O echipă de cercetători dezvoltă metode pentru hibernarea oamenilor

O echipă de cercetători din China a realizat primul experiment de hipotermie la nivel celular din lume pe primate. Scopul este de a descoperi mecanismele care stau la baza barierei de hibernare la om, astfel încât acestea să poată fi apoi eliminate. Înghețarea temporară ar putea ajuta la călătoria și colonizarea altor planete, spun oamenii de știință.

Neurologul Dai Ji și echipa sa de la Institutul de Tehnologie Avansată din Shenzhen au activat neuronii specifici din creierul maimuțelor, ceea ce a provocat doar o ușoară scădere a temperaturii corpului acestora. Cu toate acestea, acest lucru a dus la o reacție puternică de protecție împotriva frigului, relatează South China Morning-Post citată de alepthnews.ro.

Primatele continuau să se miște, inimile lor băteau mult mai repede și tremurau – toate în încercarea de a lupta împotriva scăderii temperaturii corpului.

„Studiul nostru a arătat că, dacă oamenii ar trebui să implementeze hibernarea artificială, principala provocare ar fi suprimarea mecanismului nostru de apărare împotriva frigului”, a declarat Dai Ji.

Hibernarea permite mamiferelor, cum ar fi urșii și rozătoarele, să supraviețuiască condițiilor meteorologice nefavorabile sau lipsei de hrană. În timpul acestei stări de somn profund, metabolismul lor este la un nivel minim și fiziologia lor se schimbă. Temperatura corpului scade, unele organe se opresc, inima abia mai bate, în timp ce mușchii și oasele intră într-o stare de repaus, dar își păstrează forța.

Ideea de a induce hibernarea la oameni a captat de mult timp imaginația fanilor de science-fiction. De fapt, studiul hibernării nu este doar pentru călătorii spațiali – poate fi benefic și pentru persoanele care așteaptă un transplant de organe sau care se confruntă cu un cancer agresiv.

„Au existat multe speculații cu privire la motivul pentru care multe mamifere hibernează, dar nu și oamenii”, a spus Dye. „Deoarece studiile anterioare s-au concentrat pe rozătoare, am vrut să încercăm un model animal care să fie mai asemănător cu ființele umane în ceea ce privește dimensiunea și structura corpului.”

Dai a declarat că munca sa ar fi mai ușor de realizat dacă oamenii de știință ar putea descoperi „gena hibernării”. Una dintre teorii este că hibernarea este codificată în genele umane, dar abilitatea de a salva vieți a fost pierdută pentru că nu mai era necesară. Deci, dacă poate fi găsită și dacă oamenii de știință își dau seama cum să o declanșeze, atunci această abilitate ar putea fi restaurată.

„Dar sunt încă atât de multe lucruri de bază pe care nu le înțelegem”, a spus Dye. „De exemplu, nu avem nicio idee despre cum se trezesc urșii când se termină hibernarea și cât timp ar fi sigur să punem pe cineva în hibernare înainte de a-l trezi”.

Lingouri din aur nedeclarate, depistate în bagajul unui pasager, la Aeroport

Funcționarii postului vamal Aeroport Internațional Chișinău, în colaborare cu polițiștii de frontieră, au identificat patru lingouri din aur în bagajul unui pasager al rutei Chișinău – Londra, scrie pulsmedia.md.

Acestea erau ascunse printre bunurile personale ale unui nerezident în vârstă de 63 de ani și nu au fost declarate autorităților vamale.

Lingourile au fost ridicate în vederea confiscării, iar persoana este pasibilă de sancționare contravențională, conform prevederilor art. 43¹ și art. 287 alin. (10) din Codul Contravențional al Republicii Moldova.

Atacul masiv cu rachete rusești asupra sistemului energetic ucrainean: Mai multe au survolat ilegal spațiul aerian al țării noastre

Poliția de frontieră anunță că în această dimineață de Crăciun, Rusia a atacat din nou sistemul energetic ucrainean folosind un arsenal întreg de rachete și drone, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Deocamdată nu au fost raportate perturbări în sistemul energetic al Republicii Moldova, care este conectat cu cel din Ucraina. Verificăm suplimentar alte detalii.

Potrivit rapoartelor Poliția de Frontieră informeză că una din rachetele lansate de Rusia a fost observată de o patrulă pe direcția Iampol-Cosăuți. Ulterior, una din rachete ar fi traversat spațiul aerian al Republicii Moldova în zona Otaci-Moghilev Podilsk și a ieșit prin frontiera cu România în zona Dorohoi-Herța.” se arată în comunicat.

Un avion de pasageri s-a prăbușit în Kazahstan. 62 de oameni se aflau la bord. 27 au supraviețuit

Un avion Embraer care zbura din Azerbaidjan spre Rusia s-a prăbușit miercuri în apropierea orașului Aktau din Kazahstan cu 62 de pasageri și cinci membri ai echipajului la bord, au anunțat autoritățile kazahe, transmite Reuters citat de digi24.ro.

ACTUALIZARE 12:30 Cel puţin 32 de persoane au fost salvate, iar operaţiunile sunt în curs de desfăşurare, au anunţat autorităţile kazahe, relatează Reuters. Cu toate acestea, au fost raportate şi decese, inclusiv piloţii aeronavei. „Potrivit informaţiilor iniţiale deţinute de partea azeră, la bord se aflau 62 de pasageri şi 5 membri ai echipajului”, a comunicat Ministerul kazah al Transporturilor într-un comunicat de presă preluat de AFP. La rândul său, Azerbaijan Airlines a precizat că este vorba despre o aeronavă Embraer 190 care „a efectuat o aterizare de urgenţă”. Anterior, agenţia de ştiri Tengrinews preluată de agenţia germană de presă a relatat că 22 de persoane au fost duse la spital. Avionul Embraer 190 a încercat o aterizare de urgenţă la Aktau, în sud-vestul Kazahstanului, după ce s-a ciocnit cu un stol de păsări, a relatat Azertag, citând primele rapoarte ale companiei aeriene. Aeroportul din Groznâi ar fi fost închis din cauza ceţii, forţând aeronava să devieze spre Mahacikala, capitala republicii ruse Daghestan. Aktau, pe ţărmul estic al Mării Caspice, este situat la aproximativ 200 de kilometri de Mahacikala, pe ţărmul vestic. Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis condoleanţe omologului azer Ilham Aliev pentru pierderile de vieţi omeneşti în accidentul de miercuri. „Din păcate, preşedintele Azerbaidjanului a fost nevoit să părăsească Sankt Petersburg (unde a avut loc un summit regional). Putin l-a sunat deja şi şi-a exprimat condoleanţele în legătură cu prăbuşirea avionului azer la Aktau”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Reuters.

ACTUALIZARE 10:45 Autoritățile kazahe au anunțat că 27 de persoane au supraviețuit.

Duma de Stat pregătește impozite mai mari pentru rușii care au părăsit țara
Articolul anterior
VIDEO! De-a dreptul fabulos! Andra și Măruță au recreat cea mai amuzantă scenă din „Singur acasă”. Internauții au râs!
Articolul următor