Bilanțul final al oamenilor uciși sâmbătă în atacul rusesc cu rachetă asupra unui bloc de locuințe din orașul Dinpro, centrul Ucrainei, se ridică la cifra de 44, dintre care 5 erau copii, au anunțat autoritățile ucrainene marți, după ce trupul neînsuflețit al unui alt copil a fost scos de sub dărâmături, relatează agenția Associated Press.
Atacul de la Dnipro a fost cel mai sângeros bombardament din primăvara anului trecut încoace contra civililor ucraineni într-un singur loc.
Dintre cei uciși sâmbătă cinci erau copii, iar 79 de civili au fost răniți, a anunțat șeful adjunct al administrației prezidențiale de la Kiev, Kirilo Timoșenko, adăugând că bilanțul final i-a inclus și pe cei dați dispăruți la blocul de 9 etaje din Dnipro, în care locuiau cam 1.700 de persoane.
Echipele de urgență au îndepărtat ca 9 tone metrice (9,9 tone) de moloz într-o operațiune non-stop de căutare și de salvare a supraviețuirilor. Aproximativ 400 de oameni au rămas fără locuințe, 72 de apartamente au fost distruse total, iar altele 236 au fost avariate atât de grav încât nu mai pot fi renovate, a anunțat Consiliul municipal Dnipro, citat de Associated Press.
O demisie surpriză
Ultimul atac rusesc sângeros al rușilor contra unei ținte civile în cele 11 luni de război în Ucraina a fost condamnat masiv oe plan intern și internațional, dar a dus și la o demisie surpriză marți a unui consilier prezidențial, care spusese că racheta rusească de la Dnipro a explodat și a căzut după ce a fost lovită de apărarea antiaeriană a ucrainenilor, o versiune care ar lua parte din vina forțelor Kremlinului.
Declarația lui Oleksi Arestovici dintr-un interviu dat sâmbătă au provocat proteste vehemente la Kiev, iar el a spus marți când și-a dat demisia că afirmația sa a fost „o greșeală fundamentală”.
Forțele aeriene din Ucraina au subliniat că armata ucraineană nu are un sistem capabil să doboare rachetele rusești de tip Kh-22, acesta fiind tipul de rachetă despre care s-a spus că a lovitul blocul de la Dnipro.
„De la începutul începutul agresiunii militare a Rusiei, mai mult de 210 rachete de acest tip au fost lansate pe teritoriul Ucrainei. Nici una nu a fost doborâtă de apărarea anti-aeriană”, au spus sâmbătă forțele aeriene ucrainene, citate de Associated Press.
Zelenski: ucigașii ruși trebuie judecați
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a promis că aceia care se fac vinovați de atac vor fi aduși în fața justiției, spunând că e asta e o „sarcină fundamentală” pentru Ucraina și aliații ei occidentali.
„Lovitura de la Dnipro și toate celelate atacuri similare cad în sub jurisdicția Tribunalului Penal Internațional, și ne vom folosi de toate oportunitățile, naționale și internaționale, pentru a asigura că toți ucigașii ruși, toți care dau și execută ordine de atacuri teroriste contra poporului nostru să fie duși în fața justiției și să fie pedepsiți pentru asta”, a spus Xelebski luni seara.
Imprecizia rachetelor rusești Kh-22
Marți, ministerul britanic al Apărării a spus că barajul de rachete rusești cu rază lungă de acțiune, primul astfel de atac în două săptămâni, a avut ca țintă rețeaua electrică a Ucrainei.
Ministerul britanic notează că racheta Kh-22 „este în mod notoriu imprecisă când e folosită contra unor ținte pe teren, din cauză să sistemul său radar nu diferențiază cu exactitate țintele din zonele urbane”, o sugestie a britanicilor că acesta ar putea fi un factor care a cauzat moartea celor din Dnipro.
Rachete similare au fost folosite în alte incidente soldate cu un mare număr de civili uciși, cum ar fi atacul de la un centru comercial din Kremenciuk, din iunie, în care autoritățile au spus că 20 de oameni au fost uciși.
Cel mai sângeros atac în care au fost uciși civili, înainte de cel de sâmbătă, s-a petrecut la gara de la Kramatorsk pe 9 aprilie, când 52 de persoane au fost omorâte, potrivit proiectului The Associated Press-Frontline War Crimes Watch.
Astfel de atacuri au ajutat la sporirea sprijinului internațional dat Ucrainei în lupta sa contra invaziei rusești. Iarna a încetinit pe alocuri luptele, dar analiștii militari sugerează că ele se vo intensifica odată cu terminarea anotimpului rece.