El e tânărul ucrainean de 31 de ani, care conduce războiul împotriva Rusiei de pe Internet

Ucrainenii nu luptă doar pe front, la propriu, după ce invadatorii ruși au atacat țara, ci luptă și pe frontul virtual, unde tânărul ministru pentru Transformare Digitală, Mihail Fedorov (31 de ani), a obținut până acum victorii remarcabile.

Fedorov (foto centru, lângă președinte – n.red.), care este și vicepremier în guvernul ucrainean, a făcut parte și din echipa celor care l-au ajutat pe Volodimir Zelenski să câștige alegerile în 2019. Din buncărul său aflat într-o locație secretă din Kiev, cel mai tânăr ministru din Guvernul Ucrainei conduce războiul digital împotriva Rusiei, scrie BBC.

”Folosind arma sa preferată – social media – Mihail Fedorov i-a convins pe șefii marilor companii occidentale să rupă legăturile cu Moscova. Tot el a lansat o mișcare fără precedent prin armata de voluntari ’IT Army of Ukraine’, care lansează atacuri cibernetice asupra ’inamicului’”, scriu jurnaliștii britanici.

Înainte de război, scopul lui principal era să creeze un ”stat într-un smartphone”, adică serviciile guvernamentale să poată fi oferite 100% online. Acum proiectul este pus pe pauză, fiecare strop de energie fiind consumat în cadrul războiului digital.

Boicotul propus de el prin intermediul unei scrisori oficiale transmise de la Guvern și publicată pe rețele a ajuns și a convins mari giganți Apple, Google, Meta, Twitter, YouTube, Microsoft, Sony, Oracle. E greu de apreciat cât de multă influență a avut doar el, dar majoritatea companiilor și-au schimbat poziția față de Rusia în zilele imediat următoare, fie oprind vânzările de produse, fie suspendându-și operațiunile.

Anunțul PayPal referitor la suspendarea serviciilor în Rusia a apărut mai întâi pe contul de Twitter al lui Fedorov și abia apoi în mass-media. La fel s-a întâmplat și în cazul Samsung sau Nvidia, care și-au blocat toate afacerile în Rusia.

Un tweet postat de Fedorov lui Elon Musk la scurt timp după declanșarea invaziei l-a convins pe miliardarul american ca în 48 de ore să relocheze sateliții Starlink și componentele specifice, astfel încât Ucraina să aibă acces facil la Internet, în ciuda riscului la care se expunea devenind o posibilă țintă a Rusiei, scrie BBC.

Fedorov are mai mult de jumătate de milion de urmăritori pe Twitter, Facebook, Instagram și Telegram, și îi folosește pe toți pentru a-și promova mesajele în întreaga lume.

”Încercăm să transmitem adevărul și rușilor și să-i facem să protesteze la adresa războiului”, a declarat Mihail Fedorov pentru BBC, via email.

Mihail Fedorov a lansat și o campanie de atragere de donații in criptomonede pentru armata Ucrainei, care s-a bucurat de un foarte mare succes.

Niciun semn că Putin vrea o pace reală în Ucraina

Serviciile secrete americane nu văd niciun semn al disponibilității lui Putin pentru o pace reală în Ucraina. Serviciile secrete americane și aliații lor cei mai apropiați apreciază că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu și-a abandonat obiectivul de a prelua controlul deplin asupra Ucrainei, scrie digi24.ro.

NBC News își bazează raportul pe conversații cu patru oficiali occidentali ai serviciilor de informații și doi oficiali ai Congresului SUA. Toate cele șase surse NBC News indică faptul că, în conformitate cu datele actuale ale serviciilor de informații, Putin încă mai crede că poate rezista mai mult decât Ucraina și Europa pentru a cuceri în cele din urmă întregul teritoriu ucrainean. O sursă din Congres a declarat că SUA nu vede niciun indiciu „că Putin este interesat în acest moment de un acord de pace real”. O sursă occidentală de informații a remarcat că Putin „crede că este învingător”, în ciuda pierderilor grele suferite de Rusia pe câmpul de luptă. Sursele sunt de acord că dictatorul rus ar putea fi de acord cu o „încetare a focului” în Ucraina, deoarece aceasta i-ar oferi timp pentru a-și reconstrui forțele armate. Acestea sunt sceptice cu privire la dorința lui Putin de a instaura o pace autentică, dar sugerează că acesta ar putea folosi „discuțiile de pace” pentru a evalua eventualele concesii și pentru a încerca să reintre pe arena internațională. Sursele NBC News consideră, de asemenea, că Putin nu intenționează să retragă trupele ruse din Ucraina sau să repoziționeze forțe sau echipamente departe de vestul Rusiei.

