De ce turbulențele aeriene se vor înmulți: „Semnul centurii de siguranță va fi pornit mult mai des”

Turbulențele au devenit o parte obișnuită a oricărui zbor cu avionul. De obicei, nu duc la nimic mai mult decât o călătorie zdruncinată, dar în cele mai grave cazuri, pot provoca daune și răni. „Am rulat câteva simulări pe calculator și am constatat că turbulențele severe s-ar putea dubla sau chiar tripla în următoarele decenii” spune profesorul de știință atmosferică Paul Williams pentru CNN.

Câteva reguli de comportament în avion – travelblog.md

În cazul accidentelor care nu sunt mortale, turbulențele sunt principala cauză a rănilor suferite de însoțitorii de zbor și de pasageri, potrivit Administrației Federale a Aviației, și reprezintă unul dintre cele mai frecvente tipuri de accidente aeriene din prezent, potrivit Consiliului Național pentru Siguranța Transporturilor din SUA. Potrivit Centrului Național de Cercetare Atmosferică, aceasta costă companiile aeriene americane până la 500 de milioane de dolari pe an, din cauza rănirilor, întârzierilor și daunelor, scrie CNN.

Intensitatea turbulențelor poate fi măsurată pe o scară cu 3 grade: ușor, moderat și sever. Turbulențele ușoare provoacă un disconfort minim, însă nu împiedică meseria însoțitorilor de zbor, care se pot deplasa prin cabină în continuare, cu puțină dificultate. În timpul turbulențelor moderate se poate resimți un disconfort clar și de obicei însoțitorii de zbor sunt îndemnați să se așeze. 

Turbulențele severe sunt cele mai puternice: „Aceasta este mai puternică decât gravitația, așa că te poate fixa de scaun și, dacă nu porți centura de siguranță, vei fi aruncat în interiorul cabinei. Acesta este genul de turbulență care provoacă răni grave – poate rupe oase, de exemplu.” explică profesorul. 

Schimbările climatice modifică turbulențele

Aproximativ 65.000 de avioane suferă turbulențe moderate în fiecare an în SUA, iar aproximativ 5.500 se confruntă cu turbulențe severe. Aceste cifre, însă, ar putea fi destinate să crească. Williams crede că schimbările climatice modifică turbulențele. El a calculat că aceste turbulențe s-ar putea dubla sau tripla în deceniile ce urmează.

Descoperirile, care au fost confirmate ulterior prin observații, evidențiază un tip de turbulență numit „turbulență în aer liber”, care nu are legătură cu niciun indiciu vizual, cum ar fi furtuni sau nori. Spre deosebire de turbulențele obișnuite, acestea lovesc brusc și sunt greu de evitat.

Analiza lui Williams prezice că turbulențele în aer liber vor crește semnificativ în întreaga lume până în perioada 2050-2080, în special de-a lungul celor mai aglomerate rute de zbor, iar cel mai sever tip de turbulență va crește cel mai mult.

Asta nu înseamnă, totuși, că zborul va fi mai puțin sigur. „Avioanele nu vor începe să cadă de pe cer, deoarece aeronavele sunt construite după specificații foarte stricte și pot rezista la cele mai grave turbulențe, chiar și în viitor”, spune Williams.

Cu toate acestea, durata medie a turbulențelor va crește. „De obicei, la un zbor transatlantic, vă puteți aștepta la 10 minute de turbulențe. Cred că în câteva decenii acest lucru ar putea crește la 20 de minute sau la o jumătate de oră. Semnul centurii de siguranță va fi pornit mult mai des, din păcate pentru pasageri”.

sursa

SUA anulează un sprijin financiar de 22 milioane de dolari pentru R. Moldova

Departamentul de Eficiență Guvernamentală al SUA, condus de Elon Musk, anulează alocarea a 22 milioane de dolari pentru Republica Moldova. Anunţul a fost făcut pe o reţea socială.

Asistenţa financiară făcea parte din programul intitulat „Consorțiul pentru Alegeri și Consolidarea Procesului Politic”, în valoare de 486 de milioane de dolari, adresat mai multor ţări printre care şi Republica Moldova. Fondurile erau destinate susținerii unui proces politic incluziv și participativ.

Autorităţile de la Chişinău au declarat că aceşti bani urmau să ajungă la societatea civilă pentru diverse programe.

Miliardarul Elon Musk, pe care noul lider american Donald Trump l-a numit în fruntea Departamentului de Eficiență Guvernamentală, a declarat „că fără tăieri bugetare, Statele Unite riscă să ajungă la faliment”.

Marfă ascunsă pe corp și în bagaj, deconspirată de vameșii de la Palanca

La postul vamal Palanca, un nerezident de 43 de ani a încercat să transporte ilegal o cantitate de suplimente alimentare și produse cosmetice, ascunzându-le sub haine.

În momentul în care a fost întrebat de funcționarii vamali dacă are ceva de declarat, acesta a răspuns negativ.

Bărbatul intenționa să traverseze pista de intrare în țară a postului vamal Palanca în calitate de pieton.Totuși, în urma unui control fizic amănunțit, s-au descoperit produsele ascunse atât în bagajul personal, cât și pe corpul bărbatului. Astfel, funcționarii vamali au reușit să împiedice transportul ilicit al acestora.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă să fie sancționată contravențional.

Marco Rubio și Serghei Lavrov au vorbit la telefon să pregătească întâlnirea dintre Trump și Putin

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său american Marco Rubio au avut o convorbire telefonică şi au convenit să reia dialogul întrerupt de ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP.

„Serghei Lavrov şi Marco Rubio au confirmat că sunt gata să conlucreze la restabilirea unui dialog interguvernamental reciproc respectuos, conform tonului dat de preşedinţi”, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe rus.

„Ei au convenit să reia contactele regulat, inclusiv pentru a pregăti un summit ruso-american la cel mai înalt nivel”, adaugă comunicatul.

Această convorbire între Lavrov şi Rubio a avut loc după discuţia telefonică de miercuri între Donald Trump şi Vladimir Putin, care au convenit să înceapă negocieri pentru a pune capăt „imediat” războiului din Ucraina. Chiar dacă Trump l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la această convorbire a sa cu Putin, el nu a căutat să discute cu el în prealabil în legătură cu o strategie de negociere, notează AFP, citată de Agerpres. Aceste iniţiative îngrijorează partenerii tradiţionali ai Washingtonului.

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a convocat pe liderii europeni la o reuniune luni, la Paris.

A fugit liderul separatist rus al Donețkului, Denis Pusilin
Articolul anterior
Mai mulți deputați municipali de la Moscova i-au cerut președintelui rus Vladimir Putin să demisioneze
Articolul următor