Premieră pentru comunitatea maib „Activ la Superlativ”: prima participare internațională la Semimaraton Iași

E simplu și ușor să transformi orice provocare în oportunități valoroase. O demonstrează zilnic comunitatea maib „Activ la Superlativ”, care inspiră colegii și întreaga societatea să adopte un mod de viață sănătos, să facă mișcare și să trăiască la maxim valoarea care caracterizează echipa maib – de a fi cu spirit de echipă. Weekendul trecut, 17 membri ai comunității au acceptat provocarea de a participa la cursa de alergat „Semimaraton Iași”, eveniment sportiv organizat în România începând cu anul 2015, cu scopul de a promova mișcarea, stilul de viață sănătos și generozitatea prin susţinerea copiilor fără posibilităţi materiale, pentru care supravieţuirea zilnică reprezintă adevărata competiţie.

Emoțiile și adrenalina au fost la cote maxime pentru angajații maib, așa cum această cursă a fost prima participare a comunității „Activ la Superlativ” peste hotarele țării. Sportivii și amatorii acestui tip de activitate au avut ocazia să se înscrie pentru a parcurge 4 distanțe: semimaraton 21 km, cros 10 km, cros 5 km și cros popular 2,5 km.

Unul dintre cele mai bune rezultate în cadrul competiției l-a obținut Ivan Buga, manager credite. Ivan a alergat distanța de 21 km în 1h 29min, ocupând locul 22 din totalul de 505 alergători înscriși și locul 12 în categoria de vârstă 18-34 ani.

„A fost prima mea experiență de a alerga un semimaraton și a fost una extraordinară. Cursa de 21 km diferă de cea de maraton și implică efort maxim pentru toată distanța parcursă, e cursa unde rezistența și viteza sunt mână-n mână. Am avut plăcerea să particip alături de oameni minunați din echipa maib, iar fiecare dintre ei este învingător în primul rând pentru că a avut curajul și pregătirea de a participa și de a ajunge cu bine la linia de finiș”.

Chiar dacă a început să practice alergarea relativ recent, odată cu declanșarea pandemiei COVID-19, Cristina Dolgaia, specialist principal controlling, a reușit deja să se afirme la competiții de alergat precum Trail Run la Orheiul Vechi și Chișinău International Marathon 2021. La cursa din România Cristina a alergat distanța de 10 km alături de colegii săi.

„Totul a fost mult peste așteptări. Banca a avut grijă să avem parte de antrenamente pe cinste, transport organizat, odihnă în ajunul competiției în centrul Iașiului și o participare spectaculoasă în cursă. Îmi doresc să continui să mă antrenez în aceeași componență, să particip în acest an alături de colegii din bancă la Maratonul Internațional Chișinau și la alte curse locale și internaționale, să avansez la nivelul următor, obiectivul meu fiind parcurgerea distanței de 21 km. Apreciez că maib împărtășește valorile mele personale ce țin de modul sănătos de viață si de solidaritatea socială”.

Alături de Cristina a alergat și Ludmila Ursu, specialist suport tranzacții, și Dumitru Niculăiță, brand manager IMM și corporate. Și după două zile de la competiție vorbesc cu entuziasm despre emoțiile trăite.

„Sunt recunoscătoare băncii pentru că a susținut această inițiativă sportivă si ne-a ajutat să valorificăm spiritul de echipă, promovând mișcarea și modul activ de viață. Sunt mândră de colegii din maib care au dat scântei la picioare, ne-au transmis gânduri pozitive și voie bună. Cred cu tărie în comunitatea „Activ la Superlativ” – suntem o forță care sper să crească și să ne unească”, a menționat Ludmila.

„Am participat la diverse evenimente locale, dar, totuși, alergarea la o competiție de peste hotare e ceva nou, diferit. Suntem mândri că am reprezentat maib la această cursă din Iași și că am fost una dintre cele mai numeroase echipe corporative participante. Unul dintre cele mai importante avantaje pe care îl oferă acest gen de evenimente este faptul că ne unesc ca echipă, chiar dacă activăm în diferite departamente, împărtășim acceași pasiune – alergatul”, a adăugat Dumitru.

