Weekend în sărbătoare pentru Corina Țepeș și Costi Burlacu

smaranda0Sfârșitul de săptămână a început frumos pentru cuplul Corina Țepeș și Costi Burlacu. Sâmbătă, chiar de dimineață, toți membrii familiei Tepeș-Burlacu au făcut pact cu soarele și au mers la o cafenea pentru copii. Acolo, Smărăndița, fiica celebrului cuplu, urma să își sărbătorească cea de a 4 aniversare. O sărbătoare pregătita cu mult drag de părinți, special pentru această ocazie.

separator

”Smaranda este cel mai frumos dar de la Dumezeu, cea mai prețioasă floare,cu  care începe, de 4 ani încoace, primăvara noastră. Și pentru că este bucuria și sărbătoarea noastră, am vrut să-i facem o petrecere specială a cărei eroină să fie chiar ea. Nu am invitat toate rudele și prietenii, ci toți prietenii ei. Am vrut să se simtă foarte-foarte bine alături de copilași și clovnul invitat”, ne-a spus interpreta.

Pregătirile care au durat câteva zile și-au meritat efortul, pentru că Smaranda s-a simțit prințesa zilei și a primit foarte multe cadouri utile. Deși are multe păpuși acasa, Smărăndița a mai cerut câteva de ziua ei. Și pentru că părinții nu o pot refuza, i-au adus în dar o păpușă sirenă și mulți pupici.

Costi Burlacu a fost la fel de emoționat ca acum patru ani. Aceaste emoții se pot citi printre rândurile scrise pe o reţea de socializare.

”Acum 4 ani, pe 2 martie 2009 asistam la nașterea fetiței noastre Smaranda. Nu stiu cum a zburat timpul, dar deja avem o prințesă în casă care cântă, recită, dansează, scrie, desenează și ne surprinde în fiecare zi. Astăzi, alături de alți copii minunați am suflat 4 luminarele de pe tort. Să crești mare Gogoașa lu’ tati!”

smaranda3 smaranda5 smaranda7 smaranda8 smaranda10
smaranda11

text: Natalia Bodiu

În Moldova vor fi create camere agricole. Ce presupune proiectul?

De beneficiile viitoarelor camere agricole vor avea parte mii de mici agricultori care acum nu dispun de consultanță în domeniul agricol, de acces la noile tehnologii sau de sprijin financiar.

Opinia aparține ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice „Camerele agricole în Uniunea Europeană, modele pentru Republica Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN

Potrivit ministrului, crearea camerelor agricole are scopul reprezentării și protejării intereselor agricultorilor, oferindu-le mai ușor acces la subvenții și fonduri de preaderare din partea UE.

Potrivit ministrului Vladimir Bolea, camerele agricole vor fi organizații cu caracter consultativ, prin intermediul cărora va fi instituționalizat dialogul dintre fermieri și autoritățile publice cu competențe în domeniul agricol. Ministrul spune că prin constituirea acestor entități agricultura din Republica Moldova va deveni una înalt tehnologizată, profitabilă și performantă.

„Camera agricolă este o comunitate profesională a agricultorilor. Noi trebuie să transformăm agricultura de la agricultura de subzistență, de la agricultura de amatori, la agricultura de nivel profesionist. Pentru că agricultura este o profesie extrem de complicată care presupune extrem de multă tehnologie, știință. În plus, agricultura înseamnă protecție socială, dezvoltare rurală și componenta economică, care este o altă știință. Agricultura este atât de complexă încât nu poate fi tratată ca o activitate oarecare, dar trebuie tratată ca o activitate strict profesională. Diferența dintre asociațiile profesionale și camerele agricole este că în asociațiile profesionale sunt sute de agricultori membri, iar în camerele agricole vor fi mii. În camerele agricole toți agricultorii vor beneficia de tratament direct” a spus ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

Potrivit ministrului, activitatea camerelor agricole va fi finanțată din contul cotizațiilor de membru, din serviciile de consultanță și/sau asistență prestate contra cost, din donații sau sponsorizări, precum și din alte surse legale.

„Va exista cotizația de membru și statul va avea o parte din contribuție, obligatoriu. Astăzi numărul de agricultori care au vreo formă juridică este mult prea mic față de realitatea existentă. De aceea, eu am ferma convingere că noi vom vorbi de un număr de zeci de mii de mici agricultori care vor urma să beneficieze de camerele agricole, să beneficieze de fonduri de subvenționare și fonduri de preaderare”, a mai spus Vladimir Bolea.

Potrivit proiectului de lege, aprobat în prima lectură de Parlament, camerele agricole vor fi constituite în două nivele: 10 camere agricole regionale și Camera Agricolă Națională. Ministrul Agriculturii spune că în cadrul acestor entități agricole urmează să fie angajați absolvenți ai instituțiilor de profil, dar și consultanți din cadrul proiectelor internaționale.

