Vaccin HPV: reduce drastic două tipuri de cancer

Vaccin HPV (virusul papiloma uman) este asociat cu o reducere drastică a cazurilor de cancer de cap și gât la băieți și bărbați adolescenți. Conform unui nou studiu prezentat de NBC News, scrie evz.ro.

Vaccin HPV previne o infecție transmisă sexual responsabilă pentru aproape toate cazurile de cancer cervical. Dar și pentru alte tipuri de cancer, inclusiv cele peniene, anale și vaginale. De asemenea, virusul este răspunzător pentru până la 70% dintre cazurile de cancer de cap și gât, care afectează gâtul și gura.

Bărbații sunt de două ori mai predispuși decât femeile să dezvolte aceste tipuri de cancer. Potrivit Institutului Național de Cancer din SUA,  copiii nu sunt atinși de această infecție decât rar. Un stiudiu care va naște un scandalul în rândul anti-vacciniștilor.

Vaccin HPV, aprobat inițial pentru fetele adolescente

Acesta protejează împotriva tulpinilor de virus care cauzează cancerul cervical și a fost demonstrat că reduce semnificativ ratele acestui tip de cancer. Dovezile arată acum că vaccinul protejează și împotriva altor tipuri de cancer legate de HPV.

„Vrem ca bărbații să vadă vaccinarea HPV nu doar ca pe ceva care protejează femeile, ci și pe ei înșiși”, a declarat Jefferson DeKloe. Acesta este cercetător în departamentul de otolaringologie la Universitatea Thomas Jefferson. este specializat în chirurgie de cap și gât și coautor al cercetării.

Rezultatele vor fi prezentate săptămâna viitoare la conferința Societății Americane de Oncologie Clinică. Ele nu au fost încă publicate într-un jurnal științific revizuit de colegi. Studii anterioare au arătat o scădere a infecțiilor orale cu tulpini HPV cunoscute pentru cauzarea cancerului.

„Dacă putem reduce rata infecțiilor, sperăm să vedem o scădere a ratelor cancerului, așa cum observăm acum”, a declarat Dr. Glenn J. Hanna, oncolog la Dana-Farber Cancer Institute’s Center for Head and Neck Oncology, care nu a fost implicat în noul studiu.

Bazele noului studiu

Noul studiu a analizat dosarele medicale dintr-o bază de date națională care include aproape 3,5 milioane de persoane din SUA, cu vârste cuprinse între 9 și 39 de ani, care au primit orice vaccinare între 2010 și 2023. Aproximativ 1,5 milioane erau bărbați, jumătate dintre ei fiind vaccinați împotriva tulpinilor HPV care cauzează cancer. Aproximativ 1 milion erau femei vaccinate împotriva HPV.

Cercetătorii au comparat ratele cancerelor legate de HPV — inclusiv cancerul de cap și gât, anal, penian și cervical — la persoanele vaccinate și nevaccinate. S-a constatat că vaccinarea a redus riscul total de cancere legate de HPV la bărbați cu 54%, scădere determinată în principal de reducerea cazurilor de cancer de cap și gât. Femeile au fost cu aproximativ 30% mai puțin predispuse să dezvolte orice tip de cancer legat de HPV, inclusiv cancerul cervical.

Vaccinarea HPV nu a fost recomandată pentru bărbați până în 2011

Adică la cinci ani după ce Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au recomandat seria de vaccinuri pentru fete. Vaccinul HPV este acum recomandat pentru toți adolescenții începând cu vârsta de 9 ani și poate fi administrat și adulților până la vârsta de 45 de ani.

Studiul a arătat că creșterea ratelor de vaccinare a fost în mare parte determinată de vaccinarea bărbaților, deși ratele de vaccinare la bărbați sunt încă mai mici decât la femei — aproximativ 36% comparativ cu 50% pentru grupa de vârstă 9-26 de ani.

„Vaccin HPV înseamnă prevenirea cancerului”, a concluzionat Dr. Glenn J. Hanna citată de NBC. Subliniind importanța vaccinării timpurii pentru prevenirea cancerelor legate de HPV.

