Tratament naturist pentru durerile de gât

Iarna majoritatea oamenilor suferă de dureri de gât. Apariția lor poate fi cauzată de viruși, bacterii, dar și consumul de alcool, fumat și inhalarea aerului poluat.

separator
Dacă te doare gâtul, alimentele pe care le consumi trebuie să fie bogate în vitamine – A, B, C, D, E și minerale – magneziu, zinc, fier, care stimulează sistemul natural de apărare al organismului.

Simptomele durerilor de gât:

  1. Dificultăți la înghițire;
  2. Înroșirea amigdalelor;
  3. Vocea înfundată;
  4. Pete albe prezente la nivelul amigdalelor;
  5. Senzație de iritație, disconfort în gât;
  6. Uscăciune a gâtului;

În majoritatea cazurilor, durerile de gât dispar în 5-6 zile. Dacă vrei să scapi mai rapid de ele, tratează-le cu ajutorul remediilor naturiste:

1. Amestecă 60 g de varză roșie cu 0,5 l de apă, îndulcește amestecul cu 70 g de miere. Bea această soluție pe parcursul unei zile.

2. Amestecă 250 g de coacăză neagră cu un litru de apă, fierbe compoziția până când scade în jumătate. Strecoară siropul, adaugă zahăr și mai fierbe-l o dată până când scade la jumătate. Ia câte două linguri de sirop înainte de fiecare masă.

3. Prepară o infuzie din 4-6 cepe, 100 g de miere la un litru de apă. Se infuzează 20 de minute, se strecoară și se beau două căni pe zi.

4. Ceaiurile de salvie, de busuioc, de cimbrișor sau de coada-șoricelului sunt recomandate în tratarea durerilor de gât. Acestea trebuie consumate calde deoarece fierbinți pot irita și mai mult gâtul.

5. Fierbe în apă sau vin, decoct de frunze de prun. Soluția este recomandată pentru gargară.
Gargara cu o cană de apă călduță, o linguriță de miere și sucul de la o jumătate de lămâie este, la fel, indicată la tratarea durerilor de gât.

6. Gargara cu 2 picături de ulei de cedru și 2 de eucalipt în apă călduță îți vor trata imediat iritațiile din gât.

Cum previi durerile în gât?

  • Spală-te cu regularitate pe mâini;
  • Evită atingerea cavității bucale și a ochilor cu mâna;
  • În cazul strănutului și a tusei, acoperă-ți gura cu mâna;
  • Aruncă șervețelele folosite în urma strănutului sau a tusei;
  • Folosește șervețele pe bază de alcool;
  • Evită plimbările în aer liber în perioadele de alergie sezonieră.

Sfaturi utile!

  •  Bea ceai de 3 ori pe zi și de fiecare dată adaugă o linguriță de miere și o felie de lămâie;
  • Nu consuma băuturi carbogazoase;
  •  Mănâncă cât mai multe fructe;
  •  Consumă supe calde zilnic.
  •  Aplică o peliculă de uleiuri vegetale în zona gâtului.
  • Nu consuma băuturi fierbinți deoarece acestea irită și mai mult gâtul.

Text: Sorina Țurcanu

Ghimbirul eliberează plămânii de secreţii. Plante care stimulează sistemul imunitar

Cum să treci mai ușor peste răceală, tuse și alte probleme de sănătate pe care le aduce vremea rece? Cel mai adesea, răcelile apar sub influența infecțiilor virale. Plantele vin să dea o mână de ajutor în susţinerea sistemului imunitar, importantă mai ales în această perioadă.

Care sunt aceste plante şi cum acţionează ele în organism?

Ghimbirul – are proprietăți antiasmatice şi eliberează plămânii de secreţii. Totodată, are efect antivomitiv, antigripal şi adjuvant în indigestii. La acestea se adaugă efectul sudorific, ajutând la scăderea temperaturii corpului. Este folosit în afecţiuni ale aparatului digestiv, reumatism, afecţiuni pulmonare, boli febrile, nevralgii.

Lemnul-dulce – fluidizează secreţiile traheobronhice şi faringiene, are acţiune diuretică, antiulceroasă, combate spasmele şi inflamaţiile.

Frunzele de măslin – sunt eficiente în cazul virozelor. Un studiu condus de cercetătorii de la Clinica Robert Lyons din Budapesta, au arătat efectul pozitiv al extractului de frunze de măslin în cazul mai multor infecţii, printre care: viroze, laringită, herpes, infecţii ale pielii, pneumonie şi stomatită.

Cimbrul – este o plantă cu acţiune tonică, antibacteriană, antivirală, antifungică, antiparazitară, de calmare a durerilor abdominale şi favorizarea eliminării gazelor intestinale.

Turmericul – considerat cel mai puternic antiinflamator natural si un antioxidant eficient, are şi proprietăţi antiseptice și antibacterene, previne sau combate infecţiile.

Echinacea – are efect imunomodulator, adică stimulează imunitatea. Este folosită datorită capacităţii sale de a mobiliza leucocitele – globule albe din sânge care intervin în infecţii şi sintetizează anticorpi, şi de activare a fagocitozei – fagocitele înglobează şi digeră bacteriile şi alte corpuri străine din organism.

Vitamina C naturală – corpul uman nu sintetizează şi nu poate să facă depozite de vitamina C. De aceea trebuie asigurat un aport continuu din alimente şi suplimente alimentare naturale. Alimente bogate în vitamina C: ardeii grași, spanac, varza, conopida, cartofi, sparanghel, kiwi, clementine, portocale, grapefruit, căpșune, coacăze negre, prune, caise, cireșe, ananas, lămâie, zmeură, struguri.

Propolisul – consumul intern de propolis are ca rezultat o creştere a rezisţentei generale a organismului faţă de boală. Are proprietăţi antimicrobiene și antiinflamatoare.

Gălbenele – au multe proprietăţi printre care cele mai importante sunt acţiunea antiinflamatorie, de vindecare rapidă a rănilor, antispastică, bactericidă, antivirală.

sursa

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Faci sau nu sport în timpul menstruaţiei?!
Articolul anterior
Millenium șochează prin rezistență
Articolul următor