Abordare unică în tratarea cancerului la Cluj. Premieră în România şi Europa de Est

Institutul Oncologic din Cluj şi alte două institute de profil din România sunt implicate într-un proiect prin care se iniţiază o abordare unică în România şi în Europa de Est în ceea ce priveşte tratarea cancerului.

Abordare unică în tratarea cancerului la Cluj

„Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania iniţiază o abordare unică în tratamentul cancerului atât în România cât şi în Europa de Est: „Îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor cu afecţiuni oncologice”.

Proiectul se doreşte a fi un demers care sintetizează concluziile specialiştilor oncologi din Europa şi Statele Unite ale Americii: medicamentele, tehnologia şi cercetarea nu sunt suficiente în lupta cu această maladie dacă calitatea vieţii pacientului oncologic este afectată. „Calitatea vieţii bolnavului de cancer este determinantă în succesul tratamentului, la fel ca orice alt medicament inovativ” afirmă Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Proiectul pilot „Îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor cu afecţiuni oncologice” va fi implementat în colaborare cu cele 3 Institute de Oncologie din ţară. La Institutul Oncologic Bucureşti este deja în curs de implementare urmând să fie preluat de Institutul Regional de Oncologie Iaşi şi de Institutul Oncologic Cluj-Napoca”, arată Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

Conţinutul proiectului

Principalele direcţii ale proiectului sunt Nutriţia Oncologică, Consilierea Psihologică şi Managementul terapiei limfedemului.

„Este vorba despre o abordare interdisciplinară în care, pe lângă medicii specialişti să fie integraţi şi acceptaţi şi specialiştii în nutriţie si dietetică, specialiştii în psihoterapia oncologică precum şi specialiştii în terapia limfedemului şi în recuperarea fizică medicală. Şi pe lângă toate acestea avem nevoie de pacient în această echipă: un pacient cu stima de sine, cu încredere în coechipieri”, afirmă coordonatoarea acestui proiect Roxana Raluca Bârzu.

Proiectul pilot a demarat deja la Institutul Oncologic Bucureşti şi va fi finanţat exclusiv din fonduri private.

Cele 3 direcţii ale proiectului vor fi:

Nutriţia Oncologică

În prima faza de implementare a proiectului FABC la IOB se vor oferi gratuit consultaţii de nutriţie oncologică tuturor pacienţilor oncologici care sunt în terapie la Institut.

Pacienţii care vor începe tratamentele oncologice vor beneficia de evaluare nutriţională, consiliere şi monitorizare nutriţională pe toată durata tratamentului oncologic. Toate aceste servicii vor fi oferite de nutriţionişti dieteticieni care sunt specializaţi în nutriţia pacientului cu afecţiuni oncologice.

„Obiectivul nostru este să oferim pacienţilor oncologici informaţii corecte în ceea ce priveşte alimentaţia lor în etape diferite ale bolii şi ale tratamentului. De cele mai multe ori, pacienţii îşi iau singuri informaţia de pe surse îndoielnice şi ajung să intre în terapie dezechilibraţi din punct de vedere nutriţional. Unii dintre ei abordează diete restrictive care le epuizează organismul înainte ca ei sa înceapă tratamentele. Alţii încep să creadă că soluţia constă în aşa-zisele alimente miraculoase. De aceea ne propunem să desfiinţam cu ajutorul specialiştilor nutriţionişti şi dieteticieni aceste mituri. Tot cu ajutorul specialiştilor în nutriţie si dietetică vom elabora noi meniuri pentru pacientul oncologic şi vom dota bucătăria spitalului cu cele mai performante echipamente, vom iniţia ghiduri de nutriţie pe înţelesul pacienţilor oncologici, în funcţie de afecţiuni.

Pasul cel mai important din cadrul acestei Etape este însă monitorizarea şi evaluarea nutriţională a pacientului oncologic prin intermediul testelor specifice care se vor putea realiza în cadrul Centrului de Cercetare existent în Institutul Oncologic Bucureşti” ne mai precizează Roxana Raluca Bârzu.

Consilierea psihologică

La fel de importantă este păstrarea stimei de sine. Mulţi pacienţi trăiesc sentimente şi emoţii contradictorii: se simt frustraţi, devin furioşi, cad în depresie, se simt abandonaţi, se izolează şi îşi pierd încrederea în ei şi mai ales în efectul terapiilor unii dintre ei abandonând tratamentele.

În cadrul acestei Etape, pacienţii vor putea beneficia de sesiunile gratuite de psihoterapie care pot fi individuale dar şi de grup.

