Angelina Jolie se retrage din rolul de trimis special al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi

Actriţa Angelina Jolie se retrage din rolul de trimis special al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Angelina Jolie lauds passage of Violence Against Women Act, says 'We need  to do more'

Vedeta a luat această decizie, după 21 de ani de servicii loiale şi după mai bine de 60 de misiuni pe teren, pe motiv că dorește să se implice „şi altfel” în probleme umanitare mai ample, transmite protv.ro.

„După 20 de ani de muncă în cadrul sistemului ONU, simt că a sosit momentul să lucrez diferit, intrând direct în contact cu refugiaţii şi cu organizaţiile locale şi sprijinind acţiunile lor pentru găsirea de soluţii”, a declarat Angelina Jolie, citată de comunicatul UNHCR.

Jolie nu a dat detalii cu privire la viitoarele sale angajamente umanitare.

„Ştiu că îi va rămâne dragă inimii cauza refugiaţilor şi sunt sigur că va aduce aceeaşi pasiune şi atenţie în cadrul unui efort umanitar mai larg. Angelina Jolie este un partener umanitar important al UNHCR de foarte mult timp. Îi suntem recunoscători pentru deceniile sale de servicii, pentru angajamentul său şi pentru diferenţa pe care a făcut-o pentru refugiaţi şi pentru persoanele nevoite să fugă”, a declarat şeful UNHCR, Filippo Grandi.

UNHCR colaborează cu Angelina Jolie din 2001, iar în 2012 a fost numită trimis special.

„În ultimii 21 de ani, doamna Jolie a lucrat neobosit, fiind martoră la poveştile de suferinţă, dar şi de speranţă şi rezistenţă”, spune organizaţia ONU.

Angelina Jolie a efectuat peste 60 de misiuni pe teren de-a lungul anilor, punându-şi celebritatea în slujba cauzei refugiaţilor.

Recent, ea a călătorit în Yemen şi Burkina Faso împreună cu UNHCR pentru a se întâlni cu persoane strămutate care îndură „două dintre cele mai subfinanţate şi mai puţin mediatizate situaţii de urgenţă din lume”, se arată în comunicat.

În aprilie, la puţin timp după ce forţele ruse s-au retras din regiunea Kiev, Angelina Jolie şi-a făcut apariţia surpriză la Liov. Atunci, actrița s-a întâlnit cu mai mulţi copii ucraineni internaţi într-un spital din oraş şi a discutat cu voluntarii şi oficialii de acolo.

Numărul refugiaţilor şi al persoanelor strămutate a continuat să crească, atingând pragul de 100 de milioane la jumătatea anului 2022.

Peste 53 de milioane de oameni au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele din propriile ţări, iar 32,5 milioane au fost nevoiţi să le părăsească pentru a încerca să se stabilească în altă parte.

SUA anulează un sprijin financiar de 22 milioane de dolari pentru R. Moldova

Departamentul de Eficiență Guvernamentală al SUA, condus de Elon Musk, anulează alocarea a 22 milioane de dolari pentru Republica Moldova. Anunţul a fost făcut pe o reţea socială.

Asistenţa financiară făcea parte din programul intitulat „Consorțiul pentru Alegeri și Consolidarea Procesului Politic”, în valoare de 486 de milioane de dolari, adresat mai multor ţări printre care şi Republica Moldova. Fondurile erau destinate susținerii unui proces politic incluziv și participativ.

Autorităţile de la Chişinău au declarat că aceşti bani urmau să ajungă la societatea civilă pentru diverse programe.

Miliardarul Elon Musk, pe care noul lider american Donald Trump l-a numit în fruntea Departamentului de Eficiență Guvernamentală, a declarat „că fără tăieri bugetare, Statele Unite riscă să ajungă la faliment”.

Marfă ascunsă pe corp și în bagaj, deconspirată de vameșii de la Palanca

La postul vamal Palanca, un nerezident de 43 de ani a încercat să transporte ilegal o cantitate de suplimente alimentare și produse cosmetice, ascunzându-le sub haine.

În momentul în care a fost întrebat de funcționarii vamali dacă are ceva de declarat, acesta a răspuns negativ.

Bărbatul intenționa să traverseze pista de intrare în țară a postului vamal Palanca în calitate de pieton.Totuși, în urma unui control fizic amănunțit, s-au descoperit produsele ascunse atât în bagajul personal, cât și pe corpul bărbatului. Astfel, funcționarii vamali au reușit să împiedice transportul ilicit al acestora.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă să fie sancționată contravențional.

Marco Rubio și Serghei Lavrov au vorbit la telefon să pregătească întâlnirea dintre Trump și Putin

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său american Marco Rubio au avut o convorbire telefonică şi au convenit să reia dialogul întrerupt de ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP.

„Serghei Lavrov şi Marco Rubio au confirmat că sunt gata să conlucreze la restabilirea unui dialog interguvernamental reciproc respectuos, conform tonului dat de preşedinţi”, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe rus.

„Ei au convenit să reia contactele regulat, inclusiv pentru a pregăti un summit ruso-american la cel mai înalt nivel”, adaugă comunicatul.

Această convorbire între Lavrov şi Rubio a avut loc după discuţia telefonică de miercuri între Donald Trump şi Vladimir Putin, care au convenit să înceapă negocieri pentru a pune capăt „imediat” războiului din Ucraina. Chiar dacă Trump l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la această convorbire a sa cu Putin, el nu a căutat să discute cu el în prealabil în legătură cu o strategie de negociere, notează AFP, citată de Agerpres. Aceste iniţiative îngrijorează partenerii tradiţionali ai Washingtonului.

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a convocat pe liderii europeni la o reuniune luni, la Paris.

6000 țigarete ascunse sub capota unui automobil, depistate de vameși
Articolul anterior
Averea procurorului general interimar va fi verificată de către PCCOCS
Articolul următor