Blue Air se ruinează: Are datorii de 230 de milioane de euro, adică 50% din venituri, şi va rămâne doar cu 5 avioane

Scandalul Blue Air este departe de-a se fi încheiat. Compania care a fost în ultimii ani o gaură neagră pentru bugetul statului va beneficia de reeşalonarea datoriei de 28 de milioane de lei care a generat oprirea aeronavelor la sol. Dar reprezentanţii firmei spun că au probleme financiare mult mai mari.

”Urmează o perioadă foarte grea de redresare financiară ne-au transmis reprezentanții companiei Blue Air care în momentul de față mai spun că au datorii de 230 de milioane de euro, practic jumătate din veniturile companiei într-un an de zile. Pasagerii Blue Air continuă să treacă prin situații delicate. Vin în continuare să întrebe de cursele operatorului aerian. Compania, se pare, că nu a transmis și o informare oficială către pasagerii care urmau să aibă zboruri programate în aceste zile.

Sunt persoane care au ajuns în țară cu alte companii aeriene si spun că vor depunde sesizări pentru a-și primi banii înapoi și transmit că nu mai doresc să zboare niciodată cu Blue Air. În momentul de față Blue Air este nevoită să opereze cu doar 13 aeronave din flota de 32 pe care a avut-o înainte de pandemie, iar spre finalul acestui an va rămâne doar cu 5 avioane din cauza faptul că o parte din ele vor fi înapoiate proprietarilor de la care au fost închiriate.

Blue Air a ajuns în această situaţie chiar cu sprijinul indirect al statului român, care acum se dă peste cap să rezolve lucrurile. Guvernul a dat companiei un împrumut de 300 de milioane de lei, ca să treacă peste pandemie. Numai că, experţii au tras un semnal de alarmă încă de acum doi ani că Blue Air ar putea să nu mai returneze banii vreodată.

Blue Air a anunțat marţi că suspendă până luni, 12 septembrie, toate cursele programate a pleca de pe aeroporturile din România, din cauza popririi tuturor conturilor companiei de către Ministerul Mediului, care pune compania în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice.

Primele aeronave Tarom care aduc turiştii abandonaţi de Blue Air pe aeroporturile din străinătate au început să aterizeze. 150 de turişti au sosit azi-noapte din Israel, iar dimineaţă un alt avion a adus turişti din insula Zakynthos, Grecia. 

Toţi au fost nevoiţi să-şi prelungească în mod forţat sejurul, după ce Blue Air a anunţat că şi-a anulat zborurile pe motiv că i s-au blocat toate conturile. 54.000 de oameni au fost afectați după sistarea a peste 400 de zboruri. Acum, poprirea a fost ridicată pentru că Administrația Fondului de Mediu a acceptat reeșalonarea datoriei. Blue Air anunţă că va relua zborurile după verificarea capacităţii de operare

Blue Air va rămâne doar cu cinci avioane, dintr-o flotă de 32 înainte de pandemie

În perioada 6-11 septembrie, Blue Air avea programate 401 zboruri, acestea fiind anulate, ceea ce a afectat peste 54.000 de pasageri. Compania susţine că le-a oferit tuturor soluţiile prevăzute de legislaţie. ”Poprirea a fost ridicată şi zborurile vor fi reluate. Am beneficiat de sprijinul AFM, în special cel al domnului preşedinte Dobre”, a transmis, miercuri, Blue Air, precizând că a fost ”puternic zdruncinată” credibilitatea companiei, potrivit news.ro.

Reprezentanţii societăţii au transmis că fac o evaluare atentă pentru a determina capacitatea de operare.  ”În decursul zilei de joi vom reveni cu un comunicat oficial în care vom anunţa exact ce zboruri vom relua, fie cu sprijinul TAROM sau a altor operatori încercăm să aducem acasă pasagerii blocaţi în aeroporturile străine”, a transmis compania.   Blue Air a precizat că pasagerilor afectaţi de anulări le-a oferit opţiunile prevăzute de legislaţia în vigoare, aplicabile tuturor operatorilor aerieni la nivel european, respectiv rambursarea biletelor de călătorie, rerutarea pe următorul zbor disponibil publicat pe website sau rambursarea în portofelul electronic utilizabil la viitoare achiziţii de bilete. 

”Absolut toate chestiunile legate de rambursarea pasagerilor depind esenţial de reluarea activităţii, astfel încât societatea să poată realiza veniturile necesare atât pentru operarea zborurilor curente, cât şi pentru rambursarea sumelor datorate către pasageri. Datoriile Blue Air în acest moment sunt de aproximativ 230.000.000 EUR ceea ce înseamnă, într-un an normal de operarare, aproximativ 50% din totalul veniturile realizate.  Aşa cum am demostrat şi în anul 2019 (an în care Blue Air a avut venituri de aproximativ 415.000.000 EUR) compania deţine know-how-ul şi personalul necesar pentru realizarea veniturilor suficiente în vederea achitării tuturor datoriilor sale atât timp cât este lăsată să funcţioneze în condiţii de piaţă normale”, au mai precizat oficialii Blue Air.  

132 zboruri anulate pe Otopeni, în prima săptămână din septembrie, dintre care 73 aparţin Blue Air

Un număr de 132 de zboruri au fost anulate în prima săptămână din septembrie, pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti, 73 dintre acestea (55%) aparţinând operatorului aerian low-cost Blue Air. Potrivit Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), în intervalul 1-7 septembrie 2022, pe AIHCB au fost operate 2.365 zboruri, dintre care 2.076 regulate.

