Un medic din Moldova a obținut câștig de cauză împotriva Ministerului Sănătății și a Colegiului Medicilor din România

Medicul din Republica Moldova Svetlana Pușcaș a obținut câștig de cauză în justiția românească împotriva Ministerului Sănătății din România și a Colegiului Medicilor din România în procedura recunoașterii titlurilor de calificare. Informația a fost făcută publică de avocatul doamnei Alexandru Iavorschi, scrie timpul.md.

Instanța supremă din România a decis, în mod definitiv, să admită cererea de chemare în judecată formulată de Svetlana Pușcașu, a anulat actele administrative emise de Ministerul Sănătății prin care i s-au refuzat recunoașterea titlului de medic specialist și emiterea ordinului de recunoaștere a acestui titlu. Totodată, a obligat Colegiul Medicilor din România să procedeze la avizarea favorabilă a cererii reclamantei şi să înainteze dosarul Ministerul Sănătăţii în vederea emiterii ordinului de aprobare a recunoaşterii titlului de calificare dobândit în Republica Moldova.

Problema recunoașterii de către Ministerul Sănății din România a titlurilor de calificare dobândite de către medici specialiști în Republica Moldova este una care afectează un număr semnificativ de persoane. Astfel, la nivelul autorităților din România se constată existența unui numar important de cereri de recunoaștere care zac nesoluționate sau, după caz, sunt soluționate printr-un răspuns negativ, constând în refuzul Ministerului Sănătății și a Colegiului Medicilor de a recunoaște titlurile de calificare dobândite în Republica Moldova.

Într-un dosar soluționat recent, Înalta Curte de Casație și Justiție din România a dat câștig de cauză Doamnei Svetlana Pușcaș, medic specialist din Republica Moldova, în litigiul dintre aceasta și Ministerul Sănății din România și Colegiul Medicilor din România.

Instanța supremă din România a decis, în mod definitiv, să admită cererea de chemare în judecată formulată de Dna Svetlana Pușcașu, a anulat actele administrative emise de Ministerul Sănătății prin care i s-au refuzat acesteia recunoașterea titlului de medic specialist și emiterea ordinului de recunoaștere a acestui titlu și a obligat Colegiul Medicilor din România să procedeze la avizarea favorabilă a cererii reclamantei şi să înainteze dosarul Ministerul Sănătăţii în vederea emiterii ordinului de aprobare a recunoaşterii titlului de calificare dobândit în Republica Moldova.

Potrivit avocatului Alexandru Iavorschi, cel care a consiliat-o pe doamna Svetlana Pușcașu în litigiul dintre aceasta si Ministerul Sănătății și Colegiul Medicilor din România:

Legea nr. 95/2006 si dispozițiile Hotărârii Guvernului nr. 764/2017 pentru aprobarea Normelor privind recunoaşterea diplomelor, certificatelor şi titlurilor de medic specialist, eliberate de un stat terţ, altul decât Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă şi Statele Unite ale Americii stipulează în mod clar care sunt condițiile și procedura pentru recunoașterea titlurilor de medic specialist.

Astfel, legea reglementează două ipoteze pentru medicii din Republica Moldova:

  • Ipoteza prevăzută de art. 6 alin. (1) din HG nr. 764/2017: În cazul în care formarea ca specialist întrunește condițiile de la art. 1 alin. (1) lit. a) și art. 5 alin. (3), comisia mixtă înaintează către Colegiul Medicilor din România procesul-verbal cu concluziile comisiei și o copie a dosarului titularului; pe baza raportului emis de către comisia mixtă, Colegiul Medicilor din România transmite Ministerului Sănătăţii avizul favorabil de recunoaştere;
  • Ipoteza prevăzută de art. 7 alin. (1) din HG nr. 764/2017În cazul în care nu sunt întrunite în totalitate criteriile de recunoaștere prevăzute la art. 5 alin. (3), comisia mixtă instituie procedura unei probe de aptitudini care are ca scop evaluarea parcursului profesional teoretic și a abilităților practice ale solicitantului.

