Angelina Jolie se retrage din rolul de trimis special al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi

Actriţa Angelina Jolie se retrage din rolul de trimis special al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Angelina Jolie lauds passage of Violence Against Women Act, says 'We need  to do more'

Vedeta a luat această decizie, după 21 de ani de servicii loiale şi după mai bine de 60 de misiuni pe teren, pe motiv că dorește să se implice „şi altfel” în probleme umanitare mai ample, transmite protv.ro.

„După 20 de ani de muncă în cadrul sistemului ONU, simt că a sosit momentul să lucrez diferit, intrând direct în contact cu refugiaţii şi cu organizaţiile locale şi sprijinind acţiunile lor pentru găsirea de soluţii”, a declarat Angelina Jolie, citată de comunicatul UNHCR.

Jolie nu a dat detalii cu privire la viitoarele sale angajamente umanitare.

„Ştiu că îi va rămâne dragă inimii cauza refugiaţilor şi sunt sigur că va aduce aceeaşi pasiune şi atenţie în cadrul unui efort umanitar mai larg. Angelina Jolie este un partener umanitar important al UNHCR de foarte mult timp. Îi suntem recunoscători pentru deceniile sale de servicii, pentru angajamentul său şi pentru diferenţa pe care a făcut-o pentru refugiaţi şi pentru persoanele nevoite să fugă”, a declarat şeful UNHCR, Filippo Grandi.

UNHCR colaborează cu Angelina Jolie din 2001, iar în 2012 a fost numită trimis special.

„În ultimii 21 de ani, doamna Jolie a lucrat neobosit, fiind martoră la poveştile de suferinţă, dar şi de speranţă şi rezistenţă”, spune organizaţia ONU.

Angelina Jolie a efectuat peste 60 de misiuni pe teren de-a lungul anilor, punându-şi celebritatea în slujba cauzei refugiaţilor.

Recent, ea a călătorit în Yemen şi Burkina Faso împreună cu UNHCR pentru a se întâlni cu persoane strămutate care îndură „două dintre cele mai subfinanţate şi mai puţin mediatizate situaţii de urgenţă din lume”, se arată în comunicat.

În aprilie, la puţin timp după ce forţele ruse s-au retras din regiunea Kiev, Angelina Jolie şi-a făcut apariţia surpriză la Liov. Atunci, actrița s-a întâlnit cu mai mulţi copii ucraineni internaţi într-un spital din oraş şi a discutat cu voluntarii şi oficialii de acolo.

Numărul refugiaţilor şi al persoanelor strămutate a continuat să crească, atingând pragul de 100 de milioane la jumătatea anului 2022.

Peste 53 de milioane de oameni au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele din propriile ţări, iar 32,5 milioane au fost nevoiţi să le părăsească pentru a încerca să se stabilească în altă parte.

O româncă din Bacău, aflată în comă timp de 2 săptămâni, și-a revenit brusc și a început să cânte: „Toți medicii au început să aplaude”

Dr. Cristian Lupașcu de la Spitalul ”Sf. Spiridon” din Iași a povestit cazul unei paciente care a intrat în comă, iar după două săptămâni și-a revenit și a început să cânte. „Nu cercetăm minunile lui Dumnezeu”, spune acum medicul, scrie adevarul.ro.  

Prof. univ. dr. Cristian Lupașcu, șeful Clinicii II Chirurgie de la Spitalul ”Sf. Spiridon” din Iași și al Centrului de Prelevare Multiorgan și Transplant Hepatic din cadrul aceleiași unități, a povestit pentru presa locală despre o parte dintre cazurile pe care le-a tratat în cariera sa care-l vor urmări toată viața.

Potrivit doctorului Lupașcu, în 2019, o asistentă medicală din Bacău, care făcuse și studii de canto, a intrat inexplicabil în comă după un transplant hepatic. Femeia fusese diagnosticată cu ciroză hepatică post hepatită cu virus C și a beneficiat de un transplant hepatic la centrul din Iași, după doi ani de așteptare.