Când vânătăile de pe corp pot fi, de fapt, cancer

Vânătăile sunt adesea un semn că a existat o leziune a vaselor de sânge. Sângele se scurge din vasul rănit și apare ca o pată întunecată sub piele. Dr. Eunice Wang, hematolog și șef al Serviciului de leucemie și hematologie benignă de la Roswell Park Comprehensive Cancer explică și faptul că o vânătaie este roșiatică dacă este spart un vas care transporta oxigen și albăstruie când este spartă o vena care transportă dioxid de carbon, scrie clicksanatate.ro.

Uneori, însă, o vânătaie nu trebuie ignorată. Cancerele precum leucemiile, limfoamele, mielomul și cancerul de ficat pot provoca vânătăi ușoare. În cazul leucemiei, vânătăile apar deoarece numărul de trombocite este scăzut. Trombocitele, produse de măduva osoasă, îndeplinesc funcția foarte importantă de coagulare a sângelui atunci când vasele de sânge sunt rănite. Când celulele leucemice (care provin și din măduva osoasă) încep să îndepărteze celulele sănătoase, inclusiv trombocitele, ești predispus la vânătăi cu ușurință, deoarece corpul nu are suficiente trombocite pentru a-și face treaba de a astupa vasele de sânge rănite.

Chiar dacă ar putea fi dificil să diferențiezi vânătăile normale de vânătăile legate de leucemie, există alte câteva semne de avertizare la care trebuie să fii atent.

Semn de avertizare pentru leucemie?

Echimozele sunt destul de frecvente în cazul leucemiei. Vânătăile ar putea părea mult mai închise (aproape violet) și forma lor poate fi, de asemenea, neregulată. Este posibil să găsești vânătăi în zone în care în mod normal nu ai avea vânătăi; exemplele includ capul, fața, coapsele, spatele, mâinile, fesele, urechile și pieptul. Vânătaia ar nu va dispărea și nu va deveni mai mare. De asemenea, semnele se înmulțesc. Apariția mai multor vânătăi fără nicio explicație, este un motiv de îngrijorare.

Uneori, este posibil să te confrunți cu afecțiuni precum peteșie (hematom punctiform mic cu un diametru mai mic de 3 mm) sau purpură (o vânătaie cu diametrul de aproximativ 1 cm, în general de formă rotunda).

 Ambele sunt cauzate, din nou, de trombocite insuficiente în sistemul dumneavoastră. Peteșiile ar arăta ca niște pistrui roșii mici, împreună cu urme mici. Se întâmplă ca urmare a deteriorării capilarelor (vasele de sânge foarte mici) și se poate manifesta în locuri precum brațele, picioarele, stomacul, în interiorul gurii și chiar în jurul ochilor. Purpura apare ca pete roșii-violet sub piele. Este important să rețineți, aici, totuși, că ambele afecțiuni nu sunt doar rezultatul cancerului. Ele pot fi cauzate de infecții, deficiențe de vitamine și, de asemenea, anumite medicamente.

Dacă întâmpini în mod constant probleme în a lega o nouă vânătaie, probabil că cel mai bine este verifici situația. Cu cancere precum leucemia, ești predispus la sângerare excesivă sau neobișnuită și piele palidă. Sângerările nazale, sângerarea gingiilor și menstruațiile abundente sunt, de asemenea, semne de avertizare. Alte simptome includ febră și frisoane, scădere în greutate inexplicabilă, transpirație excesivă, oboseală, dureri osoase, ganglioni limfatici umflați și infecții.

Semn de limfom?

Limfomul, un cancer al limfocitelor care se găsește în general în ganglionii limfatici, poate fi clasificat în două tipuri principale: limfom Hodgkin și limfom non-Hodgkin.

La fel ca în cazul leucemiei, răspândirea celulelor limfomului în măduva osoasă alunga celulele sanguine sănătoase, cum ar fi trombocitele, ceea ce duce la niveluri insuficiente de trombocite în organism. După cum știm deja, trombocitele scăzute înseamnă că sângele tău nu este capabil să se coaguleze așa cum ar trebui, ducând la vânătăi inexplicabile și sângerări neobișnuite.