Doamna Svetlana Pușcaș s-a regăsit în a doua ipoteză prevăzută de lege. În acest context, aceasta a susținut proba de aptitudini care a avut ca scop evaluarea parcursului profesional teoretic și a abilităților practice. La proba de aptitudini, care s-a desfăşurat conform cerinţelor de examen de medic specialist, aceasta a fost apreciată cu 93 puncte la proba teoretică și nota 9,3 la abilitățile practice.

Cu toate acestea, ulterior susținerii probei de aptitudini, Colegiul Medicilor din România a refuzat să avizeze recunoașterea specialității solicitată de Dna Pușcaș. Ca urmare a acestui refuz nejustificat, a fost intentată o acțiune în justiție, iar în final Înalta Curte de Casație și Justiție ne-a dat câștig de cauză, restabilindu-i acesteia drepturile legale.

Fiind vorba de o premieră pentru astfel de dosare, decizia Înaltei Curți deschide drumul pentru toți medicii aflați în situații similare, ale căror dosare sunt încă nesoluționate, sau, după caz, sunt soluționate prin refuzul de recunoaștere a titlurilor de medic specialiști obținute în Republica Moldova.

sursa: www.timpul.md

Un șofer a fost salvat de carabinieri dintr-o mașină care ardea

O zi obișnuită de serviciu pentru angajații DR „Sud” s-a transformat într-o operațiune de salvare pentru un șofer în municipiul Comrat. În timp ce patrulau în zona respectivă, aceștia au fost martorii unui incendiu.

Un șofer, salvat de carabinierii din Comrat dintr-o mașină care ardea

Potrivit Inspectoratului General de Carabinieri, un automobil a fost surprins de flăcări, cu șoferul încă înăuntru.

Drept urmare, fără să mai stea pe gânduri, carabinierii au acționat cu determinare, extrăgând șoferul din mașină și acordându-i primul ajutor medical. Eforturile lor au fost susținute de un echipaj de salvatori și pompieri, alertați imediat să intervină. 

În ciuda provocărilor și a pericolului iminent, echipa de intervenție a reușit să localizeze și să stingă focul, prevenind astfel extinderea acestuia și minimizând daunele colaterale.

Cauza exactă a incendiului urmează să fie stabilită în urma investigațiilor, dar astăzi, eroismul și promptitudinea carabinierilor și pompierilor au fost factorii decisivi care au salvat nu doar un automobil, ci și o viață umană.

Cod galben de averse puternice cu grindină și vijelie, în Moldova

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod Galben de instabilitate atmosferică în Republica Moldova.

Codul Galben este valabil pentru astăzi, 7 mai. În intervalul orelor 14:00 – 23:00 se prevăd descărcări electrice cu ploi de scurtă durată, izolat averse puternice (15-25 l/m2 ) cu grindină și vijelie în rafale de până la 15-20 m/s.

Șapte posturi TV și două posturi de radio din Moldova riscă să rămână fără licență

Încă șapte posturi de televiziune și două posturi de radio din Republica Moldova riscă să rămână fără licență de emisie. De această dată este vorba de canalele GRT (postul public de televiziune din UTA Găgăuzia), Mega TV, REN TV, Cinema 1, Exclusiv TV, N4, TV9 și posturile radio Retro FM și GRT FM.

În cadrul ședinței din 26 aprilie curent, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a dispus solicitarea unor informații suplimentare pentru demararea unor investigații financiare în privința activității companiilor care dețin aceste instituții media, inclusiv de la Procuratura Anticorupție (PA), transmite ziar.md.

La finele lunii martie 2024, aceeași instituție a decis sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca și măsură preventivă, ale companiei SRL „Media Content Distribution”, fondatoarea Canal 5 și postului de radio Maestro FM.

Ilya Yashin, un politician proeminent din opoziția rusească, a fost reținut la Moscova
Articolul anterior
46 de imigranți, găsiți fără suflare într-un camion. „Nu este nimic altceva decât o tragedie îngrozitoare”
Articolul următor