În acelaşi interval, 711 zboruri (aterizări şi decolări) au înregistrat întârzieri mai mari de 30 minute, cu 37 mai puţine faţă de săptămâna anterioară. Dintre acestea, 291 au avut drept cauză întârzierea sau rotaţia echipajelor sau aeronavelor. Cele mai multe zboruri întârziate s-au înregistrat, în ordine, la companiile aeriene Wizz Air (179 de zboruri), Tarom (139 de zboruri), Ryan Air (118) şi Blue Air (97 de zboruri).

Republica Moldova și Italia au semnat un Memorandum în domeniul agriculturii

La Roma, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a Republicii Moldova și Ministerul Agriculturii, Suveranității Alimentare și Silviculturii al Republicii Italiene, de către miniștrii Vladimir Bolea și Francesco Lollobrigida.

Memorandumul are ca obiectiv principal promovarea cooperării economice, sociale și tehnologice între Republica Moldova și Italia în sectorul agricol și dezvoltarea rurală. Documentul prevede schimbul de cunoștințe și experiență în diverse aspecte ale agriculturii, inclusiv diversificarea produselor, digitalizarea și inovația, bunăstarea animalelor, sustenabilitatea mediului și gestionarea riscurilor.

Un element esențial al documentului este armonizarea legislației și politicilor agricole cu cele ale Uniunii Europene. Totodată, se urmărește dezvoltarea programelor comune de cercetare agricolă, schimbul de experiență în crearea și funcționarea cooperativelor agricole, precum și elaborarea unor programe comune de studii superioare în domeniul agrar.

Colaborarea dintre țările noastre va include și îmbunătățirea infrastructurii și serviciilor agricole prin organizarea vizitelor de studiu, programelor de formare pentru funcționari și participarea la seminarii, ateliere și conferințe.

Memorandumul de Înțelegere rămâne valabil pentru o perioadă de zece ani, consolidând astfel angajamentul reciproc pentru dezvoltarea unui sector agricol modern și sustenabil.

Cineastul moldovean Oleg Condrea a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic la Cannes 7th Art Awards

Cineastul moldovean Oleg Condrea a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic la Cannes 7th Art Awards cu proiectul său „Tangled Tails”, a anunțat secretarul de stat în cadrul Ministerului Cluturii Andrei Chistol, într-o postare pe Facebook.

„Premiile Cannes 7th Art Awards sunt renumite pentru recunoașterea și celebrarea cinematografiei independente, oferind o platformă pentru cineaștii din întreaga lume, scrie tvrmoldova.md.

Mai mult, acest scenariu a obținut și alte peste 80 de premii în perioada decembrie – mai, la festivaluri importante din New York, Florence, Berlin, Paris sau Londra.

Oleg mai predă una din Profesiile Viitorului- animația. Iar participarea sa la workshop-ul Animation Worksheep a fost o piatră de temelie, oferindu-i ocazia să câștige o bursă la cel mai mare festival de animație din Europa, la Annecy.

Această realizare demonstrează că Moldova are toate șansele să se remarce pe scenele internaționale ale industriilor creative datorită oamenilor și a creațiilor acestora!”, a transmis oficialul Ministreului Culturii.

Oligarhul fugar Ilan Șor a primit cetățenia Federației Ruse

Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a primit cetățenia Federației Ruse. Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a confirmat pentru „Teleradio-Moldova” că Șor a primit cetățenia Rusiei încă de la începutul acestui an.

Într-un interviu cu un blogger rus, Șor a spus că a obținut cetățenia rusească, fără a preciza când și nu a menționat dacă intenționează să renunțe la cea moldovenească. Oligarhul fugar are în prezent trei cetățenii – a Republicii Moldova, a Israelului și a Federației Ruse, deși poate deține doar două, conform legislației Republicii Moldova, a menționat Țentiu, potrivit sursei citate.

„Din informațiile operative, noi am cunoscut că Ilan Șor deține cetățenia Federației Ruse încă de la începutul anului, mai exact din ianuarie. Fiind anunțat în căutare internațională, cu această informație a fost completată baza de date. În Republica Moldova este aprobată legea cu privire la dubla cetățenie, adică cetățenii ar putea să dețină nu mai mult de două cetățenii. Constatăm acum că, de facto, Ilan Șor este cetățean a trei state”, a declarat Viorel Țentiu.

Șeful Interpol Moldova a precizat că, având în vedere că Șor a primit cetățenia Rusiei, este puțin probabil ca Moscova să decidă să-l extrădeze pe Șor în Republica Moldova.

„Având în vedere că este și cetățean al Federației Ruse, conform procedurilor internaționale, nici un stat nu-și extrădează propriii cetățeni. Faptul că el a părăsit statul Israel pe 25 februarie și de atunci nu a mai revenit devin niște acțiuni clare în acțiunile sale”, a mai declarat Viorel Țentiu.

„Nu este de mirare faptul că un om care a participat la furtul miliardului, destabilizează țara și a încălcat legea într-un hal fără de hal, continuă să o facă în așa manieră”, a declarat șeful Cabinetului președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel, pentru TRM.

Contactat pentru o reacție, șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu a declarat pentru sursa noastră că Ilan Șor nu a depus, până în prezent, nici-o cerere de renunțare la cetățeni.

Un bărbat şi-a ucis iubita, apoi a stat cu cadavrul 3 zile, în speranța că va ”învia”. Brazilianul a vrut să-i omoare şi mama
Articolul anterior
Un restaurant vegan a luat decizia să includă carne în meniu, din cauza crizei preţurilor: „Mai bine închidea afacerea”
Articolul următor