Inflația din țara noastră atinge noi cote record, după ce a ajuns la 34,29 de procente. Datele au fost publicate de către Biroul Național de Statistica, care a notat că prețurile medii de consum, în luna august, la fel, au crescut.
Între timp, aseară, la emisiunea Cutia Neagră de la TV8, prim-ministra Natalia Gavrilița a spus că lista produselor social importante ar putea fi completată și, respectiv, prețurile ar putea fi plafonate.
34,29% la această cotă-record a ajuns inflația din Republica Moldova. Ca urmare, potrivit Biroului Național de Statistică, prețurile medii de consum, în luna august, au crescut și ele cu 0,89% față de luna iulie. S-au scumpit nu doar produsele alimentare, dar și cele nealimentare. Datele statistice arată că cel mai tare s-au scumpit ouăle de găină – cu 17 la sută. Și prețul fructelor a crescut cu aproape 5%. Cu patru la sută mai mult ne costă astăzi zahărul, urmat de pâinea din făină de grâu, prețul căreia s-a majorat cu 2,4%. Sunt mai scumpe cu 1,3 la sută și produsele lactate.
- Ouă de găină – cu 17,0%
- Fructe – cu 4,7%
- Zahăr – cu 4,0%
- Pâine din făină de grâu – cu 2,4%
- Lapte şi produse lactate – cu 1,3%.
Totodată, cu aproape două procente mai mult ne costă și serviciile prestate populației. Totuși, luna trecută s-au ieftinit legumele, în medie cu 5,6 la sută. Între timp, aseară, la emisiunea Cutia Neagră de la TV8, premierul Natalia Gavrilița a declarat că se va verifica cât de justificată este majorarea prețurilor și că lista produselor social importante ar putea fi extinsă.
„Poate în această toamnă și iarnă merită să mai extindem această listă, să mergem cu verificări. Am de gând să introduc un mecanism mai eficient de verificare la nivel local. Prețurile au luat-o razna, în special, la resursele energetice. Eu cred că oamenii înțeleg care sunt greutățile care ne așteaptă”, a declarat prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița.
De la începutul acestui an, prețurile medii de consum au crescut cu aproape 23%, iar inflația s-a majorat cu peste 20 la sută, în comparația cu anul trecut, când a fost 13,94%. În august, guvernatorul Băncii Naționale declara că abia după ce va atinge acest vârf, nivelul inflației va începe să scadă, iat într-un raport al BNM mai era indicat că, abia spre sfârșitul anului 2023, inflația ar putea să scadă esențial și să ajungă la 8 procente.