Au început lucrările de asamblare a principalului pom de Crăciun din capitală

În Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, în preajma Arcului de Triumf, au început primele lucrări de asamblare și împodobire a principalului pom de Crăciun din capitală, scrie replicamedia.md.

Astfel, din primele imagini surprinse de la fața locului, și în acest an Târgul de Crăciun organizat pe durata sărbătorilor de iarnă va fi în Parcul Catedralei.

Ieri, 22 noiembrie, într-o conferință de presă, primarul municipiului a declarat că a cerut Ministerului Culturii susținere în privința coordonării evenimentelor în pragul sărăbtorilor, însă Ceban zice că „am fost trimiși la plimbare”.

„Noi am transmis o solicitare la Guvern, la ministerul de resort, ca să ne coordonăm activitățile în această privință. Am fost trimiși la plimbare în acest sens, pot să vă arăt scrisorile. Mi se pare ridicolă această abordare și motivele invocate, atât timp cât ei au organizat tot felul de lucruri pe parcursul acestei toamne și nu și-au asumat absolut nimic în această privință.

Primăria Chișinău va avea grijă ca sărbătorile de iarnă să arate frumos. Preturile și Direcția cultură se ocupă, avem și proiecte televizate în acest sens. Sper să nu avem repercusiuni în această privință”, a mai adăugat Ceban.

Amintim că anul trecut, sărăbătorile de iarnă s-au desfășurat fără târguri și iarmaroace de Crăciun în Chișinău din cauza crizei pandemice.

De menționat că începând cu anul 2018, pe atunci primar interimar fiind Ruslan Codreanu, bradul de Crăciun instalat în inima Chișinăului este artifial.

Pomul are circa 20 de metri și a fost procurat de la o firmă din Chișinău care se ocupă de confecționarea pomilor de Crăciun.

Maia Sandu a felicitat sportivii care au obținut performanțe la competițiile internaționale

Președintele Maia Sandu a venit cu un mesaj de felicitare în adresa sportivilor care obținut performanțe strălucite la recentele competiții internaționale.

”Felicitări campioanei Daria Kozorez, prima femeie din istoria țării noastre care a obținut o medalie de aur la box feminin. Daria, tânăra sportivă din Republica Moldova cu origini ucrainene, a câștigat în categoria de greutate +81 kg.

Felicitări și celorlalți premianți ai Campionatului European de box, rezervat seniorilor, care au revenit azi acasă. Pugiliștii noștri au adus 3 medalii de la competiția din Belgrad, Serbia.

Alexandru Paraschiv a obținut medalia de argint în categoria de greutate de până la 63,5 kg, iar Vasile Cebotari a cucerit medalia de bronz la categoria de greutate de până la 71 kg.

În ultimii 2 ani Guvernul a îmbunătățit condițiile de antrenament pentru lotul olimpic al țării și a dublat bursele sportivilor de performanță. S-au construit 14 obiective sportive și au fost renovate 133 de săli și terenuri sportive. Astfel vom crește tineri campioni, vom dezvolta sportul de masă și vom promova un stil de viață activ pentru menținerea sănătății populației.

Dragi sportivi, sunteți o sursă de inspirație pentru noi toți. Ne mândrim și vă urăm succes la competițiile următoare!”, a scris președintele într-o postare pe Facebook.

Zero venituri salariale! Cine e președintele de partid care trăiește din donațiile rudelor

Zero venituri salariale, 411 lei obținuți dintr-un depozit bancar, peste 36 de mii de lei obținuți de la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) și 372 de mii de lei obținuți din donații. Acestea sunt veniturile pe care le indică în 2023 familia președintelui partidului „Victorie”, Vadim Grozavu, în declarația de avere și interese personale pe care a depus-o la o săptămână după ce, alături de liderii tuturor partidelor afiliate ex-deputatului Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a constituit blocul „Victorie”, scrie zdg.md.

foto: zdg.md

După ce Parlamentul a votat amendamentul deputatului din fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” (PAS), Lilian Carp, la proiectul de modificare a Legii privind evaluarea integrității instituționale, astfel încât președinții și vicepreședinții partidelor politice și membrii organelor executive centrale ale partidelor politice să fie obligați să depună declarații anuale, mai mulți lideri de partide și-au declarat averea.

