Zece ani de la moartea liderului coreean Kim Jong-il. Oamenilor li s-a interzis să râdă timp de 11 zile

La Phenian au fost organziate omagii sobre în onoarea lui Kim Jong-il, de la moartea căruia s-au împlinit, vineri, 10 ani.

North Korea: Abusive Rule 10 Years after Kim Jong Il | Human Rights Watch

Nord-coreenilor li s-a interzis să meargă, vineri, la cumpărături și pe întreaga durată a doliului oficial, adică 11 zile, n-au voie să dea semne de bucurie. Restricțiile includ o interdicție explicită de a râde și de a consuma alcool. Polițiștilor li s-a ordonat să îi vâneze pe cei care nu par suficient de supărați.

Liderul suprem al Coreei de Nord a participat la ceremoniile dedicate memoriei tatălui său, organizate la Palatul Soarelui Kumsusan din Phenian. Alături de Kim Jong-il, cei mai înalți demnitari ai regimului, dar și zeci de mii de militari și funcționari aduși în piața Palatului s-au prosternat într-o sincronizare deplină în fața mausoleului dedicat lui Kim Jong-il.

La ceremoniile transmise în direct de televiziunea nord-coreeană a luat cuvântul numărul doi al regimului, însă nu şi Kim Jong-un, care afișa o mină sobră şi purta o haină de piele neagră.

Perioadele de doliu pentru Kim Jong-il și pentru tatăl său Kim Ir-sen, considerat părintele națiunii, sunt impuse în fiecare an. In mod normal, durează zece zile, dar de data asta a fost adăugată inca una, pentru a marca implinirea unui deceniu de la moartea lui Kim Jong-il. În aceste 11 zile, nord-coreenii nu au voie sa râda, să facă petreceri, să vorbeasca tare ori să consume alcool. Nici macar să-și planga propriile rude dacă se întamplă să le moară cineva drag în cursul doliului oficial.

Citește și

Coreea de Nord și Coreea de Sud, aproape de a pune capăt războiului, după aproape 70 de ani

Kim Jong-il a condus țara din 1994 până la moartea sa, în urma unui atac de cord, în 2011, la vârsta de 69 de ani. Epoca lui a coincis cu una dintre cele mai întunecate perioade din istoria Coreei de Nord – foametea de la mijlocul anilor ’90. Se estimează că până la 3,5 milioane de oameni au murit în decurs de patru ani.

I-a succedat la putere fiul sau Kim Jong-un, pe atunci în vârstă de 25 de ani. În cei 10 ani scurși de atunci, noul lider a reuşit să-şi consolideze poziţia şi să-şi dezvolte cu succes programul nuclear, în timp reformele economice şi drepturile omului se află într-o situaţie catastrofală.

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Europenii se izolează de frica tulpinii Omicron, extrem de contagioasă
Articolul anterior
Tatuajele colorate, interzise în UE. Din 4 ianuarie, doar desene alb-negru
Articolul următor