Pentru echipa maib, participarea la evenimentele sportive din țară și de peste hotare a devenit o tradiție. Comunitatea „Activ la Superlativ” a fost creată acum 2 ani, iar de atunci membrii acesteia au arborat cu mândrie drapelul băncii la competițiile „Run Pink Moldova”, „700 de minuni”, „Run for Children”, „Foc la ghete pe biciclete”, „Chișinău International Marathon”, „Trail Run”, „Ironman” etc. 

Ca angajator, banca susține pasiunile angajaților și creează condiții pentru dezvoltarea atât profesională, cât și personală a echipei.

Despre maib
Maib promovează spiritul sportiv și valorile olimpice din Republica Moldova, contribuie la popularizarea sportului și a modului activ și sănătos de viață, sprijinind mai multe proiecte și activități din acest domeniu. De peste 20 de ani maib este partener al Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv (CNOS), alături de care premiază anual olimpicii care demonstrează performanțe la diverse competiţii pe arena naţională şi internaţională. Prin prisma comunităților interne formate din angajați ai băncii (de fotbal, tenis, volei, alergat), banca își propune să inspire societatea să adopte un mod sănătos de viață și activ la superlativ.

Pene de curent în Ucraina după ultimul bombardament rusesc. Rusia confirmă atacarea unor infrastructuri energetice şi militare

Rusia a atacat în noaptea de vineri spre sâmbătă cu rachete şi drone instalaţii energetice şi echipamente militare furnizate de statele occidentale Ucrainei, ca represalii în urma atacurilor ucrainene asupra rafinăriilor ruseşti, a transmis Ministerul rus al Apărării, potrivit Agerpres cu referire la agenţiile EFE şi DPA.

„Noaptea trecută, Forţele Armate ale Rusiei au efectuat un atac masiv cu arme de înaltă precizie şi rază lungă de acţiune cu lansare aeriană şi navală, precum şi cu drone împotriva instalaţiilor energetice ale Ucrainei (…) şi arsenalelor de proiectile furnizate armatei ucrainene”, semnalează ministerul rus.

Acest atac, adaugă acelaşi minister, a fost un răspuns faţă de „încercările regimului de la Kiev de a avaria instalaţii energetice ruseşti”, referire la atacurile ucrainene repetate asupra rafinăriilor şi depozitelor de combustibil ale Rusiei.

Ucraina a efectuat de la începutul anului zeci atacuri cu drone asupra Rusiei, ca tactică de război asimetric în timp ce pe frontul terestru trupele ucrainene pierd teren în faţa acţiunilor ofensive desfăşurate de armata rusă pe diferite sectoare ale frontului.

Aceste atacuri ucrainene cu drone s-au axat în special pe lovirea rafinăriilor ruseşti, dar au fost de asemenea vizate diverse ţinte militare, în special aerodromuri şi amplasamente ale sistemelor antiaeriene, precum şi elemente de infrastructură.

În faţa acestor atacuri, Rusia a recurs la o serie de măsuri defensive, printre care, pe lângă sistemele antiaeriene foloseşte de asemenea mijloace de război electronic pentru a doborî dronele sau a le abate de la ţintă, precum şi plase anti-dronă amplasate deasupra elementelor cheie ale rafinăriilor. Însă marea extindere a sectorului energetic rusesc face imposibilă protejarea tuturor instalaţiilor aflate în raza de acţiune a dronelor ucrainene, unele ajungând chiar şi în zona Moscovei.

Noua salvă de rachete şi drone ruseşti lansată asupra Ucrainei în noaptea de joi spre vineri a fost a opta din ultimele trei luni şi a ţintit regiunile Zaporojie şi Liov. Potrivit armatei ucrainene, în acest atac au fost lansate 16 rachete de diverse tipuri, printre care rachete de croazieră Kalibr lansate de pe nave din Marea Neagră, rachete X-101 şi X-555, precum şi 13 drone kamikaze.

Armata ucraineană susţine că a doborât 12 din cele 16 rachete şi toate cele 13 drone. Cu toate acestea, compania energetică ucraineană Ukrenergo semnalează pagube produse de atacul rusesc şi întreruperi ale furnizării electricităţii până către miezul nopţii în zone de pe tot cuprinsul Ucrainei pentru efectuarea de reparaţii.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat anterior că, în urma bombardamentelor succesive cu rachete şi drone, circa jumătate din capacitatea energetică a Ucrainei a fost distrusă. Un studiu efectuat de Universitatea de Economie din Kiev evaluează la 56,2 miliarde de dolari pagubele provocate infrastructurii energetice ucrainene.

