Un bărbat din Rusia s-a legat de ușa unui McDonald’s din Moscova: ,,M-au lăsat fără mâncarea pe care am mâncat-o toată viața”

Luka Safronov-Zatravkin, pianist rus cunoscut și fiul unui artist plastic celebru, s-a legat de ușa unui restaurant McDonald’s din Piața Pușkin, din Moscova, în semn de protest că lanțul și-a închis activitatea în Rusia. Pentru a-și justifica și mai clar gestul, el a trimis un manifest publicației ruse 73online.ru, în care, printre altele, spune că a mâncat de la McDonald’s toată viața lui și că are peste 270 de kg, dar aceasta este alegerea lui, scrie digi24.ro.

Iată manifestul lui Luka: „Eu, Luka Safronov-Zatravkin, pianist, vreau să reclam o încălcare a drepturilor mele internaționale, a libertății de exprimare, precum și a genocidului socio-cultural. M-am nascut pe 31 octombrie 1990, la exact 9 luni de la deschiderea primului restaurant McDonald’s din Rusia. Probabil, această coincidență non-aleatorie mi-a influențat întreaga viață.

Împreună cu McDonald’s, în viața mea au intrat libertăți – libertatea de a alege, libertatea de mișcare, libertatea de a-mi exprima propriile valori și de a le urma. Americanii ne-au îmblânzit cu aromele lor. Și nu este doar fast-food. Promovându-și peste tot filosofia toleranței și democrației, ei ne-au obișnuit cu un mod liber de a gândi. Ne-am dat seama că poți fi diferit de ceilalți și să nu-ți fie rușine de asta.

Totuși, ce se întâmplă acum? Restrângerea pe scară largă a libertăților noastre, care în ultimii 30 de ani au devenit o parte integrantă a vieții noastre. Am fost întotdeauna un om liber. Și nu pot înțelege cum am meritat să fiu pedepsit și forțat să fac ceea ce nu vreau. De ce ne obligă politicienii din țările neprietenoase cu noi, pe noi, oameni pașnici obișnuiți, să ne schimbăm cu forța modul obișnuit de viață? Valorile pe care le-am transmis mereu lumii sunt legate, printre altele, de pozitivitatea corpului.

Cred că fiecare persoană are dreptul să aleagă cum să-și prezinte „eu”-ul în această lume, dacă acest lucru nu încalcă libertățile altor oameni. Indiferent de culoarea pielii, forma ochilor și greutate. Am peste 270 kg. Aceasta este alegerea mea, mijloacele mele de exprimare și libertățile mele. Până de curând, puteam să urmez propriile mele principii și să le împărtășesc întregii omeniri. Dar eu, un muzician pașnic obișnuit, am fost lipsit cu forța de acest drept. Astăzi sunt lipsit de mâncarea pe care am mâncat-o toată viața. Privat de dreptul de a călători și de oportunitatea de a cunoaște lumea. Mă privează de tehnologii care s-au dezvoltat, printre altele, datorită compatrioților mei. Chiar și animalele noastre de companie, care au mâncat aceeași hrană toată viața, sunt rănite…

Astăzi declar cu toată responsabilitatea că interzicerea activităților mărcilor de care viața rușilor este strâns legată este un genocid economic și psihologic. McDonalds? Pentru că acest lanț de restaurante a devenit prima gură de aer liber încă din 1990. Și acum hamburgerii McDonald’s devin un simbol al încălcării libertăților”.

A fugit de acasă și a ajuns în Moldova: Un adolescent din Ucraina a traversat ilegal frontiera

Un adolescent, depistat în zona de frontieră, după ce a ajuns ilegal din Ucraina. În zona localităților de frontieră Lipcani- Podvirevca, polițiștii de frontieră au surprins un copil în timp ce înainta dezorientat dinspre Ucraina în Republica Moldova. Imediat, patrula Poliției de Frontieră a intervenit în regiune și a stabilit că este vorba despre un adolescent de 14 ani, cetățean al Ucrainei.

