Ambițios și tenace, și-a dus visul până la capăt, străbătând Europa cu bicicleta. Timp de un an, Stefan Gîncu a parcurs 23 de mii de km și a vizitat 30 de țări. Călătoria pe două roți l-a costat cinci mii de euro.
Ciclistul de 27 de ani a început maratonul anul trecut de Ziua Independenței Moldovei. ,,Am luat cu mine doar un rucsac cu haine și un cort”.
„Sunt îndrăgostit de România și am decis că de Ziua Independenței Moldovei voi merge acolo pe două roți. La Constanța am decis că ar fi bine să-mi continui traseul prin Grecia. Și atunci am avut ideea să vizitez Italia. Și așa, pas cu pas, am călătorit în toată Europa”, a mărturisit tânărul într-un interviu pentru publika.md.
Ștefan petrecea opt ore pe drum în fiecare zi și dormea noaptea într-un cort. Mâncam unde apucam. „Am încercat să merg prin sate mici. Este foarte important ca în apropiere să fie oameni. Dar a trebuit să călătoresc și prin câmpuri, păduri, parcuri mari.”
Pe drum, Ștefan a încercat să comunice cu localnicii. „Mi-au plăcut foarte mult unele orașe din Croația, Andora mi-a făcut o impresie puternică. A fost uimitor în Norvegia. Îmi amintesc că m-am întâlnit cu italieni. Sunt foarte sociabili. Nordicii sunt mai reținuți în această privință”.
Reprezentanții diasporei moldovenești au aflat, de asemenea, despre maratonul de ciclism: „Am întâlnit mulți dintre compatrioții noștri care locuiesc în străinătate. Sunt oameni uimitori. M-au ajutat atât din punct de vedere financiar, cât și moral”.
Acum, Stefan Gîncu visează la ciclism în Asia: „La începutul călătoriei, am avut o motivație puternică. Apoi a fost mai mult din inerție. Eram foarte obosit. Dar încă vreau să vizitez o țară asiatică. Dar asta în viitor. Acum trebuie să mă odihnesc”, a mai adăugat ciclistul.
Ceață densă în unele regiuni ale țării, iar pe drumuri se circulă cu dificultate
La această oră, pe teritoriul țării se circulă în condiții de ploaie, iar pe anumite trasee persistă ceața densă, ceea ce îngreunează circulația, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.
”Atenție, șoferi! Pe carosabil umed, orice manevră neasigurată poate deveni periculoasă. Conectați luminile anticeață; Evitați accelerarea sau frânarea bruscă în timpul șofatului; În cazul unui accident rutier sau a unei defecțiuni tehnice, utilizați triunghiul de presemnalizare, amplasat la o distanță vizibilă pentru ceilalți participanți la trafic; Respectați regimul de viteză și păstrați o distanță de siguranță față de vehiculele din față.
Pietoni, Asigurați-vă că ați fost observați de șoferi înainte de a traversa strada.
Manifestați atenție și prudență maximă!”, anunță Poliția.
Curtea Constituţională a României a reluat azi discuția despre sesizarea privind anularea alegerilor, în timp ce BEC renumără voturile din primul tur
Curtea Constituţională a reluat astăzi, de la ora 14.00, discuțiile privind cererea de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin al alegerilor, depusă de Cristian Terheș, candidat la prezidențiale din partea Partidului Național Conservator Român, scrie digi24.ro.
Cu o zi în urmă, judecătorii Curții au luat o decizie fără precedent în România și au cerut Biroului Electoral Central renumărarea tuturor voturilor, proces care este acum în desfășurare. Pe ordinea de zi a plenului de vineri al Curții figurează și un punct care spune „confirmarea/validarea rezultatului alegerilor pentru funcția de Președinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”. Legea 370/2004 pentru alegerea președintelui României prevede că după soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor, CCR se pronunță în ceea ce priveşte validarea rezultatului din primul tur de scrutin. În contextul în care CCR a solicitat BEC renumărarea tuturor voturi, este puțin probabil ca o decizie privind validarea să fie luată în ședința de vineri. Voturile din primul tur, renumărate BEC a stabilit joi seara cum va fi făcută renumărarea tuturor buletinelor de vot valabil exprimate și cele nule, sacii urmând a fi predaţi pe bază de proces verbal.
