În Belgia, a apărut primul cimitir ecologic din lume

În Flandra, Belgia, a fost deschis primul cimitir ecologic din lume. Într-un astfel de cimitir, nu poți instala pietre funerare și mese, iar înmormântările pot fi efectuate doar în sicrie biodegradabile din materiale reciclate. Noul cimitir este proiectat pentru 600 de locuri de înmormântare.

Toate parcelele de aici nu sunt de vânzare, ci sunt închiriate pentru 25 de ani. Conform estimărilor creatorilor proiectului, acesta este timpul cât durează descompunerea corpului.

Pe teritoriul cimitirului sunt instalate doar bănci și indicatoare din lemn. Pentru a onora memoria decedatului, rudele și prietenii pot agăța o casă de păsări cu numele persoanei pe unul dintre copacii care cresc lângă mormânt.

În cimitir, nu există copaci veșnic verzi, cum ar fi brazi. Nu au fost plantați intenționat, pentru a arăta natura ciclică a timpului.

70 perechi de încălțăminte de brand, nedeclarate la vamă. Marfa venea din Germania

Cazul a fost documentat de funcționarii postului vamal Leușeni, urmare a verificărilor unui microbuz de model „Mercedes-Benz Sprinter”, ce se deplasa din Germania spre Republica Moldova.

În cadrul controlului vamal, șoferul, un bărbat cu dublă cetățenie (MDA/ROU), în vârstă de 30 de ani a comunicat că toate bunurile transportare au fost indicate în declarația vamală.

În urma controlului fizic detaliat, în habitaclul destinat bagajelor, precum și sub banchetele pasagerilor au fost depistate 71 perechi de încălțăminte cu înscrisuri ale unor branduri renumite, tăinuite în scopul transportării ilicite și nedeclarate autorității vamale.

Lotul comercial de încălțăminte a fost ridicat și transmis spre expertiză, dar concomitent au fost interpelați și deținătorii de protecție vamală a proprietății intelectuale.

Preliminar, valoarea lotului de încălțăminte presupusă a fi de brand este de sute de mii de lei.

Șoferul riscă să fie sancționat contravențional pentru dosirea mărfurilor și nedeclararea acestora controlului vamal.

Prinţul Paul al Românie, reținut de poliţişti în timpul unei vacanțe, în Malta. România va cere extrădarea acestuia

Prinţul Paul Phillipe al României, unul dintre fugarii celebri de la noi în țară, a fost prins în Malta. Potrivit surselor, era într-un resort, în vacanță, de unde ar fi fost ridicat de polițiști. Era fugit de aproape patru ani din România, unde este condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare, scrie digi24.ro.

A fost prins într-un resort din Malta, acel mandat european de arestare era încă activ, chiar dacă Franța, în urmă cu trei săptămâni, a decis să refuze extrădarea prințului Paul al României. El a plecat în vacanță în Malta, mandatul era activ, așa că polițiștii români au colaborat cu polițiștii din Malta și l-au ridicat pe Paul Phillipe chiar din resortul unde era cazat, spun surse judiciare. El este la poliție și urmează să fie reținut de polițiștii de acolo și procedura va fi similară cu cea derulată deja de autoritățile române în Franța. Vor cere predarea lui în România, va reîncepe acest proces de extrădare și rămâne de văzut dacă prințul Paul va fi trimis în țară, unde are o condamnare de 3 ani și 4 luni  de închisoare, în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Regale Băneasa. Este această condamnare din decembrie 2020, atunci când a fost și dat în urmărire. În iunie 2022 a fost prins în Franța, procedura de extrădare s-a finalizat la începutul lunii aprilie.

