Cum a devenit Poșta ucraineană un simbol al rezistenței în fața invaziei: „După armată, suntem primii care ajungem în teritoriile eliberate”

În calitate de principal furnizor de bani în numerar, Ukrposhta este singurul serviciu public prezent în cele mai îndepărtate sate, uneori chiar în cele ocupate de ruși. Vechea companie, criticată în trecut pentru problemele sale, a ajuns azi să întruchipeze spiritul de rezistență față de Rusia, scrie Le Monde.

EBRD Will Provide EUR 4.5 Million Grant To Ukrposhta | Ukrainian news

Într-o noapte geroasă de ianuarie, un camion încărcat sosește de la Kiev la Borodianka, un oraș din apropierea capitalei, parțial distrus în timpul primului asalt rusesc din primăvara anului 2022.

În mașină se află saci cu bani, cutii de pantofi bine legate, cutii vechi de banane reciclate pentru a transporta bunuri sau pături împachetate, toate sosite în centrul de sortare temporar înființat de Poșta ucraineană – Ukrposhta, cu scopul de a-l înlocui pe cel care a fost incendiat în timpul invaziei.

În Ucraina devastată de război, scrie Le Monde, fiecare colet spune câte ceva din povestea de viață a destinatarului – și mai ales despre nevoile sale: o lampă sau un generator pentru electricitate, o cască militară, o scrisoare trimisă de pe front.

Există tot mai puțini clienți. „Sunt din ce în ce mai multe colete și din ce în ce mai puțini destinatari”, spune pentru Le Monde Olga Galaka, șefa Poștei în district.

Într-adevăr, de acasă au plecat opt milioane de persoane, fugite în Europa. Iar lor li se adaugă cei care s-au înrolat în armată.

Populația locală a scăzut, dar rezidenții rămași, majoritatea pensionari, au nevoie de ajutor. Iar Ukrposhta este colacul lor de salvare, scrie Le Monde. Fiind singurul serviciu public care ajunge în cele mai îndepărtate sate, uneori în cele aflate sub ocupație, Poșta întruchipează spiritul de rezistență al țării.

Cel mai mare furnizor de numerar din țară

Turul obișnuit al poștașilor în Borodianka, care îi poartă printr-un peisaj noroios, cu ruine și case șubrede, începe cu distribuirea pensiilor. Pensionarii vin să colecteze banii care îi vor ajuta să treacă peste o nouă lună. Atunci când beneficiarul este prea bătrân sau invalid, banii trebuie să fie predați la domiciliu.

„După armată, noi suntem primii care ajungem în teritoriile eliberate”, explică pentru Le Monde Igor Smelianski, șeful Ukrposhta.

„Dăm bani, desigur, punem în circulație grivnele (moneda ucraineană) cât mai repede posibil pentru ca rubla să dispară”.

Ukrposhta, scrie Le Monde, este cel mai mare furnizor de numerar din țară, mai ales de când bancomatele au încetat să mai funcționeze, din cauza întreruperilor de curent.

De multe ori, poștașii nu mai folosesc doar adresele, ci și numerele de telefon. Ei sună fiecare client pentru a verifica dacă acesta mai locuiește acolo.

În satul Iasnohorodka, o localnică, Katerina, a comandat pături de pe internet: „Este cea mai ieftină metodă de a te proteja de frig”, spune mama a doi copii, care și-a pierdut slujba de bucătăreasă pentru că nu a mai găsit un autobuz care să o ducă la serviciu.

În același sat, Olesia, o mamă singură în vârstă de 38 de ani, a comandat haine pentru fiica ei de cinci luni, care s-a îmbolnăvit recent. „Este din cauza frigului. Nu am avut gaz sau electricitate timp de trei zile”, spune ea.

După ce au fugit din Zaporojie, o regiune parțial ocupată de ruși în estul țării, Olesia și fiica ei au ajuns în casa surorii sale și vor pleca în România în februarie. „Cel puțin acolo voi avea dreptul la o alocație, voi putea lucra și voi avea încălzire și electricitate”, spune ea.

Pensii, dar și alimente

În unele dube poștale, printre scrisori și colete se află și alimente.

