Motivul pentru care Ucraina nu mai poate utiliza dronele turceşti

Forţele ucrainene au încetat în mare parte utilizarea dronelor turceşti Bayraktar din cauza îmbunătăţirii capacităţilor ruseşti de apărare aeriană. De asemenea, autorităţile din Lugansk a raportat că forţele ruse provoacă scurgeri de gaze pentru a-i scoate din case pe bărbaţii care se ascund de mobilizare.

Motivul pentru care Ucraina nu mai poate utiliza dronele turceşti

Forţele ucrainene au încetat în mare parte utilizarea dronelor turceşti Bayraktar, care au fost folosite cu mare efect la începutul războiului, din cauza îmbunătăţirii capacităţilor ruseşti de apărare aeriană, a declarat Jack Detch, de la Foreign Policy, citând mai mulţi oficiali şi militari ucraineni, care au dorit să rămână sub protecţia anonimatului, transmite Adevărul.ro

Oficialii ucraineni se pare că sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de faptul că dronele de atac Gray Eagle din SUA ar putea fi, de asemenea, doborâte de apărarea aeriană rusă consolidată deasupra Donbasului, potrivit hotnews.ro. 

Forţele ucrainene ar fi redus operaţiunile aeriene la 20-30 de misiuni pe zi şi se confruntă cu un deficit de aeronave disponibile pentru piloţii activi.

Forţele ruseşti au probabil ca prioritate desfăşurarea apărării aeriene în estul Ucrainei pentru a anula operaţiunile ucrainene şi pentru a proteja sistemele de artilerie pe care se bazează forţele ruseşti pentru a face progrese.

Cu toate acestea, forţele aeriene ucrainene şi dronele înarmate rămân active în alte părţi, provocând mai multe lovituri de succes asupra unor ţinte din regiunea Herson în ultima săptămână.

Scurgerile de gaz din Lugansk

Bloggerul militar rus Yuri Kotyenok a afirmat că trupele ruseşti nu au numărul şi forţa necesare pentru a avea succes în lupta din Ucraina.

Kotyenok a acuzat conducerea rusă că a desfăşurat recruţi noi şi insuficient pregătiţi şi a cerut refacerea forţelor cu recruţi bine pregătiţi, cu experienţă în infanteria terestră – deşi este puţin probabil ca armata rusă să fie capabilă să genereze rapid o astfel de forţă, după cum a evaluat anterior ISW.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a afirmat că autorităţile ruse din Lugansk creează scurgeri de gaz în blocuri pentru a forţa bărbaţii care se ascund de mobilizare să iasă din apartamente.

În plus, Direcţia principală de informaţii a Ucrainei a raportat că soldaţii ruşi din Tokmak ocupat, regiunea Zaporojie, apelează la medicii ucraineni locali pentru a le elibera certificate care să susţină incapacitatea medicală de a continua serviciul militar.

Preşedinta Georgiei îi cere președintelui Franței să vină la Tbilisi

Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, care s-a opus prin veto legii criticate a „influenţei străine”, i-a cerut sâmbătă preşedintelui francez, Emmanuel Macron, să vină la Tbilisi pentru a „scoate definitiv Caucazul (…) de sub influenţa rusă”, notează AFP.

„Să vină!”, a cerut ea, referindu-se la liderii Uniunii Europene.

„Emmanuel Macron mi-a promis practic încă de la alegerea mea, în 2018, că va veni. Trebuie să o facă înainte de începerea campaniei electorale (pentru alegerile legislative din Georgia) în septembrie”, a spus preşedinta, în conflict deschis cu guvernul, într-un interviu pentru jurnalul La Tribune Dimanche.

„Că Franţa nu este prezentă este o aberaţie. Spun asta în termeni foarte clari. I-am scris preşedintelui Macron, îl aştept pentru ziua independenţei Georgiei, 26 mai”, a spus Salome Zurabişvili, care este fost diplomat francez, scrie Agerpres.

„Nu este numai Georgia este în joc, ci este vorba de eliberarea definitivă a Caucazului de mentalităţile jugului sovietic şi influenţei ruse”, a subliniat ea.

Preşedinta pro-europeană a anunţat sâmbătă că s-a opus prin veto legii care a suscitat proteste masive în această ţară din Caucaz. Dar partidul la putere, „Visul Georgian”, dă asigurări că dispune de suficiente voturi în Parlament pentru adoptarea definitivă a textului.

Detractorii legii votate marţi o văd ca pe o încercare de a deturna Georgia de Europa pentru a o antrena spre Rusia. NATO, Comisia Europeană şi ONU au condamnat-o.

Legea impune ONG-urilor sau media a căror finanţare provine în proporţie de peste 20% din străinătate să se înregistreze ca „organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine” şi să se supună unui control administrativ.

„Nimeni aici nu vrea să intre într-o confruntare cu Rusia. Este foarte important pentru viitorul Europei, inclusiv pentru o Europă a securităţii. Aici este Marea Neagră, zonă de tranzit energetic şi de comunicaţii”, a ţinut să adauge şefa statului.

