Încă o sărbătoare în Moldova! Guvernul a instituit Festivalul Național al Prunei

Guvernul Republicii Moldova a votat instituirea sărbătorii „Festivalul Național al Prunei”, cu scopul de a promova Republica Moldova ca stat cu înalt potențial privind cultivarea, producerea și procesarea prunelor cu gust autohton.

Astfel, festivalul va avea loc, anual, în a treia zi de duminică a lunii septembrie.

Prin instituirea sărbătorii „Festivalul Național al Prunei”, se urmărește creșterea încrederii între actorii pieței de desfacere a prunelor, apariția noilor oportunități de colaborare și cooperare internațională. Totodată,  va constitui drept platformă și imbold pentru implementarea celor mai avansate tehnologii și bune practici de cultivare și procesare a prunelor și nu în ultimul rând, la dezvoltarea social-economică și culturală a țării.

În fiecare an, cantitățile exportate pe piața UE cresc, ceea ce determină că producția este competitivă și calitativă. În anul 2022 cotele tarifare destinate exportului pe piața UE au fost majorate. Așadar, pe piața comunitară pot fi livrate fără taxe până la 40.000 tone de prune.

În anul 2021, suprafața totală a livezilor de prun era de circa 21 mii ha și volumul înregistrat al producției acestora s-a ridicat la 136 mii tone. Potrivit datelor BNS, volumul exportului în 2021 constituie aproximativ 45 mii tone de prune, dintre care circa 25 mii tone au mers pe piața din UE, iar alte 19 mii tone pe rafturile din CSI. În anul curent, până la ziua de astăzi, au fost exportate în jur de 23 mii tone.

Îmbrânceli în Parlament între deputații suspendați de la ședințele Legislativului și angajați ai Serviciului de Pază și Protecție de Stat

Şedinţa de astăzi a Parlamentului de la Chisinau a început cu scandal. Cei şapte deputaţi neafiliaţi, apropiaţi ai condamnatului fugar Ilan Şor, au încercat din nou să intre cu forţa în sala de şedinţe. Deputații despre care se știe că merg periodic la Kremlin, sunt nemulţumiţi pentru că li s-a interzis participalea la cinci şedinţe în plen. Ei au cerut intervenţia poliţiei, scrie TVRMoldova.

Este a treia şedinţă a Parlamentului la care deputaţii neafiliaţi nu au avut acces. E o sancțiune pentru că la o ședință au blocat tribuna centrală şi au perturbat activitatea parlamentului.

Cei vizati cer anularea deciziei prin care le-a fost interzisă participarea la şedinţe.

VASILE BOLEA deputat neafiliat: „Astăzi, noi am depus cererea prealabilă la Parlament cu indicarea tuturor argumentelor privind ilegalitatea hotărârii Parlamentului emisă acum două săptămâni. Hotărârea Parlamentului prin care ni se interzice nouă să venim la cinci şedinţe, astăzi este suspendată din drept. Până la soluţionarea ei în instanţa de judecată”.

MARINA TAUBER deputat neafiliat: „Am rugat cât mai repede să vină poliţia pentru că noi vrem să participăm la şedinţă şi avem tot dreptul.  Dacă cei de la SPPS nu cunosc legea şi nu vor să asculte de un deputat ne pare foarte rău, dar suntem nevoiţi să depunem plângerile respective”,

În timp ce preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, făcea declaraţii de presă, deputaţii neafiliați au scandat mesaje împotriva majorităţii Parlamentare. 

Îmbrâncelile între ei şi angajaţii Serviciului de Pază au început în momentul în care preşedintele Parlamentului a încercat să intre în sala de şedinţe.

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: „Nu, ce să vă spun, asta este tot ce pot ei face. Au venit cu agenda de la Kremlin şi o pun în aplicare, nimic mai mult”,

Parlamentarii Vasile Bolea, Vadim Fotescu, Denis Ulanov, Irina Lozovan, Marina Tauber, Reghina Apostolova și Alexandr Nesterovschi au fost sancţionaţi după ce, in urmă cu două săptămâni au blocat, pentru câteva ore, tribuna Parlamentului și au împiedicat desfășurarea ședinței. Deputaţii au fost sancţionaţi și financiar.

Poliția a confiscat listele de semnături colectate de socialiști în cadrul așa-zisei campanii „Interesul Național”

Oamenii legii au confiscat listele de semnături colectate de PSRM în cadrul așa-zisei campanii „Interesul Național”. Despre acest lucru au anunțat chiar reprezentanții formațiunii, scrie deschide.md.

Partidul Socialiștilor își exprimă protestul față de acțiunile Poliției care confiscă listele de semnături colectate în cadrul campaniei naționale „Interesul Național”. Amintim, campania «Interesul Național» urmărește scopul de a determina autoritățile țării ca în cursul implementării politicilor interne și externe să acționeze în interesul propriului stat și popor, să apere suveranitatea și neutralitatea Republicii Moldova, să depună eforturi în vederea restabilirii unității naționale, să consolideze societatea, să rezolve problemele cetățenilor de rând ai Moldovei, indiferent de țara în care aceștia se află”, se arată în comunicat.

Contactată de jrunaliștii Radio Europa Liberă, șeful Secției Comunicare și Protocol al IGP, Diana Fetco, a explicat că semnăturile au fost confiscate pentru că erau colectate fără respectarea legii ce reglementează prelucrarea datelor cu caracter personal.

Potrivit Dianei Fetco, nicio persoană care a colectat semnăturile din numele PSRM „nu a putut argumenta încadrarea juridică a acestor acțiuni”. Mai mult, ei nu aveau autorizarea de la instituțiile de resort pentru colectarea datelor cu caracter personal. Cu alte cuvinte, nici Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal și nici Comisia Electorală Centrală nu au fost notificate cu privire la aceste colectări, spun polițiștii.

Accident în centrul Capitalei: O mașină s-a izbut într-un troleibuz plin cu pasageri

Un accident cu implicarea unui troleibuz de pe ruta 22, dar și a unui automobil de model Toyota, s-a produs joi, 4 iulie, pe bulevardul Ștefan cel Mare din Capitală, scrie stiripesurse.md.

colaj foto: stiripesurse.md

Felicia Rusu, purtătoarea de cuvânt a Regiei Transport Electric Chișinău (RTEC) a declarat că în momentul impactului în troleibuz se aflau circa 50 călători. Din fericire, nimeni din ei nu a avut de suferit.

Purtătoarea de cuvânt a precizat că troleibuzul se deplasa regulamentar, pe banda destinată transportului public.

Vinovat de cele întâmplate s-ar face șoferul cu Toyota, care ar fi încercat să vireze la dreapta fără a se asigura, iar în rezultat s-a tamponat cu troleibuzul.

De menționat că, circulația troleibuzelor din zonă nu a fost afectată.

La scurt timp, la fața locului a fost chemată poliția, care va stabili toate circumstanțele producerii accidentului.

Bărbatul din Rusia rus care s-a predat Ucrainei în cadrul programului „Vreau să trăiesc”: ,,Am căutat pe Google cum să fac”
Articolul anterior
Doi părinți din Botoșani sunt sfâșiați de durere. Fiul lor a fost omorât în bătaie în Spania, iar celălalt a făcut infarct la aflarea veștii tragice
Articolul următor