan al nașterii împreună cu medicul lor, pentru ca acest moment important să fie întâmpinat cu blândețe și siguranță. Iar viitorii tați joacă un rol crucial în oferirea sprijinului necesar.

Grija vindecă ceea ce frica distruge!  Alătură-te campaniei sociale privind violența obstetrică și ginecologică!

Fiecare femeie are dreptul la o experiență medicală bazată pe respect, empatie și demnitate, mai ales într-un moment atât de important precum nașterea. Cu această convingere, în cadrul celor #16Zile împotriva violenței de gen, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), în parteneriat cu AGORA, a lansat campania de sensibilizare și conștientizare a violenței obstetrice și ginecologice – o inițiativă care își propune să aducă în prim-plan o realitate dură, dar să ofere și soluții pentru o experiență mai empatică pentru femei.

Audieri în Parlament, după majorarea tarifului la gazele naturale

Parlamentul organizează în acest moment o ședință publică privind majorarea tarifului la gazele naturale și impactul acesteia asupra consumatorilor și economiei naționale, organizată de Comisia economie, buget și finanțe, scrie unimedia.info.

12:00 Ministrului Energiei, Victor Parlicov susține că „din luna iunie s-au adresat după sprijin, inclusiv către România, iar discuțiile s-au transferat la nivel de prim-miniștri. Acum cred că mai bine, mai corect va spune domnul prim-ministru, când s-au terminat”.

11:30 Parlicov a fost întrebat dacă Republica Moldova este independentă de gazul lui Putin.

„Dacă vorbim de malul drept, da, iar dacă vorbim despre malul stang, atunci el nu are alterntivă”, a declarat Parlicov.

10:25 Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban a anunță că „80% din volumenele necesare pentru sezonul de iarnă, sunt asigurate”.

10:19 Alexei Taran, director ANRE este audiat în aceste clipe. 

„În cazul în care nu se intervenea urgent și prompt, riscam să avem o acumulare de devieri sau de deficit tarifar. Un alt risc la care am fi supus consumatorii ar fi fost intrarea în lunile de iarnă, cu un volum mare de consum, iar orice diferență per metru cub la prețul de achiziție urma să crească exponențial. 

La sfârșitul lunii decembrie, urma să avem aproximativ 600 de milioane de lei devieri negative. Astfel s-a impus necesitatea intervenției urgente pentru a opri această acumulare. ANRE a solicitat furnizorului să intervină și să ajusteze prețul la gazele naturale”, a declarat Alexei Taran.

10:10 Are loc audierea Ministrului Energiei, Victor Parlicov.

„Ministerul Energiei nu se ocupă cu cumpărarea și vinderea gazelor, de asta se ocupă companiile specializate. Ministerul doar monitorizează piața și face recomandări, după care Guvernul face demersurile necesare pemtru a deschide oportunitățile pe piață”

10:05 Ședința a început. În cadrul ședinței vor fi audiate 4 instituții.

Edilul Capitalei Ion Ceban a anunțat că juriștii urmează să depună un denunț pentru iniţierea urmăririi penale după majorarea tarifului la gaz. „În asemenea hal nu mai pot continua lucrurile. Guvernarea PAS, care generează oamenilor doar probleme, trebuie să demisioneze şi să fie anunţate alegeri anticipate”, a declarat Ion Ceban.

Antonia a fost cerută în căsătorie de Alex Velea. Cum arată inelul de logodnă
Articolul anterior
O moldoveancă ar putea câștiga 1 milion la un show culinar din Rusia
Articolul următor