Tot în cadrul acestei etape avem în vedere dotarea cu sisteme de tip cooling-scalp, o tehnologie care permite pacientului oncologic să-şi păstreze părul în timpul chimio-radioterapiei, vom continua să oferim proteze mamare şi servicii cosmetice dedicate pacientelor oncologice.

Managementul terapiei limfedemului şi recuperare fizică medicală

Pacienţii vor beneficia gratuit de serviciilor specialiştilor în terapia limfedemului şi în recuperare fizică medicală. Vom încerca acolo unde ne va permite spaţiul şi dotările Institutelor partenere să dotăm şi să punem la dispoziţia pacienţilor oncologici saloane de recuperare fizica medicală dar şi spaţii de recreere în cadrul cărora pacienţii oncologici vor putea socializa, vor putea avea acces la o biblioteca şi poate chiar la un mic cinema.

Toate studiile din ultimii ani acordă o importanţă din ce în ce mai mare acestor 3 direcţii descrise de noi pe care dorim să le implementam prin intermediul acestui Proiect, arătând cât de importantă este calitatea vieţii pacienţilor oncologici în timpul terapiilor.

Menţionăm ca toate aceste Etape cuprind şi alte mini-proiecte care vor fi prezentate pe parcurs. Partea ştiinţifică a proiectului este asigurată de medicii specialişti din cadrul celor 3 instituţii şi de către specialiştii puşi la dispoziţie de către FABC. Se vor elabora cursuri şi articole de specialitate în colaborare cu alte instituţii partenere: Colegiul Dieteticienilor, ESPEN ( Societatea Europeană de Nutriţie Enterala şi Parenterala) ASPEN (Societatea Americană de Nutriţie Enterală şi Parenterala), Institutul Vooder, Academia de Nutriţie şi Dietetică din Europa, etc.

Toate aceste etape vor avea la bază susţinerea unor specialişti profesionişti din domeniul nutriţiei clinice, psihoterapiei oncologice, educaţiei-fizice şi recuperării medicale şi vor contribui la emiterea unor ghiduri finale de bune practici care vor fi coordonate şi redactate în colaborare şi cu specialiştii din cadrul Institutelor Oncologice Partenere dar şi cu alţi parteneri precum: Ministerul Sănătăţii, Societăţile Romane de Radiologie şi Oncologie Medicală, Colegiul Dieteticienilor din Romania, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor ţi Asistenţilor Medicali din Romania, Ordinul Psihologilor din Romania, Ordinul Kinetoterapeuţilor din Romania precum şi alte instituţii publice şi private din Romania.

„Scopul final al proiectului iniţiat şi implementat de FABC este că aceasta noua abordare să poată fi multiplicată şi aplicată în toate spitalele României care tratează bolnavi cronici, nu doar pe cei oncologici”, declara preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, Cezar Irimia, mai informează Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

sursa: www.cluj24.ro

“Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!”, ediția anului 2024!

Farmacia Familiei dă startul campaniei “Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!” ediția anului 2024!

Farmacia Familiei pe toată perioada sezonului estival (mai – septembrie) oferă consultații dermatologice gratuite de verificare a alunițelor, pentru depistarea timpurie a cancerului de piele de tip melanom. Campania națională „Fii în siguranță la soare!” se desfășoară în diferite localități din tară, cu medici implicați voluntar și a ajuns la a 3-a ediție.

În cadrul campaniilor desfășurate în 2022 și 2023, am mers în 20 de localități și am consultat peste 20 mii de persoane. Peste 400 (în 2022 și 2023) de cazuri cu suspecție de melanom malign au fost descoperite în urma consultațiilor.

Urmăriți calendarul și locațiile, pentru a vă planifica examinarea pielii dumneavoastră și a vă asigura că sunteți într-o stare bună de sănătate.

Această campanie are ca scop depistarea precoce a cancerului de piele (melanomului malign) și a schimbărilor suspecte în aspectul pielii, oferind astfel oportunitatea de a obține un diagnostic precoce, cu potențial de a salva vieți. Totodată, specialiștii informează publicul despre factorii de risc, metode de protecție, metodele de auto-examinare și oferă sfaturi pentru îngrijirea pielii.

Cea mai agresivă formă a cancerului de piele este malanomul malign, iar datele arată că incidența acestuia este în creștere, în mod special de expunerea neprotejată la soare. Diagnosticat în stadii incipiente, melanomul poate fi tratat în 98 la sută din cazuri, un rol important în preventie avându-l dermatoscopia, o investigație non-invazivă, nedureroasă, care dureaza câteva secunde.