Pe 6 aprilie, reprezentanţii Ministerului Justiţiei au transmis, referitor la mandatul european de arestare pe numele lui Paul-Philippe de România, că instanţa din Franţa a respins definitiv predarea acestuia către autorităţile din ţara noastră, invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România. „Mai exact, faptul că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcţie”, potrivit MJ. Deşi procurorul de caz de la Parchetul francez a declarat recurs, el nu a motivat în termen calea de atac şi, prin urmare, a fost decăzut din termen, iar hotărârea primei instanţe a rămas definitivă. Ministra Justiţiei Alina Gorghiu a declarat, joi, despre extrădarea Prinţului Paul din România, din Franţa, că nu are încă niciun răspuns de la omologul francez legat de situaţia acestuia, a cărui predare a fost respinsă definitiv de justiţia franceză din cauza unui viciu de procedură.

„Mă aştept ca domnul ministru să poată întreba sistemul ce s-a întâmplat în acea speţă”, a adăugat Gorghiu. Pe 17 mai 2023, Ministerul Justiţiei a prezentat o situaţie a persoanelor căutate sau date în urmărire pentru executarea unor pedepse dispuse de instanţele din România, precum şi ţările în care acestea se află şi stadiul procedurilor desfăşurate pentru a fi aduse în ţară.

Astfel, potrivit situaţiei prezentate de către reprezentanţii MJ, Prinţul Paul este urmărit internaţional în baza unui mandat european de arestare emis de Curtea de Apel Braşov la 18.12.2020 pentru executarea pedepsei de 3 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, complicitate la abuz în serviciu – pagubă: 9.523.769 euro. Prinţul Paul Phillipe al României a fost localizat pe teritoriul Franţei, procedura fiind în curs ,autorităţile franceze au solicitat sentinţa de condamnare – fond şi apel – tradusă în limba franceză, condiţii de detenţie şi alte informaţii legate de desfăşurarea procesului penal – după o scurtă perioadă în care a fost deţinut în arest preventiv de CA Paris, a fost liberat pe cauţiune.

Creștinii ortodocși au intrat în săptămâna patimilor! Ce nu au voie creștinii în aceste zile

Postul Paștelui se încheie cu Săptămâna Patimilor, numită în popor și Săptămâna Mare, care precede marea sărbătoare a Învierii lui Iisus Hristos. În această săptămână, gospodinele fac curățenie generală în case, vopsesc ouă, coc cozonaci și pregătesc bucate pentru masa de Paște.

Din seara Duminicii Floriilor și până în Vinerea Patimilor, în biserici se săvârșește slujba Deniilor, rânduieli care evidențiază momentele tragice ale jertfei lui Iisus.

Lunea Mare

În Lunea Mare femeile încep curățenia de Paște. Se scoate totul afară, se aerisește casa ca să iasă toate relele de peste iarnă, se văruiește și se spală totul. O zicală din popor spune: „Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa!”

Marțea Mare

În Marțea Mare se aspiră, se dă cu mătura, se spală geamuri și se fac treburile grele pe lângă casă.

Miercurea Mare

Aceasta este ultima zi în gospodinele mai au dreptul să facă treburile casnice. Se spune că, începând cu Miercurea Mare, bărbații trebuie să stea pe lângă casă și să își ajute soțiile.

Joia Mare

Joia Mare este ultima zi în care se pomenesc morții. În această zi femeile merg la biserică, unde dau de pomană colaci de post, vin, miere și fructe. În după-amiaza Joii Mari se coace pasca, cozonacul, biscuiții și pâinea.

Vinerea Mare

În Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor se ține post negru. Nu se face treabă sau mâncare în această zi. Seara  se merge la biserică pentru a participa la slujba Prohodului și trecerea pe sub Sfântul Aer.

Sâmbăta Mare

În Sâmbăta Mare se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paște, se vopsesc ouăle și se scot hainele noi pentru Înviere.

Spre seară, se pregătește un coș cu diverse bucate, iar în jurul orei 00:00 toți credincioșii merg la biserică pentru a participa la Slujba de Înviere, la sfârșitul căreia se vor sfinți bucatele din coș, pasca și ouăle roșii.

Rușii se pregătesc pentru o Rusie fără Putin. „Elita informată” din cadrul forțelor de securitate „înțelege că războiul este pierdut”
Articolul anterior
România va aproviziona Ucraina şi Republica Moldova cu gaze naturale
Articolul următor