Universitatea de Stat din Moldova împlinește 75 de ani de la fondare

Universitatea de Stat din Moldova a împlinit ieri, 1 octombrie, 75 de ani de la fondare. Cu această ocazie, în cadrul instituției, a avut loc o ședință solemnă a Senatului USM.

La eveniment au participat: Igor Grosu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Anatolie Topală, Ministrul Educației și Cercetării, E.S. Daniel Ioniță, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, E.S. Bartlomiej Zdaniuk, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polone în Republica Moldova, Ion Tighineanu, Președintele Academiei de Științe a Moldovei, Grigore Belostecinic, Președintele Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, senatori ș.a.

Mesaje de felicitare au fost transmise online de către: Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române, Viorel Barbu, academician al Academiei Române, Klaus Bochmann, Președinte al Moldova Institut Leipzig și Marian Preda, Rectorul Universității din București.

În cadrul ședinței solemne a Senatului USM, rectorul conf. univ., dr. Igor ȘAROV a prezentat Raportul de activitate al USM, vorbind despre perspectivele de dezvoltare și strategiile educaționale, punând în valoare meritul comunității academice care a contribuit la performanțele înregistrate. Totodată, s-a referit și la parteneriatele instituționale de colaborare ale universității, susținute de conducerea țării, de partenerii de dezvoltare ai instituției, de asociațiile foștilor absolvenți etc. „Dacă stau să mă gândesc nu zidurile au făcut Universitatea, ci dumneavoastră, cei de dinaintea dumneavoastră și cei care vă vor urma. Vă exprim toată recunoștința și considerația pentru onorarea obligațiunilor dumneavoastră, pentru munca cu abnegație și dăruire, pentru responsabilitatea de care dați dovadă zilnic. Dumneavoastră aduceți plusvaloare țării noastre. Sunt onorat că fac parte din excepționalul corp profesoral, care și-a menținut locul în elita științifică și pedagogică a țării! Sunt mândru să fiu rectorul celei mai prestigioase instituții de învățământ superior din țară – Universitatea de Stat din Moldova! Vă doresc, în primul rând, multă sănătate, prosperitate, fericire, energie, forță și împliniri profesionale. La mulți ani, USM-iști! La mulți ani, USM!”

Igor Grosu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, absolvent al USM, a subliniat că: „Este o onoare pentru mine să fiu aici, căci am revenit, de fapt, acasă,  să particip la acest eveniment important consacrat celebrării a 75 de ani de la fondarea celei mai de prestigiu instituții de învățământ superior din țară”. În acest context festiv, Președintele Parlamentului a conferit Universității de Stat din Moldova „Medalia Democrației”, cea mai înaltă distincție a organului legislativ.

Anatolie Topală, Ministrul Educației și Cercetării a apreciat buna colaborare dintre instituția pe care o conduce și USM: „Revin cu mare bucurie la Alma Mater. Încerc un sentiment aparte de mândrie pentru instituția care m-a format și unde am activat mulți ani la rând. Transmit un mesaj de prețuire pentru activitatea educațională desăvârșită pe care o realizați cu multă inspirație și dedicație. Să ne unim forțele pentru a oferi studenților studii performante. La Mulți Ani, USM!”

Ministrul Anatolie Topală a decernat Diploma de Onoare a MEC unui grup de profesori și cercetători ai USM.

Mesaje de felicitare au adresat: Petru Chetruș și Gheorghe Rusnac, foștii rectori ai USM, Sergiu Harea, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Andrei Chiciuc, Președintele Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, Ghenadie Donos, Președintele Federației Sindicatelor din Educație și Știință, Gabriel Lazăr, Președintele Autoguvernării Studenților USM și Nadejdî Osmochescu, reprezentanta Asociației Studenților Absolvenți ai USM din Vietnam.

Un moment important al aniversării l-a constituit prezentarea plicului aniversar cu timbru fix elaborat de Î.S. „Poșta Moldovei”. Roman Cojuhari, director general interimar al Î.S. „Poșta Moldovei” a spus că a fost emisă o serie unică de 1000 de plicuri. „Astăzi, punem în aplicație plicul cu timbru fix 75 de ani ai USM, care este în prima zi de emisie și care va reprezenta un moment memorabil în istoria USM”.

Evenimentul a continuat cu un concert aniversar online, susținut de colectivele artistice ale Casei de Cultură a Universității de Stat din Moldova. 

Protest la Copanca: Localnicii refuză lumina furnizată de Chișinău

Locuitorii satului Copanca, din raionul Căușeni, au organizat un protest spontan pentru a bloca lucrările de instalare a pilonilor electrici efectuate de Compania Premier Energy. Protestul a avut loc la marginea localităţii, unde sătenii, mobilizaţi în grupuri şi deplasându-se cu maşini, au oprit echipele tehnice care efectuau lucrările, scrie regional.md.

