Scheletul înspăimântător al unei “femei vampir” a fost găsit într-un cimitir din Polonia. Avea o coasă în jurul gâtului și un lacăt la picior

Scheletul unei femei a fost găsit în timpul unor săpături arheologice într-un cimitir din Polonia având în jurul gâtului o coasă așezată orizontal, iar la picior, un lacăt, practici care arată că oamenii care au îngropat-o s-ar fi temut că era „vampir”, scrie digi24.ro.

Scheletul a fost descoperit de arheologii de la Universitatea Nicolaus Copernicus din Polonia în urmă cu o lună, scrie Insider. Profesorul Dariusz Poliński, care a coordonat cercetările, a declarat că din primele informații este vorba despre o femeie tânără, îngropată în secolul al XVII-lea, potrivit unui comunicat de presă. Femeia avea o coasă așezată orizontal în jurul gâtului.

„Coasa a fost așezată pe gât în ​​așa fel încât, dacă defunctul – despre care se credea că ar fi fost vampir – ar fi încercat să se ridice, cel mai probabil capul ar fi fost tăiat sau rănit”, a declarat Poliński. Totodată, arheologii au găsit un lacăt triunghiular în jurul degetului mare al piciorului ei stâng, un indiciu că oamenii care au îngropat femeia se temeau că aceasta ar putea să se ridice din mormânt, poate pentru că ei credeau că este un vampir, a mai spus arheologul. Rămășițele, care au fost descoperite luna trecută, sunt investigate în continuare de oamenii de știință.

Cum au evoluat în timp ritualurile de înmormântare a vampirilor

Practica înmormântărilor „vampirilor” s-a manifestat în Europa creștină din secolul al XIV-lea până în secolul al XVII-lea, a declarat Matteo Borrini, lector principal de antropologie criminalistică la Universitatea John Moore din Liverpool.  Eticheta de „vampir” a fost pusă adesea atunci când oamenii mureau din cauze care nu puteau fi explicate conform științei vremii – cum ar fi o pandemie sau o otrăvire în masă, a spus el.   Borrini a descoperit în Veneția rămășițele unei femei care a murit în secolul al XVI-lea , despre care a arătat, printr-o examinare științifică amănunțită, că a fost înmormântată ca un „vampir”. Rămășițele au fost găsite într-o groapă comună în care erau victime ale ciumei. Femeia găsită avea o piatră în gură.

Credința la acea vreme era că oamenii ar putea deveni vampiri care înviau din morți pentru a-i mușca pe cei vii și a răspândi ciuma în jur, a spus Borrini. Mai târziu, pe măsură ce știința a evoluat, oamenii au crezut că vampirii înviau din morți și sugrumau oamenii noaptea. Borrini a spus că aceasta poate fi o modalitate de a explica durerea în piept provocată de principala cauză de deces în Europa la acea vreme: tuberculoza.  Borrini a subliniat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma că aceasta a fost înmormântarea unei persoane suspectate a fi un vampir.

Existau multe superstiții în jurul morții în Europa la acea vreme și nu toate aveau legătură cu teama legată de vampiri, a spus el. Trupurile au fost găsite încuiate în morminte, bătute în cuie, cu pietre la picioare sau cu spini de trandafir. Toate acestea erau modalități de a împiedica corpul să se ridice, care nu aveau neapărat legătură cu vampirismul, a spus arheologul. El a explicat, făcând trimitere la o cercetare din 2015, că găsirea coasei, care era unealtă agricolă, poate să fie un indiciu privind statutul social al oamenilor.

Isprava unui tânăr s-ar putea încheia cu închisoare după ce a răpit o mașină de lux

Un tânăr din capitală a fost reținut de polițiști la scurt timp după ce ar fi răpit o mașină.

Poliția a fost sesizată de un bărbat de 46 de ani, care a comunicat că pe timp de zi i-a fost sustras din parcarea subterană din sectorul Ciocana un automobil de marca ,,Toyota”, în valoare de 60 000 de euro. Ca urmare a măsurilor de investigație întreprinse de polițiști, automobilul a fost depistat în apropierea raionului Strășeni, accidentat, totodată fiind identificată și persoana care a sustras mijlocul de transport.

Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni. Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar tânărul a fost arestat pentru 30 de zile. Conform legii penale, persoana vinovată de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani.

Se schimbă procedura de înmatriculare a vehiculelor! Obligațiile care au fost eliminate definitiv

Agenția Servicii Publice amintește că în martie 2024 Executivul  a aprobat o hotărâre de Guvern prin care a fost simplificată procedura de înmatriculare a vehiculelor. Potrivit modificărilor aprobate pentru a reduce numărul vizitelor la ghișeu, un șir de acte nu vor mai fi obligatorii, iar accesul la documentele disponibile pe platforma MConnect va fi extins. 

