Viața merge mai departe: povestea lui Cristian!

Luna trecut

separator
ă am scris despre Anișoara, fetița care trăiește împreună cu mama sa la Centrul Maternal „În braţele mamei”, iar acesta a devenit pentru ele o a doua casă. Din păcate însă în situaţii asemănătoare se află alte 8 cupluri mamă-copil, care au nevoie de susţinere.

Ceea ce îți voi povesti luna aceasta s-ar putea să-ţi folosească pe viitor, deoarece povestea acestui copil te face să înțelegi că realitatea nu este chiar atât de roză pentru unii.

Este povestea lui Cristian, care la doar cele 7 săptămâni, are deja o istorie cât un film de lung metraj. Nu este nevoie de prea multe cuvinte, doar privind în ochii săi înțelegi totul.

“Este o istorie despre viața mea, iar viitorul ei s-ar putea să depindă şi de tine.

M-am născut într-o zi specială – de Crăciun, de aceea, probabil am fost numit Cristian. Îmi amintesc și acum că atunci când am deschis ochişorii pentru prima dată, am văzut cel mai dulce zâmbet de pe lume și cei mai triști și frumoși ochi– ai mamei.

Era tristă, deoarece rămasă fără loc de muncă şi locuinţă, credea că nu va putea rămâne alături de mine.

Însă norocul a fost de partea noastră, deoarece împreună am ajuns la Centrul Maternal „În braţele mamei”. Aici mami îmi zâmbeşte mai des, mă sărută cu gingașie, iar ochii nu mai sunt atât de triști- asta mă face să cresc mai repede și mai fericit.

DSC00019 DSC00020 DSC00050

Deși tatăl meu nu a  apărut în viaţa noastră, iar bunicii nu doresc să mă vadă, nu suntem singuri- eu o am pe mama şi ea mă are pe mine.

Acum mami e optimistă, știe că atunci când voi fi mare o să merg la grădiniţă, iar ea o să-şi găsească un serviciu, pentru a putea rămâne mereu împreună.

Iar eu, deşi încă sunt mic de tot, ştiu foarte bine, sunt unicul sprijin al ei. Asta mă face să fiu mai cuminte şi ascultător și chiar dacă nu mereu îmi reușește acest lucru, îi zâmbesc dulce mămicii şi îi spun  în limba mea specială- totul o să fie bine.

Şi cu siguranţă aşa va fi”, această poveste o spun ochii lui Cristian.

Dacă ai posibilitatea şi dorinţa de a susţine acest proiect, te invităm să faci o donaţie prin intermediul terminalelor de plată QIWI şi MMPS. Centrul Maternal „În braţele mamei”, care se află în Chişinău, pe strada  Criuleni, nr.22, tel. 022 46 32 28.

Text: Iulia Arnaut

Mai multe informații citești pe: http://inbratelemamei.wordpress.com/

Telefon: (022) 92-28-29; 46-32-28
Adresa: Mun. Chisinau, str. Criuleni 22, Cartierul Poşta Veche
Cont bancar:
c/f: 40246014
Cont curent: 225100000186757
Cont special: 225110000186757
BC VictoriaBank S.A. filiala nr. 3

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Fostul soț al Kseniei Novikova cere de la ea un milion de ruble rusești!
Articolul anterior
Sufletul folcorului românesc omagiat astăzi!
Articolul următor