Țara care a luat de la ruși tot petrolul refuzat de UE. Și-a dublat importurile în câteva luni

Rusia pare să nu fi pierdut atât de mult precum s-a dorit odată cu sancționarea sa de către Uniunea Europeană prin suspendarea importurilor de petrol.

AGORA - Analiză: Boomul exporturilor americane de petrol de şist a schimbat  pieţele petroliere pentru totdeauna

Turcia şi-a dublat importurile de petrol din Rusia în acest an, au arătat luni datele firmei Refinitiv Eikon, cele două ţări fiind pregătite pentru o cooperare mai largă în afaceri şi în special în comerţul cu energie, în faţa sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei, transmite Reuters.

Comerţul dintre Turcia şi Rusia este în plină expansiune încă din primăvară, deoarece companiile turceşti care nu aveau interdicţie de a avea relaţii cu omologii ruşi au intervenit pentru a umple golul creat de întreprinderile UE care au părăsit Rusia după invazia Ucrainei de la începutul acestui an.

Rusia numeşte acţiunile sale în Ucraina ”o operaţiune militară specială”.

În acest an, Turcia a crescut importurile de petrol din Rusia, incluzând petrolul Ural şi Siberian Light, la peste 200.000 de barili pe zi (bpd), comparativ cu doar 98.000 de barili pe zi pentru aceeaşi perioadă a anului 2021, arată datele Refinitiv.

Turcia nu a sancţionat Rusia din cauza acţiunilor sale în Ucraina, spunând că rămâne dependentă de aprovizionarea cu energie a Rusiei.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele turc Tayyip Erdogan s-au întâlnit la începutul lunii august şi au convenit să stimuleze cooperarea în afaceri.

Principalele rafinării din Turcia, Tupras, şi rafinăria STAR, a grupuljui SOCAR din Azerbaidjan, au crescut semnificativ aportul de petrol rusesc Ural şi Siberian Light în acest an, în timp ce au scăzut achiziţiile de produse din Marea Nordului, Irak şi Africa de Vest, arată datele.

În ultimii câţiva ani, rafinăria STAR a crescut achiziţiile petrol Johan Sverdrup din Norvegia şi irakian, care au o calitate apropiată de cea a petrolului Ural, deoarece preţul petrolului rusesc a crescut.

În acest an, preţurile petrolului rusesc au scăzut la minime istorice faţă de indicele de referinţă Brent, în timp ce preţurile petrolului din Marea Nordului şi din Irak s-au îmbunătăţit.

Este aşteptat ca rafinăria STAR să achiziţioneze aproximativ 90.000 bpd de petrol din Rusia în perioada ianuarie-august 2022, comparativ cu 48.000 bpd în aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele Refinitiv Eikon.

Rafinăriile Tupras vor cumpăra aproximativ 111.000 bpd de petrol din Rusia în perioada ianuarie-august a acestui an, comparativ cu doar 45.000 bpd în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor.

”Alegerea pentru rafinăriile din Turcia a fost evidentă, deoarece nu au limite în ceea ce priveşte cumpărarea petrolului rusesc”, a spus un trader de pe piaţa mediteraneană de petrol, care a refuzat să fie numit, deoarece nu este autorizat să vorbească cu presa. El a adăugat că marjele bune de rafinare a petrolului din Ural au susţinut profiturile rafinăriilor Turciei.

Ministerul turc al Energiei, Tupras şi SOCAR nu au răspuns imediat Reuters pentru comentarii.

sursa

Captură uriașă de droguri de la o grupare de traficanți! Valoarea acestora – circa un milion de lei

Activitatea infracțională a unei grupări specializate în comercializarea drogurilor prin intermediul magazinelor online pe teritoriul Republicii Moldova, preponderent în apropierea instituțiilor de învățământ, a fost destructurată de ofițerii Direcției Antidrog a INI, în comun cu Procuratura mun. Chișinău. 

Astfel, timp de 2 luni,  polițiștii au documentat activitatea infracțională a unui membru activ al grupării cu vârsta de 26 ani din  capitală.

Urmare a investigațiilor demarate, s-a stabilit că suspectul, în vara anului 2023, s-a angajat în calitate de curier la un magazin online. Ulterior,pe parcursul anului i-ar fi fost atribuit un alt rol- cel de depozitar. Acesta primea droguri în cantități angro, apoi le diviza în doze a câte un gram, după care le plasa în ascunzișuri, câte 30-40 de doze. Acestea erau preluate de curierii care le plasau în ascunzișuri.

La fel, s-a stabilit că gruparea ar fi specializată în contrabandă cu droguri din UE în Republica Moldova prin intermediul coletelor neînsoțite, cu ulterioara realizare a acestora prin intermediul magazinelor online pe teritoriul țării.

Astfel în urma probelor acumulate,  la începutul lunii aprilie curent,  ofițerii de investigație l-au reținut pe suspect în flagrant în momentul plasării drogurilor în ascunzișuri în mun. Chișinău. În urma perchezițiilor efectuate la domiciliul bărbatului, polițiștii au  depistat și ridicat cântare la scara mică, telefoane mobile utilizate la săvârșirea infracțiunii, muguri de marijuana, 500 grame de heroină, 15 grame de cocaină și pastile ecstasy.

