Fost comandant al NATO din Europa analizează situația Rusiei: În cât timp va cădea regimul lui Putin

Generalul Sir Richard Shirreff, ofițer superior britanic și fost comandant adjunct al NATO în Europa, a analizat situația războiului dus de regimul de la Moscova în Ucraina la Times Radio. El a spus că liderul de la Kremlin ”a pierdut acest război”, iar Rusia lui Putin s-ar putea dezmembra în următorii 5 ani.

Această declarație vine pe fondul eșecurilor lui Putin în războiul dezastruos din Ucraina, când trupele ruse au fost forțate să se retragă umilite din orașul Herson în această lună, potrivit Yahoo News.

Generalul Sir Richard Shirreff a declarat că ”controlul lui Putin asupra Rusiei este în pericol”, deoarece progresele ucrainene continuă și ”se vede că a pierdut războiul”. Întrebat la Times Radio încotro merge Rusia de aici, fostul comandant NATO a spus: „Putin a pierdut acest război și îi va lua timp până la un nou câștig”.

”Încotro se îndreaptă Rusia? Cred că la vale pe tot drumul. Cred că poziția lui Putin va fi din ce în ce mai în pericol. Cred că stresul și tensiunile vor crește asupra Rusiei, deoarece Putin este văzut din ce în ce mai mult ca un învins și își pierde autoritatea masiv.

Din nou, nu l-aș vedea că merge prea departe în afara tuturor posibilităților, spun sincer, Federația Rusă s-ar putea dezmembra în următorii cinci ani și ceva”.

Sir Richard a analizat și rezistența acerbă a Ucrainei. „Scopul Ucrainei este foarte simplu: să recâștige fiecare centimetru din teritoriul ucrainean ocupat de ruși… inclusiv Crimeea. Aș paria pe ei că vor reuși asta, probabil cel puțin reușind să cucerească nordul Crimeei până la sfârșitul primăverii anului viitor.” Să menționăm faptul că peninsula Crimeea a fost anexată ilegal de Putin în 2014.

În septembrie, Putin a anunțat o „mobilizare parțială” a 300.000 de soldați suplimentari de luptat, într-o escaladare majoră a războiului. Dar, într-o actualizare a informațiilor de vineri, Ministerul Apărării din Marea Britanie a anunțat că desfășurarea acțiunilor a fost „caracterizată de confuzie”: inclusiv supraeligibilitatea serviciului, pregătirea și echipamentul personal inadecvate ale militarilor ruși și „angajamentul față de misiuni de luptă extrem de deteriorat în privința moralului”.

Kremlinul va fi probabil îngrijorat de faptul că un număr tot mai mare de familii ale rezerviștilor sunt pregătite să riște arestarea protestând împotriva condițiilor în care servesc țara rudele lor.

sursa

Sfânta lumină a fost distribuită preoților și enoriașilor în scuarul Mitropoliei Chișinăului

Focul Haric a ajuns la Chișinău. Acesta a fost adus în Republica Moldova atât de reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove cât și de cei ai Mitropoliei Basarabiei. Sfânta lumină va fi distribuită preoților și tuturor creștinilor, astfel încât să ajungă în toate lăcașele sfinte din țară.

În acest an, focul Haric este distribuit creștinilor și preoților care s-au adunat în fața Catedralei Metropolitane „Nașterea Domnului”, dar și la Paraclisul Mitropolitan „Sf. Ioan Teologul”.

Delegația Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove a fost condusă de Preasfințitul Filaret, episcop de Căpriana, care a fost însoțit de doi clerici de la Academia de Teologie.

sursa: www.radiomoldova.md

Focul Haric a ajuns la Chișinău

Clipe de înaltă bucurie duhovnicească au trăit în această seară clericii și închinătorii adunați la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din centrul Capitalei. Delegația Arhiepiscopiei Chișinăului, condusă de ÎPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, alături de consilierii eparhiali și protopopi, au adus Sfânta lumină de la Ierusalim, la sediul Mitropoliei Basarabiei.

Într-o atmosferă de evlavie și rugăciune, Părintele Mitropolit le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea Luminii Sfinte, precizând că aceasta este darul prezenței lui Hristos cel înviat din morți în Biserica Sa.

„Lumina Sfântă este o binecuvântare, o bucurie pentru cei care cred în Hristos, îl mărturisesc pe El și simt iubirea Lui”, le-a spus ÎPS Petru celor adunați la Reședința Mitropolitană.

Părintele Mitropolit s-a rugat ca Mântuitorului nostru Iisus Hristos să ne ajute să simțim binecuvântarea și bucuria Lui pe care ne-o dăruiește din belșug.

Ulterior, Sfânta Lumină a fost distribuită de către protopopii Arhiepiscopiei Chișinăului, care o vor distribui în fiecare parohie din subordine. După împărtășirea Sfintei Lumini, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, se va îndrepta spre Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, unde va săvârși slujba de Înviere.

sursa: Mitropolia Basarabiei/Facebook

Klaus Iohannis, mesaj de Paște pentru toți românii: „Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruința vieții asupra morții și a luminii asupra întunericului”

Președintele României Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj de Paşte pentru românii de pretutindeni, dar despre gândurile care se îndreaptă către ”semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”.

”Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne apropie, pentru a trăi împreună Învierea Domnului. Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruinţa vieţii asupra morţii şi a luminii asupra întunericului, reîncărcându-ne cu speranţă în puterea tămăduitoare a credinţei şi a rugăciunii. În aceste zile speciale, gândurile noastre se îndreaptă şi către semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”, a transmis, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a adăugat că ”Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui şi îndemnul convieţuirii în pace şi bună înţelegere”.

”Acestea sunt valorile noastre cardinale, aşezate de generaţii pe o temelie de solidaritate şi spiritualitate creştină. Vă urez tuturor, dragi credincioşi ortodocşi, greco-catolici, armeni şi neoprotestanţi, să primiţi în suflet Lumina Învierii şi bucuria deplină prilejuite de Sărbătoarea pascală”, a mai transmis şeful statului român.

Unul dintre cele mai mari spitale din Ucraina a fost la un pas să-i evacueze pe pacienții care făceau dializă, după ce atacurile rușilor au tăiat alimentarea cu apă
Articolul anterior
Guvernul din Italia impune starea de urgenţă, în urma alunecării de teren. Bilanțul morților și dispăruților, în creștere
Articolul următor