Pentru majoritatea persoanelor primăvara este un prilej de bucurie…, pentru unii însă acest anotimp este o luptă cu florile mirifice ale copacilor. Deoarece polenul este prezent în aer, persoanele care au o sensibilitate acută a organismului faţă de anumite substanţe numite alergene, se plâng de unele simptome cum ar fi: strănută, le curge nasul, ochii devin roşii, gâtul se umflă.
Care sunt cauzele alergiilor de primăvară?
După cum am menţionat anterior cauza principală este polenul de la copaci, flori, ierburi, care ajunge în aer (un fenomen natural pentru a se fertiliza). Când polen ajunge în nasul unei persoane alergice, sistemul imunitar este declanşat. Acesta percepe polenul, sau în unele cazuri praful, ca şi invadatori străini, precum viruşi, bacrterii sau agenţi patogeni, astefel organismal trimite anticorpii (proteine care apără organismal împotriva bolilor) să atace substanţa alergenă, ceea ce duce la eliberarea în sânge a unei substanţe chimice numite histamine. Un nivel crescut de histamine declanşează simptomele specifice alergiilor.
Care sunt simptomele alergiilor de primăvara?
În primul rând, dacă eşti o persoană alergică, trebuie să ştii că în zilele când vântul este puternic, polenul este purtat prin aer într-o cantitate mai mare. Pe de altă parte, în zilelele ploioase cantitatea de polen din aer scade, deoarece ploaia spală substanţele alergene.
Iată care sunt simptomele alergiilor de primăvară:
- Rinoree (secreţie nazală)
- Ochii umezi
- Strănut
- Tuşit
- Mâncărimi ale ochilor şi a nasului
- Cearcăne sub ochi
Substanţele alergene din aer, de asemenea, pot declanşa astmul, făcând respirația dificilă, prezenţa tusei şi respirației șuierătoare.
Cum sunt diagnosticate alergiile de primăvară?
Dacă nu ai fost diagnosticată ca fiind persoană alergică, dar observi că ai senzaţii de mâncărime la nivelul ochilor și nasului, inclusiv ai alte simptome descrise mai sus, consultă medicul de familie sau un alergolog.
Care este tratamentul în cazul alergiile de primăvară?
Specialiştii recomandă medicamentele antihistaminice care reduc strănutul, prin scăderea cantităţii de histamină din organism, spray nazal decongestionant care desfundă nasul şi picături pentru ochi care calmează mâncărimea şi reduc lăcrimarea ochilor.
În cazul în care aceste remedii nu te ajută să scapi de simptome, medicul îţi poate prescrie alte medicamente imunoterapeutice.
Poţi încerca şi unele terapii naturiste cum ar fi:
- Infuzia din trifoi roşu sau urzică calmează simptomele alergiei, uşurând respiraţia şi reducând inflamaţia.
- Usturoiul are proprietăţi antibacteriene şi este recomandat în cazul în care îţi curge nasul.
- Cataplasmele din cimbru sau eucalipt reduc inflamarea pielii. Înainte de a o aplica testează pe o porţiune mică de piele, dacă nu eşti alergică la aceste plante. Amestecă frunzele acestor plante cu puţină apă caldă până obţii o pastă, aplic-o pe piele şi acoper-o cu un prosob curat. Lasă-o timp de 30 de minute să acţioneze şi apoi spal-o.
- Gălbenelele stimulează sistemul imunitar şi refac ţesuturile.
La fel de importantă, în cazul afecţiunilor alergice, este şi dieta. Elimină alimentele care provoacă alergii (lactatele, ouăle, ţelina, nucile, arahidele, peştele şi alte alimente la care ştii că organismul are reacţii alegice), inclusiv alimentele care conţin aditivi alimentari. În schimb, consumă produse care conţin vitamina C, deoarece aceasta are proprietăţi antihistaminice. Vitamina E uşurează problemele respiratorii, iar împreună cu seleniu protejează corpul de radicalii liberi. Magneziul şi calciul sunt substanţele de bază în tratarea alergiilor. Ele relaxează sistemul nervos şi luptă cu stresul cauzat de reacţiile alergice. Zincul este un bun antioxidant, împreună cu vitamin A, întăreşte sistemul imunitar.
Cum poţi să previi alergiile de primăvară?
Este aproape imposibil să eviţi complet alergiile de primăvară, dar poţi reduce supunerea la substanţele alergene:
- Încercă să rămâi în interior când cantitatea de polen este mi mare, de obicei, dimineaţa.
- Ține uşile şi ferestrele închise în timpul lunilor de primăvară pentru a menține alergenii afară. De asemenea, un purificator de aer te poate ajuta.
- Şterge praful din încăpere.
- Spală părul după ce ai fost afară, deoarece polenul se poate aduna în firele de păr.
- Poartă o mască de protecţie când ieşi afară.