Un bărbat din Ucraina, fost angajat la Flota Maritimă din Odesa, a decedat în țara noastră din cauza malariei

Un cetățean ucrainean în vârstă de 33 de ani, refugiat în Republica Moldova, a decedat din cauza malariei.

Doamna de la perfuzia din dreapta - Fine Society

Acesta era angajat la Flota Maritimă din Odesa, Ucraina, în calitate de marinar și s-a aflat în Africa de Vest (regiune endemică pentru malarie) în perioada 21 februarie – 29 iunie. 

„În rezultatul anchetării epidemiologice, s-a constatat că pe data de 29 iunie bolnavul a revenit în Republica Moldova, iar în perioada aflării în Africa nu a administrat tratament specific antimalaric.

Primele semne clinice au apărut la data 12 iulie manifestate prin febră 38,0 C, cefalee, dureri în gât, slăbiciuni generale. La 16.07.2022, starea bolnavului s-a agravat şi a fost internat cu diagnosticul „Pneumonie comunitară pe stânga, evoluţie medie”, cu febra 37,40 C, cefalee, vertij, slăbiciuni, inapetenţă, tuse. 

La data de 18 iulie, pacientul a fost diagnosticat cu malarie tropică și în aceeași zi a decedat”, precizează ANSP.

Malaria, boală provocată de plasmodiul malaric și transmisă prin mușcătura țânțarului Anopheles, care poate fi prevenită şi tratată, continuă să aibă un impact devastator asupra sănătății şi bunăstării oamenilor din întreaga lume.

Aşezarea geografică şi condiţiile climaterice (clima temperată, prezența țânțarilor din genul Anopheles, migrația persoanelor în zonele endemice) situează Republica Moldova în rândul ţărilor cu risc sporit pentru infectarea cu malarie.

Este important să reținem că:

— Malaria este o boală parazitară periculoasă pentru viaţă, cu transmitere prin înţepătura ţânţarilor infectaţi;

— Dacă planificați călătoria spre o zonă endemică prin malarie, este necesară administrarea tratamentului profilactic;

— Manifestările clinice caracteristice malariei pot apărea la o săptămână din momentul sosirii în ţara endemică şi până la doi ani după părăsirea acesteia;

— Boala poate fi prevenită şi tratată;

— În cazul suspectării primelor simptome ale bolii, precum frisoane, febră, dureri de cap la 10-15 zile de la sosirea într-o țară endemică, cereți imediat asistența medicală urgentă.

De ce trăiesc femeile mai mult decât bărbații. Cheia misterului se află în cele mai mici și cele mai mari celule din corpul uman

Vechiul mister al motivului pentru care femeile trăiesc mai mult decât bărbații și-ar putea găsi rezolvarea în cele mai mici și cele mai mari celule ale corpului: spermatozoizii și ovulele, care sunt esențiale pentru procesul de reproducere a omului, relatează The Guardian, citat de digi24.ro.

Oamenii de știință din Japonia au arătat pentru prima dată în cazul vertebratelor că celulele care devin ovule la femele și spermatozoizi la masculi reprezintă factorii care determină diferențele de durată de viață dintre cele două sexe – înlăturarea acestor celule face ca toate specimenele, indiferent de sex, să aibă aceeași speranță de viață. 

Experimentele au fost făcute pe pești killi turcoaz, o specie de pești mici de apă dulce care ajunge la maturitate în doar două săptămâni și trăiește câteva luni. Cercetătorii cred, însă, că un mecanism biologic asemănător ar putea influența și diferențele de durată de viață și în cazul oamenilor și al altor specii. „Procesul de îmbătrânire al peștilor killi este similar cu cel al oamenilor, așa încât nu cred că oamenii sunt neapărat mai complicați”, a spus profesorul Tohru Ishitani, autorul principal al studiului desfășurat la Universitatea Osaka. 

„Cred că acest studiu va fi un pas important pentru a înțelege controlul îmbătrânirii la oameni.” La nivel global, femeile trăiesc în medie cu 5% mai mult decât bărbații. O multitudine de factori contribuie la această diferență – bărbații tineri sunt mai expuși riscului de a muri în accidente și de a se sinucide, iar femeile au de multe ori un stil de viață mai sănătos. Discrepanța constatată la oameni, însă, se vede și la alte specii: în cazul primatelor și al maimuțelor din Africa și Asia, femelele tind să trăiască mai mult decât masculii. 

