Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib

Operezi cu limbaje de programare și știi că în spatele unei aplicații mobile ușor și intuitiv de utilizat sunt o mulțime de date logice? Ești orientat să crești în domeniul IT și să dezvolți proiecte fantastice pentru societate? Atunci, Academia IT la maib este programul de mentorat perfect pentru tine!

Când și unde va avea loc

Te poți înscrie în perioada 15 august – 10 septembrie, completând acest formular. Între 11 septembrie și 25 septembrie vor fi organizate interviurile de selecție, iar pe 1 octombrie startează programul de învățare Academia IT. Acesta se va desfășura în Chișinău timp de 2 luni, de 3 ori pe săptămână, între ora 17:30 și 20:00.

Programul de mentorat este axat pe segmentul Data analytics, din cadrul Direcției Sisteme Analitice și Baze de Date, Departamentul IT, structură în care vei avea posibilitatea să te angajezi ulterior.

Formator: Ion Moraru, șef al Direcției Sisteme Analitice și Baze de Date, Departamentul Tehnologii Informaționale de la maib. Ion este parte a echipei băncii de peste 2 ani, cu o experiență de mai bine de 17 ani în domeniul IT. Anterior a activat în diverse companii din naționale, bănci comerciale, dar și în cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

Cine se poate înscrie

Sunt îndemnați să se înscrie proaspeții absolvenți, studenții ultimului an de studiu la licență sau studenții înscriși într-un program de masterat, angajații maib pasionați de IT, tinerii specialiști sau profesioniștii care își doresc o schimbare în carieră ori reprofilare în industria IT.

Modulele programului (teorie și activități practice):

  • Baze de date, Interogări SQL (Structured Query Language);
  • Depozite de date (Data Warehouse/Data Lake), stocare și interogare, arhitectura datelor;
  • Noțiuni Big Data, interacțiunea cu datele din sistemul BigData;
  • Extragerea cunoștințelor/indicatorilor din date;
  • Modele probabiliste în analiza datelor brute;
  • Curățarea datelor Data (Data cleaning and preparation);
  • Modelarea datelor în nivele analitice, convertirea interceptării datelor din structuri IT în structuri de business (Data modeling);
  • Vizualizarea grafică și tabelară a datelor (Data visualization);
  • Analiza cantitativă și calitativă;
  • Utilizarea unui instrument de BI în analiza datelor, noțiuni generale, diferențierea instrumentelor BI, analiza datelor cu PowerBI;
  • Formarea indicatorilor în BowerBI, calcule profunde, organizarea drill down;
  • Modelarea si analiza datelor cu SAP Business Objects, construirea universurilor de date, publicarea datelor, vizualizarea datelor;
  • Formarea indicatorilor în SAP Business Objects, calcule profunde, aplicarea formulelor interdependente, organizarea drill down;
  • Examinarea cunoștințelor, test final.

Ce obții participând în programul maib de internship în IT

Fiind unul dintre învățăceii Academiei IT vei avea parte de prezentări, traininguri specifice zonei Data Analytics, precum și pe subiecte cum ar fi business procese și procese bancare, dar și despre modul de lucru agile. Vei participa la discuții în clasă, combinate armonios cu activități practice, exerciții de grup și individuale, studii de caz cu exemple reale, scenarii din proiecte IT și business, planificarea acțiunilor pentru implementarea obiectivelor de analiză și predicție din cadrul băncii. La finalul programului vei realiza și un proiect de grup.

Vei fi capabil:

  • să înțelegi abordarea conceptelor fundamentale de analiză a datelor;
  • să faci o distincție clară între rolul unui analist de afaceri (Business Analist) și al unui analist de date (Data Analist);
  • să faci o distincție clară între Data Reporting și Data Analist;
  • să identifici principalele responsabilități și livrabile aferente fiecărei activități a unui Data Analist;
  • să identifici părțile interesate și să selectezi tehnicile adecvate pentru a determina cerințele de la utilizatorii de business;
  • să înțelegi și să descrii modul în care un analist de date lucrează cu părțile interesate pentru a identifica și înțelege nevoile lor de afaceri;
  • să definești și să aplici sarcinile de analiză de afaceri care elaborează progresiv cerințele părților interesate și ale soluției;
  • să utilizezi eficient comunicarea scrisă, verbală și non-verbală, folosind cunoștințe, abilități și judecată relevante într-un mediu de afaceri;
  • să aplici abilități de organizare a datelor, să pregătești prezentări de date în formă scrisă și verbală.

