Bărbatul din Rusia rus care s-a predat Ucrainei în cadrul programului „Vreau să trăiesc”: ,,Am căutat pe Google cum să fac”

Un tânăr de 26 de ani a devenit primul mobilizat rus în baza decretului din data de 21 septembrie care s-a predat autorităților ucrainene, relatează zn.ua.

Mihail Kulikov, un tânăr din orașul Orsk, regiunea Orenburg, a decis să nu lupte în războiul purtat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei și să se predea autorităților ucrainene în cadrul proiectului „Vreau să trăiesc”.

Este vorba de primul caz constatat de la decretarea ordinului de mobilizare parțială în Rusia, scrie „Zerkalo Nedeli”, care citează Centrul de Coordonare a situației prizonierilor de război.

Potrivit autorităților ucrainene, Mihail Kulikov a fost trimis la război în doar cinci zile de la primirea citației de încorporare.

„Înainte de a merge la controlul medical, am căutat pe Google cum pot să mă predau pentru a nu fi ucis. Am găsit pe Telegram canalul << Vreau să trăiesc >>, care este un program de stat al Ucrainei. Am găsit un număr de telefon acolo, am sunat și mi-au explicat ce să fac și cum anume, unde să mă duc și ce să spun ca să nu fiu ucis”, a declarat tânărul.

Pot fi luat imediat prizonier, ca să nu lupt deloc?”

Canalul TV Timpul Prezent, care are redacția la Praga, a realizat un reportaj în call center-ul ucrainean unde sunt primite apelurile destinate liniei speciale „Vreau să trăiesc”, pe care ucrainenii au deschis-o pentru soldații ruși care nu mai vor să lupte contra armatei ucrainene.

– Cartierul general de coordonare pentru prizonierii de război, vă ascult.

– Buna ziua! Sunt un recrutat din Rusia și nu voi lupta. Pot fi luat imediat prizonier, ca să nu lupt deloc? Și să pară că n-am ucis pe nimeni, pentru că nu plec nicăieri.

„Înțeleg, spune-mi, dacă nu omor pe nimeni…, nu o voi face deloc…. Nu voi fi atins?”.

Centrul „Vreau să trăiesc” dă asigurări că tuturor celor care se predau li se va garanta siguranța.

Acesta este unul dintre apelurile către call center-ul ucrainean „Vreau să trăiesc”, unde sunt redirecționate toate apelurile de la cetățenii Federației Ruse, care fie au fost deja mobilizați, fie pot fi mobilizați. Bărbații sună pentru a afla dacă este posibil să se predea, cum să o facă și dacă li se garantează siguranța.

Proiectul „Vreau să trăiesc” a fost creat special pentru a comunica cu soldații ruși și acei cetățeni care au fost mobilizați în teritoriile ucrainene ocupate. Oksana este un dispecer. Ea este persoana care are primul contact cu apelanții. Potrivit ei, majoritatea rușilor care au contactat centrul de apeluri sunt interesați de detaliile procedurii de predare.

„Există un bot special de chat în canalul de Telegram și, pentru ca procedura de predare să fie în siguranță, trebuie să introduceți anumite informații acolo.”, explică tânăra.

„Ucraina garantează punerea în aplicare a tuturor Convențiilor de la Geneva, și anume trei mese pe zi, îngrijire medicală și comunicare cu rudele. Dacă un soldat rus capturat nu dorește să se întoarcă în patria sa, atunci Ucraina va lua în considerare posibilitatea șederii sale pe teritoriul Ucrainei”, spune Vitali Matvienko, purtătorul de cuvânt al proiectului „Vreau să trăiesc”.

Odată cu anunțul mobilizării în Rusia, răspunderea penală pentru predare voluntară a fost înăsprită. Cei care au făcut acest lucru riscă până la zece ani de închisoare. În proiectul ucrainean, ei spun că acest lucru oprește mulți ruși mobilizați să sune și să ceară să se predea.

„Tot personalul militar care s-a predat în mod voluntar va fi înregistrat de Ucraina ca prizonier. În mai puțin de o lună, am primit apeluri de la peste 2.000 de militari ruși și rudele lor”, spune Vitali Matvienko. Potrivit acestuia, rușii care doresc să se predea au același motive: le este frică să moară sau, în principiu, nu susțin războiul împotriva Ucrainei.

Apelarea la centrul „Vreau să trăiesc” se numește pre-predare. Dar pentru a o face cu adevărat, soldatul rus mai trebuie să intre în zona de război. Când un potențial prizonier de război se află pe teritoriul Ucrainei, acesta va fi contactat, spun angajații proiectului, și i se va spune cum să treacă de prima linie și să fie capturat.

„Zerkalo Nedeli” notează că solicitările de predare la „linia fierbinte” operată de autoritățile ucrainene au crescut după instituirea mobilizării parțiale în Rusia.

Într-un apel adresat pe 25 septembrie, Volodimir Zelenski i-a încurajat din nou pe ruși să se predea. Președintele ucrainean le-a promis trei lucruri, și anume că vor fi tratați civilizat, conform convențiilor internaționale, că nimeni nu le va cunoaște circumstanțele predării și o modalitate de ședere în Ucraina în caz că le-ar fi frică să se reîntoarcă în Rusia.

sursa

Un nou val de praf din Sahara ajunge în regiunea noastră! Va ajunge tot mai des la noi

Din nordul Africii vor ajunge în România în seara zilei de marți, dar și miercuri, mase de aer ce aduc și praf saharian, anunță ANM. Ca urmare a ploilor prognozate în România, în următoarele 48 de ore, depunerile de praf vor putea fi observate în mai multe zone din țară, scrie presa română.