Din spusele minorului, acesta ar fi plecat de acasă din cauza unui conflict cu membrii familiei. Adolescentul a fost prelut și condus la sediul Sectorului Poliției de Frontieră Lipcani, unde i-a fost oferită îngrijirea de primă necesitate.

De asemenea, au fost luate contactele cu autoritatea de asistență socială, dar și cu omologii Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei. Conform acordului stabilit între state privind readmisia, minorul urmează să fie transmis părții ucrainene.

Totodată, din informațiile suplimentare, adolescentul se află la a treia trecere ilegală a frontierei de stat.

Un om al străzii, surprins cum dirijează traficul într-o intersecție din Chișinău. VIDEO!

Un om al străzii din Chișinău ar fi luat locul, astăzi, unui inspector de circulație și a dirijat traficul într-o intersecție din capitală unde s-a produs un accident.

Imaginile video au fost surprinse de martori și postate în mediul online. Autorul imaginelor video susține că bărbatul ar fi boschetar și chiar apreciază modul în care dirijează circulația, scrie stiripesurse.md.

Dumitru, fratele regizorului Arcadie Spoială, răpus de pierderea acestuia: ”O imensă durere mi-a sfâșiat sufletul”

Dumitru, fratele lui Arcadie Spoială, cunoscutul regizor de la noi, care s-a stins în timpul furtunii nemiloase din seara zilei de 11 iunie, a venit cu un mesaj plin de durere.

”Dragi prieteni, o imensă durere mi-a sfâșiat sufletul meu de câteva ore. Fratele meu, bunul meu frate cel mai bun prieten! Sprijinul și inspirația mea! Modelul meu de bunătate și cumsecădenie! Cel mai frumos suflet din lumea asta pleacă la Domnul! Multe nu am reușit să-i spun. Poate ca nici voi nu ați reușit să-i ziceți ce om minunat și talentat e. Acum putem să ne rugăm pentru el și să-l petrecem.”, a scris fratele lui Arcadie pe rețele.

Cei care doresc să-și ia rămas bun de la Arcadie, o pot face astăzi, 13 iunie, la cimitirul ”Sf. Lazăr” din Capitală, pe str. Doina 189, în sala de priveghi, între orele 17:00 – 21:00, mai anunță Dumitru Spoială.

Arcadie și Dumitru Spoială sunt regizori și producători de film din Republica Moldova, cunoscuți pentru contribuțiile lor la cinematografia moldovenească și românească. Ei au fondat compania Spoiala Brothers, sub egida căreia au produs și regizat mai multe filme și proiecte cinematografice.

Frații Spoială au devenit rapid cunoscuți pentru promovarea filmelor de autor și a tinerilor talente din cinematografia noastră.

Arcadie Spoială s-a născut în 24 februarie 1980, a fost regizor, producător, scenarist.

A absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău și a fost cunoscut pentru abordarea sa umanistă și atentă la detalii, punând accent pe relațiile interpersonale și dinamica socială în filmele sale.

Lucrări Notabile:

  1. „Visuri în amurg” (2009)
    • Un film despre întoarcerea unui bărbat în satul natal după mulți ani, explorând teme de redescoperire și reconciliere.
  2. „Ecoul pașilor” (2014)
    • Abordează tematica migrației și efectele ei asupra comunităților și familiilor rămase în urmă.
  3. „Umbra vântului” (2020)
    • Un thriller psihologic ce analizează complexitatea relațiilor umane și traumele din trecut.

Arcadie s-a stins pe 11 iunie, la 36 de ani, după ce peste cortul în care se afla pe malul Nistrului, la odihnă, din cauza furtunii puternice, a căzut o creangă imensă. Acesta s-a stins în ochii copiilor și a soției sale, deoarece nu a reușit să iasă din cort când a început furtuna.

Ucraineanul Igor a ajuns pe Wikipedia după ce a găsit un lansator de rachete care valorează milioane de dolari
Articolul anterior
India vrea să cumpere petrol și mărfuri rusești la preț redus
Articolul următor