Alte semne de avertizare ale acestui tip de cancer includ oboseală, ganglioni limfatici umflați la nivelul gâtului, axilelor sau în zona inghinală (de obicei nedureroasă), febră, transpirații nocturne, mâncărimi ale pielii și scădere în greutate pe care nu le puteți explica.

În cazul limfomului non-Hodgkin, este posibil să ai dureri osoase, în special la nivelul picioarelor, coastelor, coloanei vertebrale sau pelvisului. Dacă observi, vei vedea asemănări în ceea ce privește modul în care se manifestă leucemia și limfomul.

Poate fi mielom

Cancerul care afectează celulele albe din sânge, care produc anticorpi pentru a ne proteja de infecție, celule plasmatice, este cunoscut sub numele de „mielom” sau „mielom multiplu”.

Atunci când măduva osoasă produce un număr mare de celule de mielom, eliminând celule roșii, trombocite și alte globule albe sănătoase din sânge, corpul tău, din nou, este predispus la sângerări și vânătăi excesive.

Este posibil ca mielomul să nu provoace simptome în stadiile sale incipiente, dar asta nu înseamnă că nu puteți fi cu ochii pe semne de avertizare. Dureri osoase legate de spate, șold sau coaste; oase fracturate sau slabe; anemie; infecții frecvente; hipercalcemie (niveluri neobișnuit de ridicate de calciu în organism); hipervâscozitate (sânge gros); probleme legate de rinichi, pierderea poftei de mâncare; pierdere în greutate; gleznele, picioarele și mâinile umflate; oboseală; piele iritata; și dificultăți de respirație sunt câteva alte simptome ale acestui cancer.

Cancerul de ficat

Atât cancerul hepatic primar, cât și cel metastatic pot provoca vânătăi. Cancerul hepatic primar este atunci când boala se formează în țesuturile hepatice. În cazul cancerului hepatic metastatic, celulele canceroase își au originea în altă parte și își croiesc drum (prin fluxul sanguin sau sistemul limfatic) către unul dintre cele mai mari organe din corpul tău, ficatul.

Vânătăile asociate cu cancerul de ficat sunt ușor diferite prin faptul că sunt nodulare, cunoscute altfel sub denumirea de „hematoame”. Pe lângă trombocite, corpul tău are nevoie și de ceva numit „proteine ​​de coagulare” (produse în ficat) pentru a preveni scurgerea vaselor de sânge lezate. Când ficatul este afectat de cancer hepatic primar sau metastatic, există niveluri insuficiente de proteine ​​de coagulare în organism. Acesta este ceea ce contribuie la vânătăi și sângerări excesive sau ușoare în acest tip special de cancer.

Există și alte semne de avertizare din ficat cenu trebuie ignorate, cum ar fi scăderea inexplicabilă în greutate, pierderea poftei de mâncare, dureri abdominale în partea dreaptă sus sau dureri de omoplat drept, stomac umflat, senzație de sațietate după masă, un nodul dur sub coaste, senzație de oboseală, greață, vărsături, îngălbenirea pielii (icter), mâncărimi ale pielii și urină închisă la culoare.

Înțelegerea semnelor de avertizare care vin cu toate aceste tipuri de cancer și urmărirea vânătăilor este un prim pas. Este important de reținut faptul că această maladie, cancerul, nu este singura cauză a vânătăilor inexplicabile.

Utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi diluanți ai sângelui, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), steroizi și chiar unele suplimente și afecțiuni precum hemofilia A, hemofilia B, boala Von Willebrand, ciroza hepatică, sindromul Cushing și deficiențele de vitamine pot fi și ele vinovate.

Descoperire: Cancerul de colon, crescut de o bacterie din gură, foarte rezistentă

De la gură la intestin pentru a înțelege cum poate fi oprit cancerul de colon la timp. Noi cercetări în domeniul oncologiei confirmă importanța sănătății microbiomului intestinal și deschid perspective importante asupra modului de îmbunătățire a diagnosticelor și de tratare promptă a acestei patologii grave, scrie evz.ro.

