Zeci de bazine publice din Franța se închid, după ce facturile la energie au crescut de 7 ori

Încălzite adesea cu gaz, piscinele consumă multă energie și suportă din plin creșterea prețurilor, agravată ca urmare a războiului dintre Rusia și Ucraina. Vert Marine, care închide 29 de piscine din întreaga țară, a declarat că facturile sale de energie au crescut de la 15 milioane de euro la 100 de milioane de euro, relateaz Euronews.ro.

Angajații vor intra în șomaj parțial

Fabien Doucet, vicepreședintele consiliului municipal din Limoges, unul dintre orașele afectate, a denunțat o „decizie brutală și unilaterală” și a declarat că ia în considerare posibilitatea de a intenta o acțiune în justiție.

În urma închiderii temporare a acestor bazine de înot, aproximativ 600 dintre cei 2.000 de angajați ai Vert Marine vor fi puși în șomaj parțial. Compania cere ca guvernul sau autoritățile locale să intervină și să ajute.

„Ne-am trezit cu creșterea prețurilor la energie și nu mai este sustenabil. S-a înmulțit cu 10,” a declarat Thierry Chaix, președintele Vert Marine.

Săptămâna trecută, ministerele franceze ale sportului și tranziției energetice au declarat că se poartă discuții pentru a reduce consumul de energie la piscinele și patinoarele din țară „pentru a păstra activitatea sportivă și economică”.

Reducerea consumului de energie

France Urbaine, o asociație care reprezintă autoritățile locale din întreaga țară, a declarat că 10% din cei 108 membri ai săi, întrebați în urmă cu câteva săptămâni, iau în considerare închiderea piscinelor în această iarnă.

Acest lucru vine în contextul în care președintele francez Emmanuel Macron a cerut o reducere cu 10% a consumului de energie în țară pentru a evita riscul de raționalizare și reduceri în această iarnă.

Franța se numără printre numeroasele țări europene care caută metode de a economisi, în contextul în care costurile energiei cresc vertiginos. Principalul gazoduct rusesc care transportă gaze naturale către Germania

rămâne închis, iar președintele Comisiei Europene afirmă că piața de electricitate a UE „nu mai funcționează”, pe fondul efectelor negative ale războiului din Ucraina.

Vorbind după o videoconferință luni cu cancelarul german Olaf Scholz, Macron a anunțat un plan de creștere a livrărilor de gaze către Germania din Franța pentru a compensa scăderea livrărilor de gaze rusești din est. În schimb, Macron a declarat că Germania va continua să furnizeze energie electrică Franței pentru a compensa penuria cauzată de întreținerea în curs de desfășurare a numeroase reactoare nucleare franceze.

Liderii au vorbit înainte de o reuniune de urgență a miniștrilor Energiei din Uniunea Europeană, care a avut loc vineri, despre modul în care continentul se poate coordona pentru a se încălzi în această iarnă, dacă Rusia întrerupe livrările de gaze.

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov revine asupra sugestiei de a demisiona
Articolul anterior
Primul pacient depistat cu variola maimuţei în Republica Moldova a fost externat
Articolul următor