Doctoriţă de la SMURD, în Atlasul Frumuseţii. Un pacient a întrebat-o dacă a murit şi a ajuns în Rai

Giorgiana Loredana Matei, medic în echipa SMURD Iaşi, a fost inclusă în ”Atlasul Frumuseţii”, proiectul foto-jurnalistic al Mihaelei Noroc.

Tânăra doctoriță este absolventă a Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iaşi, specializarea Medicină Generală. Ulterior, a ales medicina de urgenţă, iar de trei ani este medic specialist.

”Am 33 de ani şi până acum am pus cariera pe primul plan. Nu m-am ocupat prea mult de viaţa personală, nu m-am căsătorit şi nici nu am copii”, a spus tânăra într-un interviu acordat bzi.ro. 

Evident, frumuseţea doctoriţei SMURD a fost recunoscută şi înainte de a fi inclusă în ”Atlasul Frumuseţii”, dacă ne raportăm la reacţiile pe care le strânge la fotografiile pe care le postează pe reţelele de socializare. 

Despre intervenţiile pe care le-a făcut de-a lungul timpului îşi aduce aminte cu drag. Una dintre ele i-a rămas în minte şi o amuză şi acum. 

”Un pacient, victima unui accident rutier, fiind confuz după ce îşi pierduse cunoştinţa şi pe care îl însoţeam spre spital, la un moment dat s-a trezit, s-a uitat la mine şi m-a întrebat dacă a murit şi a ajuns în rai”, îşi aminteşte dr. Giorgiana Matei.

Medicul mai spune că frumuseţea nu este întotdeauna un avantaj și că a fost numită de-a lungul timpului şi ”păpuşă”, şi ”duduie”.

”Atlasul Frumuseţii” include 500 de portrete de femei din toată lumea. La peste 8 ani de la lansare, proiectul a ajuns un reper global în promovarea diversităţii culturale.

Maia Sandu, vizită de lucru în Germania. Șefa statului s-a întâlnit cu președintele Frank-Walter Steinmeier, cancelarul Olaf Scholz și alți oficiali

În perioada 17-18 mai, Președinta Maia Sandu se află într-o vizită de lucru în Germania. Astăzi, la Berlin, șefa statului s-a întâlnit cu Președintele Frank-Walter Steinmeier, Cancelarul Olaf Scholz, Președinta legislativului Bärbel Bas și membrii comisiilor parlamentare pentru afaceri externe și afaceri europene. „Germania este un puternic și important aliat al Republicii Moldova, în drumul spre Uniunea Europeană, democrație și prosperitate”, a menționat Președinta. 

Șefa statului a discutat, în special, despre cooperarea în domeniul economic care să ajute la dezvoltarea  economiei  și la crearea  locurilor de muncă sigure și bine plătite. Așa cum Germania este unul dintre principalii parteneri comerciali și o importantă sursă de investiții pentru Moldova, autoritățile își propun să aprofundeze aceste legături economice. 

„Liderii germani susțin aderarea Moldovei la UE, astfel încât cetățenii noștri să trăiască în pace, bună înțelegere și prosperitate. Aspirațiile noastre europene și reformele pe care le realizăm au fost o temă importantă a discuțiilor de azi. În acest context, l-am invitat pe Cancelarul federal Scholz la Chișinău să vadă pașii pe care îi facem în calea noastră de modernizare”, a declarat Președinta Maia Sandu. 

Totodată, Președinta a subliniat că este la Berlin  și pentru a transmite un puternic mesaj de recunoștință tuturor cetățenilor germani. „Țara lor ne-a fost alături în crizele din ultimii doi ani, oferind sprijin datorită căruia îmbunătățim calitatea vieții din Moldova, investim în infrastructură, avansăm reforme și consolidăm securitatea statului, astfel încât cetățenii noștri să fie în siguranță”, a conchis Maia Sandu.

Șefa statului și Cancelarul Olaf Scholz au susținut o conferință de presă comună. Aici sunt declarațiile de presă ale Președintei Maia Sandu.

Un tren a fost răsturnat de o tornadă în nordul Italiei

O tornadă produsă în Italia, joi seara, a răsturnat un tren de marfă în apropiere de Mantova, pe fondul vremii extreme care a făcut ravagii în nordul ţării, au anunţat vineri surse citate de ANSA.