Tensiunile au apărut în contextul unor nemulţumiri exprimate de comunitate faţă de proiectul care prevede conectarea localităţii Copanca la reţeaua electrică din dreapta Nistrului. Sătenii acuză lipsa de transparenţă şi consultare publică privind acest proiect, afirmând că nu li s-au oferit suficiente informaţii despre impactul lucrărilor asupra localităţii şi a mediului înconjurător.

Pentru a calma situaţia, la faţa locului au fost trimise aproximativ cinci echipaje de poliţie din raionul Căuşeni. Oamenii legii au încercat să medieze conflictul şi au îndemnat protestatarii la calm. “Respectăm dreptul cetăţenilor de a-şi exprima nemulţumirile, dar este important ca protestul să rămână unul paşnic. Vom face tot posibilul pentru a evita escaladarea situaţiei”, a declarat un reprezentant al poliţiei.

Compania Premier Energy nu a oferit încă o reacţie oficială la evenimentele din Copanca. Totuşi, potrivit informaţiilor publice anterioare, proiectul de conectare a localităţii la reţeaua electrică ar avea scopul de a îmbunătăţi infrastructura energetică şi de a asigura o furnizare mai stabilă a energiei electrice pentru locuitorii regiunii.

Protestul din Copanca evidenţiază importanţa implicării cetăţenilor în procesul decizional atunci când vine vorba despre proiecte de infrastructură de mare amploare. Evenimentele sunt în derulare, iar situaţia rămâne tensionată.

O femeie va plăti peste 200.000 lei amendă pentru un colet trimis din Israel în Moldova

Procuratura raionului Fălești a obținut o sentință de condamnare în privința unei femei în vârstă de 47 de ani, acuzate de tentativă de contrabandă cu substanțe psihotrope (art.27, art.248 din Codul penal), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Judecătoria Bălți, sediul Fălești, a condamnat femeia, la o amendă de 4 125 de unități convenționale, echivalentul a 206 250 lei. Totodată, s-a dispus confiscarea și nimicirea substanțelor psihotrope, precum și plata cheltuielilor judiciare în valoare de 1 680 de lei.

Potrivit acuzării, inculpata, aflându-se în statul Israel, în perioada de timp până la data de 09 iunie 2022, a obținut și păstrat asupra sa 90 de comprimate, care conform expertizei judiciare reprezintă preparate medicamentoase, ce conțin brontizolam în cantitate totală de 0,0225 grame, substanță ce se atribuire la categoria substanțelor psihotrope. Femeia a încercat să le introducă pe teritoriul Republicii Moldova, expediindu-le printr-un colet. Substanțele au fost descoperite în cadrul unui control vamal efectuat la 17 iunie 2022, asupra coletului respectiv, expediat din Israel.

Inculpata și-a recunoscut vinovăția și a solicitat examinarea cauzei în procedura simplificată.

R. Moldova renunță la curentul furnizat de Centrala de la Cuciurgan, chiar dacă Rusia va relua livrările de gaze

R. Moldova va renunța la energia produsă de Centrala de la Cuciurgan, după ce „Gazprom” va relua livrările de gaze în stânga Nistrului, pentru că Federația Rusă nu-și respectă obligațiile contractuale și poate sista în orice moment aceste livrări, a declarat joi-seară prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul unei emisiuni de la Pro TV, scrie ziarulnational.md.

Potrivit lui Recean, R. Moldova nu vrea să mai depindă în niciun fel de resursele energetice ale Rusiei, care sunt folosite în calitate de armă de șantaj.

„Noi trebuie să urmărim, în primul rând, stabilitatea livrărilor. Reluarea livrărilor de gaze în stânga Nistrului, indiferent de volum, nu înseamnă că ele nu pot fi stopate peste o lună-două sau peste trei luni, sau la fiecare două-trei săptămâni. După cum am observat, asta ne costă mult mai mult. Acum e important să ne adaptăm cu toții, să finalizăm construcția liniei electrice Vulcănești – Chișinău și, în felul acesta, să asigurăm securitatea livrărilor. După asta vom asigura și un cost optim pentru cetățenii R. Moldova”, a subliniat Recean.

Un nou contract de furnizare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan poate fi semnat doar dacă vor fi garanții ferme că aceste livrări de gaze nu vor fi întrerupte, doar că nimeni nu poate să ofere astfel de garanții. Premierul a amintit că acum este în vigoare un contract dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” în privința livrării gazelor în stânga Nistrului, însă Rusia a oprit unilateral livrările de la 1 ianuarie 2025.

„Doar dacă avem garanții ferme că nu vor fi întrerupte livrările de gaze naturale, ceea ce nu văd posibil. Și nu văd cine ar putea să ofere astfel de garanții. Iar noi am observat că, dacă nu există astfel de garanții, atunci pe cetățeanul R. Moldova îl costă mai scump curentul electric”, a punctat Dorin Recean.

A decedat Valeriu Mițul, participant al Războiului de pe Nistru și fost primar al satului Corjova
Articolul anterior
Video! Moment senzațional. O moldoveancă are mari șanse să devină SuperStar România
Articolul următor