Explicația? „Multe magazine au fost distruse sau închise în timpul războiului, iar cele care au fost deschise practicau prețuri mari”, spune directorul Ukrposhta.

Compania vinde, prin urmare, direct și la prețuri mai mici decât în magazine, lumânări, chibrituri și produse alimentare de bază care nu trebuie ținute în frigider, cum ar fi conservele. În curând, camionetele vor distribui milioane de becuri LED donate de Europa, în schimbul celor vechi, pentru a reduce consumul național de electricitate.

Igor Smelianski spune că își va aminti mult timp de primele săptămâni de război.

„Avioanele erau oprite la sol, iar camioanele noastre nu puteau ieși noaptea”, spune el pentru Le Monde. Compania și-a scos din garaj vagoanele poștale vechi, nefolosite timp de 21 de ani, și le-a conectat la trenuri, singurele care au avut voie să circule pe timp de noapte în primele luni ale conflictului.

Acum ar dori să trimită aceste vagoane în Polonia, noul său centru poștal internațional, în loc să închirieze camioane care rămân blocate la cozi lungi la frontieră.

„Dar nu este ușor să convingi UE”, spune Smelianski. „Ei măresc numărul de controale pentru că sunt obsedați de procentul infim de colete care ar putea conține un produs periculos sau interzis, în timp ce Ucraina este obsedată de cele 99% de colete care o ajută să trăiască”, adaugă el.

Ajutor de la Starlink

Problemele au fost și sunt încă numeroase. Giganții comerțului electronic au trebuit să fie convinși să trimită colete în zonele ocupate de Rusia, aflate sub sancțiuni.

Distrugerea drumurilor și a podurilor a prelungit călătoriile și a îngreunat deplasările.

„Încă de la început, le-am spus șefilor de districte să se ocupe, să decidă singuri, în colaborare cu armata, ce districte să deservească”, spune directorul instituției. Astfel, în câteva zile, vechea companie cu structură piramidală, moștenită din epoca sovietică, s-a transformat.

Pentru transportul poștei nu este nevoie doar de drumuri și căi ferate, ci și de energie electrică și care să alimenteze sistemele informatice și terminalele. Dar întreruperile de curent au devenit din ce în ce mai frecvente.

Chiar structura supradimensionată a companiei a ajutat. „În centrele de sortare, nivelul scăzut de automatizare și numărul mare de angajați (60.000 în țară) au facilitat operațiunile”, spune Benoît Pleska, un belgian care a fost numit președinte al consiliului de administrație al Ukrposhta în decembrie 2018.

În plus, toate birourile sunt acum autosuficiente datorită Starlink – operatorul de internet prin satelit fondat de Elon Musk – și mulțumită generatoarelor. De fapt, birourile poștale sunt uneori singurele puncte de acces la internet sau la electricitate.

Cum au fost distribuite pensiile în zonele ocupate

Dar ar trebui ca pensiile să continue să fie distribuite în zonele ocupate? Aceasta a fost de mult timp o întrebare complicată pentru autoritățile ucrainene, scrie Le Monde.

Kievul a încercat să mențină o activitate minimă în aceste teritorii ocupate, mai ales pentru a arăta că nu își abandonează propriul popor. Asta cu riscul ca banii să fie furați de ocupanți.

Cel puțin până în iulie 2022, Ukrposhta a ales să plătească pensiile, în mare parte în mod clandestin. Un angajat al companiei îi înmâna primarului unui sat ocupat un sac cu bani, într-un loc secret.

Sau, și mai discret, compania de stat plătea o sumă comercianților din zona ocupată, care apoi plăteau echivalentul în pensii clienților lor, explică Le Monde.

Întoarcerea într-o zonă eliberată nu este întotdeauna ușoară, mai ales în regiunile estice, unde există simpatii proruse, de unde și importanța distribuirii pensiilor.

Unii angajați acuzați că au colaborat cu autoritățile de ocupație au fost concediați, uneori judecați, iar profilul noilor recruți a fost atent studiat.

Timbrele, un simbol al rezistenței

Ukrposhta nu este singură. Nova Poshta, concurentul privat al companiei de stat, se pregătise pentru invazia rusă, scrie Le Monde.