Până la 1 decembrie, ora 22:00, procesele verbale scanate trebuie să fie trimise BEC, iar originalele trebuie să ajungă până în 3 decembrie. Plenul Curții a respins joi, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României formulată de Sebastian-Constantin Popescu, candidat al Partidului Noua Românie la prezidențiale.
Sebastian Popescu a declarat joi că nu a depus tardiv la Curtea Constituțională cererea de anulare a primului tur în termenul legal de trei zile de la încheierea votării, iar închiderea votării a fost pe 24 noiembrie ora 21.00. El a adăugat că a trimis contestația pe email pe 27 noiembrie, ora 9.31 dimineața și i-a acuzat pe judecătorii CCR că „ori nu știu să numere până la trei, ori sunt extrem de ticăloși și au inventat o chichiță care să îi scutească de a se pronunța pe fondul contestației”. De asemenea, Popescu a depus la CCR o contestație în anulare asupra căreia magistrații Curții vor lua o decizie. Pe 29 noiembrie ar trebui să înceapă campania electorală pentru al doilea tur de scrutin, care ar trebui să aibă loc pe 8 decembrie.
În ce condiții pot fi reluate alegerile.
Ce prevede legea Potrivit Legii 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, prevede la articolul 52: „Curtea Constituțională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin”. „În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor”, mai spune legea. Cererea de anulare a alegerilor poate fi făcută de către partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale reprezentate în Consiliul Minorităților Naționale și de candidații care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării, iar cererea trebuie motivată și însoțită de dovezile pe care se întemeiază, potrivit legii menționate. „Soluționarea cererii de către Curtea Constituțională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoștința publică a rezultatului alegerilor”, mai arată legislația în vigoare. Curtea Constituțională validează rezultatul din primul tur, după ce soluționează cererile de anulare a alegerilor.
Mesajul Maiei Sandu înaintea turului II al prezidențialelor din România
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care a venit cu un mesaj video înaintea turului II al prezidențialelor din România, informează unica.md.
„Cei care cred că România ar fi mai puternică şi mai prosperă fără Uniunea Europeană – priviţi spre Republica Moldova. Vedeţi cât de mult a avansat România în ultimele două decenii şi cu cât greu s-a descurcat Republica Moldova. Acum 18 ani noi nu am avut şansa să aderăm la Uniunea Europeană împreună cu România, dar nu ne-am pierdut speranţa, muncind din greu ca să ajungem parte a acestei familii mari, europene, cât de curând posibil. În această lume tot mai incertă avem nevoie unii de alţii, avem nevoie să ne susţinem reciproc. Împreună suntem mai puternici. Ştim ce înseamnă despărţirea – granițe închise şi tăcerea impusă de un regim ce ne-a vrut străini unul faţă de celălalt; interdicţia de a circula, comunica, de a ne îmbrăţişa. Nu daţi crezare celor care vă spun că apropierea de Kremlin aduce pace şi bunăstare. Vedeţi ce face Kremlinul cu vecinii săi. Îi şantajează, îi bombardează, îi ucide. Vedeţi ce face cu proprii cetăţeni. Îi pune la închisoare doar pentru că sunt împotriva războiului sau pentru că critică autorităţile.
Da, democraţiile noastre nu sunt perfecte, dar revenirea la un regim care este de partea agresorului este un pas înapoi, către izolare, sărăcie, dictatură. Nu vrem să fim din nou separaţi. Nu vrem ca Kremlinul să dicteze din nou relaţia Bucureștiului cu Chișinăul. Dimpotrivă, avem şansa să ne regăsim în marea familie europeană. Şi nu vrem să ratăm această şansă. Pe 1 şi 8 decembrie mergem la vot. Alegem Parlamentul României şi președintele României. Eu voi merge la vot pentru că vreau o Românie care să trăiască în pace cu o voce puternică în lume şi cu un nivel înalt de trai pentru toţi cetăţenii săi. Bunicii mei, care s-au născut în România, sigur ar fi mers la vot. Poporul român are puterea și înțelepciunea de a-și apăra locul în lume, iar soarta și această putere stă doar în vot. Poporul român este liber! Vă îndemn să votăm pentru o Românie puternică, europeană, pentru o țară liberă”, a spus preşedintele Maia Sandu.