CSJ a pus punct: Crucifixul de la MAI, instalat de Andrei Năstase, va fi scos. Mitropolia Moldovei: „E un act defăimător”

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a luat act și își exprimă îngrijorarea profundă față de decizia din 11 noiembrie a Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție, privind scoaterea crucifixului instalat în holul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, scrie unimedia.info.

Într-un comunicat de presă, emis astăzi, Biserica Ortodoxă din Moldova „califică o nedreptate fundamentală această decizie și sprijină reacțiile majorității cetățenilor Republicii Moldova în favoarea păstrării crucifixurilor în instituțiile publice”. „Prezența în spațiul public a unor simboluri fondatoare pentru civilizația creștină europeană – precum crucea – este utilă și necesară”, spun reprezentanții Mitropoliei, care îndeamnă membrii Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție să-și revizuiască decizia.

Decizia a fost luată pe data de 10 noiembrie 2021 de către Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție, în componența: președintele completului, judecătorul Maria Ghervas, judecătorii Nina Vascan, Victor Burduh. Recursul depus de către Ministerul Afacerilor Interne a fost declarat inadmisibil, iar încheierea este irevocabilă.

„Crucea este reprezentată pe stema Republicii Moldova, în scutul plasat pe pieptul unei acvile purtând în cioc o cruce de aur. Crucea a purtat-o în mâinile sale, Domnitorul Țării Moldovei Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. Despre Cruce a scris versuri eterne autorul imnului național marele preot și poet Alexie Mateevici.

Crucea și icoanele sunt simboluri sacre ale Bisericii și neamului nostru, iar familiarizarea cu aceste simboluri și cunoașterea sensului lor de către cetățenii noștri fac parte, din nivelul de bază al educației, fără de care deprinderea valorilor civice elementare nu ar fi posibilă.

Istoria bimilenară a creștinismului ne-a demonstrat cât de semnificativ este acest simbol. Spațiul balcanic în care trăim noi, ne-a confirmat importanța și valoarea inestimabilă a Crucii”, se arată în comunicat.

În context, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove consideră decizia Colegiului civil, comercial și de contencios administratival Curții Supreme de Justiție vizavi de scoaterea crucifixului de pe holul Ministerului Afacerilor Interne al Republica Moldova drept un act defăimător și de discreditare a majorității naționale.

„Această decizie este un atentat la identitatea noastră de credință și de neam”, mai menționează aceștia.

Crucifixul instalat în incinta Ministerului Afacerilor Interne, la decizia lui Andrei Năstase, pe vremea când era la șefia instituției, în 2019, urma să fie scos. Cel puțin asta presupune decizia de pe 9 august a Curții de Apel, care însă, mai poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție, mai scrie sursa citată.

Scuarul Parlamentului a fost iluminat în culorile drapelului UE după deschiderea negocierilor de aderare

Scuarul Parlamentului este iluminat, în această seară, în culorile drapelului Uniunii Europene. Acțiunea este prilejuită de faptul că Republica Moldova a început astăzi negocierile de aderare la Uniunea Europeană, informează unica.md cu referire la un comunicat al Parlamentului.

„Încă un pas spre o Moldovă Europeană! Ne așteaptă un drum lung, unde va trebui ca fiecare dintre noi să depună efort și determinare pentru a consolida instituțiile, a continua lupta cu corupția, a crește economia. Sunt lucruri firești pe care le dorim fiecare dintre noi și care ne vor apropia de standardele Uniunii Europene”, a menționat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Anterior, Parlamentul a adoptat Declarația cu privire la integrarea europeană a Republicii Moldova. Documentul exprimă convingerea că doar aderarea la Uniunea Europeană va asigura viitorul țării noastre în calitate de stat suveran, neutru, integru și democratic, iar calea ireversibilă de integrare și aderare europeană este proiect de prioritate națională al Republicii Moldova. Prin intermediul acestei Declarații, deputații fac apel către întreaga societate la unitate și solidaritate pentru un viitor pașnic și european al țării noastre, în numele interesului național și al obiectivului strategic – integrarea și aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

De menționat că Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE în anul 2014. La 3 martie 2022, autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a țării noastre la UE. Uniunea Europeană a acordat, la 23 iunie 2022, statutul de țară candidat pentru Republica Moldova. La 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE.

