IMGALEX-710-of-811

Pensionarii de la Ciocana vor arăta mai bine de Paște! Aceștia s-au bucurat de servicii gratuite de frizerie

Primăria Chișinău și Pretura sectorului Centru continuă să manifeste grijă pentru locuitorii Capitalei, oferind sprijin și servicii esențiale pentru chișinăuieni. În cursul weekendului trecut, în cadrul unei colaborări eficiente cu Studio 23 Barbershop, peste 50 de persoane social-vulnerabile din sector au avut oportunitatea să beneficieze de servicii gratuite de frizerie.

Potrivit municipalității, zilnic, pe parcursul ultimilor doi ani, 100 de persoane beneficiază de prânzuri calde din partea Preturii Centru și Asociația A.S.I.C.S.

”Continuăm să ne concentrăm eforturile pe îmbunătățirea calității vieții tuturor locuitorilor orașului nostru și să aducem mai multe astfel de inițiative în beneficiul comunității.”, susține municipalitatea.

Marțea Mare: Astăzi creștinii se roagă pentru protecție divină și pocăință

Săptămâna Patimilor reprezintă zilele care preced Învierii lui Hristos și perioada în care, în Biserica ortodoxă, în fiecare zi se țin slujbe, cu denumirea de denii, și se cântă Prohodul. Este o perioadă de post, de curățare spirituală și fiecare zi are o însemnătate aparte. Iată și explicația fiecărei zile din Săptămâna Mare.

Marțea Mare

A doua zi din săptămâna Mare este Marțea Mare sau Marțea Seacă. Este ziua în care Iisus Hristos le-a povestit celor 12 ucenici ai săi două parabole: Cea a celor 10 fecioare și talanților. La slujba de Liturghie, preotul citește Pilda celor 10 fecioare.

Rugăciunea din Marțea Mare ne aduce protecție divină și ne oferă iertarea păcatelor. Este bine să o rostim cu credință până la sfârșitul zilei pentru a simți prezența Domnului alături de noi.

Marțea Mare este o zi de reflecție și rugăciune intensă. Este recomandat să participi la slujbele religioase, să te rogi cu deosebită intensitate și să meditezi la suferințele lui Iisus Hristos pentru mântuirea noastră. Este o zi propice pentru pocăință și introspecție, ideală pentru a căuta pacea interioară și a te pregăti spiritual pentru Paște.

Rugăciune de rostit în săptămâna Patimilor

„Doamne, Iisuse Hristoase, Dumne­zeul nostru, Care ai plâns pentru La­zăr și lacrimi de întristare și de mi­lostivire ai vărsat pentru dânsul, pri­mește lacrimile mele. Cu Pătimirile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sân­gele Tău, curățește sângele meu și a­mes­tecă în trupul meu mireasma tru­pului Tău cel de viață făcător.

Fie­rea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să în­dulcească amărăciunea cu care potriv­nicul m-a adăpat. Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli.

Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de po­trivnici. Preasfintele Tale mâini, piro­nite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pier­zării, precum a făgăduit preasfântă gu­ra Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu păl­muiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fă­ră­delegi. Duhul Tău, pe care l-ai în­cre­dințat Tatălui când erai pe Cruce, să mă povățuiască spre Tine, prin ha­rul Tău.

Nu am inimă plină de durere ca să Te caut. Nu am pocăința, nici umilința care întorc pe fii la moște­nirea lor. Nu am lacrimi mângâie­toa­re, Stăpâne. S-a întunecat mintea mea cu cele lumești, și nu poate să caute spre Tine cu durere.

S-a răcit inima mea de atâtea ispite și nu poate să se înfier­bânte cu lacrimile dra­gostei celei pentru Tine. Ci Tu, Doamne Iisuse Hris­toase, Dumne­ze­ule, Vistie­rul bu­nă­tăților, dă­ruiește-mi pocăință neștirbită și inimă îndu­rerată, ca să pornesc cu tot sufletul în cău­tarea Ta; căci fără de Tine mă voi în­străina de tot binele. Dă-mi, așadar, Bunule, harul Tău. Tatăl, Care Te-a născut din sânurile Sale fără de ani și mai înainte de veci, să înnoiască în mine închi­­puirea icoanei Tale.

Te-am părăsit, Doam­ne; să nu mă părăsești. Am ieșit de la Tine; ieși în căutarea mea. Du-mă la pășunea Ta cea duhov­nicească. Numără-mă între oile turmei Tale prea­alese. Hră­nește-mă împreună cu ele din verdeața dumnezeieștilor Tale Taine.

Căci inima lor curată este să­lașul Tău și se vede într-însa strălu­cirea descoperiri­lor Tale. Strălu­cirea Ta este mângâierea și odihna celor care s-au ostenit pentru Tine în ne­cazuri și în toate felurile de chinuri. Acestei străluciri mă învrednicește și pe mine, nevrednicul, cu harul și cu iubirea de oameni a Mân­tuitorului nos­tru Iisus Hristos, în vecii vecilor. Amin.”

Florin Piersic a ajuns, aseară, de urgență pe masa de operație, după ce i s-a făcut rău în timpul ultimei reprezentații

În ultimele zile, lumea teatrului românesc și fanii lui Florin Piersic au primit vești îngrijorătoare despre starea de sănătate a marelui actor. Florin Piersic, o figură emblematică a culturii românești, a fost operat de urgență după ce a fost internat la unul dintre spitalele din Cluj-Napoca.

Informațiile, conform publicației locale Foaiatransilvana.ro, indică faptul că starea actorului s-a deteriorat în timpul unei reprezentații pe scena teatrului din Cluj, ceea ce a necesitat o intervenție chirurgicală imediată.

Detaliile sunt alarmante: în timpul ultimei reprezentații, starea de sănătate a lui Piersic s-a înrăutățit brusc. Medicii au descoperit o infecție serioasă la unul dintre genunchii actorului, necesitând o intervenție chirurgicală de urgență pentru a preveni complicații suplimentare. Intervenția a fost efectuată de medicii Secției de Ortopedie de la Spitalul Militar din Cluj-Napoca, sub îndrumarea doctorului Claudiu Chitea, un renumit ortoped din generația tânără, considerat o somitate în domeniu pe plan local. Intervenția chirurgicală, deși urgentă și gravă, a decurs bine, aducând un suflu de speranță celor care îl iubesc pe Piersic. Totuși, momentele dificile prin care trece actorul ne amintesc de vulnerabilitatea chiar și a celor mai mari figuri ale noastre culturale.

Înainte de această neașteptată întorsătură a sănătății sale, Florin Piersic era într-un turneu național cu piesa „Străini în noapte”, unul dintre cele mai apreciate spectacole ale sale recente. Spectacolul, în care joacă alături de Medeea Marinescu și care a fost regizat de regretatul Radu Beligan, s-a bucurat de un succes enorm, jucându-se cu casa închisă pe scenele teatrelor din întreaga Românie. Ultima reprezentație a avut loc pe 6 aprilie 2023, de Ziua Mondială a Teatrului, la Teatrul Radu Stanca din Sibiu. Spectacolul urma să continue și la Cluj, însă a fost suspendat din cauza problemelor de sănătate ale actorului.