Un episod intens de praf din Sahara a putut fi observat în România în 24 aprilie.

În perioada 21 – 22 mai circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, peste sud-estul Europei.

În seara zilei de marți (21 mai) și în cursul nopții de marți spre miercuri (21/22 mai) această masă de aer va fi prezentă și deasupra României, în special peste regiunile vestice și sud-vestice, în timp ce miercuri (22 mai) va mai fi prezentă peste nord-vestul, centrul și sudul României.

Ca urmare a ploilor prognozate în țara noastră, în următoarele 48 de ore, depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și în intervalele menționate mai sus.

Praful ajunge tot mai des pe la noi

Datele colectate de serviciul Copernicus privind schimbările climatice al UE arată că în ultimele luni au fost multe episoade în care masele de aer din nordul Africii au adus cantități de praf din Sahara.

În general în anotimpul rece erau mai rare aceste transporturi din nordul Africii, însă iarna 2023-2024 a fost ieșită din comun din multe puncte de vedere. Seceta din zona Mediteranei și din Maghreb – dar și schimbările intervenite în caracteristicile circulației maselor de aer – par să fi contribuit la o tot mai intensa prezență a nisipului saharian în Europa.

”O seară în parc”! Concert uimitor, de care avem cu toții nevoie! Pe 6 iunie, la Teatrul Verde

Muzica ne unește, ne alină sufletele și ne oferă acea stare de armonie, de care avem cu toții nevoie. Din acest motiv, grandiosul concert ”O seară în parc” din acest an este mult mai așteptat și cu o semnificație extrem de profundă. 

La mijloc de vară, îți dăm din nou întâlnire în inima Chișinăului, la a 6-a ediție, a celui mai mare concert de muzică simfonică din țară.

Vom petrece împreună momente de vis, ghidați de notele muzicale ale celor mai frumoase și selecte piese. 

Pe scenă vor răsuna vocile unor artiști remarcabili, de talie internațională, precum:  

– Eugen DOGA

– Monica Anghel

– Paula Seling

– Mariana Bulicanu

– Bogdan Mihai

– Alin Stoica

– Iana Novac

– Natalia Barbu

– Cătălin Josan

– Dumitru Mâțu

– Cristina Scarlat

– Lilia Istrati

Soliștii vor fi acompaniați de Orchestra Extinsă a Teatrului Național de Operă și Balet, dirijor Dumitru Cârciumaru.

Te așteptăm pe 6 iulie, începând cu ora 19:30 la Teatrul Verde (renovat), să te bucuri de „O seară în parc” absolut magnifică.

Cumpără bilete AICI!

Vezi cum a fost ”OSP 2018”, ”OSP 2019”, ”OSP 2021”, ”OSP 2022”, ”OSP 2023

Organizator: iTicket

Parteneri Generali: Mastercard|maib

Parteneri: Primăria Municipiului ChișinăuCastel Mimi

Parteneri Media: TV8, KissFM

Prețuri:

Sector A – 490 lei

Sector B – 390 lei
Sector B ”Family” (2 adulți + 3 copii până la 12 ani) – 790 lei

Sector C – 290 lei

*Copiii până la 5 ani intră gratuit. Loc pe scaun nu este inclus.

**Pensionarii au 30% reducere la procurarea biletului în oficiul iTicket (str. Vl. Parcalab 27) (la prezentarea carnetului de pensionar cu prezenta posesorului de carnet – obligatorie, biletul cu reducere este pentru Sectorul B sau C). Reducerea este valabilă până la 3 iulie.

***Accesul va fi permis începând cu ora 17:30.

Republica Moldova, prima țară care a semnat un acord de securitate cu UE

Prim-ministrul Dorin Recean și vicepreședintele Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell Fontelles, au semnat Parteneriatul pentru Securitate și Apărare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Premierul a menționat că documentul ne va ajuta să consolidăm domeniul apărării, să sporim securitatea cibernetică și să contracarăm tentativele Rusiei de a interveni în procesele noastre democratice. 

În context, premierul a reiterat că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă cel mai bun mecanism pentru a asigura pacea și stabilitatea cetățenilor Republicii Moldova. 

„Pe măsură ce ne apropiem de acest obiectiv, consolidăm reziliența țării noastre în fața provocărilor cu care ne confruntăm”, a declarat șeful Guvernului de la Chișinău, adăugând că astfel va fi sporită alinierea țării noastre la Politica Externă și de Securitate Comună a UE, va fi  consolidată asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, iar Republica Moldova va contribui mai activ la pacea și securitatea europeană. 

„Alături de Uniunea Europeană, Republica Moldova devine mai puternică și mai rezistentă atât din punct de vedere politic, cât și economic. Ne bucurăm să vedem aceeași deschidere și din partea statelor membre. Alături de Uniunea Europeană, viitorul Republicii Moldova este unul mai competitiv, mai pașnic și mai sigur”, a conchis Dorin Recean. 

Republica Moldova este prima țară care beneficiază de un astfel de parteneriat cu Uniunea Europeană.

Prim-ministrul Dorin Recean efectuează, în perioada 20 – 21 mai, o vizită de lucru la Bruxelles, unde va conduce delegația națională la cea de-a 8-a reuniune a Consiliului de Asociere Moldova – Uniunea Europeană. 

Ministrul Apărării, despre mobilizare în Republica Moldova
Articolul anterior
Încă o sărbătoare în Moldova! Guvernul a instituit Festivalul Național al Prunei
Articolul următor