Negocieri Săptămâna trecută, președintele american Donald Trump i-a sunat atât pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, cât și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, anunțând începerea „imediată” a negocierilor privind „pacea” în Ucraina. Marți, Rusia și SUA au purtat discuții în Arabia Saudită, unde ambele părți au convenit să continue pregătirea negocierilor privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, au convenit să numească echipe la nivel înalt pentru discuțiile legate de Ucraina. Corespondentul Fox News la Casa Albă, Jacqui Heinrich, a raportat că SUA și Rusia discută un plan de pace în trei etape pentru Ucraina, care include o încetare a focului, alegeri în Ucraina și, în cele din urmă, semnarea unui acord final.

Trump s-ar putea întâlni cu Putin în curând

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump a anunțat că s-ar putea întâlni cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, până la sfârşitul acestei luni, scrie evz.ro.

Trump, încrezător într-un acord cu Putin

El a respins comentariile privitoare la o îngrijorare a Ucrainei provocată de faptul că nu a fost inclusă la prima rundă de discuţii americano-ruse din Arabia Saudită.

Întrebat dacă se mai aşteaptă să se întâlnească cu Putin înainte de sfârşitul lunii februarie, Trump a răspuns sec: „Probabil”.

La conferinţa de presă susţinută marţi la clubul său Mar-a-Lago din Palm Beach pentru a informa presa cu privire la discuţiile americano-ruse de la Riad, Trump s-a declarat mai „încrezător” în posibilitatea unui acord cu Moscova în urma acestor negocieri.

De asemenea, președintele SUA s-a declarat „total în favoarea” prezenţei trupelor europene de menţinere a păcii în Ucraina.

Anterior, secretarul de stat Marco Rubio declarase că cele două părţi nu au stabilit o dată pentru un summit Trump-Putin pentru a discuta despre Ucraina.

„Cred că am puterea de a pune capăt acestui război”, le-a mai spus Donald Trump jurnaliștilor.

Trump, dezamăgit de reacția lui Zelenski

De asemenea, preşedintele Statelor Unite s-a arătat „dezamăgit” de comentariile Kievului în legătură cu absenţa Ucrainei de la discuţiile ruso-americane din Arabia Saudită.

Trump a arătat că Kievul ar fi putut încheia o înţelegere cu Rusia în urmă cu trei ani, pentru a evita invazia.

„Astăzi am auzit: «Oh, nu am fost invitaţi». Ei bine, aţi fost acolo timp de trei ani, ar fi trebuit să-i puneţi capăt, nu ar fi trebuit să începeţi niciodată. Aţi fi putut face o înţelegere”, le-a reproşat Trump liderilor Ucrainei.

Președintele american a mai spus că Ucraina ar trebui să organizeze alegeri prezidențiale și parlamentare.

„Nu este un lucru care ţine de Rusia, este ceva care vine de la mine şi care vine şi din multe alte ţări”, a spus Donald Trump.

Noi alegeri în Ucraina ar putea fi o condiție

Mai multe surse diplomatice străine, citate de Fox News, au afirmat că cererea ca Ucraina să organizeze noi alegeri ar putea fi o parte esenţială a unui acord de pace, în condițiile în care atât SUA, cât şi Rusia consideră că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski are şanse reduse de a mai câştiga un nou mandat.

Donald Trump a mai spus că nu se va opune ca europenii să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina.

Comentariul a venit după ce liderii europeni au discutat despre trimiterea trupelor de menţinere a păcii pentru a oferi garanţii de securitate în cazul unui acord de pace. „Să avem trupe acolo ar fi în regulă, nu m-aş opune deloc”, a spus Trump.

De cealaltă pare, Rusia a transmis, prin vocea ministrului de externe Serghei Lavrov, că se opune desfăşurării de trupe NATO în Ucraina, chiar şi sub pavilionul UE.

Trump s-a mai folosit de prilej pentru a-l critica pe predecesorul său Joe Biden în legătură cu modul în care a gestionat situaţia din Ucraina.

Cetățenii R. Moldova stabiliți în Franța ar putea beneficia de pensii și de alte prestații sociale

Cetățenii R. Moldova stabiliți în Franța ar putea beneficia de pensii și de alte prestații sociale. Un acord în domeniul securității sociale urmează a fi negociat și semnat de Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat raportul la avizul consultativ care prevede începerea negocierilor, scrie tvrmoldova.md.

Inițiativa de a încheia un acord în domeniul securității sociale aparține autorităților din Republica Moldova și este condiționată de numărul mare de moldoveni stabiliți cu traiul în Republica Franceză. Tratatul se va aplica tuturor persoanelor supuse legislației unui sau ambelor state contractante. Printre acestea figurează angajați, lucrători independenți, lucrători detașați, personalul întreprinderilor de transport internațional, personalul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare etc. Beneficiarii vor primi pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de boală obișnuită și pensii de urmaș.

Pensiile vor fi acordate conform principiului proporționalității. Mai exact, fiecare stat va achita pensia calculată proporțional perioadei de asigurare pe teritoriul propriu.

Până în prezent, Republica Moldova a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 state.

Peste 400 de clădiri, distruse în orașul Harkov. Oamenii își pun întrebarea unde vor locui
Articolul anterior
India susține că a lansat din greşeală o rachetă către Pakistan
Articolul următor