Astfel, prin simplificarea procedurilor de înmatriculare a vehiculelor a fost exclusă obligativitatea prezentării multiplelor formularelor în cazurile în care datele conținute în aceste documente sunt disponibile în resurse informaționale și pot fi furnizate prin intermediul platformei de interoperabilitate, și anume:

  • se elimină necesitatea prezentării în format fizic a documentelor ce confirmă asigurarea obligatorie RCA (răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule),  dovada inspecției tehnice periodice valabile și dovada achitării taxei de utilizare a drumurilor. 

Totodată, a fost stabilit termenul de 30 de zile în care este valabil raportul de identificare a vehiculului (anterior termenul a fost doar de 5 zile lucrătoare).

De asemenea, prin hotărârea aprobată a fost exclusă obligativitatea prezentării vehiculului la ASP pentru prestarea serviciilor  de:

  • transcrierea transmiterii dreptului de proprietate;
  • eliberarea duplicatului certificatului de înmatriculare;
  • radierea din evidență a vehiculului.

Prin urmare, procedura de identificare a vehiculului prin verificarea numerelor șasiului, caroseriei și motorului se va desfășura doar la înmatricularea primară  de stat și la eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a reutilării vehiculului

Proiectul Hotărârii a fost elaborat de Agenția Servicii Publice cu suportul Ministerului Afacerilor Interne al RM  în vederea implementării recomandărilor din Raportul de evaluare SIGMA din octombrie 2023 care vizează digitalizarea serviciilor și simplificarea procedurilor de reînnoire a documentelor de identificare personală, înregistrarea unui vehicul, etc. Totodată, elaborarea și aprobarea Hotărârii a fost condiționată de obiectivele din Programului de activitate a Guvernului „Moldova prosperă, sigură, europeană”, cum ar fi  extinderea accesului la servicii electronice pentru cetățeni și antreprenori, promovarea digitalizării serviciilor publice, excluderea obligativității prezentării pe suport fizic de către cetățeni și antreprenori a actelor emise de autorități și implementarea serviciilor publice automatizate, fără necesitatea solicitării explicite a acestora, simplificând interacțiunea cu statul, anunță ASP într-un comunicat.

Caz șocant la o maternitate! Două fetițe născute în aceeași zi au ajuns în familii diferite. După ce le-a dat alt copil la externare, doctorul a fost obraznic

Cazul petrecut la Maternitatea din Ploiești, România la începutul acestui an, a stârnit revoltă în spațiul public. După ce că li s-a dat alt copil la externare, unul dintre medici le-a răspuns obraznic părinților, scrie presa română.

Echipa medicală a unității spitalicești a încurcat doi nou-născuți, fiecare dintre aceștia ajungând în alte familii. Deși au trecut câteva luni de la incident, părinții cer ca medicii să plătească pentru faptele sale.

Două fetițe născute în aceeași zi au ajuns în familii diferite. În urma incidentului, părinții unuia dintre bebeluși au depus o plângere penală. Asistenta vinovată a primit o sancțiune disciplinară, constând în reducerea salariului pe o perioadă de trei luni. Totodată, acesteia i s-au atribuit alte responsabilități la aceeași unitate medicală.

Mama care a rămas în spital, după ce copilul ei a fost luat din greșeală, a observat că fetița adusă nu este a sa.  Aceasta a alertat imediat personalul medical, iar femeia care s-a externat mai devreme a fost contactată și înștiințată. Conducerea secției de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești a confirmat oficial incidentul.

Revolta părinților

Conducerea unității medicale a inițiat o anchetă internă în acest sens. Totodată, managerul spitalului și a anunțat că va revizui procedurile de externare și va stabili un program de pregătire mai riguroasă a personalului.

„În timp ce îmbrăca copilul, noi i-am spus că nu e copilul nostru. I-am arătat poze cu copilul nostru și doamna a început să îi facă la față, să o modeleze, ca să semene cu copilul din poză”, a precizat tatăl uneia dintre cele două fetițe născute.

După incident, soții Ioniță, părinții uneia dintre fetițe își caută dreptatea în instanță. Aceștia au depus o plângere penală împotriva Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploiești-Maternitatea Ploiești, acuzând instituția de rele tratamente aplicate minorului și neglijență în serviciu.

„Frustrant este și faptul că doctorul Călin Boieru mi-a spus în față că trebuie să zic mersi că mi-am găsit copilul și că la noi a fost o situație ușoară, pentru că a fost vorba despre o naștere care a fost precedată de o procedură de fertilizare in vitro”, a mai spus acesta.

VIDEO! Elon Musk pregătește lansarea roboților umanoizi Optimus. Aceștia vor ajunge și în casele oamenilor, ca să tundă iarba și să facă sex
Articolul anterior
Un antreprenor italian a ajuns la spital, după ce a văzut factura la curent. Crescuse de 10 ori: „Nu mai vedeam nimic”. De ce sumă era vorba
Articolul următor