Poliția rutieră: Pietonii sunt îndemnați să folosească lanterna telefonului atunci când traversează strada

Cu siguranță ai un telefon, folosește lanterna pentru a fi mai vizibil în trafic, ne îndeamnă inspectorii rutieri.

,,Afară întunecă mult mai devreme, iar noi ne dorim că fiecare să ajungă în siguranță la destinație, iată de aceea îți reamintim:

Tu ca pieton:

– nu traversa strada în fugă sau fără să te asiguri că șoferul te-a văzut;

– dacă cobori din transportul comun, așteaptă plecarea acestuia din stație și apoi traversează strada regulamentar;

– poartă obiecte cu elemente reflectorizante.

Ești șofer, fii prudent:

– adaptează permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic;

– fii atent la drum, în condiţiile în care pietonii sunt greu de observat, mai ales pe traseele care leagă localităţi, iar ei se deplasează pe marginea carosabilului;

– menţine o distanţă mai mare între maşina ta şi cea din faţă.

Cea mai scumpă vacă din lume, vândută cu patru milioane de dolari! Are propriul bodyguard

Cea mai scumpă vacă din lume trăiește la o fermă din Uberaba, Brazilia. Animalul fost cumpărat cu cu peste 4,1 milioane de dolari, potrivit adevarul.ro, și este un rezultat al îmbunătățirilor genetice.

Masivul animal alb este supravegheat video și are propriul bodyguard înarmat, dată fiind suma de 4,1 milioane de dolari la care a fost adjudecat la cea mai recentă licitație la care a fost vândut.

Numită Viatina -19, valoroasa vacă este produsul a ceea ce s-ar putea numi „moo-genia” – îmbunătățirea efectivelor de bovine prin implantarea de embrioni în vaci surogat şi clonarea ulterioară a exemplarelor de top.

„Cred că a adăugat mult la îmbunătățirea genetică pe care toată lumea o caută și că în viitor vom avea cu siguranță o carne de mai bună calitate, un animal cu un randament mai mare al carcasei datorită muncii pe care o facem cu bovinele de elită”, spune co-proprietarul Ney Pereira.

Vaca este gestantă în acest moment şi cântăreşte 1.100 de kilograme

Viatina-19 aparține rasei Nelore, care este crescută pentru carne, nu pentru lapte, și reprezintă cea mai mare parte din stocul Braziliei, potrivit sursei citate.

Potrivit medicului veterinar care o monitorizează, Viatina este atât de valoroasă pentru că îmbină frumusețea rasei, capacitatea de reproducere și cuceririle geneticii.

Muncă nedeclarată la 30 de companii din R. Moldova. 140 de persoane lucrau „la negru”

În luna mai, Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM) a descoperit cazuri de muncă nedeclarată la 30 de companii din țară, fiind identificate 140 de persoane care lucrau „la negru”. Controalele au fost efectuate la 189 de companii, transmite moldpres.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, ISM își continuă eforturile de a asigura respectarea legislației muncii și protecția drepturilor angajaților. Astfel, persoanele care lucrau „la negru” beneficiază de suport pentru a-și formaliza activitatea. Instituția subliniază că munca nedeclarată subminează sistemul fiscal al țării și privează angajații de drepturile și beneficiile pe care le-ar avea în mod legal.

„MMPS și-a consolidat eforturile pentru reorganizarea și modernizarea Inspectoratului de Stat al Muncii, astfel încât să faciliteze activitatea de control efectuată în scopul depistării cazurilor de muncă informală. O inspecție a muncii eficientă care promovează practici de muncă legale și corecte, asigură atât respectarea drepturilor angajaților, cât și competitivitatea mediului de afaceri”, a specificat instituția.

Statisticile MMPS arată că fiecare a 4-a persoană din populația angajată în Republica Moldova activează informal, „ceea ce distorsionează piața muncii și creează inechități sociale și economice”.

Campania de monitorizare a muncii nedeclarate a fost lansată în noiembrie anul trecut. De la începutul campaniei, au fost depistate 751 de persoane care prestau muncă nedeclarată, iar 348 din aceştia au fost legalizaţi. 

Produsele și serviciile cu impact redus asupra mediului vor avea etichetă ecologică

Produsele și serviciile cu impact redus asupra mediului vor avea etichetă ecologică, care va asigura informarea consumatorilor despre calitatea acestora. Decizia a fost aprobată de Guvern, informează Moldpres.

Sistemul de etichetare ecologică are ca obiectiv înlocuirea substanțelor dăunătoare/periculoase cu substanțe mai sigure, când acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic. Acest sistem va încuraja operatorii să comercializeze mărfuri/servicii cu un impact redus asupra mediului, iar consumatorii, să identifice ușor mărfurile și serviciile care sunt prietenoase mediului și inofensive din punct de vedere ecologic.

Eticheta ecologică nu se va aplica medicamentelor de uz uman. Ea se va acorda la solicitarea operatorului, de către instituția de certificare în domeniul etichetării ecologice, acreditat de Centrul Național de Acreditare (MOLDAC).

Documentul a fost elaborat de către Ministerul Mediului în contextul necesității formării cadrului normativ de punere în aplicare a Regulamentului privind etichetarea ecologică, prin includerea simbolului „ECO”.

Alexandr Slusari: Judecătorii de la CC să refuze salariile de 82 mii lei în contextul situației economice din țară
Articolul anterior
Maia Sandu, în clasamentul celor mai influenți oameni din Europa
Articolul următor