India vrea să cumpere petrol și mărfuri rusești la preț redus

Rusia a oferit Indiei șansa de a cumpăra petrol și alte mărfuri la prețuri reduse, o ofertă care este luată în considerare de guvernul de la New Delhi, relatează Reuters. Informația vine în contextul în care Rusia riscă să intre în incapacitate de plată din cauza sancțiunilor occidentale impuse Moscovei după declanșarea războiului din Ucraina. 

India vrea să cumpere petrol şi mărfuri ruseşti la preţ redus. Lucrează la un mecanism de plăți rupie-rublă

India ia în considerare să accepte o ofertă din partea Rusiei de a cumpăra petrol și alte mărfuri la prețuri reduse, anunță Reuters citând doi oficiali indieni. Rusia se confruntă cu sancțiuni grele din partea Occidentului din cauza invadării Ucrainei. Mai multe bănci rusești au fost scoase din sistemul internațional de plăți Swift. India importă 80% din petrolul său şi cumpăra în mod normal 2% – 3% din această cantitate din Rusia, dar cum prețul petrolului a crescut în ultimele luni, guvernul indian urmăreşte să-și reducă costurile la energie, scrie Reuters. 

Un oficial indian a declarat agenției de presă că țara sa este bucuroasă să ia mărfurile la preţ redus și spune că India nu este îngrijorată ca va fi implicată în sancțiuni. Ei au mai declarat că Moscova şi New Delhi lucrează la înființarea unui mecanism de plăţi în monedele naţionale: rupie-rublă.

America a stopat importurile de gaz şi petrol din Rusia iar UE a anunțat un plan ca în opt ani să scape de dependenţa de gazul rusesc. Europa va importa gaze și petrol din alte ţări iar în paralel va dezvolta producerea de energie verde.

Ministrul rus de Finanțe Siluanov a recunoscut ieri că aproximativ jumătate din rezervele de aur și valută ale țării, adică aproximativ 300 de miliarde de dolari în total, au fost înghețate în urma sancțiunilor. Rusia a recunoscut duminică că se bazează pe China pentru a o ajuta să facă față loviturii aduse economiei sale din cauza sancțiunilor occidentale, potrivit Reuters. Pe acelaşi subiect

Ministerul rus al Finanţelor a mai acuzat luni că sancţiunile occidentale urmăresc să provoace o intrare în incapacitate de plată ”artificială” a Rusiei, relatează AFP. ”Declaraţiile potrivit cărora Rusia nu-şi poate îndeplini obligaţiile privind datoria sa publică nu corespund realităţii”, denunţă într-un comunicat ministerul, care apreciază că ”blocarea conturilor Băncii Rusiei şi Guvernului poate fi considerată o dorinţă a ţărilor străine de a provoca un default artficial”.

În martie şi aprilie, Rusia are mai multe termene de plată a datoriei în valută. Însă rezervele i-au fost blocate iar Rusia este pusă în dificultate în a-şi onora obligaţiile. O incapacitate de plată desprinde în mod automat un stat de la pieţele financiare şi compromite o eventuală revenire a acestuia pe o perioadă de câţiva ani. Ministerul rus se declară dispus să plătească datoria externă în ruble.

sursa

Zaharova acuză NATO că se pregătește serios pentru un război cu Rusia

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a afirmat sâmbătă că exerciţiile militare cu o durată de patru luni ale NATO în apropierea graniţelor Rusiei, cunoscute sub numele de Steadfast Defender, sunt dovada că alianţa se pregăteşte pentru un potenţial conflict cu Rusia, transmite Reuters, citat de Hotnews.

Zaharova a respins acuzaţiile de săptămâna aceasta ale NATO că Rusia este implicată în atacuri hibride asupra statelor sale membre, declarând că este o „dezinformare” înşelătoare, menită să distragă atenţia oamenilor de la activităţile alianţei.

