Mănâncă mai puţin ca să trăieşti mai mult!

Oamenii de știință au făcut numeroase cercetări legate de restricția de calorii și durata de viață. Ei au observat că cea mai mare legătură dintre persoanele care au trăit peste 100 de ani este faptul că majoritatea dintre ei s-au alimentat pe parcursul vieții câte puțin.

separator
De-ce-trebuie-să-mănânci-mai-puțin

Una din teorii este că o stare de foame ușoară acționează ca un factor minim de stres, ceea ce face organismul mai puternic și mai rezistent la îmbătrânire.

batrani-fericitiO altă teorie spune că restricția de calorii reduce cantitatea de glucoză care intră în celulele de-a lungul timpului și scade producția de radicali liberi în organism. După cum știi, radicalii liberi acționează negativ asupra sănătății noastre și sporesc procesul de îmbătrânire a organismului.

Astfel, consumul de calorii mai puține încetinește metabolismul, respectiv cei care au un metabolism mai lent trăiesc mai mult. Dr. Marc Hellerstein, un nutriţionist de la Universitatea din California, Berkeley, explică: „Restricția calorică este un lucru sigur care știm că nu va împiedica doar boala, ci și va prelungi durata de viață maximă.”

54699Persoanele care consumă alimente hipocalorice scad riscul bolilor de inimă, precum și accidentul vascular cerebral, inclusiv diabetul zaharat. Deoarece fiecare din aceste boli tind să apară odată cu înaintarea în vârstă, generate de consumul sporit de alimente calorice, care în consecință cresc colesterolul din sânge, tensiunea arterială și obezitatea. Reducerea incidenței acestor boli cresc semnificativ durata de viață.

Atenție, însă: ”Restricția calorică nu înseamnă malnutriție, ci un regim alimentar hipocaloric sănătos”, specifică cercetătorii. Și nu este indicat fiecărui persoane, în special, celor după 65 de ani. La această vârstă oricum organismul pierde din greutate și din țesutul muscular.

 

Text: Snejana Țugui

Murăturile nu sunt doar o garnitură, ci un adevărat medicament natural

Murăturile în saramură nu sunt doar o garnitură gustoasă, ci pot fi și un adevărat medicament natural, datorită beneficiilor pe care le aduc sănătății. Acestea sunt bogate în probiotice, vitamine și minerale care contribuie la întărirea sistemului imunitar, îmbunătățirea digestiei și creșterea nivelului de energie.

Probiotice naturale: Procesul de fermentare produce bacterii benefice pentru sănătatea intestinală, ceea ce îmbunătățește digestia și poate întări imunitatea.

Vitamine și minerale. Murăturile sunt o sursă excelentă de vitamine B, C, K, precum și de minerale precum potasiu și magneziu, care ajută la menținerea sănătății oaselor și a inimii, susține evz.ro.

Antioxidanți.  Legumele folosite în murături, cum ar fi varza, castraveții și morcovii, sunt bogate în antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi.

Hidratare și echilibru electrolitic. Sarea din saramură ajută la menținerea echilibrului electrolitic, mai ales după eforturi fizice, oferind un plus de energie.

Pentru a obține murături care să-ți ofere un maxim de energie și beneficii pentru sănătate, secretul constă în folosirea unei saramuri de calitate și a unor ingrediente naturale. 

Gogoșari în oțet – o rețetă delicioasă care se gătește rapid

Vă prezentăm o rețetă de gogoșari gustosi ce se gatesc destul de repede. Acesti gogosari sunt foarte populari la mesele noastre de sarbatoare. E o reteta de pe gatesceu.ro verificata si experimentata in timp, nu am dat gres niciodata, sunt crocanti si au un gust dulce-acrisor. E un aperitiv apreciat de toti.

Se spala gogosarii, se scoate semintele si cotorul si se taie felii in 4-5 bucati.

Preparam marinada: punem intr-un vas mai adinc la fiert apa, uleiul, otetul, zaharul, piperul negru boabe, frunza de dafin, amestecam totul si saram dupa gust.

Cand incepe sa fiarba punem si usturoiul feliat.

Si o parte din gogosarii taiati.

Dupa ce incepe sa fiarba mai lasati la foc mediu pentru inca 6-8 minute la fiert toate ingredientele, amestecand uneori. Apoi luam un borcan, din timp spalat si sterilizat, punem la fundul borcanului o frunza de telina si cu o lingura luam cate 2-3 bucati de gogosar si umplem borcanul, punem si un pic din marinada.

Punem capacul la borcan, le intoarcem cu capacul in jos si le astupam cu ceva cald, asa procedam si cu partea de gogosari ramasa.

Dupa ce au stat borcanele o zi sub o plapuma calda, le depozitam in camera pentru conservatii. Sunt gata marinati cam peste o luna.
Pofta Buna!

Dieta extrem de populară care poate duce la demență

Medicii avertizează că o dietă carnivoră (bazată exclusiv pe produse de origine animală) poate fi responsabilă pentru apariția mai multor probleme serioase de sănătate, printre care boli de inimă și demență, scrie digiworld

„Este ceva care m-ar îngrijora, faptul că oamenii se expun riscului de apariție a bolilor cardiovasculare și chiar de demență. Cred că se joacă cu focul, având în vedere că nu avem studii pe termen lung care să arate efectul acestei diete în timpuri moderne ”, a comentat medicul generalist britanic Rupy Aujla în legătură cu cei care duc o dietă bazată în special pe carne.

Dr. Aujla a transmis, în podcastul său, că există o serie de pericole de care ar trebui să fie conștienți oamenii care apelează la dieta carnivoră.

Deși unii ar fi tentați să treacă la o dietă carnivoră pentru a simți mai ușor senzația de șațietate, a evita carbohidrații și a da jos câteva kilograme, acest stil de viață alimentar nu ar trebui susținut o perioadă lungă, pentru că ar putea aduce mari dezavantaje.

„Vă expuneți unui risc sever de boli cardiovasculare și demență, precum și la tot ceea ce vine cu acestea”, susține medicul Rupy Aujla.

Doctorul a evidențiat riscul crescut de afectare a funcției mușchiului cardiac și impactul asupra sănătății celulelor, care ar putea crește inflamația cronică. În plus, cel mai îngrijorător aspect este creșterea nivelului de colesterol și legătura lui cu problemele cardiovasculare și demența.

Carnea este o sursă bună de proteine, de care organismul are nevoie pentru a menține și a construi mușchi, și poate oferi, de asemenea, o sursă bună de vitamine și minerale precum fierul, zincul și vitaminele B.

Cu toate acestea, medicii sfătuiesc ca oamenii „să aleagă bucăți slabe și să limiteze consumul de carne roșie și prelucrată pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate, minimizând în același timp aspectele negative, cum ar fi conținutul ridicat de grăsimi saturate care poate crește riscul de colesterol ridicat”.

StarNet a fost desemnată compania social responsabilă a anului
Articolul anterior
Elena Băsescu a născut un băieţel. Foto
Articolul următor