Un moldovean, transportat la Chișinău cu avionul SMURD România, după un accident suferit în Serbia

Astăzi, în premieră, un cetățean moldovean, victimă a unui accident produs în Serbia, a fost transportat la Chișinău cu avionul SMURD România. Despre acest lucru anunță Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, într-o postare pe facebook.

Accidentul a avut loc pe data de 16 iunie, în Serbia.

Pacientul a suferit multiple traume și arsuri, acesta fiind preluat de la spitalul de urgență din Belgrad de către echipajul aero-medical SMURD România și transportat în siguranță la Chișinău.

Un reanimobil cu echipă înalt specializată de terapie intensivă al CNAMUP a transportat pacientul de la Aeroport la Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie din Chișinău.

Ministrul Sănătății mulțumește echipelor de medici sârbi, români și moldoveni pentru serviciile acordate și înaltul profesionalism.

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane, elicopter şi ambulanţă

Tot mai multe incidente cu implicarea copiilor. Autoritățile trag un semnal de alarmă

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitaliceacă atrage atenția asupra faptului că se atestată o situaţie îngrijorătoare privind incidentele cu implicarea copiilor, iar consecințele sunt grave.

La data de 19 iunie, ora 14:34 un băiat de 14 ani din raionul Călărași s-a electrocutat după ce s-a scăldat într-o cadă în spatele casei și a pus mâna udă la priză. Sora mai mare a observat și a stins contorul de lumină, alertând părinții. Echipa PAMU Onișcani din cadrul SAMU Călărași intervenită la locul solicitării a depistat băiatul în stare gravă și de urgență l-a transportat la spital cu monitorizarea permanentă a parametrilor vitali.

În seara zilei de 19 iunie, un copil de 9 ani s-a ales cu un traumatism abdominal în urma căderii de la înălțimea de 2,5 metri din copac. Părinții l-au dus de sine stătător la spital, de unde a fost preluat în stare gravă și transportat cu monitorizarea parametrilor vitali de echipa SAMU Ocnița la IMSP Spilalul Clinic Municipal Bălți.

La data de 20 iunie, ora 16:00 un minor de 11 ani dintr-o localitate din Orhei, a fost preluat în stare gravă, de o ambulanță, după ce a fost lovit de un cal. S-a constatat că copilul aflându-se în preajma casei a fost lovit de propriul cal cu copita în regiunea temporală a capului. În urma incidentului, copilul s-a ales cu traumatism cranio-cerebral grav și a fost transportat de urgență de echipa PAMU Chiperceni din cadrul SAMU Orhei la spital.

În seara zilei de 20 iunie, într-o localitate din raionul Strășeni un adolescent de 14 ani a fost mușcat de un șarpe care s-a dovedit a fi viperă. Copilul aflându-se în câmp a găsit un șarpe pe care intenționa să-l prindă și jucându-se a fost mușcat de degetul mâinii stângi. Rudele au solicitat ambulanța. Imediat a intervenit echipa SAMU Strășeni, care a acordat primul ajutor medical și a transportat copilul la IMSP Spitalul Raional Strășeni. Ulterior prin intermediul altei echipe AMU a fost transportat la IMSP Institutul Mamei şi Copilului.

Siguranța copiilor este responsabilitatea adulților, cât și a tuturor membrilor societății. Conștientizând riscurile, vom putea proteja copiii de ele, evitând situațiile de urgență. Pentru a minimaliza astfel de incidente și consecințe grave, echipa IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească îndeamnă părinții să manifeste mai multă responsabilitate în supravegherea copiilor mai ales în perioada vacanței de vară. Astfel puteți evita tragediile şi vă puteţi bucura în continuare de zâmbetele lor și de liniştea familiei dumneavoastră.

În caz de situații de pericol iminent, nu ezitați să solicitați ambulanța la numărul 112.

Guvernul alocă mai mulți bani în sprijinul cetățenilor. Bugetul public național a fost rectificat
Articolul anterior
Gazprom nu răspunde la scrisorile trimise de Chișinău. Moldova ar putea rămâne fără gaz rusesc și fără energie de la Cuciurgan
Articolul următor