Bacterii periculoase și poluanți, depistate în apa râului Nistru. Recomandările epidemiologilor pentru cei care decid să meargă la scăldat

Specialiștii din stânga Nistrului au depistat în râu bacterii periculoase și poluanți. Totodată, este de menționat faptul că nivelul apei în râul Nistru a scăzut drastic.

Epidemiologii au emis câteva recomandări, anunță presa din stânga Nistrului. Astfel, oamenii sunt îndemnați să nu înghită apă în timpul înotului.

După scăldat este bine să faceți o baie pentru a curăța eficient pielea. De asemenea, spălați-vă pe mâini cu apă curată înainte de a mânca pe plajă.

194 de state membre al OMS vor încheia un acord de prevenire și reacție în caz de pandemie

Organizația Mondială a Sănătății spune că cele 194 de state membre vor încheia până anul viitor un acord de prevenire și reacție în caz de pandemie, pentru a evita o viitoare criză similară celei declanșate de Covid, în 2020.

După doi ani de discuții, țările membre ale OMS au convenit deocamdată să actualizeze regulile de sănătate obligatorii, prin adăugarea unei noi categorii, denumită “Urgență pandemică”, dar există în continuare serioase dezacorduri între țările bogate și cele mai sărace cu privire la partajarea vaccinurilor și pregătirea epidemică, scrie Biziday.

Agenție a ONU, OMS speră că, cel mai târziu anul viitor, poate și mai devreme, aceste probleme vor fi depășite, astfel încât omenirea să poată răspunde într-un mod mult mai coordonat în cazul apariției unor noi viruși sau agenți patogeni capabili să se răspândească la nivel global.

“Există o dorință comună a statelor membre de a-și proteja popoarele și lumea în ansamblu de riscul comun al urgențelor de sănătate publică și al viitoarelor pandemii”, se arată într-un comunicat al directorului general al OMS, Tedros Ghebreyesus, în timp ce secretarul american pentru Sănătate a vorbit despre norme juridice care ar stabili și răspunderea țărilor care nu reușesc să respecte regulile de prevenire a pandemiilor.

Nevoia unui acord global pentru răspuns coordonat în cazul pandemiilor a apărut după ce virusul Covid-19, pornit din China la finalul anului 2019, a ucis peste 7 milioane de oameni din toată lumea, provocând o criză globală care a durat aproape trei ani.

A fost testat primul vaccin personalizat din lume cu ARNm împotriva cancerului. Câți ani are primul pacient

National Health Service-NHS (Serviciul Național Medical), din Marea Britanie, recrutează pacienți pentru primul studiu la scară largă de acest tip, cu mari speranțe că injecțiile personalizate ar putea schimba situația. Primul pacient este un lector universitar, 55 de ani, diagnosticat cu cancer.

Ce sunt vaccinurile împotriva cancerului?

Vaccinurile împotriva cancerului sunt o formă de imunoterapie. Spre deosebire de vaccinurile care protejează împotriva unei infecții, cum ar fi vaccinul Covid-19, vaccinurile împotriva cancerului tratează persoanele care au deja boala. Acestea sunt concepute pentru a ajuta sistemul imunitar al pacientului să recunoască și apoi să ucidă celulele canceroase – și să le împiedice să revină.

Cum se fabrică vaccinurile împotriva cancerului?

Vaccinurile sunt construite la comandă pentru fiecare persoană, de obicei în doar câteva săptămâni. Pentru a le realiza, se prelevează o mostră din tumora pacientului în timpul unei intervenții chirurgicale, urmată de secvențierea ADN-ului și, în unele cazuri, de utilizarea inteligenței artificiale. Rezultatul este o injecție personalizată împotriva cancerului, specifică tumorii pacientului respectiv.

Cum ajută la combaterea cancerului?

Vaccinurile împotriva cancerului acționează prin trimiterea unei instrucțiuni sau a unui plan de lucru către celulele pacientului pentru a produce un antigen sau o proteină care poate distinge celulele canceroase de celulele normale.

