Azerbaidjanul are mai multe regiuni, precum Lankaran și disputatul Nagorno-Karabah, care sunt recunoscute pentru locuitorii lor cu vârste de trei cifre.
Însă, Lerik a câștigat reputația pentru locul cu cea mai mare densitate de centenari. În acest teritoriu verde ca smaraldul aflat la mare altitudine deasupra norilor din Munții Taliș în Caucazul de Sud, oamenii par să fi descoperit secretul unei vieți lungi și sănătoase, scrie Digi24.ro.
Există mai multe destinații în lume care au devenit faimoase pentru longevitatea locuitorilor lor. În Japonia, centenarii enegetici din Okinawa i-au adus orașului porecla „Tărâmul nemuritorilor”. Campodimele, „Satul eternității” din Italia este o dovadă a beneficiilor unei diete mediteraneene. În însoritul orășel californian Loma Linda, o comunitate de adventiști culege roadele unui trai curat.
Orașul Lerik din sudul Azerbaidjanului nu este un loc despre care se vorbește prea mult, cu toate că este singurul loc din lume unde poți vizita un muzeu al longevității, potrivit CNN.
Alimentație bună și remedii naturale
Qambarova își începea ziua încă de la primele raze ale soarelui – nu își permite niciodată să doarmă mai mult. „Mă scol imediat ce mi se deschid ochii”, a spus ea.
Femeia își petrecea toată ziua lucrând în grădină sau în jurul casei. Camera ei este una mică, acoperită cu un covor gros și moale și mai multe perne. Mulți oameni din regiunea aceasta preferă să doarmă pe jos pe o pătură groasă în loc de saltea, întrucât ei sunt de părere că acesta este cel mai sănătos mod de a-ți odihni spatele.
Contrar convingerii populare, centenarii din Lerik consumă carne, dar au moștenit de la strămoșii lor la fel de longevivi o preferință pentru produse lactate proaspete, precum șor – brânză de vaci, unt, lapte și ayran – o băutură din iaurt de băut. Lipsa cărnii din dieta centenarilor de altădată se datora mai degrabă condițiilor economice grele.
„Secretul unei vieți lungi este alimentația bună, mineralele din apa de izvor și ierburile pe care le adăugăm în ceai pentru a preveni bolile, astfel că oamenii nu au nevoie de medicamente, folosesc doar remedii naturale”, a spus ghidul muzeului din Lerik.
Într-adevăr, Qambarova a confirmat că nu a luat niciodată medicamente.
Mâncăm și bem „orice ne dă Dumnezeu”, cu o singură excepție
„A fost întotdeauna un om bun și și-a trăit viața cum trebuie”, a spus fiul lui Abbasov. În privința alimentației, consumă „orice ne dă Dumnezeu”, cu o singură excepție: nu bea niciodată alcool.
Abbasov a spus că viața sa lungă se datorează activității fizice pe care o întreprinde zilnic, destul de grea pentru a fi o provocare pentru corp, dar fără să ajungă la extenuare.
În afară de alimentele obținute direct de la animale, Abbasov obișnuia să bea litri de apă rece de izvor, care este bogată în minerale despre care se spune că ajută la longevitate.
Altitudinea foarte mare care poate provoca dureri de cap ar putea și ea să contribuie la această longevitate. Un studiu realizat de Universitatea din Navarra, Spania, a descoperit că la traiul la altitudini mari scade riscul apariției bolilor de inimă, a accidentelor vasculare cerebrale și a diabetului.
Un alt studiu din 2011 a arătat că cei care locuiesc în zone aflate la mare altitudine trăiesc mai mult.
Vârsta exactă a unora dintre cei mai faimoși centenari este încă un subiect de dezbatere, dar în Lerik legenda lor trăiește prin oamenii care continuă să respecte secretele simple ale longevității strămoșilor lor: activitate fizică, alimentație bună, multă apă și o atitudine prin care spun: trăim o singură dată, dar dacă o facem cum trebuie, o dată este destul.