Veto-ul prezidenţial „nu va schimba nimic. Cu toate acestea, este foarte important. (…) Sunt într-un fel vocea acestei societăţi care spune nu acestei legi”, a explicat ea.

Georgia, fostă republică sovietică, este candidat oficial la aderarea la UE din decembrie 2023 şi aspiră, de asemenea, să devină membru al NATO.

Salome Zurabişvili a făcut însă apel la calm. „Nimeni aici nu vrea să se îndrepte spre instabilitate”, a asigurat ea.

„Legea va fi adoptată (…). Nu putem continua să manifestăm. Să luăm notă şi să trecem la următoarea fază. Într-o democraţie, la urne trebuie decis viitorul”, a mai spus preşedinta Georgiei.

O fată de 21 de ani, ucisă cu sânge rece de iubitul său, la Sibiu

O fată de 21 de ani a murit, sâmbătă, într-un apartament din Sibiu, după ce a fost înjunghiată de iubitul său. Tânărul de 24 de ani a fost prins de jandarmii montani în Păltiniș, unde a fugit după comiterea faptei.

Potrivit site-ului local Turnul Sfatului, băiatul arestat ar fi fost internat în trecut la psihiatrie și a avut episoade psihotice.

Potrivit IPJ Sibiu, polițiștii sibieni au fost alertați ieri, în jurul orei 15.30, prin apel 112, „cu privire la faptul că o persoană de sex feminin ar fi decedată și ar prezenta leziuni în zona gâtului, într-un imobil din municipiul Sibiu”.

La fața locului s-au deplasat polițiști de investigații criminale, criminaliști, precum și medic legist, care au constatat că este vorba despre o tânără în vârstă de 21 de ani, din județul Brașov.

„Întrucât în urma examinării sumare a cadavrului s-a conturat suspiciunea rezonabilă că decesul ar fi survenit ca urmare a comiterii unei fapte cu violență, cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor”, a transmis IPJ Sibiu.

După începerea cercetărilor, polițiștii, sprijiniți de jandarmii montani din Păltiniș, au identificat și prins un tânăr, în vârstă de 24 de ani, din județul Sibiu, „bănuit că ar fi comis fapta pe fondul unui conflict spontan cu victima”.

Tânărul a fost dus la audieri.

Potrivit presei locale, tânărul acuzat că și-a ucis iubita stătea într-un apartament din Sibiu alături de un prieten și era cunoscut de anturaj ca fumător de canabis. Iubita lui era din Făgăraș, județul Brașov, și venea destul de des la acesta, în Sibiu.

Un apropiat al băiatului a declarat pentru Turnul Sfatului că acesta avea probleme psihice, iar în trecut a fost găsit la Păltiniș în timp ce încerca să se sinucidă.

„Suferă și a suferit de mai multe psihoze serioase. A avut două antecedente serioase. Una în care a mers în Păltiniș să se sinucidă, noi am mers după el și l-am găsit. La câteva zile după prima fază, în care a fugit de acasă, tot cu intenția de suicid, delira. S-au pornit atunci acțiuni de căutare, am fost și noi prezenți. L-au găsit niște oameni cu mașina, la 4 dimineața, tăiat pe mâini”, a declarat acesta.

După acest episod, tânărul a fost internat la psihiatrie și externat după câteva zile.

A devenit din nou mamă. Rusoaica căreia fostul soț i-a tăiat brațele cu toporul, a născut al patrulea copil

Cu al doilea soț, Margarita Graceva creștea doi copii din prima căsătorie, precum și un fiu comun. Acum, cei doi mai au o împlinire, femeia a devenit mamă pentru a patra oară. Margarita a anunțat vestea pe rețelele sale de socializare, postând o fotografie de la maternitate.

„Din seara asta mai avem un membru. 18 mai, ora 02.55. 3660 kg, 52 cm”, a scris femeia.

Povestea tragică a Margaritei Graceva a fost dezvăluită în 2017, după ce rusoaica a devenit victima soțului ei abuziv, care, într-un acces de gelozie, a dus-o într-o pădure și i-a tăiat ambele mâini cu toporul.

Margarita Graceva a suferit atunci o operație serioasă: o mână i-a fost restabilită, însă cealaltă a rămas amputată. Câțiva ani mai târziu, tânăra și-a găsit fericirea în a doua căsătorie. Margarita vorbește despre actualul ei soț cu încântare constantă.

„Astăzi este a 4-a aniversare a nunții noastre, pare puțin, dar s-au făcut atât de multe încât parcă suntem împreună de cel puțin 20 de ani. Îmi place culoarea ochilor tăi, simțul umorului și, cel mai important, capacitatea de a rezolva o problemă în orice situație”, a scris Graceva pe blogul ei nu cu mult timp în urmă.

sursa

#stilunic cu Anna Tulgara:”Primul salariu l-am cheltuit pe icră, nu pe haine”!
Articolul anterior
Un nou cod galben de furtună. Oamenii sunt îndemnați să evite să stea în preajma copacilor
Articolul următor