Vaccinurile stimulează sistemul imunitar să acționeze. Sistemul imunitar produce anticorpi care pot recunoaște și ataca versiunile inofensive ale bolii. Odată ce organismul pacientului a produs acești anticorpi, acesta poate recunoaște boala dacă aceasta revine.

Ce tipuri de cancer pot trata?

Oamenii de știință studiază mai multe tipuri diferite de vaccinuri împotriva cancerului și modul în care acestea ar putea acționa în diferite forme de cancer. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a obține o imagine completă a eficienței vaccinurilor și a tipurilor de cancer pe care acestea le-ar putea trata. Experții cred că acestea ar putea fi eficiente într-o serie de tipuri de cancer, inclusiv, dar fără a se limita la cancerul colorectal, pulmonar, de vezică urinară, pancreatic și renal.

Medicii au început, de asemenea, să testeze primul vaccin personalizat din lume cu ARNm împotriva cancerului, pentru melanom. Experții au salutat potențialul acestuia de a vindeca definitiv cancerul de piele, care „schimbă regulile jocului”. Un studiu de fază 2 a constatat că vaccinurile au redus drastic riscul de reapariție a cancerului la pacienții cu melanom.

Cum pot avea acces la vaccinurile împotriva cancerului?

Cercetările se află încă într-un stadiu incipient, astfel încât vaccinurile sunt disponibile în principal în cadrul unor studii clinice. NHS lansează o schemă care va permite accesul a mii de pacienți din Anglia la testele de vaccinare împotriva cancerului.

Când va începe să recruteze?

A început deja. Primul pacient NHS care s-a alăturat platformei de lansare a vaccinului împotriva cancerului este Elliot Pfebve, un lector universitar în vârstă de 55 de ani, care nu a avut niciun simptom și a fost diagnosticat cu cancer colorectal după un control medical de rutină.

Cum au creat medicii acest vaccin personalizat?

Mai întâi, Pfebve a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea tumorii, urmată de chimioterapie. Vaccinul său personalizat a fost creat prin analizarea tumorii sale pentru a identifica mutațiile specifice cancerului său. Apoi a primit injecția prin perfuzie la University Hospitals Birmingham NHS foundation trust, unul dintre cele câteva centre care participă la un studiu BioNTech privind vaccinul împotriva cancerului colorectal. Acesta a fost conceput cu ajutorul aceleiași tehnologii ARNm utilizate pentru crearea vaccinului Pfizer/BioNTech Covid.

Cum se simte pacientul?

Investigatorul principal al studiului din Birmingham, Dr. Victoria Kunene, a declarat că este prea devreme pentru a spune dacă pacientul a fost vindecat complet, dar a spus că este „extrem de încrezătoare”.

„Pe baza datelor limitate pe care le avem în prezent cu privire la răspunsul din interiorul corpului la vaccin, acest lucru s-ar putea dovedi a fi o evoluție semnificativă și pozitivă pentru pacienți, dar sunt necesare mai multe date și continuăm să recrutăm pacienți potriviți în cadrul studiului pentru a stabili acest lucru în continuare”, a spus ea.

Cum pot să mă înscriu?
NHS a înrolat deja zeci de pacienți în programul său de lansare a vaccinului împotriva cancerului și va accelera acum recrutarea, mii de persoane urmând să aibă acces la testele de vaccinare împotriva cancerului în fiecare an. Pacienții cu cancer pot discuta cu medicul lor de familie pentru a afla dacă sunt eligibili pentru a se înscrie la aceste studii.
Cât de importantă este sosirea vaccinurilor împotriva cancerului?
Vaccinurile au revoluționat medicina, protejând milioane de oameni împotriva rujeolei și oreionului, a poliomielitei și a coronavirusului. De asemenea, acestea au eliminat variola, una dintre cele mai mortale boli din istoria omenirii. Acum, experții cred că acestea pot face parte din setul de instrumente necesare pentru a lupta definitiv împotriva cancerului. Ele nu vor înlocui prea curând chirurgia, chimioterapia sau radioterapia, dar ar putea juca un rol cheie în imunoterapie, a patra armă împotriva cancerului.
Ce este Cancer Vaccine Launch Pad?
Schema NHS din Anglia este prima de acest fel din întreaga lume. Scopul acesteia este de a recruta mii de pacienți cu cancer, un serviciu de potrivire punându-i în teste clinice ale vaccinurilor care i-ar putea ajuta.