”Am așteptat mai bine de 30 de ani acest moment!” R. Moldova a început, oficial, negocierile de aderare la UE. Reacții la Chișinău

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. În cadrul primei conferințe interguvernamentale, reprezentanții statelor membre ale blocului comunitar au propus cadrul de negocieri pentru Chișinău, informează unica.md.

Președintele Maia Sandu a venit cu un mesaj adresat cetățenilor: ”Fiecare pas pe care-l facem împreună ne apropie de ziua aderării țării noastre la Uniunea Europeană. Azi a avut loc prima Conferință interguvernamentală Bruxelles-Chișinău care fixează începerea negocierilor pe mai multe domenii. Le mulțumesc tuturor care au făcut posibil acest moment într-un termen destul de scurt și am încredere că vom continua la fel de hotărâți pentru ca Moldova să fie liberă, europeană și o țară unde pacea este garantată.”, a scris președintele.

După ce Uniunea Europeană a deschis negocierile de aderare cu Republica Moldova, premierul Dorin Recean a transmis un mesaj:

”Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de aderarea la Uniunea Europeană. Conferința Interguvernamentală Republica Moldova – UE de astăzi, fixează începerea oficială a negocierilor de aderare și demonstrează că avem capacitatea să construim, până în 2030, un stat prosper, un stat european.

Negocierile pe care le-am început sunt un proces tehnic și complex și au drept scop coordonarea politicilor Republicii Moldova și UE pentru îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor noștri. Fiecare capitol de negociere închis va însemna rezultate vizibile pentru oameni, legi corecte și previzibile, instituții eficiente, serviciu public calitativ.

Am așteptat mai bine de 30 de ani acest moment. Avem datoria, cu toții, să-l valorificăm și să lăsăm moștenire copiilor o Moldovă pașnică, unde oamenii trăiesc în bună înțelegere și au o viață împlinită.

În toamnă, voința poporului va confirma acest viitor al nostru, un viitor în marea familie europeană, în care să devenim o țară puternică, independentă, unde pacea și prosperitatea sunt garantate.”, a scris premierul Recean.

Republicii Moldova i-a fost prezentată un calendar pentru următoarea etapă de screening.

Și preşedintele Volodimir Zelenski a salutat lansarea oficială a negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, calificând această zi drept una „istorică” pentru o ţară care luptă de mai bine de doi ani împotriva invaziei ruse: „Nu ne vom lăsa niciodată deturnaţi de la drumul nostru către o Europă unită, către casa noastră comună, a tuturor naţiunilor europene. O casă care trebuie să fie paşnică”.

Trei șoferi au încercat să mituiască polițiștii, în doar 24 de ore, pentru a scăpa de pedepse

Inspectorii de patrulare au stopat un motociclist pe o stradă din Ocnița pentru conducerea mijlocului de transport care nu a fost înmatriculat în modul stabilit de lege. Bărbatul de 40 de ani nu deține permis de conducere. Mai mult, fiind testat alcoolscopic, rezultatul a arătat 0,93 mg/l vapori de alcool în aerul expirat, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Un alt caz a avut loc în capitală, la intersecția străzii Liviu Deleanu cu șoseaua Balcani. Un bărbat de 37 de ani, cetățean străin, conducea un camion înmatriculat necorespunzător.

Șoferul unui Renault, cu vârsta de 45 de ani, locuitor al municipiului Chișinău, a încălcat limita de viteză în Ialoveni. În toate cazurile au fost solicitate grupele operative pentru fixarea probelor și documentare.

Persoanele documentate și-au continuat acțiunile de corupere chiar dacă au fost informate că sunt pasibile de răspundere penală.

152 cazuri noi și 3 decese cauzate de Covid, în ultimele 24 de ore
Articolul anterior
De trei ani, o bunică iese din casă cu o scară, după ce la intrare a fost instalat un interfon
Articolul următor