Consumul de lichide şi necesarul de vitamine scad pe timp de iarnă, de aceea cu toţii încercăm să suplinim această lipsă cu băutura numită ceai. În plus, ceaiul încălzeşte organismul şi ne oferă un confort pe timp rece, iar ingredientele lui ne feresc de viruşi şi ne protejează de multe boli.
Există o singură plantă numită ceai.
În funcţie de gradul de oxidare a frunzelor, sunt patru tipuri principale de ceai: ceai alb, ceai verde, ceai oolong şi ceai negru. Fiecare tip de ceai are o culoare şi aromă distinctă.
Ceaiul alb
se obţine din mugurii şi frunzele tinere, uscate la lumina naturală. Este foarte bogat în antioxidanţi, astfel te protejezeă de efectele negative ale radicalilor liberi, de asemenea ajută la încetinirea efectului de îmbătrânire a pielii. Flavonoidele din ceaiul alb împiedică dezvoltarea celulelor de cancer de colon, prostată şi stomac. Îmbunătăţeşte funcţia arterială şi întăreşte vasele sanguine, reduce colesterolul din sânge, are proprietăţi antibacteriene şi antivirale, inclusiv menţine sănătatea dinţilor şi gingiilor.
Ceaiul verde
Frunzele sunt lăsate la veştejit, după care se tratează după metoda chinezească sau la abur fierbinte. Conţine uleiuri esenţiale, teină, aminoacizi, vitaminele C, E, K, B2, calciu, fluor, proteine şi săruri minerale. Pe timp de iarnă te ajută să faci faţă stresului, depresiei sau anxietăţii, este un bun energizant. Pentru că are proprietăţi antioxidante puternice, te protejează de bolile cardiovasculare, cancer, de boli de sezon, artrită, diabet, maladii ca Alzheimer şi Parkinson şi întăreşte sistemul imunitar.
Ceaiul oolong
este intermediar între ceaiul verde şi cel negru. Are proprietăţi de hidratare a pielii, protejează gâtul şi te scapă de oboseală. Consumul de ceai oolong stimulează oxidarea grăsimilor din organism, astfel te scapă de
obezitate
, inclusic are proprietăţile ceaiului verde sau negru.
Ceaiul negru
Frunzele sunt lăsate să se oxideze complet. Este recomandat în probleme digestive, creşte rezistenţa la frig şi ajută organismul să îşi păstreze tonusul.
Planta roibus
nu este o plantă ceai, deşi se cunoaşte ca şi ceai roşu. Nu conţine cofeină, de aceea îl pot consuma şi copiii. Este bogat în potasiu, magneziu şi minerale, acest ceai are proprietatea de a creşte absorbţia de fier în organism. Nu este nevoie să pui zahăr, deoarece are gust dulceag.
Yerba mate
este un arbust cu frunze veşnic verzi. Nu este consumat din ceaşcă, ci dintr-un vas numit “mate”, din care băutura se absoarbe cu un “pai” de argint (numit bombilla). Conţine vitamine, minerale şi antioxidanţi. Stimulează metabolismul, impiedică reţinerea de apă în organism, ameliorează reumatismul, artrita, boile hepatice, întăreşte sistemul imunitar.
Când consumi ceaiul
Ceaiul verde se consumă cu 30 de minute înainte de masă, pentru a “tăia” pofta de mâncare sau după masă, pentru a arde grăsimile. Ceaiul negru şi oolong, ajută la digestie şi se consumă după masă.
Contraindicaţii există pentru consumul în exces:
- Mămicile care alăptează, trebuie să consume moderat, pentru că poate provoca insomnii la copii, mai ales dacă se bea seara.
- Persoanelor hipotensive, peste câteva ore după consumarea ceaiului (concentrat) le scade tensiunea accentuat, apare senzaţia de slăbiciune, scade tonusul vaselor sanguine.
- Consumat în exces mai poate diminua absorbţia fierului la nivelul intestinului, în acest caz poate dăuna persoanelor anemice şi femeilor însărcinate.
- Persoanele care au probleme cu asimilarea calciului,trebuie să reducă consumul de ceai verde sau negru din cauza conţinutului de cofeină.
- În cazul persoanelor care suferă de gastrită cu hiperaciditate, ulcer stomacal şi duodenit.
Text: Snejana Ţugui
Compania
Universul Ceaiului
propune o gamă mare de amestecuri de ceai cu diferite plante şi fructe ca iasomia, măceşul, minta, hibiscusul, floarea-soarelui, căpşune, măr, portocală, piersică, vişină, zmeură, lămâie etc. Conţin arome naturale (este foarte important, pentru că aromele sintetice nu sunt benefice), iar calitatea este incontestabilă. Vezi colecţia în magazinul Ceaiului de la Gemenii, unde cu siguranţă vei găsi ceaiul perfect, care să te învăluie cu aroma şi gustul său.