Povestea unei familii cu 16 copii din Ceadâr Lunga: ,,Ne ajută dragostea, tandrețea, maternitatea”

O familie cu 16 copii din Ceadâr Lunga sunt un exemplu demn de dragoste și armonie ce poate exista între părinți copii, dar și între frați.

În familia preotului Lazarev din Ceadâr Lunga, cresc și sunt educați 16 copii, inclusiv unul adoptiv. Pentru ca să facă față treburilor cotidiene, fiecare membru se implică în activități casnice. „Altfel nu ne-am descurca”, mărturisește Ludmila, mama celor 16 copii.

„Chiar din momentul în care am format familia, noi am decis că vom avea atâția copii cât ne va fi dat  să avem. Dar nu am crezut că vor fi chiar atâția. Am tratat apariția fiecărui copil ca pe un dar de la Dumnezeu (…). A fost dificil atât moral, cât și fizic”, a povestit Ludmila într-un interviu pentru portalul gagauzinfo.md.

În familia Lazarev sunt foarte mulți școlari. Nadia este în clasa a doua, Alioșa – în a treia, Iulia și Varia – în a cincea, Colea și Irina sunt în clasa a șaptea… Trei dintre copii, Afanasie, Elizaveta și Maria studiază la colegii. Tit și Sergei sunt în clasa a XII-a. Trifon și Vania merg la grădiniță, iar Aniuta, Olia și Kiriușa stau acasă cu mama.

Fiecare dintre membrii familiei își aduce aportul în organizarea vieții cotidiene.

Mama celor 16 copii spune că scopul principal e să le ofere tuturor o educație și studii bune, iar mai departe ei trebuie să conteze mai mult pe forțele proprii. „Cei mari deja au înțeles acest lucru, ei se străduie să câștige singuri”, spune Ludmila.

Mama copiilor a povestit că, de exemplu, pentru terciul de la micul dejun au nevoie de 3,5 litri de lapte. La prânz se prepară, în medie, trei litri de borș și e nevoie de 5 kg de cartofi pentru „felul doi”. Pentru a unge câte două tartine pentru fiecare membru al familie e nevoie de un pachet de unt și două pâini.

„Cea mai mare provocare este să găsesc forțe și timp pentru a reuși să le citesc și să discut cu copiii, să le acord măcar câte in pic de atenție fiecăruia. Să reușesc să le zic în parte că este cel mai bun și cel mai iubit copil”, mai spune Ludmila Lazareva.

Potrivit ei, este important ca să ai încredere în copil, să-l respecți, să-i vorbești și să-i explici mereu.

sursa

Alertă de călătorie în Italia! Transportul aerian, feroviar şi public local va fi paralizat timp de 3 zile

În Italia vor fi organizate greve la nivel național, în sectoarele aeroportuar/ aerian, transport public feroviar și transport public local, în perioada 7-9 septembrie, informează Ministerul român al Afacerilor Externe, scrie observatornews.ro.

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că în perioada 7 – 9 septembrie 2024, vor fi organizate greve la nivel național, în sectoarele aeroportuar/ aerian, transport public feroviar și transport public local”, potrivit unui comunicat de presă.

  • Astfel, sâmbătă, 7 septembrie 2024, între orele 13.00 – 17.00 – va avea loc greva personalului aeroportuar și a personalului navigant al mai multor companii aeriene publice şi private, care va afecta inclusiv programul aeroporturilor Fiumicino – Roma și Olbia – Sardegna.
  • În perioada 8 – 9 septembrie 2024 – va avea loc grevă în transportul public feroviar, cu o durată de 24 ore.
  • Luni, 9 septembrie 2024 – va avea loc grevă în transportul public local, cu o durată între 4 și 8 ore.

MAE arată că sunt posibile întârzieri sau anulări ale curselor aeriene și perturbări ale circulației mijloacelor de transport feroviar și public local.

Cetăţenii afectaţi sunt sfătuiţi să se informeze din timp cu privire la programul de zbor şi să menţină legătura cu companiile aeriene, pentru a primi detalii cu privire la eventuale întârzieri sau anulări ale curselor aeriene.

 Dorin Recean, către locuitorii raionului Rezina: „Avem un scop comun – să construim Moldova Europeană”

Aflat în vizită de lucru în raionul Rezina, prim-ministrul Dorin Recean s-a întâlnit cu locuitorii din regiune pentru a discuta despre provocările cu care se confruntă cetățenii, proiectele guvernamentale care vin în sprijinul comunităților și importanța accelerării procesului de aderare a țării noastre la marea familie europeană, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Premierul s-a referit la pașii urmați de Republica Moldova pentru integrarea în Uniunea Europeană și a menționat că atingerea acestui obiectiv este esențială pentru creșterea economică, asigurarea păcii, stabilității și bunăstării în țara noastră.

„Avem un scop comun  – să construim o Moldovă Europeană și o viață mai bună la noi acasă. Să reparăm drumuri, să oferim copiilor noștri condiții decente în grădinițe și școli, să creăm locuri de muncă bine plătite. Avem mai multe provocări, dar continuăm să acționăm – reabilităm infrastructura rutieră, creștem gradual salariile și îmbunătățim condițiile de muncă”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Potrivit premierului, datorită suportului partenerilor externi, autoritățile sporesc calitatea serviciilor în mai multe domenii, printre care și cel al sănătății. Astfel, peste 3 milioane de lei au fost investite în dotarea spitalelor raionale, pe teritoriul țării au fost deschise 12 centre de asistență în caz de accident vascular cerebral (AVC). Continuă eforturile și în domeniul educației, iar prin Programul guvernamental „Satul European” se investește în dezvoltarea localităților. În același timp, autoritățile se pregătesc de asimilarea fondurilor care vor fi accesibile în perioada de preaderare.

În discuții, cetățenii au vorbit despre provocările din domeniul agricol și cel zootehnic, necesitatea combaterii corupției, reformarea justiției, precum și importanța luptei împotriva dezinformării și propagandei. 

Încă un proiectil de artilerie, depistat în zona de frontieră

Polițiștii de frontieră au fost alertați de muncitori care, în timpul lucrărilor de construcție, au descoperit un obiect suspect asemănător cu un obuz. Incidentul a avut loc în apropierea liniei de frontieră moldo-ucraineană, în zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Tudora, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Prin intermediul serviciului unic 112 a fost notificat IP Ștefan Vodă. Ajunși la fața locului, polițiștii au identificat obuzul necunoscut ca fiind un proiectil de calibru 105 mm, rămas din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Geniștii au fost solicitați pentru a prelua și neutraliza obuzul. Până la sosirea echipei de geniști, polițiștii de frontieră au securizat perimetrul și au evacuat persoanele din zona adiacentă.

O fetiță a ajuns în stare gravă la spital după ce a înghițit 23 de magneți
Articolul anterior
Raioanele în care s-a instituit cod roșu și portocaliu de alertă epidemiologică Covid-19
Articolul următor