„Pentru cele 10 camere vorbim de agronomi, medici veterinari. De ce creăm 10? Am luat decizia să facem 10 ca să fim mai aproape de agricultori. De exemplu, în sudul Republicii Moldova este dezvoltată producerea de cereale, oieritul și horticultura, vița de vie. La nordul Republicii Moldova este alt specific. În unele raioane este dezvoltată producerea sfeclei de zahăr. Noi avem în fiecare an absolvenți ai facultăților de agronomie și medicină veterinară, în plus sunt diferiți consultanți în cadrul proiectelor, eu sper că ei se vor regăsi în cadrul camerelor agricole. Trebuie să luăm absolvenți de facultăți și oameni cu experiență, iar cei mai mari beneficiari vor fi miile de mici producători agricoli care astăzi nu beneficiază de nicio formă de consultanță, de informații noi, pentru a putea concura măcar pe intern, fără a mai vorbi de concurență regională”, a explicat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Dezbaterea publică „Camerele agricole în Uniunea Europeană, modele pentru Republica Moldova”, este ediția a patra din cadrul Proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare. Continuitate”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestei dezbateri nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

IGSU și Agenția Suedeză pentru Situații de Urgență inițiază o cooperare de lungă durată

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI și Agenția Suedeză pentru Situații de Urgență Civilă inițiază o cooperare bilaterală de lungă durată pentru consolidarea rezilienței în fața dezastrelor.

IGSU și Agenția Suedeză pentru Situații de Urgență inițiază o cooperareFoto: IGSU

Potrivit IGSU, în după-amiaza zilei de 27 mai curent, conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, reprezentată de șeful Inspectoratului, colonel Oprea Alexandru, a avut o întrevedere de lucru cu delegația Agenției Suedeze pentru Situații de Urgență Civilă, condusă de manager de program în cadrul Secției pentru consolidarea rezilienței, Johan Köhler.

În cadrul vizitei la Chișinău, delegația suedeză a fost familiarizată cu domeniile de activitate ale IGSU. Responsabilii din cadrul instituției au relatat colegilor din Suedia informații privind structura organizațională a instituției, domeniile principale de activitate, dar și specificul funcționării subdiviziunilor subordonate. Totodată, au fost explicate principiile de recepționare și înregistrare a apelurilor de urgență în Republica Moldova prin Serviciul 112 și dispeceratele din cadrul Inspectoratului. 

De asemenea, participanții delegației au făcut o tură prin Dispeceratul „Centru” și Centrul de Dirijare în Situații Excepționale al IGSU.

Totodată, astăzi, 28 mai, colegii din Suedia vor vizita Centrul Republican de Instruire din Răzeni, precum și Direcția regională căutare-salvare nr. 1 din Capitală.

Scopul întâlnirii a fost de a identifica posibilitățile de cooperare bilaterală pentru întărirea capacităților de răspuns și prevenirea dezastrelor naturale și tehnologice. Astfel, în urma întâlnirii, oficialii au stabilit mai multe domenii de interes comun pentru schimbul de experiență și expertiză, fiind discutate mai multe domenii de cooperare.

În acest sens, a fost pusă în discuție realizarea unui studiu de fezabilitate pentru implementarea unui Sistem de Avertizare Timpurie pentru IGSU similar cu cel utilizat de guvernul suedez, pentru transmiterea alertelor și mesajelor populației prin diverse canale de comunicare. Conform părților, acest aspect prevede delegarea unei echipe de experți suedezi la IGSU pentru realizarea unui Studiu de fezabilitate privind implementarea sistemului de avertizare timpurie modern și conform modelului european.

O altă tematică abordată în cadrul ședinței a fost schimbul de experiență în domeniul prevenirii și gestionării dezastrelor prin preluarea bunelor practici și lecțiilor învățate în domeniul prevenirii și gestionării dezastrelor naționale, inclusiv expertiza în domeniul incendiilor, metode de intervenție la lichidarea incendiilor forestiere, evaluarea riscurilor în cazul accidentelor industriale, precum și îmbunătățirea abilităților practice în domeniul gestionării operațiunilor de salvare.

Inițiativa de colaborare bilaterală de lungă durată între IGSU al MAI din Republica Moldova și Agenția Suedeză pentru Situații de Urgență Civilă este susținută de Ambasada Suediei și se încadrează într-un program mai amplu implementat de Centrul pentru Guvernarea Sectorului de Securitate (DCAF) din Geneva în Republica Moldova.

Totodată, ambele părți își vor axa eforturile accelerării procesului de elaborare a unui plan de proiect comun în perioada mai-august 2024, pentru a iniția acțiuni concrete în vederea consolidării capacităților de răspuns și prevenire în fața situațiilor de urgență.

Chișinăul va fi plin de flori! Lucrările de salubrizare și întreținere a spațiilor verzi sunt în toi

Primăria Chișinău informează că în continuare are loc plantarea florilor anuale și multianuale, precum și a arborilor și arbuștilor în toate sectoarele Capitalei.

Primăria Chișinău continuă plantarea florilor în toate sectoareleFoto: Primăria Chișinău

De asemenea, sunt efectuate lucrările de salubrizare și întreținere a spațiilor verzi din gestiune: aleile din parcuri și pădurile-parc sunt măturate, urnele de gunoi golite și florile udate.

În plus, gazonul din parcuri și de pe aliniamentele stradale este cosit, iarba este greblată și evacuată.

„Având în vedere prognoza meteorologilor, care anunță ploi de lungă durată în zilele următoare, recomandăm prudență la deplasarea în parcuri, deoarece ploaia poate îngreuna coroanele arborilor, iar rafalele de vânt pot rupe ramurile”, anunță reprezentanții Primăriei Chișinău.

De asemenea, pentru a evita situațiile neplăcute, șoferii sunt îndemnați să parcheze doar în locurile special amenajate.

Foto: Primăria Chișinău

gallery images

gallery images

gallery images

Vera Wang – rochii de mireasă primăvară/vară 2013! (Foto)
Articolul anterior
Cei mai geniali copii din lume!
Articolul următor