La oameni, această diferență variază mult de la o țară la alta. Speranța de viață a persoanelor născute în Marea Britanie în 2020 și 2022 era de 78,6 ani la bărbați și 82,6 ani la femei. În același timp, în Rusia, bărbații tind să moară cu 13 ani mai repede decât femeile, parțial din cauza consumului mare de alcool și a fumatului. În România, speranța de viață a femeilor este de 76,6 ani, iar cea a bărbaților este de 69 de ani.

Experiment cu pești killi: 

Fără celulele germinale, masculii au trăit mai mult și femelele mai puțin Ishitani a spus că una dintre cele mai clare diferențe dintre sexe este dată de spermatozoizi, respectiv ovule, astfel că avea sens să investigăm dacă ele au un impact asupra duratei de viață. Echipa de cercetători a arătat că dacă întrerupi producția de celule germinale, care se dezvoltă în spermatozoizi sau ovule, masculii trăiesc mai mult, iar femelele mor mai repede decât în mod normal, ceea ce a eliminat decalajul dintre cele două sexe.

„Ne așteptam ca înlăturarea celulelor germinale va extinde durata de viață atât pentru masculi, cât și pentru femele”, a spus Ishitani. Cu toate acestea, doar viața masculilor s-a extins, în timp ce femelele au murit mai repede. „A fost neașteptat, dar am realizat că această descoperire ar putea explica diferențele de durată de viață dintre sexe.” 

Schimbările hormonale la femele au încurajat creșterea, în schimbul menținerii țesuturilor sănătoase; în același timp, un nivel mai scăzut al estrogenului a crescut riscul apariției bolilor cardiovasculare. De partea cealaltă, masculii au generat mai multă vitamina D în ficat, ceea ce ar putea explica de ce au avut oase, mușchi și piele mai sănătoase. Când au testat dacă administrarea vitaminei D are vreun efect asupra peștilor killi, cercetătorii au constatat că durata lor de viață s-a extins cu 21% la masculi și 7% la femele. Cu toate că nu au fost sesizate efecte negative, Ishitani a spus că este important să se folosească o „cantitate potrivită”. 

În Marea Britanie, specialiștii în sănătate recomandă o doză zilnică de 10 micrograme – sau 400 de unități internaționale (UI) – toamna și iarna. O doză mai mare de 100 de micrograme – sau 4.000 de UI – luată zilnic poate fi dăunătoare. Un studiu din 2021 a arătat că 81 de eunuci coreeni au trăit cu 14-19 ani mai mult decât bărbații care proveneau dintr-un mediu socioeconomic similar și nu erau castrați.

Cum să ne protejăm de înțepăturile de țânțari? Recomandările specialiștilor ANSP

Țânțarul tigru, responsabil de răspândirea febrei dengue, care poate fi fatală, a ajuns în România și se răspândește cu rapiditate în toată Europa. În acest context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică trage un semnal de alarmă și vine cu recomandări cum ne putem proteja de înțepăturile acestuia.

„Schimbările de ordin climateric din ultima perioadă crează condiții favorabile pentru modificarea numărului de specii de țânțari tradiționali pentru Regiunea Europeană și răspândirea unor specii invazive. Una dintre acestea, care s-a stabilit recent în mai multe țări, este Aedes albopictus, numit în mod obișnuit țânțarul tigru asiatic. Este o specie invazivă de țânțari originară din zonele tropicale și subtropicale din Asia de Sud-Est și care s-a răspândit rapid în unele zone ale Europei.

Potrivit datelor raportate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), această specie circulă deja în următoarele țări: Suedia, Germania, Țările de Jos, Belgia, Austria, Franța, Slovenia, Ungaria, Bulgaria, Croația, Portugalia, Spania, România, Grecia, Italia și Malta.

Principala cale de răspândire a acestui țânțar este deplasarea transfrontalieră a mărfurilor și bagajelor. Diversitatea și abundența sezonieră a țânțarilor depinde de temperatura mediului, de prezența hranei și a apei într-o anumită zonă. Spre deosebire de țânțarul tradițional, care este activ pe timpul nopții și produce un zgomot specific, țânțarul tigru este mai silențios și diurn – înțeapă în timpul zilei, în special dimineața și seara.

Se întâlnesc mai mult în zonele umbrite, zboară mai jos și înțeapă, mușcătura fiind mai dureroasă decât a unui țânțar tradițional. Pe lângă disconfortul apărut în urma înțepăturii care poate provoca iritație ușoară, până la inflamație intensă, acești țânțari mai pot transmite omului boli virale deosebit de grave, precum: febra Denga, febra galbenă, febra Zika, virusul West Nile, encefalita ecvină.

Debutul acestor maladii este asemănător gripei, dar poate avea o evoluție gravă, în unele cazuri – fatală.