În cadrul Academiei IT, maib te va ajuta să te dezvolți profesional și personal prin multe exerciții practice, precum și îți va oferi oportunitatea de a începe sau de a continua la nivelul următor cariera în IT, beneficiind de îndrumarea și suportul formatorilor interni. La fel, cei mai buni participanți vor avea ocazia să asiste la proiectele reale ale companiei, având posibilitatea să aplice cunoștințele acumulate în dezvoltarea celor mai bune produse și servicii bancare de pe piață. Tinerii cu cele mai bune performanțe vor primi oferte de angajare part-time sau full-time la maib.

Înscrie-te acum și beneficiază de o experiență valoroasă în cadrul băncii lider din Moldova!

Scene memorabile într-un avion. Pilotul și-a cerut iubita în căsătorie, chiar în fața pasagerilor

Pasagerii unei aeronave poloneze au asistat la o scenă demnă de o comedie romantică. Pilotul a ieșit din cabina lui, s-a așezat în genunchi și a cerut-o de soție pe partenera sa, însoțitoare de bord.

Scene memorabile într-un avion. Pilotul și-a cerut iubita în căsătorie

Cu puțin înainte ca avionul să decoleze de pe aeroportul din Varșovia, căpitanul a apărut copleșit de emoții în fața pasagerilor, transmite stirileprotv.ro.

A folosit sistemul de comunicații ca să povestească despre femeia pe care a cunoscut-o cu un an și jumătate în urmă, într-un zbor cu destinația Cracovia.

Acum, când pleca spre aceeași destinație, a făcut gestul romantic. Cineva i-a înmânat un buchet cu flori, apoi s-a pus într-un genunchi. Momentul le-a adus unora aminte de scenariul unui film siropos. „Da” a fost și răspunsul eroinei din viața reală.

Momentul – filmat de un coleg al pilotului – a fost postat pe internet și a impresionat romantici din toată lumea.

Astăzi este marcată Ziua Drapelului Republicii Moldova

Astăzi, 27 aprilie, este marcată Ziua Drapelului Republicii Moldova, simbolul oficial major al suveranității și independenței Republicii Moldova. Decizia instituirii unei astfel de zile a fost luată în anul 2010 odată cu adoptarea de către Parlament a unei legi privind drapelul național. Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe data de 27 aprilie 1990 de către deputații primului Legislativ.

Oficializarea tricolorului a fost cerută de participanții la Marea Adunare Națională din 27 august 1989, printr-o rezoluție specială cu privire la simbolurile naționale, scrie radiomoldova.md. 

Drapelul de stat al țării – Tricolorul

În Constituția Republicii Moldova este consemnat că Drapelul de Stat al țării este Tricolor. Culorile sunt dispuse vertical și dispune de albastru, galben, roșu. În centru, pe fâșia de culoare galbenă, este imprimată Stema și a fost cel de-al doilea simbol de stat care s-a afirmat în țara noastră. Își are originile cele mai îndepărtate în stema medievală a Țării Moldovei. Aceasta reprezintă un scut tăiat pe orizontală în culoarea roșie și albastră, încărcat cu capul de bour având între coarne o stea cu opt raze. Capul de bour este flancat în dreapta de o roză cu cinci petale, iar în stânga de o semilună întoarsă spre stânga.

Al treilea simbol de stat este Imnul Republicii Moldova – „Limba noastră”, scris de Alexei Mateevici. Din anul 1991 până în 1994 imnul de stat a fost „Deșteaptă-te Române”.

Respectul față de Drapelul de Stat, consfințit în lege

Legea privind Drapelul de Stat al țării prevede că cetățenii Republicii Moldova și străinii aflați pe teritoriul țării noastre sunt datori să manifeste respect față de Tricolor și să nu comită acte prin care s-ar aduce ofensă acestuia. La ceremoniile de arborare a Drapelului de Stat cu prilejul solemnităților, asistența va sta în picioare, bărbații îl vor onora cu capul descoperit, iar militarii de toate gradele vor da onorul conform regulamentelor militare. Aceeași lege tricolorul are prioritate și va ocupa un loc de onoare în cazul arborării Drapelului de Stat împreună cu drapelele altor state pe teritoriul țării.