Nu uitați că prevenția este cea mai bună modalitate de a proteja sănătatea și că, prin îngrijirea corespunzătoare a pielii, puteți preveni apariția unor afecțiuni grave.

Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te GRATUIT!

Startul campaniei va fi dat pe adresa Chisinau, str. Alba Iulia 190/1 (DITA Hyper Farmacie), 18 mai (sâmbătă), orele 10:00 – 18:00

Agenda Screening-ului:

DataOraAdresa
18.0510.00 – 18.00, pauza 13.00 – 14.00Chisinau, Alba Iulia 190/1
25.05Chisinau, Mircea cel Batran 3
01.06Chisinau, CIE Moldexpo
08.06Chisinau, Stefan cel Mare 6
15.06Chisinau, Moscova 16
22.06Chisinau, Decebal 99
29.06Chisinau, Socoleni 7
06.07Chisinau, Miorita 11
13.07Chisinau, Stefan cel mare 148
20.07Chisinau, Testemitanu 21
27.07Chisinau, Mircea cel Batran 41
03.08Chisinau, Cuza Voda 16
10.08Chisinau, Creanga 78
17.08Chisinau, Dacia 23
24.08Ungheni, Nationala 17
31.08 
07.09Cahul, Stefan cel Mare 24D
14.09Chisinau, Alba Iulia 190/1
21.09Chisinau, Moscova 5 HD
28.09Chisinau, Mircea cel Batran 3
25.10Chisinau, CC MallDova
26.10Chisinau, CC MallDova
27.10Chisinau, CC MallDova

La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat, în premieră, un Centru Consultativ Metodologic de Vaccinare

Ieri, 14 mai, a avut loc inaugurarea Centrului Consultativ Metodologic de Vaccinare în cadrul Departamentului Consultativ Specializat Integrat al Institutului Mamei și Copilului.

Centrul va asigura vaccinarea copiilor din toată țara, inclusiv a refugiaților din Ucraina și va informa părinții despre importanța vaccinării. Echipa formată din medici pediatri, imunologi și asistenți medicali, va identifica și gestiona provocările în domeniul imunizării și va participa activ la elaborarea programelor de cercetare științifică privind imunizarea, cu implicarea instituțiilor medicale din țară și de peste hotare.

Edificiul centrului a fost renovat, modernizat și dispune de toate echipamentele necesare pentru a asigura documentarea, examinarea, vaccinarea și monitorizarea copiilor care au fost sau urmează să fie vaccinați. Investițiile în lucrările de reparație și dotare au constituit circa 750 de mii de lei, surse din bugetul de stat și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în aprilie 2024, în revista „The Lancet” relevă că în ultimii 50 de ani, la nivel global, prin vaccinare au fost salvate cel puțin 154 de milioane de vieți, adică șase persoane salvate la fiecare minut, dintre care 101 milioane de sugari.

Menționăm că, anual, în țara noastră sunt prevenite prin imunizare circa 350 de decese și 42 mii de cazuri de îmbolnăvire cauzate de maladii infecțioase.

Până în anul 2027, Ministerul Sănătății își propune să atingă și să mențină un nivel de acoperire vaccinală de până la 95%, obiectiv prevăzut în Programul Național de Imunizări pentru anii 2023-2027.  În Republica Moldova vaccinarea este asigurată de stat, cu acces gratuit la servicii de imunizare împotriva a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări.

Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente și sigure modalități de prevenire a bolilor infecțioase, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru milioane de oameni.

Patru cazuri de rujeolă, înregistrate în Capitală săptămâna trecută

Patru cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în Capitală, săptămâna trecută. Pacienții sunt un copil și trei adulți. Anunțul a fost făcut de Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, în cadrul ședinței Primăriei din 14 mai, scrie newtv.md.

„Săptămâna trecută a fost una nefavorabilă pentru rujeolă. Sunt patru cazuri suspecte, dintre care doar unul la copil, ceea ce este îmbucurător. Celelalte trei cazuri fiind în rândurile adulților”, a menționat Bolocan.

Menționăm că tratament specific contra rujeolei nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare.

Datoria de 100 de lei, neachitată fiscului, nu se mai consideră restanță
Articolul anterior
Locul unuia dintre cele mai mari dezastre nucleare din istorie este din nou locuibil. Ordinul de evacuare a fost ridicat după 11 ani
Articolul următor