Un tren de marfă a fost răsturnat de o tornadă în nordul Italiei

Toate cele şapte vagoane ale trenului, fiecare cântărind 22 de tone, au fost răsturnate de tornadă la terminalul unei companii de furaje agricole din Borgo Mantovano. Vagoanele erau goale, transmite agerpres.ro.

„Este un miracol că nimeni nu a fost rănit”, a declarat primarul din Borgo Mantovano, Alberto Borsari.

Cetățenii ruși au cheltuit peste șase miliarde de dolari pe proprietăți imobiliare din Dubai

Cetăţenii ruşi au cheltuit cel puţin 6,3 miliarde de dolari pe proprietăţi imobiliare din Dubai de la începutul războiului din Ucraina, potrivit unui raport al laboratorului de cercetare al Observatorului Fiscal al UE al Școlii de Economie din Paris.

Potrivit datelor studiate de experți, de la începutul invaziei ruse în Ucraina până la începutul anului 2024, rușii ar putea cheltui 2,4 miliarde de dolari pentru achiziționarea de imobile în Dubai, iar cetățenii ruși au investit încă 3,9 miliarde de dolari pentru achiziția obiectelor în construcție. , în acest din urmă caz s-a făcut doar prima plată de 10-20%, iar costul final poate fi semnificativ mai mare, transmite bani.md.

Potrivit unor scurgeri de informații pe care le bazează autorii raportului, înainte de începerea războiului, rușii dețineau proprietăți imobiliare în Dubai în valoare de 3,7 miliarde de dolari, doar cetățenii Indiei și Marii Britanii au investit mai mult în emirate decât cetățenii ruși. Autorii raportului notează că cifra de 6,3 miliarde de dolari este o estimare imprecisă, deoarece cercetătorii au folosit o varietate de surse, inclusiv contracte de utilități și contracte de chirie.

Autorii raportului au clarificat că rușii au început să vândă imobilele care au fost achiziționate în 2022–2023. Potrivit Bloomberg, afluxul de oameni și de capital încetinește, iar cei care s-au stabilit în Dubai își reduc investițiile și se întorc în Rusia sau caută oportunități de a se muta în țări mai prielnice vieții.

„Tendința este descendentă”, mai puțini ruși stabilindu-se în Emiratele Arabe Unite, potrivit lui Philippe Amarant, directorul Orientului Mijlociu la Henley & Partners, care prestează servicii de acordare a cetățeniei în schimbul investițiilor: „Unii dintre clienții mei ruși și-au redus investițiile în imobilile din Dubai achiziționate acum doi ani. Și-au lăsat mici investiții aici și s-au întors la Moscova, alții s-au mutat în alte jurisdicții accesibile și foarte atractive, cum ar fi Mauritius. Potrivit companiei imobiliare Betterhomes, deținătorii de pașapoarte rusești, care au ocupat locul 1 în 2022 la achizițiile imobiliare din Emiratele Arabe Unite, au trecut pe locul 3 în 2023.

Potrivit bancherilor care lucrează în Dubai, deși clasa de mijloc în general nu are dificultăți în deschiderea și menținerea conturilor bancare, unii ruși sancționați au fost respinși. Probleme au apărut și pentru cei asociați cu persoane sau funcționari sancționați din Rusia.

O verificare mai amănunțită este acum efectuată în legătură cu companiile rusești. Acest lucru se datorează atât presiunilor din partea Statelor Unite, care încearcă să prevină eludarea sancțiunilor, cât și faptului că, în februarie, Financial Action Task Force (FATF) a scos Emiratele Arabe Unite de pe lista neagră: acum autoritățile încearcă să-și demonstreze angajamentul față de normele FATF. În conformitate cu sancțiunile SUA, reglementările privind persoanele fizice și juridice din Rusia au fost înăsprite în ultimele luni de bănci precum Emirates NBD Bank, Mashreqbank, First Abu Dhabi Bank și filiala din Dubai a băncii de stat egiptene Banque Misr.

Toată lumea este cu ochii pe următoarea mutare a lui Putin: De ce mută Rusia în secret 100 de rachete?
Articolul anterior
Portretul unei fetițe din Maramureș, cea mai premiată fotografie din lume
Articolul următor