NATO a fost cea care a purtat un război hibrid cu Rusia, sprijinind Ucraina cu arme, informaţii şi finanţe, a spus ea într-un comunicat. „În acest moment, cel mai mare exerciţiu al NATO de după Războiul Rece, Steadfast Defender, are loc lângă graniţele Rusiei.

Potrivit scenariului lor, acţiunile coaliţiei împotriva Rusiei sunt practicate folosind toate instrumentele, inclusiv arme hibride şi convenţionale”, a susţinut ea într-un comunicat.

„Trebuie să recunoaştem că NATO se pregăteşte serios pentru un ‘conflict potenţial’ cu noi”, a adăugat ea. Relaţiile dintre Rusia şi Occident se află la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii după declanşarea invaziei ruse din Ucraina în 2022.

Anunţând începerea exerciţiilor în ianuarie, NATO a informat că vor participa 90.000 de soldaţi, care vor exersa modul în care trupele americane ar putea întări aliaţii europeni în ţările care se învecinează cu Rusia şi pe flancul estic al alianţei în cazul în care ar izbucni un conflict.

Exerciţiile, cel mai mare exerciţiu al NATO de la Războiul Rece, sunt programate să se desfăşoare până la sfârşitul lunii mai. Rusia a declarat la momentul respectiv că exerciţiile au marcat o „întoarcere irevocabilă” a alianţei la schemele Războiului Rece.

Imagini de poveste, surprinse la o mănăstire din Moldova în Noaptea de Înviere

Fotograful moldovean Alexandru Chiriac a publicat pe rețelele de socializare fotografii cu Mănăstirea Curchi în Noaptea Învierii.

Priveliște de poveste la Mănăstirea Curchi în Noaptea ÎnvieriiFoto: Alexandru Chiriac

În imaginile surprinse se vede atmosfera de basm de la Mănăstirea Curchi, unde au venit mai mulți creștini pentru a asculta slujba de Paște și a primi Sfânta Lumină, transmite noi.md.

Biserica arată fantastic în peisajul nocturn, în care se văd și zecile de lumânări, aduse cei prezenți. Întreg tabloul este cu atât mai fascinant cu cât se află în mijlocul unui colț pitoresc de natură.

Astăzi este sărbătorită Ziua Internațională a Moașelor

În fiecare an, pe data de 5 mai, se sărbătorește Ziua Internațională a Moașelor, ocazie cu totul specială pentru a recunoaște și a aprecia rolul acestor profesioniști în sistemul de sănătate.

Anul acesta, Ziua Profesională a Moașelor a coincis cu una dintre cele mai importante sărbători creștine – Paștele.

Confederaţia Internaţională a Moaşelor (CIM) a susţinut ideea celebrării Zilei internaţionale a moaşelor în asociaţiile membre la sfârşitul anilor 80, apoi a lansat iniţiativa în mod oficial în 1992. Organizaţia are ca membre 143 de Asociaţii ale Moaşelor, reprezentând 124 ţări de pe toate continentele. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Confederaţia Internaţională a Moaşelor conlucrează pentru organizarea manifestărilor din această zi pentru a promova calitatea de moaşă ca însoţitor calificat pentru gravide şi participarea acesteia la naştere.

Acest lucru se realizează în moduri diferite, în funcţie de particularităţile (obiceiuri, tradiţii, sisteme medicale) din fiecare ţară. Moaşele sunt considerate esenţiale pentru atingerea obiectivelor OMS şi CIM de reducere a mortalităţii materne şi a nou-născuţilor. Profesia de moaşă este autonomă şi este caracterizată de către istorici ca o profesie cu un rol social important, indiferent de cultură sau timp fiind foarte respectată.

Felicitări tuturor moașelor pentru munca plină de emoții și responsabilitate deopotrivă! La mulți ani!

Un bărbat din Rusia s-a legat de ușa unui McDonald’s din Moscova: ,,M-au lăsat fără mâncarea pe care am mâncat-o toată viața”
Articolul anterior
Fetiţă de 9 ani, rămasă fără braţ după bombardamentele din Kiev
Articolul următor