„Ne-am mutat sediul din Kiev în vestul țării în 24 de ore”, spune Viaceslav Klimov, cofondatorul companiei. „În primele luni ale războiului, a trebuit să gestionăm și fluxuri opuse, ajutor umanitar dinspre vest spre est, unde luptele făceau ravagii, și relocarea fabricilor care fugeau de lupte în direcția opusă”, adaugă acesta.

Pentru prima dată, ambele companii poștale au mutat fabrici întregi în vest, departe de front. Războiul a transformat logistica. După ajutorul umanitar din ultimele luni, care a inclus îmbrăcăminte și alimente, acum sunt trimise echipamente militare, cum ar fi veste antiglonț și căști de protecție.

Ukrposhta se află cumva paradoxal într-o situație bună. În cele din urmă, vechea companie publică ucraineană, îndelung criticată pentru lentoarea și problemele sale, a profitat de această ocazie pentru a-și îmbunătăți imaginea, scrie le Monde.

Timbrele sale, foarte populare într-o țară lipsită de electricitate și internet, au devenit un simbol al rezistenței. În teritoriile eliberate, Smelianski le semnează și le împarte ca pe niște autografe.

Fiecare lansare este urmărită cu mare atenție. „A cumpăra un timbru înseamnă să cumperi o bucată de istorie, să oferi un tribut armatei și să o ajuți, deoarece toate profiturile merg către ea”, spune șeful Ukrposhta.

sursa

Imagini greu de privit din Vietnam. Pescarii înaintează cu greu cu bărcile printre sute de mii de pești morți, pe sute de hectare

Peste 100 de recorduri de temperatură au fost doborâte în Vietnam în luna aprilie, conform datelor oficiale publicate de serviciul local de meteorologie, în contextul în care Asia de Sud şi de Sud-Est este afectată de un val mortal de caniculă. În ultimele săptămâni, o căldură extremă a cuprins Asia, din India până în Filipine, provocând decese asociate cu insolaţia şi ducând la închiderea şcolilor, scrie digi24.ro.

Schimbările climatice provocate de acțiunile umane vor duce la valuri de căldură mai frecvente, mai îndelungate şi mai intense, avertizează în mod regulat oamenii de ştiinţă. Vietnamul a cunoscut trei valuri de caniculă în aprilie, potrivit datelor publicate vineri de Centrul naţional pentru prognoze hidrometeorologice, mercurul atingând 44 de grade Celsius în două oraşe, la începutul acestei săptămâni.

Această cifră este apropiată de cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Vietnam: 44,2 grade Celsius, înregistrată la 7 mai 2023. În total, 102 staţii meteorologice au înregistrat recorduri în aprilie, nordul şi centrul Vietnamului fiind cele mai afectate de caniculă, cu temperaturi, în medie, cu 2-4 grade Celsius mai ridicate comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Şapte staţii meteorologice au înregistrat marţi temperaturi de peste 43 de grade Celsius.

Cel mai dramatic efect al vremii extreme care a lovit Vietnamul a fost înregistrat în provincia sudică Dong Nai, unde sute de mii de peşti au murit într-un bazin. Imaginile date publicităţii i-au arătat pe locuitori deplasându-se cu barca în rezervorul Song May cu o suprafaţă de 300 de hectare, în care apa abia era vizibilă sub peştii morţi. Această mortalitate masivă a fost atribuită caniculei şi unei proaste gestionări a situaţiei.

Agenţia vietnameză de meteorologie a prognozat noi valuri de căldură în luna mai, cu temperaturi cu 1,5 până la 2,5 grade Celsius mai ridicate comparativ cu cele înregistrate în anii precedenţi în aceeaşi perioadă. În timp ce aprilie şi mai sunt, de obicei, cele mai fierbinţi luni ale anului în Asia de Sud-Est, experţii susţin că fenomenul El Nino face ca în acest an căldura să fie deosebit de intensă. Bangladesh şi Myanmar au cunoscut, de asemenea, temperaturi ridicate în aprilie, iar insolaţia a ucis cel puţin 30 de persoane în Thailanda de la începutul anului. Totodată, temperaturile ridicate au fost parţial responsabile pentru o explozie mortală într-un depozit de muniţie din Cambodgia. În Filipine, episcopii catolici i-au îndemnat pe credincioşi să se roage pentru ploaie şi temperaturi scăzute, după ce canicula a determinat guvernul să suspende temporar cursurile în zeci de mii de şcoli. Mega-oraşul Calcutta din estul Indiei a cunoscut o căldură apăsătoare, mercurul din termometre urcând până la 43 de grade Celsius, în cea mai fierbinte zi de aprilie înregistrată după 1954. Chiar şi Nepalul muntos a fost afectat – guvernul a emis avertismente privind riscul asupra sănătăţii publice, iar pompierii se luptă cu incendii forestiere de o amploare neobişnuită.