O echipă de cercetare de la Fred Hutchinson Cancer Center din Seattle a studiat o bacterie găsită în cavitatea bucală a oamenilor, care este legată de creșterea și progresia cancerului de colon.

Studiul, publicat în revista științifică „Nature”, a evidențiat că un subtip specific de bacterie, numit „clade”, prezent într-o subspecie de Fusobacterium nucleatum, poate sta la baza debutului bolii și poate ajuta la găsirea de metode de diagnostic neinvazive pentru cancerul de colon și terapii care vizează aceste bacterii pentru a elimina tumora.

Fusobacterium nucleatum, asociat cu placa dentară și gingivita, este prezent în mod natural în microbiomul bucal. Pentru a înțelege mai bine modul în care această bacterie influențează mediul intestinal până la favorizarea dezvoltării cancerului de colon, primul pas a fost analizarea genomilor de Fusobacterium nucleatum găsiți în tumorile de colon, pentru a-i compara cu cei găsiți în gură.

Bacteriile supraviețuiesc de la gură la colon

Cercetătorii au prelevat probe de tumori de colon de la aproximativ 100 de persoane, apoi au fragmentat țesuturile tumorale și le-au plasat pe plăci de agar pentru a permite bacteriilor prezente să se dezvolte. După izolarea Fusobacterium nucleatum din aceste culturi, oamenii de știință au efectuat un proces numit long-read sequencing, pentru a obține o vedere completă a genomului bacteriei. Echipa a comparat secvențele țesuturilor cancerului de colon cu cele ale Fusobacterium nucleatum din gura persoanelor sănătoase.

Acest lucru a scos la iveală două clade (grupuri) principale, care diferă în anumite caracteristici ale ADN-ului și în tiparele proteinelor codificate. Bacteriile din cele două clade arătau, de asemenea, diferit una de cealaltă la microscop: specimenele din a doua clădă erau mai lungi și mai subțiri decât cele din prima. Fusobacterium nucleatum animalis al tumorilor de colon a căzut predominant în a doua clădă.

Caracteristicile acestora din urmă sunt interesante: par să ajute bacteriile să supraviețuiască călătoriei periculoase de la gură la intestin, cum ar fi capacitatea de a se hrăni în medii ostile precum tractul gastrointestinal foarte acid sau de a invada mai bine celulele.

Bacterii foarte rezistente la acizi

Aceste bacterii au, de asemenea, „unul dintre cele mai puternice sisteme de rezistență la acizi” găsite în bacterii, ceea ce le permite să tolereze mediul acid din stomac, explică Christopher Johnston, genetician la Fred Hutchinson Cancer Center și coautor al studiului. Pe scurt, imaginea care a apărut la sfârșitul acestei faze de studiu este că microbii din a doua clădă sunt mai puternic asociați cu cancerul de colon.

Dar nu s-a încheiat aici. Au fost necesare mai multe elemente pentru a înțelege mai bine modul în care acești microbi interacționează cu intestinul. Pentru a face acest lucru, de această dată s-au făcut studii pe animale.

Cercetătorii au administrat unui grup de șoareci o singură doză orală de Fusobacterium nucleatum animalis din clada 1 și altuia o doză de cladă 2 (cea asociată cu cancerul de colon), apoi au numărat numărul de tumori formate.

Șoarecii din grupul cladei 2 au dezvoltat semnificativ mai multe tumori intestinale mari decât cei cărora li s-a administrat bacteria cladei 1 sau un grup de control în care niciuna dintre bacterii nu era prezentă. Moleculele metabolice din tumorile șoarecilor cu bacterii din clasa 2 au fost asociate mai puternic cu deteriorarea celulară din cauza stresului oxidativ, diviziunii celulelor canceroase și inflamației, comparativ cu șoarecii din grupul de control și grupul de bacterii din clada 1.

