S-a aflat câți bani vor primi partidele politice, în funcție de performanțele obținute la alegeri

A fost stabilit cuantumul lunar al locațiilor pentru partidele politice. În total, în 2023 vor fi oferite aproape 50 de milioane de lei, cu șapte milioane mai mult decât în 2022.

Comisia Electorală Centrală se va întruni vineri în ședință publică |

Așadar, în funcție de performanțele obținute la alegeri, formațiunile vor primi:

  • pentru fiecare vot valabil exprimat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 – 0,85 lei;
  • pentru fiecare vot valabil exprimat în cadrul alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019 – 0,43 lei;
  • pentru fiecare vot valabil exprimat în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020 – 0,68 lei;
  • pentru fiecare femeie aleasă efectiv în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 – 7809,48 lei;
  • pentru fiecare femeie aleasă efectiv alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019 – 75,83 lei;
  • pentru fiecare tânăr ales efectiv în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 – 13015,80 lei;
  • pentru fiecare tânăr ales efectiv în cadrul alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019 – 123,29 lei.

Subvențiile vor fi virate lunar în conturile bancare deschise în acest scop de către partidele politice. Totodată, conform CEC, pentru încasarea contrar prevederilor legale a mijloacelor financiare, a fost suspendată plata alocațiilor pentru Partidul Popular din Republica Moldova, până la atingerea sumei de 12.000 de lei.

Nici Partidul Șor nu va primi banii din bugetul de stat. Achitarea lor a fost oprită pentru șase luni, din cauza suspiciunilor privind falsificarea rapoartelor financiare.

Maia Sandu, apel către diaspora care revine acasă pentru sărbătorile de Paște: „Vorbiți cu rudele și prietenii despre referendum și aderarea la familia europeană”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat un apel pentru concetățenii noștri aflați la muncă sau studii peste hotare și care au revenit acasă cu ocazia sărbătorilor pascale.

„Dragă diasporă, bine ai revenit acasă de Paște.

Vă rugăm să vorbiți cu rudele și prietenii din Republica Moldova despre referendum și aderarea țării noastre la familia europeană”, a transmis Maia Sandu pe Facebook.

Amintim că în luna aprilie, autoritățile au lansat și un site www.pentru.md, din care cetățenii se pot informa despe avantajele eurointegrării și despre ajutoarele oferite până acum de Uniunea Europeană.

Platforma cuprinde și o rubrică privind anumite falsuri despre UE care sunt combătute prin argumente.

sursa: www.tvrmoldova.md

Cum arată apartamentul din Chișinău pentru care proprietarul cere lunar 6 mii de euro chirie

Chiria unui apartament în centrul Chișinăului poate ajunge la mii de euro pe lună. Asta o demonstrează anunțurile plasate pe rețelele sociale.

Spre exemplu, chiria unui apartament cu trei camere în centrul Capitalei, cu o suprafață de 150 de metri pătrați, ajunge și la 6.000 de euro pe lună.

Prețul apartamentului a fost confirmat de agentul imobiliar jurnaliștilor de la Agora.md în timp ce s-au prezentat drept persoane interesate de această ofertă.

Mai mult, agentul a declarat că locuința poate fi procurată, iar prețul total este de 700.000 de euro.

Agora.md a analizat site-urile câtorva agenții imobiliare. 

În motorul de căutare au fost introduși aceiași parametri pentru chirie: trei camere, centrul Capitalei, bloc nou, 150 de metri pătrați.

Pe unul dintre ele s-a găsit apartamente de la 700 la 2.500 de euro pe lună.

Prețuri mai mari sunt afișate pe un alt site. Aici, apartamentele cu aceleași condiții costă între 750 și 6.000 de euro pe lună. 

În context, mărimea salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2024, constituie 13.700 lei, aproximativ 720 de euro.

Volodimir Zelenski spune că rușii se pregătesc de „o nouă ofensivă”: ,,Ne aflăm în fața unei noi etape a războiului”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, vineri, la o întâlnire cu cadeţii din Hmelnîţki, oraş din vestul Ucrainei, că războiul cu Rusia intră într-o nouă etapă, iar ruşii se pregătesc pentru extinderea ofensivei, relatează Ukrainska Pravda, potrivit digi24.ro.

„Ne aflăm acum în faţa unei noi etape a războiului. Ocupantul se pregăteşte pentru încercări de extindere a ofensivei sale. Şi noi toţi împreună, toţi ucrainenii, soldaţii noştri, statul nostru, partenerii noştri, trebuie să facem totul pentru a perturba planul ofensiv al ruşilor”, a declarat Zelenski.

„Trebuie să demonstrăm că ocupantul nu va reuşi să îşi atingă obiectivele în nicio circumstanţă, indiferent de ceea ce face şi de cât de josnic acţionează. Ucraina va învinge în continuare”, le-a spus liderul de la Kiev cadeţilor ucraineni.

Preşedintele Volodimir Zelenski a vizitat, vineri, Academia Naţională Bohdan Hmelnîţki a Serviciului Grănicerilor de Stat din Ucraina. Într-o discuţie cu elevii liceului, cadeţii şi profesorii, Volodimir Zelenski a remarcat că funcţiile serviciului de grăniceri s-au extins semnificativ din cauza războiului. Poliţiştii de frontieră nu numai că protejează graniţa ucraineană, ci şi stăpânesc diferite tipuri de echipamente şi îndeplinesc misiuni de luptă pe linia frontului. În special, operatorii de drone au demonstrat rezultate eficiente pe front, a mai spus Zelenski.

„Poliţiştii de frontieră s-au dovedit a fi la cel mai înalt nivel. Ei au îndeplinit toate sarcinile de luptă cu un curaj şi un profesionalism absolut. Serviciul Poliţiei de Frontieră îşi extinde competenţele prin intermediul războiului. Bineînţeles, când războiul se va încheia, toate aceste abilităţi nu vor dispărea.

Şi atât de mulţi operatori de sisteme de război electronic şi drone, toţi aceşti specialişti trebuie să rămână şi să se ocupe de frontiera modernă a Ucrainei pe timp de pace”, a mai spus preşedintele ucrainean.

Kadîrov: Apăsăm butonul nuclear. Noi mergem în rai, ei merg în iad
Articolul anterior
„Nu țipa, că sperii alte fete”. Un spital din capitală va achita prejudicii de 200.000 de lei pentru violență obstetrică
Articolul următor