Panică într-un tren de pasageri după ce locomotiva a luat foc

S-a întâmplat într-o garnitură de pe ruta Ungheni-Bălţi-Slobozia, în apropiere de Făleşti.

A fost nevoie de intervenția a trei echipaje de pompieri și salvatori pentru a stinge flăcările care au reușit să cuprinsă o parte din ultimul vagon. Incendiul nu a făcut victime, dar a sistat circulația locomotivei pentru perioada în care va fi reparată, transmite btv.md.

Pentru o perioadă, oamenii care circulau cu trenul de pe linia Ungheni – Bălți – Slobozia – Ungheni vor trebui să găsească alte modalități de deplasare. De miercuri, locomotiva se află în reparație, după incendiul care a cuprins ultimul vagon.

Potrivit responsabililor de la Calea Ferată, focul a pornit de la un tub de cauciuc, responsabil de alimentarea motorului cu combustibil, iar vâlvătaia s-a răspândit cu repeziciune. Unii dintre pasagerii care așteptau garnitura au rămas îngroziți de cele văzute. Pentru că flăcările erau prea puternice, a fost nevoie de intervenția pompierilor, care au localizat incendiul în aproximativ 40 de minute. Au fost evacuate 45 de persoane.

Reprezentanții Căii Ferate mai spun că nu este pentru prima dată când trenurile iau foc și că de obicei incendiile se produc pe vreme caniculară.

Potrivit lui Oleg Tofilat, directorul general al Î.S. „Calea Ferată din Moldova”, era vorba de unul din trenurile alea modernizate în 2013, se deplasa pe direcţia Fălești-Bălți și a luat foc unul din tuburile de alimentare cu combustibil. Nu a avut nimeni de suferit.

După stingerea incendiului, cei 45 de pasageri care se aflau în vagoane au fost transportați până la stația terminus, iar ulterior locomotiva a ajuns în depou, pentru a fi reparată.

Între timp, conducerea Căii Ferate a anunțat despre suspendarea pentru o perioadă nedeterminată a circulației trenului pe această linie. Tot din cauza lipsei banilor, mai mulți angajați ai CFM și-au dat demisia. Datoriile întreprinderii „Calea Ferată din Moldova” se ridică la 270 de milioane de lei. Dintre aceștia, aproximativ 100 de milioane de lei reprezintă restanțele salariale.

Vânt puternic în toată țara! Poliția vine cu recomandări

Vânt puternic anunțat în toată țara. Meteorologii au emis un COD GALBEN, iar Poliția vine cu recomandări, informează unica.md.

Astfel, în intervalul de timp: 13.12.2024, între orele 00:00 – 14:00, pe arii extinse se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-18 m/s

În contextul Poliția Națională vă îndeamnă să parcați mașinile în locuri sigure – evitați să le lăsați sub copaci, stâlpi sau structuri instabile care ar putea fi doborâte de vânt.

Limitați ieșirile cu copiii și petrecerea timpului în aer liber, mai ales în parcuri sau zone expuse riscurilor.

Îndepărtați obiectele aflate pe balcoane sau în curți (mobilier, ghivece, decorațiuni, etc), pentru a preveni riscul ca acestea să rănească pe cineva.

Fiți prudenți la volan! Atenție sporită la posibile obstacole pe carosabil, în contextul în care ar putea să cadă crengi, panouri sau alte elemente. Reduceți viteza și păstrați o distanță suficientă față de mașinile din față.

În caz de urgență, sunați imediat la 112.

După câteva zile cu precipitații, vremea se va ameliora, însă rămâne predominant înnorată. În orele nocturne și a dimineții pe arii restrânse în nordul și centru continuă pericolul de formare a poleiului și ghețușului pe drumuri. Vântul va sufla din nord-vest slab la moderat, pe arii extinse cu unele intensificări.

Regimul termic:

– temperatura minimă noaptea se va situa între -1..-6°C;

– ziua maximele se vor situa între -2..+3°C.

10 exportatori de fructe obțin granturi de 10.000 de dolari pentru dezvoltare

Specialiștii de marketing din cadrul a 10 companii din sectorul horticol din Moldova au finalizat cu succes a doua ediție a programului de mentorat la export, destinat exclusiv exportatorilor de fructe, scrie agrobiznes.md.

Evenimentul de încheiere a programului a fost marcat de prezentarea planurilor de marketing, promovare și export, elaborate cu suportul unor experți internaționali din Olanda.

Programul, desfășurat pe parcursul a 8 luni, a inclus sesiuni intensive de instruire tematică, precum și asistență personalizată, organizate de Asociația Moldova Fruct cu sprijinul Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova și Fondul American pentru Întreprinderi Ucraina-Moldova (UMAEF).

Scopul principal al acestui program a fost pregătirea exportatorilor pentru a accesa piețe internaționale și pentru a deveni competitivi pe piețele europene.

Un sprijin important pentru dezvoltarea exportatorilor

Avalanșă de nemulțumiri din cauza facturilor! Autoritățile spun, însă, că cetățenii achită mai puțin pentru energie decât anul trecut

Avalanșa de reacții de pe rețelele de socializare arată clar că nemulțumirile legate de compensațiile pentru energie din această iarnă au depășit simpla matematică a tarifelor. Mulți cetățeni, mai ales cei cu venituri mici sau cu persoane vulnerabile în familie, consideră că sprijinul financiar este insuficient. Cu toate acestea, autoritățile spun că lucrurile trebuie privite altfel: „Am spus de mai multe ori că cetățenii care beneficiază de compensații nu vor achita mai mult în acest an comparativ cu anul trecut. Asta și realizăm în prezent,” a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, scrie moldova1.md.

Conform autorităților, tariful pentru gaze naturale a scăzut considerabil, de la 18,07 lei/m³ în noiembrie 2023 la 13,12 lei/m³ în noiembrie 2024. Asta înseamnă că o factură fără compensații este acum de 1.968 lei pentru un consum de 150 m³, comparativ cu 2.710 lei anul trecut. Chiar dacă suma compensată a scăzut de la 856 lei la 300 lei, factura finală este mai mică în 2024: 1.668 lei, cu 186 de lei mai puțin decât în 2023.

Un exemplu concret arată că o gospodărie care se încălzește utilizând energie termică nu va plăti mai mult în acest sezon rece, comparativ cu anul precedent, chiar dacă valoarea compensațiilor acordate a scăzut. Tariful din luna noiembrie 2024, de 1.824 lei/Gcal, este considerabil mai mic decât cel din 2023, care era de 3.267 lei/Gcal.

Astfel, pentru un consum mediu de 0,86 Gcal, factura fără compensații s-ar ridica la 1.568 lei în acest an, comparativ cu 2.835 lei în 2023. După aplicarea compensațiilor, factura finală scade la 1.188 lei în 2024, ceea ce înseamnă cu 90 lei mai puțin decât în sezonul anterior.

Guvernul mai asigură cetățenii că va amortiza orice creștere de tarife la energie, astfel încât gospodăriile să nu achite post compensație mai mult decât au achitat în sezonul rece precedent.

„Guvernul este alături de cetățeni și în acest an, și vom trece și această iarnă cu bine. Vă mulțumesc încă o dată pentru răbdare și înțelegere! Depunem toate eforturile pentru a recepționa și soluționa toate solicitările voastre în timp util”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Istorie reală. Despre lupta pompierilor noștri cu focul din Grecia
Articolul anterior
Doi dintre cei cinci moldoveni evadaţi dintr-o închisoare din Rusia au fost prinşi
Articolul următor