Oamenii de știință au făcut numeroase cercetări legate de restricția de calorii și durata de viață. Ei au observat că cea mai mare legătură dintre persoanele care au trăit peste 100 de ani este faptul că majoritatea dintre ei s-au alimentat pe parcursul vieții câte puțin.
Una din teorii este că o stare de foame ușoară acționează ca un factor minim de stres, ceea ce face organismul mai puternic și mai rezistent la îmbătrânire.
O altă teorie spune că restricția de calorii reduce cantitatea de glucoză care intră în celulele de-a lungul timpului și scade producția de radicali liberi în organism. După cum știi, radicalii liberi acționează negativ asupra sănătății noastre și sporesc procesul de îmbătrânire a organismului.
Astfel, consumul de calorii mai puține încetinește metabolismul, respectiv cei care au un metabolism mai lent trăiesc mai mult. Dr. Marc Hellerstein, un nutriţionist de la Universitatea din California, Berkeley, explică: „Restricția calorică este un lucru sigur care știm că nu va împiedica doar boala, ci și va prelungi durata de viață maximă.”
Persoanele care consumă alimente hipocalorice scad riscul bolilor de inimă, precum și accidentul vascular cerebral, inclusiv diabetul zaharat. Deoarece fiecare din aceste boli tind să apară odată cu înaintarea în vârstă, generate de consumul sporit de alimente calorice, care în consecință cresc colesterolul din sânge, tensiunea arterială și obezitatea. Reducerea incidenței acestor boli cresc semnificativ durata de viață.
Atenție, însă: ”Restricția calorică nu înseamnă malnutriție, ci un regim alimentar hipocaloric sănătos”, specifică cercetătorii. Și nu este indicat fiecărui persoane, în special, celor după 65 de ani. La această vârstă oricum organismul pierde din greutate și din țesutul muscular.
Text: Snejana Țugui