Producerea și livrarea de cafea sunt puse în pericol. Prețul ar putea exploda

Preţurile cafelei pe pieţele „futures” au crescut până la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, companiile şi comercianţii grăbindu-se să blocheze stocurile, în timp ce se confruntă cu blocajele de transport maritim, scrie alephnews.ro.

Comercianţii apelează la contractele “futures”, produse care le permit să asigure livrări la un preţ stabilit, deoarece se tem că nu vor putea obţine stocuri suficiente pe piaţa fizică, unde pot fi mai selectivi în ceea ce priveşte produsul pe care îl vor primi.

Stocurile sunt drenate de la Intercontinental Exchange, unul dintre principalele locuri de tranzacţionare a contractelor „futures” de cafea, ceea ce a făcut ca preţurile să crească şi mai mult, susțin comercianţii.

Acest declin al stocurilor a trimis „un semnal foarte puternic către piaţă pentru că există în continuare o lipsă a cafelei”, a declarat Ilya Byzov, producător de cafea Sucafina, iar preţurile „futures” pentru boabele de arabica de calitate superioară au ajuns la 2,50 dolari pe kilogram, aproape dublu faţă de nivelul de la începutul anului 2021.

„Cei mai mari trei producători de arabica, Brazilia, Columbia şi Etiopia, se confruntă cu rate crescute de neplată, în care fermierii nu reuşesc să livreze cafeaua la preţurile convenite, astfel încât să încerce să revândă la preţurile actuale mai mari”, a declarat USDA în cel mai recent raport privind cafeaua braziliană.

Varianta Omicron poate juca un rol important

În acelaşi timp, Consiliul Exportatorilor de Cafea din Brazilia, cel mai mare producător şi exportator de cafea din lume, a declarat că comercianţii s-au luptat să obţină rezervări pentru containere şi nave şi s-au confruntat cu amânări frecvente ale încărcării din partea companiilor de transport maritim. Acesta a declarat că volumul exporturilor de cafea în octombrie a scăzut cu 24% faţă de anul trecut.

Îngrijorările legate de o nouă secetă în Brazilia au contribuit, de asemenea, la creşterea preţului cafelei. Cultivatorii de cafea de acolo au fost afectaţi de temperaturi scăzute din cauza îngheţurilor severe din iulie. Deşi îngheţurile nu au avut impact asupra recoltei din acest an, pagubele suferite de copaci, care au urmat celei mai grave secete din ultimul secol, au generat îngrijorări cu privire la sănătatea plantelor, precum şi la calitatea boabelor în sezonul următor.

Sosirea fenomenului meteorologic La Nina, care tinde să aducă uscăciune în partea sudică a Americii de Sud, pentru al doilea an consecutiv, a generat temeri legate de volumele scăzute de producţie într-un moment în care cererea rămâne fermă. Partea sudică a Braziliei a avut niveluri de precipitaţii mai scăzute decât în mod normal, ceea ce a dus la îngrijorări în rândul fermierilor, au declarat comercianţii.

Între timp, îngrijorările legate de noua variantă a coronavirusului Omicron, care ar putea duce la blocaje în Vietnam, au determinat, de asemenea, creşterea preţurilor futures pentru robusta – o boabă de cafea de calitate inferioară.

Jack Scoville de la brokerii de mărfuri Price Futures Group din Chicago a avertizat: „Covidul a revenit şi în Vietnam şi ar putea fi un factor de întrerupere a transporturilor.”

O menajeră a devenit milionară. Femeia la care lucra i-a lăsat averea sa

O menajeră din Thailanda a moștenit mai bine de 2,5 milioane de euro, după ce femeia de afaceri pentru care lucra i-a lăsat întreaga sa avere.

O menajeră a devenit milionară: Femeia la care lucra i-a lăsat averea saFoto: Shutterstock

Nutwalai Phupongta, în vârstă de 49 de ani, a lucrat 17 ani pentru o femeie de afaceri franceză, și, după moartea acesteia, a moștenit o avere de 2,5 milioane de euro, transmite știrileprotv.ro.

Femeia de afaceri a fost găsită moartă pe marginea piscinei vilei în care locuia, alături de o armă, din care lipsea un cartuș, un pahar de vodcă și un pachet de țigări.

Cel care a făcut descoperirea șocantă a fost un angajat care a sunat imediat la poliție. Nimic nu indică o eventuală crimă. Camerele de supraveghere fusese acoperite de Catherine, a constatat ancheta.

