Pact energetic între Franța fără curent și Germania fără gaze. Decizie surprinzătoare luată de Berlin

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a anunțat că guvernul a decis să țină în funcțiune două dintre cele trei centrale nucleare programate să fie închise în decembrie. “Doar în această iarnă, ca soluție de rezervă, în caz că va fi nevoie”, a justificat decizia Habeck. Între timp, Germania, rămasă fără gaze și Franța, rămasă fără electricitate, au decis să se ajute reciproc la iarnă.

Germania a luat măsuri pentru a menține două centrale nucleare disponibile în această iarnă, o inversare a politicii Berlinului, relatează Bloomberg. Liderii europeni continuă să se lupte să găsească soluții de urgență la criza energetică care se adâncește. Decizia Moscovei de a opri principala sa conductă de gaz către Europa a dus luni la o nouă creștere a prețurilor la gaze și energie. Politicienii europeni trebuie să ia măsuri de urgență pentru a opri o criză care riscă să se transforme și într-un dezastru economic, social și financiar, notează sursa citată de observatornews.ro. 

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron au încheiat de urgență un pact energetic pentru a se ajuta reciproc în timpul iernii, formând un front unit înainte de negocierile UE de la sfârșitul acestei săptămâni cu privire la instrumentele de combatere a crizei energetice. 

Miniștrii Energiei din Uniunea Europeană urmează să se întâlnească vineri, iar propunerile aflate pe masă până acum includ reduceri la consumul de energie, măsuri de stimulare a lichidităților în sectorul energetic pe măsură ce cererile de garanții cresc vertiginos și plafonarea prețului la gaz. Ba chiar există un proiect de reducere a taxelor de poluare pentru a reduce costul energiei electrice, ceea ce arată cât de departe este dispus să meagă blocul comunitar, renunțând la politici ”sacre”.

Decizia Germaniei de a menține două centrale nucleare de rezervă este de asemenea o schimbare de politică care a fost dificil de luat pentru guvernul de coaliție al lui Scholz. Ministrul Economiei, Robert Habeck, a insistat că renunțarea la energia nucleară adoptată în urma dezastrului de la Fukushima este încă în vigoare, dar două centrale vor fi ținute de rezervă în cazul în care va fi necesară punerea lor în funcțiune, dar doar pentru iarna aceasta.

”Voi face totul pentru a asigura securitatea energetică a Germaniei”, a spus Habeck. ”În acest fel, putem acționa dacă se întâmplă ceva mai rău”. 

Pact energetic între Franța și Germania

O Germanie fără gaze și o Franță fără electricitate, după ce flota sa puternică de centrale nucleare a fost afectată de o serie de probleme, au decis în grabă să se susțină reciproc în timpul iernii. Franța va finaliza lucrările pentru a putea exporta gaze către Germania ”de fiecare dată când este nevoie” în această iarnă, a spus Macron. În același timp, Germania va crește puterea de producție pentru a putea exporta mai multă energie electrică în Franța atunci când cererea va fi mare. 

În Franța prețurile la energie electrică pentru începutul anului viitor sunt cu aproximativ 30% mai mari decât în ​​Germania, deoarece Electricite de France SA are probleme cu centralele sale nucleare. De obicei, un exportator major de energie în orele de vârf, Franța are nevoie de importuri în acest an – unul dintre motivele pentru care prețurile europene sunt atât de mari.

În timp ce Macron le-a cerut cetățenilor francezi să reducă consumul cu 10%, Habeck a spus că vor fi necesare mai multe măsuri. Ambele țări susțin o taxă la nivelul UE pe profitul companiilor energetice. Macron a cerut, de asemenea, monitorizarea speculei pe piața de energie și susține apelurile de a deconecta prețul gazului de cel al energiei.

Dublă tragedie! Un polițist și soția acestuia au murit, azi dimineață, într-un grav accident produs la Edineț. Copilul lor de 10 ani este în stare gravă

Un accident grav de circulație s-a produs, astăzi dimineață, pe traseul M5, în direcția raionului Edineț, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Preliminar, un Mercedes E-Class, neechipat cu anvelope conform sezonului rece, condus de un tânăr de 19 ani, a ieșit pe contrasens și a tamponat frontal un Hyundai, condus de un bărbat de 44 de ani, care avea ca pasageri trei persoane.