Reacția Andreei Marin, după ce a fost întrebată de iubitul fiicei sale: „La vârsta aceasta avem doar prieten”

Andreea Marin a avut o reacție neașteptată când a fost întrebată de iubitul fiicei sale. Violeta Bănică a postat recent pe rețelele de socializare că este într-o relație, scrie libertatea.ro.

Aflată la un eveniment monden, Andreea Marin a stat de vorbă cu jurnaliștii prezenți. Fosta prezentatoare de la „Surprize, surprize!” a fost întrebată dacă de Paște va fi invitat la ei acasă și iubitul Violetei, fiica sa din căsnicia cu Ștefan Bănică jr. Vedeta a avut o reacție neașteptată și a ținut să facă o scurtă precizare în aceea ce privește povestea de dragoste adolescentină pe care o trăiește Violeta. „De fiecare dată sunt acasă. Mie îmi place Paștele acasă. Îmi place Crăciunul acasă. Îmi place atmosfera aceea de familie. E tare important să simți căldura. Și căldura e acasă. (…) Nu avem iubit la vârsta aceasta. Avem doar prieten. Nu fac mărturisiri despre viața fiicei mele în felul acesta”, a declarat Andreea Marin pentru cancan.ro.

Fosta soție a lui Ștefan Bănică jr a preferat să păstreze discreția în ceea ce privește viața privată a fiicei sale. Violeta se află la vârsta la care trăiește iubiri adolescentine, iar mama ei, care îi este cea mai bună prietenă, îi oferă sfaturi atunci când i le cere.

Violeta, fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică, trăiește primii fiori ai dragostei și a dezvăluit că este implicată într-o relație. În vârstă de 16 ani, Violeta Bănică trăiește o poveste de iubire adolescentină alături de George, un tânăr care a studiat la „Școala de media” și care este implicat în mai multe proiecte importante alături de alți adolescenți. Iubitul fiicei Andreei Marin pare că este interesat de jurnalism și comunicare, astfel că și-a urmat pasiunea și a frecventat un curs în acest sens.

Fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică jr, Violeta, a făcut publice primele imagini alături de iubitul său, marcând astfel o nouă etapă în viața sa personală. Adolescenta a postat pe pagina sa de Instagram un videoclip în care apare alături de iubitul ei, exprimându-și astfel deschis sentimentele și fericirea pe care o trăiește în această relație.

„Te iubesc!”, a scris fata fostei prezentatoare la postarea pe care a făcut-o pe pagina de Instagram. Andreea Marin a fost pregătită pentru momentul în care Violeta i-a spus că are iubit Într-un interviu pentru fanatik.ro, Andreea Marin a vorbit cu multă sinceritate despre relația pe care o are cu Violeta, fiica ei din căsnicia cu Ștefan Bănică jr. Fosta prezentatoare de la „Surprize, surprize!” mărturisea că este pregătită pentru momentul în care fiica ei îi va spune că are un prieten.

„Are 16 ani și e normal la această vârstă să îi placă cineva, sunt deschisă. Cu precauții însă, așa cum gândește probabil orice părinte conștient și responsabil în aceste vremuri tulburi. Îmi place să o văd fericită și în siguranță”, a spus vedeta.

Relația Andreei Marin cu Violeta este una foarte deschisă, astfel că cele două își împărtășesc orice. Fosta prezentatoare TV are grijă să-i ofere adolescentei cele mai bune sfaturi și să o ajute să evolueze în cel mai frumos mod. Violeta este deja implicată într-o mulțime de proiecte interesante, iar mama ei este cât se poate de mândră.