Bacteriile orale și cancerul de colon

Ce înseamnă toate acestea? Ipoteza este că bacteriile din clada 2 contribuie la producerea unui mediu pro-inflamator și pro-oncogen. Însă, echipa de cercetare a subliniat, de asemenea, că sunt necesare dovezi suplimentare de la un grup mai mare de persoane cu cancer de colon, precum și cercetări suplimentare pentru a înțelege exact cum bacteriile pot contribui la inflamație și progresia cancerului.

„Știm de ceva timp despre relația dintre bacteriile orale și apariția cancerului de colon. Noutatea cercetării este dată de prezența unei sub-tulpini de Fusobacterium nucleatum animalis, clada 2, care învinge sucul gastric – care în mod normal distruge bacteriile dăunătoare – și reușește să hrănească și să colonizeze colonul, regăsindu-se adesea în interiorul celulelor tumorale din colon.”, explică pentru Fattoquotidiano.it profesorul Gabriele Capurso, șeful Unității Funcționale de Cercetare Clinică din Unitatea Operațională de Endoscopie și Ecoendoscopie Biliopancreatică a Spitalului IRCCS San Raffaele și director adjunct al Centrului de Cercetare și Tratament privind Bolile Pancreatice de la Spitalul San Raffaele.

Vindecarea, cu ajutorul acelorași bacterii

Ce perspective pot fi deschise din punct de vedere terapeutic? „Într-o viziune mai futuristă, aceste bacterii ar putea fi proiectate și transformate în vectori care transportă, în mod paradoxal, un ingredient activ vindecător. Rămânând la un nivel mai imediat, am putea lucra la antibiotice sau probiotice specifice pentru a reechilibra microbiomul intestinal, pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer. Dar și mai eficient este să lucrăm în perspectiva prevenției”. Cercetătorii spun că această descoperire ar fi utilă pentru diagnostice precoce, non-invazive.

„În primul rând, din punct de vedere al prevenției, știind că o astfel de tulpină specială a acestei bacterii este legată de cancerul de colon, ar putea fi utilă pentru diagnosticarea precoce pe probe de scaun sau pentru prevenirea la subiecții cu risc, poate cu un istoric foarte puternic în familie, într-un stadiu în care sunt încă bine. Această abordare ar putea fi eficientă și pentru cancerul pancreatic, domeniu în care urmează să publicăm unul dintre studiile noastre, în care apare o corelație similară cu bacteria prezentă în parodontită”.

Reducerea complexității microbiomului intestinal și cancerul de colon

Importanța menținerii echilibrului microbiomului intestinal pare din ce în ce mai crucială: „Trebuie să ne gândim la microbiom ca la o comunitate multietnică. Cu cât există mai multă diversitate, cu atât este mai mare îmbogățirea organismului și, în cazul nostru specific, cu atât este mai sănătos. Clada 2 este o bacterie puternică, un fel de colonizator care vrea să domine, care reduce diversitatea și deschide ușa riscului de boli grave”. Stilul nostru de viață deschide calea pentru acest colonizator dominator?

„De fapt, există o asociere între consumul de alimente ultraprocesate, carne crescută cu antibiotice, fumat”, dar și „antibiotice administrate copiilor într-un mod impropriu și care selectează bacterii foarte rezistente”, precum și „abuzul de medicamente anti-acid care pot fi luate fără prescripție medicală (care sterilizează mediul gastric)”.

Toate acestea produc un efect comun: „Reducerea complexității microbiomului intestinal. Un fenomen în creștere în ultimele decenii, care duce la o creștere a problemelor de sănătate, pentru care trebuie să găsim remedii cât mai curând posibil”.

Simptomul de atac cerebral care apare când mănânci

Accidentul vascular cerebral poate avea simptome mai puţin ştiute, iar unul dintre ele apare în timpul mesei, scrie clicksanatate.ro

Unele semne de accident vascular cerebral sunt mai evidente decât altele, inclusiv afectarea vorbirii sau gura căzută. Dar altele nu sunt la fel de evidente și chiar se pot manifesta în timp ce persoana mănâncă.