În urma impactului, șoferul din Hyundai, angajat al Inspectoratului de Poliție Drochia, și soția acestuia de 42 de ani, au decedat pe loc, iar fetița de 10 ani a cuplului și o femeie de 62 de ani, au fost transportate la spital în stare gravă.

Şoferul Mercedes-ului nu a avut de suferit, dar a fost transportat la spital pentru investigații. Acesta urmează să fie reținut pentru 72 de ore. Testul la alcool a ieșit negativ. În urma verificărilor s-a stabilit că acesta nu deține permis de conducere, iar permisul unui alt stat nu a fost prezentat.

Polițiștii stabilesc circumstanțele.

Poliția Națională aduce sincere condoleanțe și compasiune familiei îndurerate.

Lucruri interzise înainte de somn

Chiar dacă pare ciudat, dar medicamentele împotriva durerii pot deveni motiv de insomnie, dacă le luați înainte de culcare. Iată ce este interzis cu desărvâșire de specialiști să facem înainte de culcare.

1.Să folosim gadgeturile
Specialiștii recomandă să încetăm privitul spre ecrane ( chiar și cel de televizor) cu minim o oră înainte de culcare. Ecranul mobilului (sau al tabletei) emite o lumină similara cu cea a zilei, dimineața, ceea ce activează creierul. Se interzice de asemenea verificarea poștei electronice : mailurile de serviciu pot induce o stare de neliniște.

2.Consumul de analgezice și antidepresive
Ele induc o stare de agitație celor care le iau înainte de culcare. Unicul medicament care se permite chiar înaintea somnului este..somniferul. Este foarte important să urmăm indicațiile medicului.

3.Să mâncăm și să bem înainte de culcare
Este total contraindicat, pentru că sistemul digestiv are și el nevoie de o pauză. Dacă veți face acest lucru, veți avea un somn neliniștit. Dacă totuși nu rezistați să vă culcați fără să mâncați, evitați mâncărurile grele si ciocolata. Indicate sunt iaurtul, laptele bătut, merele.

4.Să facem sport
Joggingul este contraindicat și , în general, orice tip de antrenament. Altminteri veți avea un somn întrerupt și deloc liniștit. Exercițiile fizice trebuie să înceteze cu două ore înaintea somnului.
Chiar dacă pare ciudat, dar medicamentele împotriva durerii pot deveni motiv de insomnie, dacă le luați înainte de culcare. Iată ce este interzis cu desărvâșire de specialiști să facem înainte de culcare

5.Să fumăm și să consumăm alcool
Nicotina este un stimulent care nu vă va lăsa să adormiți. Alcoolul, în schimb, acționează de multe ori ca și somnifer. Acțiunea lui se manifestă însă în timpul somnului. În consecință, vă veți trezi des, în timpul nopții, iar dimineața vă veți simți obosită.

Cercetătorii au studiat care este cea mai bună oră de culcare pentru reducerea riscului de a avea afecțiuni cardiace

Obiceiul de a merge la culcare înainte de ora 22:00 sau după ora 23:00 poate creşte riscul de apariţie a afecţiunilor cardiace, a constatat un nou studiu, relatează The Independent citat de digi24.ro.

O echipă de oameni de ştiinţă din Marea Britanie a examinat date colectate de la o cohortă de 88.000 de persoane care au raportat la ce oră au mers la culcare şi s-a ajuns la concluzia că ora optimă este între 22:00 şi 22:59.

Cei care au adormit înainte de ora 22:00 au avut un risc crescut cu 24% de a dezvolta ulterior boli de inimă, în timp ce persoanele care s-au dus la culcare după miezul nopţii au prezentat un risc mărit cu 25%.

Participanţii la studiu care au adormit între 23:00 şi 23:59 au avut un risc cu 12% mai mare, scrie digi24.ro.