La 27 aprilie, Vadim Grozavu, președintele partidului „Victorie”, despre care sursa a scris la scurt timp de la formare, că este afiliat lui Ilan Șor, ex-deputatul care se ascunde de justiție fie în Israel, fie în Federația Rusă, după ce a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, a depus declarația de avere și interese personale pentru anul 2023.

La secțiunea „venitul obținut la locul de muncă de bază”, Grozavu nu indică niciun leu. Familia Grozavu însă a obținut de la CNAS peste 36 de mii de lei sub formă de indemnizație pentru întreținerea copilului și 411 lei dintr-un depozit bancar.

Donații financiare de la părinți, bunici, frați și verișori

La secțiunea „venitul obținut din donații și moșteniri” însă, situația este complet diferită. Familia Grozavu s-a bucurat deșapte donații de la părinți, bunici, frați și verișori, în valoare totală de circa 372 de mii de lei.

Părinții lui Vadim Grozavu i-au donat, în 2023, 160 de mii de lei. Verișoarele liderului partidului „Victorie” au fost și ele generoase, oferindu-i 300 de mii de ruble, echivalentul a 57 de mii de lei, și respectiv 200 de mii de ruble, echivalentul a 38 de mii de lei.

Socrii lui Vadim Grozavu au donat familiei acestuia, în 2023, cinci mii de lei. O sumă mai generoasă familia Grozavu a primit sub formă de donație de la bunica soției, 32 de mii de lei. Alte 50 de mii de lei și respectiv 30 de mii de lei, familia Grozavu le-a obținut de la sora și fratele soției lui Vadim Grozavu.

Familia Grozavu deține 12 automobile și remorci, trei achiziționate în 2023

Familia Grozavu deține 12 automobile de diferite mărci, cumpărate în intervalul 2008-2023.
În 2023, Grozavu a achiziționat trei din totalul automobilelor și remorcile pe care le are în posesie, este vorba despre un Mercedes, fabricat în 2009, pentru care Grozavu ar fi scos din buzunar 50 de mii de lei, o remorcă de model Pong Ratz Lat-K, pentru care a plătit 12 mii de lei, dar și o mașină Hyundai Santa, fabricată în 2002, pentru care a plătit 40 de mii de lei.

Casă de 90 de m.p., donată familiei Grozavu în 2023

Tot în 2023, familia Grozavu a primit mai multe donații imobile. Printre acestea, se numără o casă de 90 de m.p., care ar valora peste 33 de mii de lei, un garaj de 23 de m.p., care ar costa 6000 de lei, dar și alte trei bunuri imobile: un bun de 7,4 m.p., care ar valora pe piață 2000 de lei, un alt bun de 9,7 m.p., care ar valori 4000 de lei, și unul de 9,17 m.p., valoarea căruia ar fi tot de 4000 de lei.

Familia Grozavu mai deține din 2022 o casă de locuit de peste 83 de m.p., care valorează circa 108 mii de lei, obținută tot printr-o donație, dar și un garaj de 35 de m.p., valoare căruia se ridică la 35 de mii de lei, obținut în același mod – donație.

Cum va activa Piața Centrală pe 1 şi 9 mai

Piața Centrală va fi deschisă pentru cumpărători pe 1 și 9 mai. Responsabilii au emis o notă informativă în care anunță că programul de lucru va fi unul obișnuit, scrie unimedia.info.

„Pe 01 mai 2024 și 09 mai 2024 Î.M. „Piața Centrală” va activa în regim obișnuit”, se arată în mesaj.

În contextul zilelor de sărbătoare nelucrătoare din luna mai, Primăria Municipiului Chișinău a adus la cunoștință că instituțiile educaționale din Capitală, școli primare-grădinițe și gimnazii-grădinițe, vor activa supă un program anumit.

Anterior, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a venit cu precizări privind regimul de muncă pentru 10 mai. Astfel, responsabilii anunță că ziua în cauză nu va fi declarată nelucrătoare.

Maia Sandu se întâlnește azi cu președintele României, Klaus Iohannis
Articolul anterior
Chișinăul iese oficial de sub cod roșu! Activitățile în domeniile Horeca, teatru, concert și sportiv vor fi relaxate
Articolul următor