Persoanele juridice și fizice pot stabili și alte formule de onor și salutare a Drapelului de Stat, în conformitate cu necesitățile lor specifice, prin regulamente speciale proprii avizate de Comisia Națională de Heraldică. Legea mai prevede, că în cazul arborării Drapelului de Stat împreună cu drapelele altor state pe teritoriul țării, Drapelul de Stat are prioritate și va ocupa locul de onoare.

Conducătorii autorităților și instituțiilor publice, șefii misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare ale Republicii Moldova, conducătorii persoanelor juridice și persoanele fizice care arborează, utilizează sau reproduc Drapelul de Stat sunt obligați să asigure utilizarea corectă, demnitatea și integritatea acestuia. Distrugerea Drapelului de Stat uzat sau deteriorat se face de manieră ceremonioasă, prin ardere în privat.

27 aprilie – Ziua Drapelului de Stat

Ziua Drapelului de Stat este marcată începând cu anul 2010, odată cu adoptarea de către Parlament a unei legi privind drapelul național. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a invitat cetățenii să arboreze în această zi tricolorul.

„Tricolorul este simbolul cu care ne-am dobândit independența, libertatea și suveranitatea, dreptul de a alege noi pentru noi calea pe care vrem să mergem. Haideți ca în această zi, toți cei care au posibilitatea, să arboreze tricolorul. Să purtăm acest drapel cu mândrie oriunde am fi, acasă sau în diasporă”, a menționat Președintele Parlamentului.

Intoxicaţie în masă cu Salmonella, la un restaurant din capitală. Care este starea victimelor

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunţă despre înregistrarea unui caz de toxiinfecţie alimentară în grup, asociat consumului unor produse într-un local de alimentație publică din municipiul Chișinău. Până în prezent, au solicitat asistenţă medicală 19 persoane, cu vârste cuprinse între 8-48 de ani, ce manifestau semne clinice de toxiinfecţie alimentară.

Dintre acestea, la moment, sunt spitalizate opt persoane în instituții medicale din mun. Chișinău, iar celelalte primesc îngrijiri medicale la domiciliu, fiind supravegheate de medicul de familie. La internare, persoanele prezentau slăbiciune generală, febră 38 – 40 ℃, frisoane, dureri abdominale, greţuri, vomă, scaune lichide multiple. Gradul de severitate al bolii la persoanele afectate a fost apreciat ca fiind grav-mediu.

În cadrul investigațiilor de laborator ale probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților rețelei de alimentație publică s-a depistat Salmonella enteritidis.

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, inclusiv din cadrul Centrului de Sănătate Publică Chișinău, de comun cu asistența medicală primară și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au desfășurat anchetarea epidemiologică și realizarea măsurilor antiepidemice în focar pentru limitarea răspândirii bolii.

Salmoneloza este o infecție bacteriană comună omului și animalelor, care afectează tractul intestinal. Oamenii, cel mai frecvent se infectează în urma consumului de carne, ouă sau produse din ouă crude (ex. maioneza) contaminate primar și insuficient preparate termic. De asemenea, alimentele pot fi contaminate secundar, atunci când în procesul de preparare a produselor alimentare sunt implicate persoane bolnave.

ANSP atenţionează populaţia că, pentru prevenirea bolilor diareice acute și a toxiinfecțiilor alimentare, inclusiv a izbucnirilor de grup este necesar DE RESPECTAT CINCI REGULI DE BAZĂ:

  • Spălarea mâinilor cu săpun după utilizarea WC-ului şi înainte de masă;
  • Separarea produselor gata şi a materiei prime în frigider;
  • Respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare;
  • Păstrarea alimentelor gata în frigider și nu la temperatura camerei;
  • Utilizarea apei și materiei prime la prepararea bucatelor din surse sigure.
Urmările devastatoare ale secetei din Europa. Nivelul Rinului a ajuns la 32 de cm: ,,N-am mai pomenit așa puțină apă”
Articolul anterior
Activitatea Aeroportului Chișinău, dată peste cap din cauza unei noi alerte cu bombă
Articolul următor