„Corpul are un ceas intern de 24 de ore, numit ritm circadian, care ajută la reglarea funcţiilor fizice şi mentale. Deşi nu putem concluziona cauzalitatea în studiul nostru, rezultatele sugerează că orele de culcare timpurii sau târzii sunt mai susceptibile să perturbe ceasul organismului, cu consecinţe adverse pentru sănătatea cardiovasculară”, a declarat unul dintre cercetători, David Plans, de la Universitatea din Exeter.

Cercetări anterioare au evidenţiat asocierea dintre durata somnului şi riscurile cardiovasculare, însă acesta este primul studiu care analizează momentul la care oamenii adorm şi nu durata somnului.

Peste 88.000 de persoane, recrutate cu peste un deceniu în urmă în cadrul unui proiect de cercetare mai amplu, au purtat la încheietura mâinii un dispozitiv care a înregistrat momentul în care aceştia adormeau, pe o perioadă de şapte zile.

Cinci ani mai târziu, 3.172 dintre participanţi (3,6% din total) au dezvoltat o problemă cardiacă, precum atac de cord, accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitoriu sau insuficienţă cardiacă, transmite Agerpres.

Persoanele care s-au dus la culcare între 22:00 şi 23:00 au prezentat cel mai redus risc de probleme cardiace, au descoperit cercetătorii, chiar şi după ce au fost luate în calcul alte variabile precum vârsta, sexul, durata somnului, obiceiul fumatului, indicele de masă corporală, diabetul, tensiunea şi statutul socioeconomic.

„Studiul nostru indică faptul că momentul optim pentru a merge la culcare este într-un anumit punct al ciclului de 24 de ore al corpului, iar abaterile pot dăuna sănătăţii”, a spus Plans.

„Cel mai riscant moment a fost după miezul nopţii, posibil pentru că ar putea reduce probabilitatea de a vedea lumina dimineţii, care resetează ceasul corporal”, a adăugat specialistul.

Cu toate acestea, aceste date indică doar o corelaţie între ora de culcare şi bolile de inimă şi nu sunt suficiente pentru a demonstra că orele de culcare târzii sau timpurii cauzează apariţia unor probleme cardiovasculare mai târziu în viaţă.

După defalcarea datelor în funcţie de sexul participanţilor, asocierea dintre bolile de inimă şi momentul de debut al somnului a fost mai evidentă la femei, a adăugat Plans, care a precizat că în cazul bărbaţilor au existat diferenţe semnificative doar în cazul celor care adormeau înainte de ora 22:00. Acest lucru ar putea fi cauzat de diferenţele cu privire la modul în care sistemul hormonal funcţionează la bărbaţi şi femei şi la modul în care acesta răspunde la perturbarea ceasului intern.

„Deşi constatările nu indică o cauzalitate, momentul la care se adoarme a ieşit în evidenţă ca potenţial factor de risc cardiac – independent de alţi factori de risc şi de caracteristicile somnului. Dacă descoperirile noastre sunt confirmate în alte studii, momentul somnului şi igiena de bază a somnului ar putea constitui un obiectiv de sănătate publică cu costuri reduse pentru reducerea riscului de afecţiuni cardiace”, a spus David Plans.

Regina Giblin, asistent medical principal la British Heart Foundation, a declarat: „Acest studiu amplu sugerează că a merge la culcare între 22:00 şi 23:00 ar putea fi modalitatea optimă pentru majoritatea oamenilor de a-şi menţine inima sănătoasă pe termen lung. Cu toate acestea, este important să ne amintim că acest studiu indică doar o asociere şi nu poate dovedi cauza şi efectul. Este nevoie de mai multe cercetări asupra momentului şi duratei somnului ca factori de risc pentru bolile cardiace şi circulatorii”.

„A dormi suficient este important pentru starea noastră generală, precum şi pentru sănătatea noastră cardiacă şi a sistemului circulator, iar majoritatea adulţilor ar trebui să ţintească spre şapte până la nouă ore de somn pe noapte”, a notat Giblin.

Tiraspolul prelungește ”Codul galben de alertă teroristă” din regiune
Articolul anterior
Putin a criticat armata rusă și a lăudat forțele din Donețk și Lugansk. Ce ascunde declarația liderului rus
Articolul următor