Cu puțin timp înainte de moartea ei, pe 26 aprilie, și-a făcut testamentul și a informat mai multe persoane apropiate că îi va lăsa toată averea menajerei sale, Nutwalai Phupongta. Cunoscută ca „mătușica Tim”, ea a moștenit acum imobile, bani, mașini, bijuterii și terenuri în valoare de 100 de milioane de baht, echivalentul a aproximativ 2,5 milioane de euro.

Catherine deținea cinci vile de lux pe insula de vacanță Phuket și locuia singură în Thailanda, de la divorțul ei, produs în urmă cu patru ani. Potrivit presei de la Bangkok, Catherine suferea de o boală incurabilă.

Tradiții și obiceiuri de Paște!

Paștele este una din sărbătorile care se sărbătorește peste tot în lume. Mai demult, tradițiile și obiceiurile de Paște erau ținute cu sfințenie. Astăzi, acestea se găsesc mai mult la sate, unde oamenii nu au uitat adevărata semnificație a acestei sărbători. Ce tradiții de Paște nu au fost uitate la români?

separator
 

Vopsitul ouălor

O tradiție de Paște, care din fericire nu s-a pierdut încă este vopsitul ouălor. Ouăle se vopsesc în roșu cel mai adesea, culoare ce simbolizează sângele Mântuitorului. Unii oameni talentați care au păstrat tradițiile și obiceiurile de Paște le încondeiază și desenează diferite ornamente. Ouăle încondeiate se decorează cu diferite simboluri geometrice sau religioase care pot semnifica viața, moartea sau eternitatea. În Moldova, oamenii pun într-un vas cu apă un ou roșu și îl lasă peste noapte. A doua zi se spală cu acea apă pentru a fi la fel de frumoși, sănătoși și îmbujorați ca și acel ou.

Ciocnitul ouălor

Această tradiție de Paște are câteva reguli. Cea mai în vârstă persoană de sex masculin de la masă ciocnește capul oului cu ceilalți în timp ce spune “Hristos a Inviat”, iar ceilalți răspund “Adevărat a înviat”. Ca și tradiție și obicei de Paște, ciocnitul ouălor diferă în fiecare regiune a țării. În prima zi de Paște se ciocnesc doar vârful ouălor, în a doua zi vârful cu partea opusă, iar în zilele următoare doar părțile opuse. În tradiția creștină, oul simbolizează viața eternă, renașterea, norocul.

Cozonacul și pasca

Pregătirea cozonacului este un alt obicei și tradiție de Paște. Cozonacul se gătește și de Crăciun și reprezintă unitatea din familie. Creștinii asociază pasca cu grija lui Dumnezeu față de oameni. Pasca este adusă obligatoriu la sfințit în biserică și mulți consideră că astfel vor fi protejați de rău. Cozonacul și pasca sunt stropite cu vin la biserică și simbolizează viața și renașterea. În general, această tradiție și obicei de Paște este asociat cu jertfa Mântuitorului.

Iepurașul de Paște

În trecut iepurele era considerat simbol păgân, dar prin creștinizare a devenit simbol și chiar tradiție de Paște. Pe masa de Paște se găsesc adesea iepurași de ciocolată, împreună cu ouă de ciocolată sau marțipan. Copiii sunt cei mai încântați de această tradiție și obicei de Paște.

Mielul

Mielul este un simbol al Mântuitorului și reprezintă sacrificiul, dragostea sinceră. Friptura de miel a devenit o tradiție și un obicei de Paște, încărcată de simboluri. Totuși, unii creștini blamează pe cei care consumă carne de miel în această perioadă, considerând drept o lipsă de respect față de Dumnezeu.

sursa



Sfânta lumină a fost distribuită preoților și enoriașilor în scuarul Mitropoliei Chișinăului

Focul Haric a ajuns la Chișinău. Acesta a fost adus în Republica Moldova atât de reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove cât și de cei ai Mitropoliei Basarabiei. Sfânta lumină va fi distribuită preoților și tuturor creștinilor, astfel încât să ajungă în toate lăcașele sfinte din țară.

În acest an, focul Haric este distribuit creștinilor și preoților care s-au adunat în fața Catedralei Metropolitane „Nașterea Domnului”, dar și la Paraclisul Mitropolitan „Sf. Ioan Teologul”.

Delegația Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove a fost condusă de Preasfințitul Filaret, episcop de Căpriana, care a fost însoțit de doi clerici de la Academia de Teologie.

sursa: www.radiomoldova.md

Un medic londonez avertizează cu privire la simptomul „neobișnuit” care apare la copiii infectați cu Omicron
Articolul anterior
Guvernul susține măsurile de prevenire și reducere a generării deșeurilor
Articolul următor