Cele mai frecvente simptome ale variantei Omicron la bebeluși

Cele mai frecvente simptome ale variantei Omicron la copii au declanșat o creștere a numărului de internări în spitale. Un raport realizat de o echipă de medici pediatri a dezvăluit că bebelușii mai mici de un an reprezintă acum cea mai mare proporție de infectare pentru prima dată de la începutul pandemiei. Deși copiii mici iau virusul mai repede și mai ușor, un studiu a constatat că doar unul din 55 ar avea nevoie de terapie intensivă din cauza febrei mari.

O serie de studii recente au dezvăluit o concluzie extrem de pozitivă: se certifică faptul că Omicron este mai blând decât alte tulpini la cei vaccinați – primul raport oficial din Marea Britanie dezvăluie că riscul de spitalizare este cu 50 până la 70% mai mic decât în ​​cazul Delta.

Cei mai mulți pacienți copii internați cu Omicron în ultimele patru săptămâni nu au prezentat simptome care să le pună viața în pericol.

„De fapt, cele mai multe dintre mame spun că le curge nasul, sunt mai letargici și au un pic de febră. Trebuie să urmărim acest trend, dar imaginea de ansamblu este una liniștitoare. Aproape niciunul dintre copii nu a avut nevoie de oxigen”, spune profesorul Russell Viner, de la University College din Londra.

Simptomele Omicron la bebeluși:

  • Febră
  • Rinoree
  • Respirație șuierătoare/crupă
  • O tuse care sună mai puțin obișnuit
  • Erupții cutanate

Aproximativ jumătate dintre copiii infectați cu Omicron nu au primit nici un tratament. Foarte puțini au primit antibiotice, dar numai din cauza modului în care s-a manifestat febra, mai ales în cazul bebelușilor care trebuie protejați în mod special. Ratele de infecție sunt greu de urmărit la bebeluși deoarece aceștia nu sunt testați în mod regulat. Ce se știe sigur este că infecția cu COVID-19 este mai lejeră la copiii mici, cu o medie scăzută de internări zilnice în spital la vârsta sub șase ani. Experții spun că internarea copiilor a fost mai mare în zonele mai sărace.

Nu se știe sigur de ce Omicron afectează și copiii față de alte tulpini, dar părinții trebuie să știe că de data aceasta, cei mici nu mai sunt atât de protejați.

 „Părinți, faceți ceea ce faceți întotdeauna când se îmbolnăvesc copiii iarna. Protocolul este același ca pentru orice virus de sezon rece. Dacă sunteți îngrijorați, vorbiți cu medicul de familie” spun specialiștii.

La nivel internațional nu există încă un protocol de vaccinare pentru bebeluși, dar dacă părinții sunt vaccinați, le reduce șansele de a lua sau de a transmite virusul.

Vaccinul anti-Covid protejează împotriva Omicron și oferă cea mai bună șansă de a trece peste pandemie, au spus în mod repetat oficialii din domeniul sănătății.

sursa: www.avantaje.ro

Lista disciplinelor opționale pe care părinții le pot alege pentru elevii din ciclul primar

Suntem în luna mai, deci, în curând, părinții care au elevi în clasele primare vor trebui să scrie cereri de solicitare a unei discipline opționale pe care o vor studia copiii lor în viitorul an de învățământ. Disciplinele vor fi propuse părinților de către o comisie a instituției de învățământ, inclusiv la recomandarea Consiliului Elevilor, și trebuie să aibă la bază interesele copiilor raportate la gradul de calificare a cadrelor didactice.

În viitorul an de învățământ, elevii din clasele primare vor avea posibilitatea de a alege una dintre cele 22 de discipline opționale prevăzute în Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, anul de studii 2024/2025, transmite diez.md

Lista disciplinelor o găsiți mai jos.

Limbă și comunicare

  1. Cultura bunei vecinătăți
  2. O oră pentru lectură
  3. În împărăția cuvântului
  4. Tainele comunicării
  5. Elemente de cultură și civilizație a Franței
  6. Educație pentru media (cl. III-IV)
  7. English for Future

Matematică și științe

  1. Educație ecologică
  2. Educație pentru sănătate
  3. Matematica distractivă
  4. În împărăția lui MATE
  5. Robotica (cl. III-IV)
  6. Informatica (cl. II-IV)
  7. Matematica în cotidian (cl. I-IV)
  8. Matematica pentru isteți (cl. I-IV)

Educație socioumanistică

  1. Religia
  2. Educație economică și antreprenorială (cl. I-IV)
  3. Educație interculturală
  4. Educație pentru drepturile omului (cl. I-IV)
  5. Chișinăul meu (cl. III-IV)

Sport

  1. Educație fizică și fotbal (cl. I-IV)
  2. În împărăția șahului (cl. I-IV)

În clasele gimnaziale și liceale, disciplinele opționale sunt selectate de către elevi. Totuși, în locul elevilor claselor I-IV-a, disciplinele opționale studiate vor fi selectate de părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cadrul unor ședințe cu părinții. Instituția de învățământ va informa în luna mai părinții despre oferta educațională pe care o pune aceasta la dispoziție. Totodată, părinții au dreptul să participe pe parcursul anului în calitate de invitați la anumite lecții din cadrul disciplinei opționale, alături de alți membri ai comunității: membri ai APL, antreprenori, polițiști și persoane notorii.

Părinții care au elevi ce vor fi înmatriculați în clasele întâi indică disciplinele opționale în cererea de înmatriculare în instituție.

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

Cuplurile în care soția este mai slabă decât soțul sunt cele mai fericite, potrivit unui nou studiu
Articolul anterior
O fetiță de 7 ani a ajuns în topul celor mai bogați vloggeri de pe YouTube, conform Forbes
Articolul următor