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un test ieftin şi rapid de salivă pentru cancerul de prostată

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un test de salivă care ar putea „schimba situaţia” în ceea ce priveşte cancerul de prostată la nivel mondial, prin depistarea mai devreme a bolii, prin detectarea cazurilor în care bărbaţii prezintă un risc ridicat şi prin evitarea tratamentelor inutile pentru ceilalţi, potrivit The Guardian și News.ro.

Se estimează că numărul bărbaţilor diagnosticaţi cu cancer de prostată la nivel mondial se va dubla până la 2,9 milioane pe an până în 2040, iar numărul deceselor anuale va creşte cu 85%. Acesta este deja cea mai frecventă formă de cancer masculin în peste 100 de ţări.

Diagnosticul timpuriu este esenţial, dar experţii spun că testele standard actuale de sânge PSA pot rata bărbaţii care au cancer şi îi pot face pe alţii să treacă prin tratamente inutile sau prin verificări şi scanări suplimentare inutile.

Acum, cercetătorii de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra (ICR) şi de la Royal Marsden NHS Foundation Trust par să fi găsit o alternativă mai bună.

Un studiu arată că noul lor test de salivă, care presupune colectarea unei probe de ADN în câteva secunde, este mai precis decât testul standard actual de sânge. Rezultatele vor fi prezentate în acest weekend la cea mai mare conferinţă despre cancer din lume.

„Cu acest test ar putea fi posibil să schimbăm situaţia în ceea ce priveşte cancerul de prostată”, a declarat Ros Eeles, profesor de oncogenetică la ICR. „Am demonstrat că un test simplu şi ieftin de salivă pentru a identifica bărbaţii cu risc mai mare din cauza constituţiei lor genetice este un instrument eficient pentru a depista cancerul la timp”.

Oamenii de ştiinţă şi medicii au dezvoltat testul salivei după ce au studiat ADN-ul a sute de mii de bărbaţi. Acesta funcţionează prin căutarea semnalelor genetice din salivă care sunt legate de cancerul de prostată.

În cadrul studiului Barcode 1, cercetătorii au recrutat peste 6.000 de bărbaţi europeni pentru a face testul cu salivă. Toţi au fost recrutaţi de la cabinetele medicilor de familie şi aveau vârste cuprinse între 55 şi 69 de ani – o vârstă la care riscul de cancer de prostată este crescut.

După ce saliva a fost colectată, testul a calculat scorul de risc poligenic (PRS) al fiecărui bărbat. Acest scor se bazează pe 130 de variaţii genetice din codul ADN care sunt legate de cancerul de prostată.

La cei cu cel mai mare risc genetic, testul a dat mai puţine rezultate fals pozitive decât testul PSA, a detectat persoane cu cancer care ar fi fost ratate doar de testul PSA şi a detectat o proporţie mai mare de cancere agresive decât testul PSA, a precizat ICR.

Îmbătrânirea populaţiei şi creşterea speranţei de viaţă înseamnă că numărul bărbaţilor în vârstă din întreaga lume care trăiesc mai mult timp este în creştere. Deoarece principalii factori de risc pentru cancerul de prostată – cum ar fi vârsta de 50 de ani sau mai mult şi antecedente familiale ale bolii – sunt inevitabili, experţii consideră că va fi imposibil să se prevină creşterea numărului de cazuri prin simpla schimbare a stilului de viaţă sau prin intervenţii în domeniul sănătăţii publice.

Incident grav pe o stradă din Capitală. O șoferiță în stare de ebrietate a lovit un polițist și a fugit de la locul accidentului
Articolul anterior
Unul din acționarii Moldovagaz cere în judecată lichidarea societății
Articolul următor