În ultimul deceniu, în Republica Moldova au fost înregistrate patru cazuri de import de febra Denga și un caz de infecție cu virusul West Nile, în anul 2019”, comunică ANSP.

Cum să ne protejăm de înțepăturile de țânțari? Recomandări specialiștilor ANSP sunt următoarele:

  • purtarea îmbrăcămintei cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi, mai ales seara și dimineața, în zilele înnourate;
  • evitarea locurilor cu un număr mare de ţânţari (ecosisteme umbrite și umede, inclusiv și din apropierea bazinelor acvatice), minimalizarea plimbărilor în timpul nocturn;
  • utilizarea substanțelor chimice repelente (creme, spray-uri care resping insectele) la aflarea în aer liber;
  • efectuarea lucrărilor de dezinsecție: vegetația din priajma bazinelor acvatice, locurile unde sunt deșeuri menajere. Țânțarii preferă zonele umede și calde;
  • amenajarea teritoriilor adiacente instituțiilor de educație timpurie și de învățământ preuniversitar, lichidarea băltoacelor, golirea vaselor cu apă stătătoare aflate pe teritoriul acestor instituții;
  • montarea plaselor antimoschit la ferestre și uși pentru a împiedica accesul țânțarilor, periodic verificând integritatea acestora;
  • acoperirea/îndepărtarea containerelor cu apă stătătoare din preajma gospodăriilor, astfel se va preveni înmulțirea țânțarilor care î-și depun ouăle în apa stătătoare;
  • desecarea acumulărilor de apă ce se formează în preajma locuințelor după ploi abundente, asanarea subsolurilor inundate din blocurile de locuit, etc.
  • îndepărtarea permanentă a gunoaielor menajere în care se pot adăposti țânțarii.

Băutura populară care distruge dantura. Avertismentul unui stomatolog

Un medic stomatolog a lansat un avertisment în legătură cu o băutură care face furori atât în rândul celor care acordă atenție deosebită obiceiurilor sănătoase, cât și al influencerilor de pe Instagram.

Apa cu lămâie ar putea face mai mult rău decât bine dinților. Dr. Andrej Bozic, chirurg la Dentum, a evidențiat pericolele pe care le prezintă nivelul ridicat de aciditate al apei cu lămâie pentru sănătatea noastră dentară. „Sucul de lămâie are un pH de aproximativ 2, ceea ce este extrem de acid”, a transmis cadrul medical, transmite adevarul.ro.

„Această aciditate poate eroda smalțul dinților, care este stratul exterior dur și protector.” Astfel, te poți confrunta cu o serie de probleme dentare, de la carii până la sensibilitate crescută. 

Smalțul are rolul de a proteja dinții de bacteriile și substanțele dăunătoare. Atunci când această barieră este compromisă, dentina mai moale de dedesubt este expusă, ceea ce duce la potențiale probleme, precum: 

Sensibilitate crescută: „Oamenii se confruntă adesea cu o sensibilitate crescută la alimentele și băuturile calde și reci atunci când smalțul lor este distrus”, afirmă dr. Bozic. 

Risc mai mare de carii: „Cu mai puțină protecție, dinții sunt mai predispuși la carii”, continuă el. 

Preocupări de ordin estetic: „Smalțul deteriorat poate duce, de asemenea, la decolorarea și la un aspect gălbui al dinților”, atrage atenția medicul. 

În timp ce mulți oameni adoră să își înceapă ziua cu un pahar de apă cu lămâie, crezând că este un obicei sănătos, acesta ar putea, de fapt, să facă rău dinților din cauza expunerii prelungite la acid, conform Bristol Live. 

„Frecvența și durata expunerii sunt factori cheie în ceea ce privește deteriorarea smalțului. Să bei apă cu lămâie pe tot parcursul zilei sau să o lași să zăbovească în gură poate amplifica daunele. 

Folosirea unui pai poate reduce contactul dintre apa acidă cu lămâie și dinți, ajutând la prevenirea deteriorării smalțului.
Evitați periajul imediat după ce ați băut apă cu lămâie; așteptați cel puțin 30 de minute pentru ca smalțul să se refacă. Luați în considerare alternative mai puțin acide, cum ar fi castravetele sau apa cu infuzie de mentă, care sunt răcoritoare și mai blânde pentru dinți”, a precizat medicul. 

Situaţie fără precedent în ultimii 70 de ani. Au apărut insule întregi pe Dunăre: fluviul a scăzut chiar şi cu 7 centimetri într-o singură zi
Articolul anterior
Mai multe tractoare moderne de producție japoneză au fost livrate în Moldova
Articolul următor