Pe piața neagră un gram de cocaină este realizat cu 3 mii de lei, iar heroina –  2 mii de lei gramul.

Valoarea drogurilor scoase din circuit constituie aproximativ 1,2 milioane de lei.

Pe numele suspectului  a fost eliberat mandat de arest pe un termen de 30 zile, iar conform legislației persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă  închisoare de la 7 la 10 ani.

Investigațiile continuă, în vederea depistării altor membri ai grupului infracțional, timp în care bărbatul beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Sărbătoare cu șerpi în Italia! Reptilele sunt prinse din munți, special pentru eveniment

Cocullo, un orășel pitoresc din provincia L’Aquilla, situată în regiunea Abruzzo, a fost din nou scena unui eveniment anual plin de culoare și tradiție, la data de 1 mai, cu ocazia Sărbătorii Vânătorilor de Șerpi („Festa dei Serpari” în italiană), scrie rotalianul.com.

În fiecare an, la această dată care a fost stabilită inițial în anii ’60 și reconfirmată în 2012, la Cocullo se celebrează un vechi ritual, transformat într-o sărbătoare sacro-profană.

Totul începe cu vânătorii de șerpi care, la sfârșitul lunii martie, merg pe munte în căutarea reptilelor.

Odată capturați, aceștia sunt ținuți cu grijă în cutii de lemn timp de 15-20 de zile, fiind hrăniți cu șoareci vii și ouă fierte.

Această sărbătoare, dedicată Sfântului Dominic Abate, combină elemente sacre și profane, îmbinând ritualuri religioase și tradiții păgâne, într-o celebrare profund înrădăcinată în cultura locală.

Originea sărbătorii poate fi urmărită până la cultul păgân al zeiței Angizia, venerată de popoarele italice antice, precum Marsi și Peligni.

Unii istorici susțin că această sărbătoare a evoluat în forma sa actuală în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, după ce cultul păgân a fost treptat înlocuit de credința în Sfântul Dominic.

Acest sfânt, venerat în localitățile Cocullo și Villalago, a avut o influență puternică asupra comunității.

Se spune că Dominic, un călugăr benedictin, a trăit la Cocullo timp de șapte ani, lăsând în urma sa două relicve importante: un dinte și o potcoavă a catârului său. Aceste relicve au consolidat legătura dintre Sfântul Dominic și comunitatea locală.

Șerpii vânați sunt neveninoși, precum Șarpele de Esculap (Elaphe quatuorlineata), Șarpele de smarald (Zamenis longissimus) sau Șarpele de apă.

În cadrul festivității, reptilele sunt purtate cu grijă de către participanți și așezate pe statuia Sfântului Dominic, care este scoasă din biserică pentru procesiunea anuală, așa cum se poate vedea în video de mai jos.

Un moment distinctiv al sărbătorii este tragerea clopoțelului capelei Sfântului Dominic cu dinții, o ceremonie care, conform tradiției, protejează sănătatea dentară a celor care participă.

Procesiunea continuă prin străzile înguste ale localității, cu statuia acoperită de șerpi, însoțită de două fete îmbrăcate în haine tradiționale, purtând pe cap cufere cu cinci pâini sfinte, numite „ciambellani”. Aceste pâini sunt amintiri ale unui miracol atribuit Sfântului Dominic.

La finalul procesiunii, statuia este returnată în biserică, iar șerpii sunt eliberați în habitatul lor natural de către cei care i-au prins.

„Festa dei Serpari” nu este doar o sărbătoare religioasă, ci și o manifestare culturală de mare importanță, împletind elemente de folclor, tradiții religioase și credințe străvechi.

În 2012, festivitatea a fost recunoscută de UNESCO, fiind candidată pentru statutul de Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanității, evidențiind semnificația ei durabilă pentru regiunea Abruzzo și cultura italiană.

Euro coboară sub pragul de 19 lei!

Moneda unică europeană coboară astăzi sub pragul de 19 lei și are o cotație oficială de 18 lei și 94 de bani, după o ieftinire cu șapte bani, transmite MOLDPRES.

Mai ieftin este astăzi și dolarul american, care pierde trei bani și costă 17 lei și 69 de bani.

Cu doi bani se depreciază leul românesc, pentru care BNM a stabilit o cotație de 3 lei și 80 de bani. 

Pe de altă parte, rubla rusească se scumpește cu un ban și are o valoare de 19 bani.

Hrivna ucraineană își menține prețul de 44 de bani.

Militar rus care a îndrăznit să condamne războiul ţării sale în Ucraina: ,,Totul este o minciună! Nu facem decât să distrugem vieţi paşnice”
Articolul anterior
Două persoane au ajuns la spital cu arsuri grave după explozia unei butelii cu gaz în raionul Râșcani
Articolul următor