Deși postoperator evoluția femeii era bună, la șase zile după intervenție a intrat în comă. Nu mai răspundea la stimuli. Au fost realizate diverse investigații imagistice, au consultat-o cei mai buni neurologi din Iași, precum și un profesor de neurologie din SUA. Toți spuneau același lucru, că nu au mai văzut așa ceva și nu sunt speranțe ca pacienta să își mai revină. Deși nu răspundea la stimuli, grefa funcționa foarte bine, la fel și inima și celelalte organe. Dar neurologic era în comă. Ne-am gândit la un AVC, dar l-am exclus după primirea rezultatelor. Prognosticul era sumbru. L-am anunțat și pe fiul ei, care era medic, că mama sa are șanse minime”, a povestit prof.dr. Cristian Lupașcu.

„Nu cercetăm minunile lui Dumnezeu”

Femeia și-a revenit la fel de brusc, după două săptămâni, moment în care a început să cânte.

Mă duceam în fiecare zi la patul ei și chiar dacă era în comă îi vorbeam și o strigam pe nume. La un moment dat a început să miște puțin globii oculari și apoi în fiecare zi făcea progrese minuscule, deschidea ochii, mișca degetele, dădea din cap, dar nu vorbea. Cel mai greu și-a revenit limbajul. Ne gândeam deja că nu o să mai vorbească și nu o să mai cânte niciodată. Într-o zi, aflându-mă lângă patul ei mi-a venit în minte să îi cer să cânte o notă muzicală și i-am spus să îmi dea un LA minor. Într-o secundă am auzit din gura pacientei nota muzicală. Toți medicii care erau atunci în salon au început să aplaude. Femeia și-a revenit cortical încet, încet. Nu cercetăm minunile lui Dumnezeu”, a mai spus prof.dr. Cristian Lupașcu pentru sursa citată.

În privința revenirii bruște a pacientei, din punct de vedere medical s-au luat în considerare două lucruri. „Primul se referă la faptul că a stat poate prea mult pe lista de așteptare și creierul ei aflat în această insuficiență hepatică a avut mai mult de suferit decât la alți pacienți. Iar al doilea aspect a fost acela că, văzând-o în această stare de comă, i-am schimbat complet medicația pe care i-o dădeam la început”, a mai precizat doctorul.

Femeia și-a revenit până la urmă. A făcut exerciții de logopedie și i-a fost reeducată vorbirea. La trei luni de la intervenție articula cu greu cuvintele, iar la un an spunea destul de bine tot ce avea de spus.

În momentul în care a rostit un LA minor ca un diapazon, am știut că își va reveni. Și așa a fost”, a conchis prof.dr. Cristian Lupașcu.

Cea mai puternică femeie din Moldova, Anastasia Nichita, vicecampioană olimpică, a primit un cadou frumos din partea unei asociații din Moldova

Cea mai puternică femeie din Moldova, Anastasia Nichita, vicecampioană olimpică, a fost elogiată de echipa A.S.I.C.S, informează unica.md.

Anastasia și antrenorul său, Valeriu Mircea, împreună cu președintele Federației de Lupte din Moldova, Ion Gheorghiu, au fost oaspeții de onoare ai Asociației. Deținătoarea medaliei de argint de la Jocurile Olimpice de la Paris a primit un cec de 500 de mii de lei în semn de recunoaștere a rezultatelor sale și de promovare a imaginii Republicii Moldova pe arena sportivă internațională.”, scrie organizația într-un mesaj.

Alte două instituții ale statului, vandalizate noaptea trecută: Compania publică “Teleradio-Moldova” și Curtea Supreme de Justiție

Alte două instituții ale statului au fost vandalizate noaptea trecută, prin aruncare cu vopsea în acestea. Este vorba despre sediile Companiei publice “Teleradio-Moldova” și Curții Supreme de Justiție, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Polițiștii au stabilit deja un cerc de suspecți, fiind întreprinse toate acțiunile procesual penale în acest sens. Amintim că acum o zi, alte două instituții ale statului au fost vandalizate, două persoane fiind reținute de poliție. Aceștia au recunoscut că fac parte dintr-un grup de 20 de persoane care au fost instruite la Moscova, cu privire la atacul asupra mai multor edificii ale statului din Republica Moldova, cu scop de destabilizare. Poliția a stabilit că cercul persoanelor care au fost în Federația Rusă, la aceste exerciții, este mult mai mare.

6000 țigarete ascunse sub capota unui automobil, depistate de vameși
Articolul anterior
Averea procurorului general interimar va fi verificată de către PCCOCS
Articolul următor