Cine este bărbatul care, pur și simplu, nu are ce face cu 189 de miliarde de dolari în numerar

Berkshire Hathaway şi-a redus semnificativ participaţia enormă la Apple în primul trimestru, iar conglomeratul lui Warren Buffett şi-a lăsat rezervele de numerar să crească până la un record de 189 de miliarde de dolari, relatează Reuters citat de digi24.ro.

Compania lui Buffett a înregistrat, de asemenea, un profit operaţional record de peste 11 miliarde de dolari, deoarece operaţiunile sale de asigurări au beneficiat de o subscriere îmbunătăţită şi venituri mai mari din investiţii, pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut.

Valoarea participaţiei Berkshire la Apple a scăzut cu 22%, la 135,4 miliarde de dolari, la 31 martie, de la 174,3 miliarde de dolari la sfârşitul anului 2023, chiar dacă preţul acţiunilor producătorului de iPhone a scăzut cu doar 11% în trimestrul raportat.

Pe baza modificărilor din preţul acţiunilor Apple, Berkshire pare să fi vândut aproximativ 115 milioane de acţiuni, sau 13% din deţinerile sale, în trimestrul care s-a încheiat, cu aproximativ 790 de milioane.

O vânzare mare este o schimbare pentru Buffett, care este în mod normal reticent la sectorul tehnologic, dar a ajuns să vadă Apple ca pe o companie de bunuri de larg consum, cu o putere mare de stabilire a preţurilor şi clienţi devotaţi.

Unii investitori şi-au exprimat însă îngrijorarea că Apple a consumat prea mult din portofoliul de investiţii al Berkshire. Dar vânzările îl lasă pe Buffett cu peste şase ori mai mult decât suma minimă de 30 de miliarde de dolari pe care s-a angajat să o păstreze.

La întâlnirea anuală a acţionarilor Berkshire, de sâmbătă, Buffett i-a asigurat pe acţionari că ”dacă nu se întâmplă ceva dramatic care schimbă cu adevărat alocarea capitalului, vom avea Apple ca cea mai mare investiţie a noastră”.

Buffett spune că nu-l deranjează să plătească taxe

El a mai spus că ”nu mă deranjează” extinderea rezervei de numerar, în lumina alternativelor de pe pieţele de acţiuni şi a conflictelor din întreaga lume, şi a spus că numerarul ar putea depăşi 200 de miliarde de dolari până la sfârşitul lunii iunie.
Vânzările Apple au dus la realizarea de către Berkshire a câştigurilor după impozitare de 11,2 miliarde de dolari în primujl trimestru, din vânzarea de investiţii. Buffett a susţinut că nu-l deranjează să plătească taxe.

Profitul operaţional din primul trimestru al Berkshire a crescut cu 39%, până la 11,22 miliarde dolari, sau aproximativ 7.807 dolari pe acţiune de clasă A, de la 8,07 miliarde dolari cu un an mai devreme.

”Berkshire continuă să beneficieze de randamente atractive ale investiţiilor pe termen scurt şi de solduri mari de numerar”, a declarat analistul Edward Jones, James Shanahan, într-o notă de cercetare.

Profitul net a scăzut cu 64%, până la 12,7 miliarde de dolari, sau 8.838 de dolari pe acţiune, de la 35,5 miliarde de dolari cu un an mai devreme, când Berkshire avea câştiguri nerealizate mari din acţiunile sale.

O regulă de contabilitate cere ca Berkshire să raporteze acele câştiguri împreună cu rezultatele sale financiare. Buffett îi îndeamnă pe investitori să ignore volatilitatea rezultată.

De asemenea, Berkshire a răscumpărat 2,6 miliarde de dolari din propriile acţiuni în primul trimestru şi o sumă mică în primele trei săptămâni din aprilie.

Rusia anunță oficial noua ofensivă în Zaporojie. Kremlinul susține că în timpul asaltului a cucerit „mai multe linii şi poziţii avantajoase”
Articolul anterior
S-a născut „bebelușul-gigant”. Câte kilograme are nou-născutul
Articolul următor