AVC-ul este o urgență medicală

Disfagia este un simptom puțin cunoscut al accidentului vascular cerebral. Dificultatea la înghițire sau disfagia poate fi un indicator al unui accident vascular cerebral. Se referă la hrana care se blochează în esofag în timp ce mănânci și poate afecta, de asemenea, gâtul sau pieptul.

Specialiștii spun că semnele pot include:

·     tuse sau sufocare când mănânci sau bei

·     senzația că mâncarea vine înapoi, uneori prin nas

·     senzația că mâncarea este blocată în gât sau în piept

·     voce schimbată când mănânci sau bei

Persoana poate, de asemenea, să saliveze în exces sau să aibă probleme la mestecat alimente. De asemenea, poate duce la pierderea în greutate, deshidratare și infecții repetate în piept. Alte simptome de accident vascular cerebral pot dispărea rapid și în mai puțin de o zi în unele cazuri, ceea ce poate însemna că ai avut un atac ischemic tranzitoriu (AIT). Acestea ar trebui, de asemenea, tratate ca o urgență pentru a preveni un alt accident vascular cerebral.

Cum recunoști un accident vascular cerebral

Semnele variază de la persoană la persoană, dar încep brusc. Simptomele depind de partea creierului care a fost afectată și de amploarea leziunii. Simptomele cheie pot fi amintite cu cuvântul FAST.

FAST este o metoda de diagnostigare a accidentului vascular cerebral in regim de urgenta. A fost stabilit la sfarsitul anilor ’90 de catre medicii neurologi si personalul de pe ambulanța din Marea Britanie și a devenit un sistem mondial de recunoastere a semnelor unui AVC atât pentru propria persoana, cât și pentru cei din jur. La momentul actual, metoda FAST este folosită ca metoda de educare și prevenție în privinta AVC-ului.

FAST este un acronim care in limba romana inseamna RAPID si care indica 4 pasi pe care sa îi ai in vedere când intervine suspiciunea de AVC:

F (face dropping)

Modificari la nivelul fetei, mai ales daca pacientul incearca sa zambeasca. Atunci se poate observa ca fata este asimetrica, muschii dintr-o parte a fetei fiind paralizati si pleoapa, pometele si buza cazute.

A (arm weakness)

Slabiciune la nivelul bratelor. Daca incerci sa ridici ambele brate deasupra capului dar unul dintre ele este inert si nu poate fi controlat ca de obicei, poate fi un semn de AVC.

S (speech difficulty)

Tulburari de vorbire. Daca persoana suspectata de AVC nu poate sa repete o fraza simpla, are probleme de exprimare sau confunda cuvintele, este posibil sa sufere un accident vascular cerebral.

T (time)

Timpul de reactie este foarte important, asa ca daca surprinzi unul sau mai multe simptome FAST la tine sau la cineva din jur, suna imediat la 112.

Recunoasterea imediata a semnelor care indica producerea unui AVC poate face diferenta intre supravietuire si deces. De asemenea, reactia rapida si chemarea unei ambulante pot imbunatati sansele ca pacientul sa nu ramana cu dizabilitati cerebrale pe termen lung.

Alte simptome posibile sunt:

·     paralizie completă a unei părți a corpului

·     pierderea bruscă sau încețoșarea vederii

·     fiind sau simțindu-se rău

·     ameţeală

·     confuzie

·     dificultăți de a înțelege ceea ce spun alții

·     probleme de echilibru și coordonare

·     dificultate la înghițire (disfagie)

·     durere de cap bruscă și foarte severă care are ca rezultat o durere orbitoare, spre deosebire de orice experimentat înainte

·     pierderea conștienței

·     atac ischemic tranzitoriu (AIT)

Chiar și un mini-accident vascular cerebral ale cărui simptome au dispărut, trebuie verificat de medic.

Vladimir Putin și-a construit o nouă doctrină ce poate fi devastatoare. Paranoia, cuvântul de ordine la Kremlin
Articolul anterior
Angajații Poliției de Frontieră au organizat o campanie de donare voluntară de sânge
Articolul următor